Deltele Europei – povestea Deltelor si prima plecare (si un concurs)
Probabil ati invatat demult, in clasa generala, la geografie mai exact, ca un rau care se varsa intr-o mare sau ocean face la gura de varsare fie o delta, fie un estuar. Asta in functie de cat de puternica este mareea in zona si in functie si de alte conditii (structura petrografica, relief etc). Noi, romanii, am fost blagosloviti de sus cu Delta Dunarii, una din cele mai frumoase si mai spectaculoase delte si a treia oaza de biodiversitate din lume! Si pentru ca ne place sa calatorim si in Delta, dar si in Europa, am pus la cale un nou proiect si totodata prilej de a calatori si a intelege lumea din jurul nostru. I-am spus simplu: „Deltele Europei„. Sau complicat: Incursiune multiculturala in peisajele naturale deltaice ale Europei.
In Europa sunt multe delte, in functie de mareea fiecarei mari care inconjoara batranul continent acestea fiind de mai mare sau mai mica intindere. Unele delte sunt doarte intinse (ale Volgai si ale Dunarii au suprafete ce depasesc unele tari din Europa!), in timp ce altele sunt de mici dimensiuni. Dar cel mai bine ar fi sa le enumeram pe toate, pentru ca sunt nouă la număr:
– Delta Volgăi (Rusia)
– Delta Atmatei (Lituania)
– Delta Rhonului (Franta)
– Delta Padului (Italia)
– Delta Ebrului (Spania)
– Delta Lumi Drin (Albania)
– Delta Dunării (România)
– Delta Ropotamo (Bulgaria)
– Delta Nestos (Grecia)
Din motive geopolitice am renuntat la Delta Volgai, desi o lasam pentru anii ce vor urma, asa ca ne vom concentra energia si resursele pe cele de pe batranul continent.
Mai mult, am impartit aceste delte in nu mai putin de cinci expeditii, pentru ca ar fi inuman sa le vedem pe toate intr-o singura calatorie. Si spun sa le vedem pentru ca, in mod evident, nu plec singur in aceasta calatorie. In acest proiect sunt implicati peste 20 de bloggeri care vor ajunge in cel putin una din deltele Europei. Vom calatori in mai mult de 20 de tari si vom face multe mii de kilometri (nu vreau sa dau deocamdata o cifra). Nu vom vedea dor Deltele, vom opri si al alte zone de tip „wetland” – zone umede (insist, va rog, fara glume penibile, nu gasesc o alta traducere) si vom vedea multe specii de animale, in special pasari si reptile, dar nu vom refuza sa fotografiem sau sa filmam cadre cu insecte, mamifere sau alte animale. De asemenea, vom incerca sa gasim particularitatile fiecarei delte in parte si sa ne axam pe partea salbatica a acestor zone, chiar daca unele sunt puternic antropizate.
Este un proiect care are toate sansele sa fie unul din pilonii activitatilor mele pe coclauri din 2000 incoace, pentru ca este unul din putinele proiecte in care focusul va fi pe biodiversitate. Mai mult, vom face si ceva activitati cu adrenalina, dar mai putine decat in Balcaniada de exemplu, pentru ca vom calatori destul de mult. Totodata, daca tot mergem in atatea tari, vom incerca sa descoperim si traditiile deltaice si comunitatile locale care traiesc in aceste zone.
Bloggerii participanti la proiect vor aduce in atentia publicului larg cele mai frumoase locuri asemanatoare cu Delta Dunarii, vor cauta specii rare de flora si fauna, vor afla despre traditiile oamenilor locului, vor face schimb de experienta cu oamenii in ceea ce priveste natura, dar si retelele culinare din gastronomia locala ce contin peste si alte “fructe ale apelor”.
Proiectul “Deltele Europei” are un dublu caracter educativ: audienta proiectului va fi la current cu lucrurile inedite de pe traseu din tarile in care vom calatori. Mai mult, in fiecare tara vom avea o miniexpozitie foto destinata localnicilor si vom distribui albume foto cu avifauna Deltelor Europei.
Deocamdata nu va zic mai mult, ci doar ca maine plecam in prima calatorie. In formatie de 4: Bogdan Dascalescu (cel care umbla creanga), Andrei Zdetovetchi (cel care a mai fost alaturi de mine in cele doua Balcaniade din 2012) – unul din fotografii oficiali ai expeditiilor Deltele Europei, Mircea Panaitescu (medic si nutritionist insarcinat cu controlul alimentatiei nesabuite ale celorlalti si mai ales a mea :)) si, cu voia dumneavoastra, subsemnatul.
Este un proiect de anvergura despre care voi scrie mai multe amanunte in zilele urmatoare. Deocamdata, un mic concurs:
Unde plecam in prima expeditie? Adica, mai exact, unde o sa ii prinda pe cei patru ziua de 1 mai? Un singur indiciu: din motive de pasaj, nu vom incepe cu Delta Dunarii, deci atentie la lista de delte de mai sus.
Premiu: un borcan de miere locala din tara unde vom fi maine (doar stiti ca fac degustari de miere, nu?). Concursul se incheie astazi la ora 12 si raspunsurile pot fi date aici, evident, pe Facebook.
UPDATE Da, ati ghicit, merge in Bulgaria, apoi Grecia, sa vedem primele doua delte. Detalii in curand pe blog.
Proiectul Deltele Europei este un proiect de travel blogging initiat de Wildescapes, cu sprijinul Doppel Herz si Romtelecom. Partener logistic: Paralela45.





aphextwinz said,
29 aprilie 2014 @ 9:15 am
Nu ma bag la concurs, dar musai sa bagi si Albufera pe lista (nu iti las link, gasesti singur la mine sau in alta parte).
Andra said,
29 aprilie 2014 @ 9:42 am
Delta Lumi Drin 😀
Vlad Stanila said,
29 aprilie 2014 @ 10:22 am
Bulgaria
ana said,
29 aprilie 2014 @ 12:30 pm
Delta Nestos (Grecia)
Doru Panaitescu said,
29 aprilie 2014 @ 2:03 pm
Vlad, trebuia sa scrii pe Facebook. Dar iti dau si aici premiu si tie, ca ai ghicit!
alexia said,
29 aprilie 2014 @ 9:54 pm
Ropotamo (BG). Succes, astept articolele cu interes 🙂
Doru Panaitescu said,
30 aprilie 2014 @ 4:52 pm
Din pacate concursul luase sfarsit cand ai scris, dar da, asa este, azi mergem spre Ropotamo, maine ne prinde 1Mai langa Sozopol.
Calin said,
29 septembrie 2014 @ 11:09 am
Ar mai fi delta Ural-ului, care teoretic e jumatate in Europa si jumatate in Asia… Si o remarca la geopolitica deltei Volgai – unul din brate e in Kazakhstan, cam cum e la noi cu Ukraina… Si se pare ca partea ruseasca e mult mai braconata si degradata