Studiu de caz: Sănătatea calculatorului tău
Ce au în comun șervețelul, pieptănul, manușile, căștile de motocicletă, asigurarea RCA, prezervativele, crema de gălbenele, geamurile securizate sau gardurile electrice? Raspunsul este, bineînțeles, că ne protejeaza de rele, boli sau efecte nedorite. De milenii încoace, vracii au găsit leacuri pentru diverse maladii. Societatea modernă a continuat să găsească metode de protecție pentru ceea ce ne este de folos, de la mănușile de cauciuc (necesare pentru a spăla cu spor folosind diverse chimicale periculoase pentru piele) până la izolațiile electrice pentru cabluri (pentru a nu dansa fără voie prin casă).
În lista de mai sus trebuie să mai includem însă ceva: un vaccin pentru computerul personal. Studiile făcute de cercetătorii britanici (ce fain mai suna asta încă; oare cercetătorii britanici suferă de plict?), pardon, studiile făcute de Kaspersky România arată că prea puține calculatoare personale (fie ele desktop sau laptop) sunt protejate împotriva atacurilor informatice. Și să nu credeți că, nelucrând la NASA, nu sunteți în vizor. Zeci de mii de viruși și alte forme de “infestare” electronică circulă la liber pe stick-uri USB, email sau pândesc pe site-uri cu prea puțină protecție la malware.
O să credeți ca vouă nu vi se poate întâmpla nimic pentru că circulați cu grijă pe net și nu dați click pe nimic rău. Haideți să vă spun o întâmplare foarte tristă. O fostă colegă de birou, designer web, nu dau nume că sigur o puteți repera după detaliile povestirii mele, a luat intr-o zi de la client un stick pe care erau niste fotografii în format jpeg. Colegei îi trebuiau respectivele fotografii pentru a ilustra un nou site web, la care lucra. Ca și mine, colega mea credea că fișierele cu extensia jpeg nu pot avea viruși. Ei bine, unul din fișierele de pe CD era de fapt un virus, ascuns de Windows pentru ca folosea de fapt o extensie .pif. Acesta, odată scăpat în harddiskul domniței, a rescris toate fișierele cu extensia .jpeg, redimensionându-le la 1×1 pixeli. Practic, într-un sfert de secundă toată munca designerului cu pricina s-a dus pe apa sâmbetei. Imaginați-vă scena, printre niște înjurături greu de imaginat că pot ieși din gura unei fete cu aproape 20 de ani de școală: pune Teleportul pe toate site-urile lucrate anterior, scotocește prin CD-uri si DVD-uri dupa surse si design și tot talmeș-balmeșul creat de năpasta care i s-a abătut asupra muncii ei de ani de zile.
Sigur, puteți să vă instalați la nesfârșit un demo de 30 de zile sau să optați pentru un antivirus versiunea freeware. Dar cel mai sigur este să vă achiziționați o licență și să dormiți în liniște. Radient, companie specializată în consultanță și securitate informatică îți recomandă Kaspersky Antivirus, vaccinul perfect pentru calculatorul tău personal.
Îl găsești la un preț foarte bun la magazinul online LikeIT. În oferta celor de la LikeIT veți găsi și pachete special create pentru familiile cu mai multe calculatoare/device-uri (de pildă, împreună cu Mircea, avem în casă 10 dispozitive care se conectează frecvent la Internet); cât despre soluțiile similare pentru companii, plaja de oferte este la fel de bogată.
Urmăriți-mă cu atenție și pe mine, precum și pe Victor Kapra si Nihasa, care au scris despre această ocazie de a vă proteja ”proprietățile digitale”. În curând vom avea și un concurs pe această temă.





Mihai Flo said,
11 aprilie 2015 @ 3:38 pm
Asteptam cu infrigurare concursul.
Doru Panaitescu said,
22 aprilie 2015 @ 3:40 pm
Vine si concursul, chiar acum vorbeam cu baietii.
legis tm said,
24 aprilie 2015 @ 5:11 pm
Durata de viata a calculatorului depinde de cat de bine il ingrijesti.