Inapoi din weekend: Balcaniada: Cum sa fotovanezi lighioane in Marea Egee

Va spuneam ca testam cu ocazia Balcaniadei un Olympus TG-1, un aparat rezistent la apa si la socuri, numai bun pentru o vacanta in Balcani. Si cand spun asta ma refer la partea cu balaceala a Balcanilor, adica prin Thassos, prin Corfu, prin Halkidiki sau pe unde va place voua sa gasiti jivine pe sub apa.

Eu ieri am profitat de orarul dubios al feribotului care trebuia sa ne duca pe continent si m-am dedat la arogante subacvatice. Aparatul se comporta bine, scoate culori bune sub apa pentru ca are program special pentru asa ceva, iar daca adancimea nu e mare (stiti ca de la adancimi de la 10 metri incolo culorile din spectrul rosu-galben se estompeaza) fotografiile pot arata exceptional, cu singura conditie sa incercat sa stabilizati aparatul. Cateva sfaturi pentru cei ce isi iau acest aparat pentru vacanta, intr-un minitutorial adhoc pricinuit de un peste frumusel care a stat la poza mai dihai ca un fotomodel in studio:

– faceti in prealabil scufundari de mica adancime si respiratie in apnee fara aparat. Daca nu sunteti bn la asta, o sa va enervati pentru ca timpul scurt pe care il puteti petrece sub apa va va fi insuficient pentru a face fotografii bune cu orice camera, nu numai cu Olympusul.

– jucati-va in prealabil pe mal cu aparatul, pentru a-i invata rapid comenzile. Chiar si un fotograf priceput isi va prinde urechile in meniu, cautand cine stie ce, iar sub apa nu ai luxul de a freca la nesfarsit comenzile camerei.

– nu plecati cu acest aparat fara sa va luati o masca si labele de rigoare. Fauna Mediteranei este bine reprezentata inca de la primii centimetri de la mal, in special daca tarmul este stancos.

– folositi latul special gandit pentru a tine usor aparatul in timp de inotati. Cu toate acestea, evitati sa il tineti legat strans de mana cand fotografiati sau filmati, pentru ca va vor intra degete nedorite in cadru.

– incercati sa stabilizati aparatul de stanci. Chiar si la ape mici, hula poate fi puternica, iar miscarea oscilatorie va poate zadarnici incercarile de a obtine un focus bun pe un subiect.

– evitati locurile cu mai multi freediveri sau freediveri incepatori. Au tendinta de a atinge cu labele de zona nisipoasa si va vor tulbura apa. Si nimic nu e mai neplacut decat sa incerci sa obtii un cadru bun intr-o apa tulbure.

– notati ca fauna este mai bine reprezentata in zonele stancoase, dar si in nisip puteti gasi specii interesante.

– chiar daca specia respectiva poate parea anosta si neinteresanta din punct de vedere cromatic, incercati sa o urmariti pentru a prinde un cadru deosebit. Fie lighioana se va aseza intr-un decor interesant, fie veti prinde o pozitie deosebita.

Intr-un final, dupa ce ratati o gramada de cadre, veti izbuti ceva bun. Iata un exemplu de urmarire care s-a soldat cu un cadru izbutit (evident, in comparatie cu primele, ca nu prea are cine sa ma laude).

Primul cadru, cu un peste nisipiu, atat de frumos colorat ca mi-ati da cu atlasul zoologic in cap:

Dupa cum puteti observa:

– fotografia este supraexpusa
– fotografia este prost incadrata
– fotografia este usor neclara
si, cel mai rau, fotografia nu spune absolut nimic.

Apoi l-am pandit vreme de un minut pana s-a bagat confortabil sub o piatra si a inceput sa se obisnuiasca usor usor cu silueta mea, nemaiparandu-i-se atat de amenintatoare ca la inceput:

Dar… subiectul est ein umbra, culorile sunt estompate, singurul meu noroc fiind ca pestii bentonici (de fund) au bunul obicei de a ramane stana de piatra, ajutandu-se de culoarea solzilor pentru a se camulfa perfect (asa cred ei).

In final, am asteptat o raza de soare care mi-a luminat bine subiectul, in vreme ce eu stabilizasem deja camera lipind-o de o stanca, la 10-15 centimetri de pestele linistit de pozitia mea imersa dar imobila:

Si un detaliu (crop), asa cum as incadra eu fotografia pentru o viitoare expozitie (nu spui ține, nu spui cand):

Proiectul Balcaniada este o initiativa a Fundatiei Friends for Friends. Sponsor principal: Romtelecom. Partener turistic: Tvtravel.ro si Christian Tour Partener auto: Porsche Inter Auto. Partener foto-video: F64 Studio

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

2 Comments »

  1. Balcaniada – Tzatziki land (Grecia) « Ivo Bobal said,

    30 iunie 2012 @ 12:38 am

    […] face ora 17:00 iar noi părăsim plaja și ne întoarcem în port. Doru a făcut poze foarte faine aici.  Cum nu ne-am săturat de natura Greciei, am plecat într-un alt tur al insulei cu mașina. Așa […]

  2. Balcaniada – Tzatziki land (Grecia) | Înapoi din weekend said,

    6 iulie 2012 @ 2:06 pm

    […] face ora 17:00 iar noi părăsim plaja și ne întoarcem în port. Doru a făcut poze foarte faine aici. Cum nu ne-am săturat de natura Greciei, am plecat într-un alt tur al insulei cu mașina. Așa am […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu