Napolact Bio – In cautarea naturii pure (Episodul 5)

Discutia mea cu fermierii continua si in acest (ultim) episod. Este important sa inteleg chiar de la oamenii locului ce inseamna un lapte colectat si prelucrat ecologic. Drumul acestui lapte ecologic porneste chiar de aici, din inima muntilor Apuseni. Recunosc, pana sa vin in aceasta mica excursie nu aveam foarte clara toata povestea dumului pe care il face laptele de la pasune la raft. Stand de vorba cu domnul Avram, la scurt timp dupa isprava mea cu mulsul, am aflat insa cata munca si cata atentie trebuie sa aiba fiecare din toti cei implicat in colectarea, transportul si prelucrarea laptelui pentru ca acesta sa isi pastreze eticheta de lapte ecologic.

rszDSC05668_2048x1364
[una din vițelușele din ferma familiei Avram – foarte cuminți cată vreme nu te apropiai prea tare cu aparatul foto :D]

Pentru ca un lapte sa poata primi certificarea, fiecare din entitatile care intervin in procesele destinate interactiunii cu laptele in sine trebuie sa aiba certificare separata. Fermele de la care Napolact colecteaza laptele trebuie sa aiba o certificare diferita de fabrica, aceasta avand la randul sau un alt proces prin care obtine certificarea, deoarece este o mare diferenta intre felul in care se obtin certificarile pentru fermele mici, familiale, si felul in care se obtine certificarea pentru o fabrica de produse lactate.

Domnul Avram face treaba asta cu mulsul vacilor de ani de zile, dar inca bea lapte, ba chiar il foloseste in bucatarie. Am ramas cu regretul ca nu am avut timp sa incerc un balmos de la mama lui, de aici de la ferma. Dar voi reveni!


[pana la urmatorul balmos facut chiar de mine la domnul Avram, iata cel mai mare balmos din lume, facut tot aici in Ardeal, din care am gustat acum aproape 10 ani!]

Stand de vorba cu oamenii de la Napolact, am aflat o chestie foarte interesanta: de fapt, fabrica Napolact ar putea produce integral lapte si prduse lactate ecologice. Asta ar fi posibil insa doar daca toate fermele cu care ei colaboreaza ar avea certificare ecologica. Multe ferme insa nu au obtinut (chiar daca poate indeplinesc criteriile) respectivele certificari. De aceea, conform legii, Napolact are instalatii gandite si certificate separat pentru productia de lapte si produse lactate ecologice (iaurt, unt, branza etc).

rszDSC06011_2048x1365
[testarea laptelui trebuie facuta la fiecare transa de lapte turnat in tancul de racire, pentru ca proprietatile chimice si mibrobiologice ale laptelui sa fie in parametrii normati, ceruti de fabrica Napolact Bio: grasime, absenta germeni, vascozitate etc]

Cu alte cuvinte nu e suficient sa ai o ferma care sa respecte principiile BIO: sa dai de mancare vacilor doar furaje naturale, sa nu folosesti chimicale pe pasune, sa speli recipientele si instalatiile cu agenti de spalare certificati ecologic etc. Probabil ca o mare parte din ferme din Romania ar putea primi certificarea pe loc. Dar e nevoie de certificarea fiecarei ferme in parte pentru ca Napolact sa poata colecta de la aceste ferme laptele, sa-l omogenizeze si sa-l puna pe raft consumatorilor.

Am plecat de sus din Marisel, nu inainte de a incerca afinata domnului Avram. Si zau daca mi-a parut rau ca am incercat sa aflu povestea Apusenilor din toate punctele de vedere, ca nu e rau sa facem si sa refacem drumul afinei de la pasune la paharel 😀

rszDSC04377_2048x1369

Cele cateva zile in care am explorat muntii Apuseni mi s-au parut complet insuficiente pentru a putea reda maretia peisajului si frumusetea naturii de aici. De aceea, am trecut si prin zona de campie sa vad o femra ecologica din margau. Aici am cunoscut-o pe doamna Viorica Brad, desi toata lumea din sat o stie de ”laptareasa”. Femeie strasnica, Viorica este indragostita de vacile sale. Si mi-a luat fix cinci minute sa inteleg asta. Ajuns pe inserat cu echipa de filmare dupa mine, am fost luat imediat la rost de viteii doamnei Brad, din cale afara de curiosi si de indrazneti, cu care recunosc, am avut cea mai haioasa filmare din tot ce am filmat aici, in inima muntilor Apuseni.

rszDSC05796_2048x1365

Recunosc sportiv ca am alergat dupa vacile Mariselului ceva vreme. Si nu am gasit in tot platoul de sus vacute asa blande si indraznete ca la domnna Viorica in batatura. Doamna Viorica Brad s-a amuzat teribil cat eram de serios in intrebarile mele in timp ce aveam aceasta interactiune cu viteii dansei din ferma. Iar vitelul doamnei Vioreicca ea chiar insistent…

rszDSC05800_2048x1365

Incheiem acest ultim episod cu o reteta simpa si de efect: miere cu polen pe care le amestec in chefir bio de la Napolact. Am folosit o miere de mana de la un producator local din Ardeal. Aici mierea se face greu, ca zilele de ploaie sunt multe. Am avut insa norocul sa prind albinutele la treaba…

rszDSC04563_2048x1364

Putin minerala, aceasta miere de mana innobileaza un chefir sau o sana, iar polenul da o savoare deosebita. O reteta simpla, bio, de dimineata, sau la orice ora a zilei daca doriti ceva bun bun de baut. Pofta buna si vizionare placuta de aici din Marisel!

Va las cu ultimul videoclip din seria „In cautarea naturii pure”, promitandu-va ca o sa ma intorc la Marisel vara asta…

Campania „În căutarea naturii pure„, o producție Napolact BIO, a început cu un prim video de manifest și continuă, pentru încă 5 săptămâni, cu câte un episod nou în fiecare joi, însoțit de o rețetă gustoasă. A apărut și episodul 5. Vizionare plăcută!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu