Cele mai bune restaurante din Romania si Balcani

[pentru un sortiment mult mai variat de restaurante din Bucuresti incercati dumneavoastra si pe Afterhours; comentarii, sugestii sau critici de orice fel pentru aceasta lista si aceste carciumi sunt binevenite aici atat timp cat nu produc flame-uri, calomnii, scandaluri sau shameless self promo]

2 Mai:

pensiunea Casa Dogarilor (nu ratati salata de rapane, musacaua sau zacusca de casa) tel. 0241-743651 GPS 43.748638 28.568648

Arad:

restaurantul unguresc Csardas -neverificat personal- am ausit din trei locuri de el, numai de bine

Arieseni:

pensiunea Mama Uta (nu ratati scovergile – placintele cu branza sarata coapte pe cuptor, balmosul, mamaliguta toponita) (harta)

Babadag:

restaurantul Doi Iepurasi tel. 0240-562035 Babadag , DN22, km 47, GPS 44.8596,28.6902

Braila:

restaurant Terente -neverificat personal- (pe Calea Galati, o referinta)

Buzau:

restaurantul Moara Dragaicelor din Maracineni (nu ratati ciorba de cocos, pastrama de Plescoi si topitura de purcel);

pensiunea Casa Matei din Berca (evident, carnati de plescoi si pastrama de plescoi)

Bran-Fundata:

pensiunea Cetatea Carului (nu ratati placinta de casa cu branza sau cu mere)

Brasov:

restaurant Secuiana,

restaurant Ceasul Rau

restaurant Four Roses (nu ratati coastele la gratar cu sos special)

Bucuresti:

restaurant Jaristea, romanesc (faceti rezervare; nu ratati saslicul de oaie sau fuduliile);

restaurant Casa Gorjeana, romanesc (nu ratati ciolanul cu fasole si puiul ca la bunica);

restaurant El Vino il Tapas, spaniol (nu ratati paella cu peste si fructe de mare sau serano cu pepene galben);

restaurant Ali Baba, oriental (nu ratati makdus, arays cu cascaval, mouhamara cu sos de rodii si ulei de masline);

restaurant Balcik, bulgaresc (nu ratati ciorba de maruntaie de miel, musacaua si kavarma);

restaurant Kopel’s (nu ratati cheesecake-ul)

Calafat:

complexul Portul cultural Cetate (cunoscut si ca Hanul lui Dinescu – nu ratati ciorba cu sapte feluri de verdeata, somnul la protap, afumaturile din camera aia smechera (harta)

Constanta:

restaurantul turcesc de la gara Can (nu ratati adana kebab) str. Teodor Burada nr.1 tel. 0241522095 (harta)  coordonate GPS 44.170523, 28.632603

terasa Beta Str. Stefan Cel Mare nr.6 A, Constanta, GPS 44.1806,28.6507, telefon 0720 931842.

Cluj Napoca:

restaurantul-braserie La Varzarie (nu ratati varza a la Cluj);

pub-ul Irish Pub (nu ratati gulasul sau sandwichurile O’Bama, O’Ceapa etc),

restaurant Baracca(mai fitzos, dar meniu deosebit – nu ratati crema de dolvleac sau friptura de porumbel) Str. Napoca nr. 8A telefon 0732155177  GPS 46.768,23.5883

Craiova:

pensiunea Carul din Stele din Beharca (nu ratati ciorba de fasole in pita, carnea la garnita, ciorba de curca) (harta) GPS 44.4458 23.6817

Hateg:

pensiunea-restaurant Sarmis (harta) tel. 0744-794051 GPS 45.5145, 22.7815

Iasi:

restaurantul Mario de pe Str. Fagului (nu ratati ciorba radauteana de pui) tel. 0232-224674 (harta) GPS

Lupeni:

complexul Cheile Butii (nu ratati siropul de afine sau de muguri de brad, salata de bureti de fag, virsli) (harta) GPS 45.3016,22.9767

Medias:

restaurant Traube -neverificat personal – o referinta

Miercurea Ciuc:

restaurant Romantika (nu ratati gulasul)

Ploiesti:

restaurant Hanul Gazarilor (nu ratati ciorba de coada de bou, cocktalul de cozi de raci sau friptura de miel la cuptor) (harta)

Ramnicu Valcea:

restaurant Hanul Haiducilor (nu ratati ciorba de aripi de curcan sau bulzul dacic)

Targu Jiu:

restaurant Casa Domneasca (neparat cereti sirop de afine sau de muguri de brad, indiferent ce mancati)

Targu Mures:

restaurantul secuiesc Laci Csarda (mancare ungureasca, demential) nu ratati gulasul de mai multe feluri sau maduva fiarta de os de vaca

Sarata Monteoru:

pensiunea Hanul cu Tei (nu ratati zacusca de ghebe, zacusca de telina, puriceii boieresti)

Sighetul Marmatiei:

pensiunea Mara din Desesti (nu ratati balmosul si patravul afumat in coaja de brad) GPS

Sighisoara:

restaurantul de la Danes (nu ratati ciorba radauteana de pui),

restaurant Vila Franka. GPS

Timisoara:

restaurantul Yugoslavia (nu ratati plescavita umpluta cu caimac – temporar inchis)

terasa Nora (nu ratati plescavita de peste, rulada de piept de curcan si fuduliile de manzat);

restaurantul medieval Camelot din campus;

restaurantul Marele Restaurant Chinezesc (absolut fabulos)

restaurant Daf Junior (in Giroc, langa Timisoara)

Alte tari:

Szeged, Ungaria:

restaurantul secuiesc Fehertoi Csarda (nu ratati paprikasul de cocos, gulasul de peste, ficatul de gasca cu fructe la gratar)

Budapesta, Ungaria

Pub for Sale  (neverificat personal) – incercati „chicken legs gipsy style”

Bodrum, Turcia:

restaurantul popular Nazik Ana (nu ratati sarmalutele cat degetul mic, pide, lahmacun)

Kusadasi, Turcia:

restaurant Avlu –neverificat personal- o referinta

Praga, Cehia:

restaurantul Sjveik (nu ratati ciolanul cu varza si galuste) GPS

(si unde sa nu mancati in Praga)

Obzor, Bulgaria:

restaurant Hanove (chiar in piata centrala din zona pietonala) – faceti abstractie de tapiteria alb-negru cu imprimeu petye de vacuta, mancarea e excelenta GPS

Ruse, Bulgaria:

restaurant Ciflika (nu ratati ciusca biorek, vitelul pe plita incinsa, palamida afumata, liotenita) GPS

Varna, Bulgaria:

restaurant Ciuciura GPS

Veliko Tarnovo, Bulgaria:

pizzeria Ego (nu ratati broccoli gratinat cu patru feluri de branza, cartofi copti umpluti si gratinati)

pizzeria Tempo (nu ratati tocanita de iepure, ghiveciul, parlenca fie cu usturoi, fie cu cascaval)

Belgrad:

restaurant Dacia (fara cuvinte) Str. Patrisa Lumumbe 49, Tel: +381 11 2781-009 GPS 44.8180,20.5142

restaurant Reka (neverificat personal, o referinta) Kej Oslobodenja 73b, telefon +381 11 618-500

Bruxelles:

restaurantul cipriot L’Odyssee (to be completed)

Ljubljana:

restaurantul cu friptura de cal (to be completed)

Portoroz:

restaurantul cu friptura pe piatra vulcanica incinsa (to be completed). GPS

[urmeaza si linkuri acolo unde este cazul in curand]

[Aceasta lista este personala, transmisibila si de informare gastronomica. Utilizarea ei presupune:

– o buna cunoastere a gastronomiei romanesti in special (nu voi pune restaurante cu alt specific decat in conditii speciale, prevazute mai jos)

– o cultura gastronomica peste medie

– oroare profunda pentru mandarea de tip fastfood (lanturile fac profit, noi ne alienam simturile cu burgeri, aripi denaturate si cole)

– oroare si mai profunda pentru ceafa si cartofi prajiti, cas pane, salata bulgareasca si de varza.

– pofta de a incerca ceva nou.

Cui se adreseaza? Celor ce calatoresc in Romania si nu numai, vor sa manance bine pe unde merg sau unde ajung si nu vor sa riste un esec.

Recomandat:

– turistilor gastronomici

– mancailor, haplitorilor, gargantuilor si pantagrulelilor (daca nu stiti cine-s astia nu merita sa cititi in continuare)

– celor ce vor sa ia cina, pranzul, de afaceri sau de loisir astfel incat sa nu dea gres.

Nerecomandat:

– snobilor (a manca mancare romaneasca nu e o rusine, lasati pomodori, dolce si osso bucco departe de vocabular, va faceti de ras ca ati uitat cand va cantau greierii in calcaie)

– fitosilor (ramaneti in Dorobanti)

– vegetarienilor (sunt un iubitor de carnuri, deci e greu sa va recomand ceva)

– ingustilor (care nu vor sa dea gres, ceafa cu cartofi vi se potriveste de minune)

Aceasta lista s-a facut prin incercari repetate la localurile in cauza. Scopul listei este de a promova restaurantele cu adevarat peste medie, care promoveaza mancaruri traditionale, mancaruri ale zonei sau care produc o experienta mult peste asteptari celor care le calca pragul. Aceasta lista nu are scop comercial. Ea este rodul a numroase incercari prin tara si pe aiurea, nu este oficiala, nu reprezinta decat pozitia si opinia mea cu privire la mancarurile bune pe care le-am savurat de-a lungul anilor. Proprietari de restaurante, va rog insistent: nu incercati sa ma mituiti. Ma puteti invita, iar daca trec prin zona mananc pe sest, fara sa anunt ca vin, platindu-mi singur consumatia si beneficiind de serviciu asa cum o face oricine va va trece pragul. Daca se intampla sa fiti listati, e meritul vostru si numai al vostru, nu vreun noroc sau vreun favoritism.]

restaurant panzio csarda szeged