Redescopera Romania (ziua 1) – Lunea Cornilor
Pornit-am cu roua-n picioare (ca sa zic asa) sa redescoperim Romania, dar nici prin cap nu-mi trecea ca lunea, prima zi de aventura, avea sa imi dezvaluie asa obicei frumos din zona Banatului – Lunea Cornilor. In ultimii ani nu a fost primavara sa nu admir de la firul apei Cheile Nerei, insa despre obiceiurile acestei zone am constatat ieri cat de putine lucruri stiam.
Prima noastra zi de Redescopera Romania a inceput duios la ora 4. Pentru ca cei peste 400 de kilometri care ne desparteau de satul Eftimie Murgu nu se fac usor, mai ales cu un convoi de masini incarcate de oameni si bagaje.
Prima zi presupunea o incursiune in obiceiurile si traditiile Banatului. Banatul e o zona frumoasa, ce-mi aduce aminte de Nera cu cheile si microdelta de dinainte de varsarea in Dunare, de pinul negru de Banat, specie endemica protejata, de vipera cu corn si broasca testoasa de uscat, de casele lipite ale banatenilor (un ciudat si in acelasi timp fascinant amestec de romani, sarbi, maghiari, polonezi, cehi, slovaci), de plescavita, crumpii in plec si celelalte specialitati de influenta sarba (imi aduc aminte de niste uriasi gomboti fierti si tavaliti in nuca si pesmet pe care i-am fotografiat anul trecut la festivalul “Pita Banatului”), de morile pe apa ce inca mai functioneaza, de vulturii plesuvi ce inca mai salasuiesc pe aici sau de salamul uscat pe care banatenii l-au facut celebru pe intreg mapamondul.
Dupa o zi de iarna absolut spectaculoasa (tot se plangea Ana ca nu am prins aceste calatorii de la inceputul anului, insa ieri am calatorit spre un Craciun imaginar, cu multa zapada si niste peisaje de basm), am ajuns in Eftimie Murgu, un sat uitat de lume dar nu chiar de toata lumea. Aici, in fiecare luni in care incepe Postul Pastelui, “Cornii” pleaca prin sat, speriind copiii si prevestind primavara.
Am avut sansa de a prinde acest obicei desfasurandu-se de la inceput. La ora 12 si cateva minute, descalecam din Dusterele pline de colb, inarmandu-ne cu aparate foto si camere video. In mijlocul satului ne asteptau 4 categorii de cetateni:
– mascatii sau “cornii”, cei ce fac deliciul acestui obicei (dupa cum aveam sa aflud e la primarul satului, pe care l-am inghesuit la o poveste intre doua sedinte foto cu acesti corni)
– alamurile – trupa de muzicanti, care impreuna cu un acordeonist alcatuiau ariergarda convoiului
– oficialitatile (mai multi politisti, primarul si alte persoane care au refuzat sa ne arate legitimatiile de serviciu :D)
– gura-casca (nu asa de multi cum ne-am fi asteptat, intr-un numar propiat de cel al fotografilor si cameramanilor, care incheiau plutonul).
Periplul cornilor mascati a durat pret de cateva ore, si ce mi-a placut cel mai mult a fost ca fiecare gospodar ii intampna cu o sticla de udatura (care se cumula intr-un mare bidon pus in carutul de butelie). In acest sens, nu m-ar fi deranjat sa fiu putin corn J. In acest periplu cornii prindeau din cand in cand mare viteza, alergand si speriind copiii satului, care se ascundeau curiosi dupa colturile caselor sau se iteau la feresterele ce dadeau spre ulita ticsita de petrecareti..
Ca de obicei, m-am infiripat in sanul formatiei de corni, tragandu-i putin de limba despre obicei, in vreme ce acestia erau atenti la orice chip de copil ce le-ar fi putut intra in vizor.
Recomandare: daca ajunteti vreodata in Eftimie Murgu, mergeti sa vedeti si morile (unele din ele inca mai funtioneaza) de pe firul apei ce trece prin sat. Iar daca “natura” v-a echipat cu un 4×4 serios si bine preparat, puteti incerca sa aprcurgeti un traseu de vis (facut de niste amici de-ai mei) si care da din Eftimie Murgu direct in Cazanele Dunarii (aproape de Eibenthal, unul din prea putinele sate cu populatie ceha adusa de Imperiul Habsburgic sa pazeasca granita).
Drumul nostru a continuat apoi prin Cheile Globului, Cheile Minisului si Cheile Carasului (e vorba de traseul Mehadia – Bozovici – Anina – Resita), pe care le-am revazut cu mare placere.
Ne-am repliat rapid spre Resita, unde gazdele noastre ne-au asteptat primitoare, cu cea mai precara infrastructura Internet pe car ene-am fi dorit-o. Asa ca la aceste ore tarzii din noapte, cu totii editam aceste randuri in Notepad si nu direct in wordpress.
Va las cu cateva imagini ale cornilor si fug spre asternut ca si maine avem zi lunga.
[wildlife corner: am vazut cateva zeci de caprioare intre Slatina si Craiova si am reusit sa fotografiez si un cocosar – dar am ratat multe alte specii cu care cei din masina nr. 4 s-au obisnuit deja: sorecari, gaite, cotofene, potarnichi, lisite, cormorani, rate si corbi]
Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman





Raluca Duta said,
8 martie 2011 @ 11:54 am
Asa reusesti sa ne aduci cu tine in locurile in care mergi 🙂 Ceea ce pentru mine inseamna ca retraiesti in scris ce ai trait cand ai vazut si simtit ceea ce apoi povestesti. Nu stiam de obicei, dar pare asa de atemporal incat trebuie sa ajung si eu in Eftimie Murgu. Keep us posted cu asa obiceiuri si oameni frumosi 🙂
Redescoperă România – ziua 1 – Eftimie Murgu şi Secu said,
8 martie 2011 @ 11:55 am
[…] păsări pe câmp, pentru că eu sunt în maşina cu numărul 4, cea condusă de Doru Panaitescu (articol), cel mai pasionat speolog pe care îl cunosc (e şi singurul, deci e posibil să nu fie chiar […]
Redescopera Romania:Offline #dinRomania said,
8 martie 2011 @ 12:45 pm
[…] Negrea – Redescoperă România – ziua 1 – Eftimie Murgu şi Secu Doru Panaitescu – Redescopera Romania (ziua 1) – Lunea Cornilor Augustin Radu – Redescopera Romania 2011 ziua 1 Adrian Mihaltianu – Redescopera […]
Redescopera Romania – Fasangul (ziua I) - Elena Cîrîc said,
8 martie 2011 @ 11:42 pm
[…] foarte frumoasa a facut Doru, dar va arat si eu un mic video pe care l-am facut cu telefonul […]
Marketeer.ro – digital marketing pioneer » Redescopera Romania 3 – Instrutatul boului plus alte hangarale said,
14 iunie 2011 @ 6:57 am
[…] Boului – o sarbatoare facuta de Rusalii in zona Dejului care aduce cumva cu Lunea Cornilor din Banat (o stiti de la editia trecuta de […]