Tradiția ardeleană, cu bune și rele. Plecări doar din Saschiz. #goodyear4x4

Autobuzul numit tradiție cu plecare din Saschiz ne-a lovit și pe noi în weekend. Căci nu poți să spui Ardeal fără să spui sate ssăssești (fără salam, normal, ci ciorbă ardelenească de porc cu tarhon, pălinca, gulaș sau dulceață de fructe de soc)? Toate, evident, la Hanul Cetății…

resizeDSC03999_1600x1069

Plecat-am cu trei masini din București, două Ford Kuga și un Ford Ranger (luate de la partenerii noștri la Tiriac Auto), care s-au așternut frumos la drum până la Saschiz, unde ne-am întâlnit și am facut formație completă cu prietenii din Târgu-Mures de la Goodyear România. De aici, înarmați cu chef de plimbare de seară prin cetăți medievale, am mers repejor la Sighișoara, unde am facut, de control, un tur de cetate.

resizeDSC03697_1600x1069

Uimit că unele ziduri aratău ca acum zece ani cand le-am fotografiat mai serios prima oară cu o focală fixă de 50 de mm, am putut să întrezăresc și banii europeni care au spoit unele case din cetate. Pentru că unele arată tare bine și altele tare rău, dar evident asta este o chestie de gusturi. Până și pentru pavaj gusturile sunt împărțite…

resizeDSC03706_1600x1069

Cert este că plimbarea ne-a facut foame, așa că, oricum noi fiind proaspăt picați de pe drum, ne-am împăcat cu o ciorbă gulaș (știți că se pronunță gulyaș, cu l surd, da?) la Vila Franka din Sighișoara, unde priveliștea dar mai ales mâncarea sunt memorabile.

resizeDSC03750_1600x1069

Bifând Sighișoara pe lista noastră de vizitat “sine qua non”, am mai înlesnit nițel programul și așa încărcat ce urma să ne aștepte pe sâmbătă.

resizeDSC03761_1600x1069

A doua zi, dis de dimineață, am purces voinicește la trecut în revistă trei județe: Covasna, Harghita și Brașov, care mai de care mai ofertante. Am început evident cu ruinele cetății Saschiz: deși dărăpănată, cetatea presupune îndemânre șoferistică (sau gambe bune) pentru a o vizita, după care încă mai are lucruri faine să-ți arate. Nu am zăbovit prea mult și am lăsat-o așa, în soare, bucurându-se de soarele primavaratic și de vremea buna…

resizeDSC03804_1600x1069

După o vizită la cetatea Rupea (care a fost restaurată și amenajată la niște standarde inexplicabil de înalte pentru meridianul nostru (sincer vă spun, după Salina de la Turda, este cel mai bine restaurant si amenajat obiectiv turistic la care am fost în ultimii ani),

resizeDSC03840_1600x1069

am mers spre coloanele de bazalt de la Racoș. Mustind de viață (de la pietrari suri, codobaturi, corbi până la broaște și gușteri), zona ne-a demonstrat că mai avem mult de văzut și promovat aici la noi, până să plecam pe aiurea pentru, chipurile, obiective turistice care să-ți taie respirația. Sincer, nu știu multe fenomene geologice atât de spectaculoase precum formațiunile de bazalt eruptiv.

resizeDSC03863_1600x1069

De aici am luat-o ostășește peste deal și am vizitat pe rând: complexul piscicol de la Sânpaul, unul din cele mai bune locuri din Ardeal pentru observații de faună, în special specii rare de păsări si animale de apă;

resizeDSC03944_1600x1069

Sigur ca turismul nu se face cu burta goală: am mers să mâncăm la restaurantul Romantika din Odorheiul Secuiesc, unde ne-am întâlnit și am stat la palavre cu cei doi tineri fotobloggeri din zonă, nimeni alții decât Dragoș Asaftei (care ne-a însoțit în tura de Dobrogea) si Alex Dima, un bun prieten de-al lui și de-al nostru deopotrivă.

Cheile Vârghișului au fost ultimele din programul de sâmbată, aici încercându-ne senzorii aparatelor foto în lumina slabă, dar care poate fi un avantaj pentru fotografii răbdători…

resizeDSC03998_1600x1069

Ultima zi am rezervat-o pentru alte doua obiective turistice de neratat dacă ajungeți în zonă: Muzeul Pălăriilor de Paie, pe care il puteți vizita fie mergând pe asfalt prin Cristuru Secuiesc, fie pe macadam prin Sângeorgiu de Pădure. Deși greu cu limba română, zâmbetul personalului ne-a amintit că ospitalitatea nu ține cont de granițele unui stat sau ale unei limbi vorbite. Iat-o pe Elena în plină campanie de păioase :)

resizeDSC04120_1600x1069

La întoarcere am vizitat un atelier de făcut mangal, impresionant prin munca grea necesara pentru distialrea uscata a lemnului prin cae se obține carbunele de gratar pe car eil stim cu totii din benzinarii… Am urcat sus pe mormanul de lemne pentru a vedea pe viu ce și cum. E o experiență pe cinste, zău, și acum îmi miros hainele 😀

resizeDSC04027_1600x1069

Ultimul popas: La Vâltori. La poalele Fagarașului, la Lisa mai exact, de 140 de ani o moara speciala se rotește neîncetat, singurele momente când este oprită fiind lunile aspre de iarna. De primavara devreme până toamna târziu, forța apei albește lâna în văltori (strîmoșii mașinilor moderne de spălat),

resizeDSC04148_1600x1069

apoi o dărăcește,

resizeDSC04175_1600x1069

pentru ca in final să o scămoșeze, sa o țeasă și să o spele pentru ca voi să puteți cumpăra obiecte tradiționale precum covoarele cu motive populare, pernele umplute cu scamă de lână, foarte călduroase, traistele ciobănești sau ciorapii de lână numai buni de purtat în cizme prin peșterile patriei…

resizeDSC04176_1600x1069

Am plecat din Ardeal târziu în noapte, dar mai bogați cu niște amintiri frumoase, povești, experiențe, multe cadre pe carduri și mult material filmat. Ceea ce vă doresc și vouă, dacă ajungeți în zonă. Și vă doresc să ajungeți…

Tura din Ardeal face parte din seria de expediții organizate 4×4 Goodyear Experience powered by Tiriac Auto.

facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Leave a Comment