Ghid 4×4: Cum alegem masina potrivita de offroad (partea a doua)
Continuam episodul pilot cu partea a doua si mai interesanta: Ce masina mi se potriveste pentru genul de offroad pe care il fac eu? Asta e o discutie lunga, din cel putin doua motive: 1. offroad inseamna ceva pentru mine, altceva pentru oricine altcineva, si 2. nevoile si asteptarile tale de la o masina de teren se pot modifica dramatic in timp. Dar sa nu anticipam.
Plecam in primul rand de la o intrabre simpla: ce fel de offroad vrei sa faci cu masina ta? Mai exact, cat de grav vrei sa te dai si pe unde?
Daca mergi cu masina doar la peste, o simpla masina cu orice fel de 4×4 ar trebui sa iti ajunga. Pentru moment. Dar daca vrei sa faci offroad, mai devreme sau mai tarziu vei descoperi limitele acestei masini de inceput, pe principiul: „oricat de preparata este masina ta de teren, vei gasi o balta mai mare”.
Intrebarile pe care si le pune in mod natural orice viitoar practicant al acestui sport cu motor sunt:
– masina noua sau veche?
– japoneza, americana sau europeana?
– benzina sau diesel?
– punti rigide sau suspensii independente?
– cu diferentiale blocante, cu diferentiale cu alunecare limitata sau deloc?
– cu modficari sau fara?
– cat ma va costa cu totul toata povestea asta? Cost achizitie, costuri de intretinere, costuri de consum carburant si taxe (impozit, vama daca e cazul, vigneta), alte costuri (poate platforma dac anu veti inmatricula masina) etc
Si atunci este bine sa te gandesti de la inceput ce masina vrei pentru ca ea trebuie sa se potriveasca manusa cu stilul tau de viata si pasiunile/preocuparile tale. Sa va dau cateva exemple:
1. Esti pasionat de yachting. Mai devreme sau mai tarziu vei avea nevoie sa tractezi barcuta mult visata pe apa. In acest caz ai nevoie de o camioneta cu capacitate mare de tractare (towing capacity). O alta recomandare pentru „barcologii” incepatori intr-ale offroadului este sa isi cumpere o masina cu cutie automata. Acestea (ambreiajele automate) rezista mai bine si se rup mai greu. Dezavantajul este ca masina nu se infige (daca aveti obiceiul sa conduceti sportiv) si de regula consuma ceva mai mult decat o cutie manuala. De la Nissan Navarra la Mazda 2500, cam orice camioneta isi face cu brio treaba asta de caraus. Nu va luati masini prea mari si prea grele. Cand tractati o barca pe peridoc, adunati masa maxima autorizata a masinii cu masa maxima autorizata a peridocului. Daca depasesc 3500kg, trebuie sa va luati permis cu categoria BE sau E. Asa ca evitati acest lucru alegand o masina usoara cu capacitate de tractare cat mai mare. Orice camioneta va corespunde acestei cerinte. De exemplu, un Nissan Patrol are masa maxima autorizata de 3200 kg, ceea ce inseamna ca pot tracta un peridoc cu masa autorizata de pana la 300 de kg. Ceea ce este al naibii de putin. O alta recomandare este sa va puneti un troliu pe ea. Mersul cu masina in apropierea rampelor de lansare a barcii pe apa implica situatii limita. E bine sa aveti un troliu si sa stiti sa-l manevrati. Bonus: veti putea folosi masina si pentru offroad cu moderatie. Pentru ca veti avea nevoie de roti de strada sa puteti tracta cu ea usor, si atunci asta va limiteaza incursiunile in afara asfaltului.
Exemple de masini potrivite pentru tractare barci:
Nissan Navara, Mitsubishi L200, Ford Ranger, Toyota Hilux, Mazda B2500, Isuzu D-Max, Iveco Massiff, Landrover Defender, Volkswagen Amarok etc. Alegerea mea: Ford Ranger.
2. Esti pasionat de viteza. In acest caz iti trebuie o masina pe benzina, preferabil fara punti rigide. Vei gasi repede distractia in a merge in viteza pe drumuri neasfaltate (rallyraid) si atunci ai nevoie de o masina ca atare. De la Subaru Forester cu motor de 2,5l la Mitsubishi Pajero cu motor de 3,5 sau chiar Toyota FJ Cruiser cu motor de 4,0, aveti destule posibilitati pe o plaja larga de preturi, consumuri si motorizari. Este preferabil sa aveti o caroserie lunga si sa va modificati supensia in consecinta. De asemenea, este recomandabil sa aveti comutatoare (de fabrica e cel mai indicat, dar puteti sa faceti si voi aceasta modificari la un atelier specializat) pentru decuplarea ESP-ului, a ABS-ului si a airbagurilor in teren accidentat.
Exemple de masini potrivite pentru rallyraid:
Mitsubishi Pajero (3500), Subaru Forester (2500), Toyota Landcruiser, Toyota FJCruiser, Landrover Discovery, Isuzu Vehicross etc. Alegerea mea: Isuzu Vehicross.
3. Faci offroad moderat / pescuit / alpinism / speologie / . Adica fara rape, santuri, trasee pe zapada mare sau sleauri pline de noroi pe diguri sau prin paduri. In acest caz ai nevoie de o masina mica sau medie (preferabil sa fie a doua masina din gospodarie). Cu motorizare modesta, fara modificari, cu niste anvelope A/T. Eventual sa ii pui si un troliu ieftin (un troliu chinezesc e undeva pe la 300-400 de euro – nou). Daca il folosesti de 3-4 ori pe an sau mai rar, doar cand e nevoie, ar trebui sa te descurci admirabil cu aceste dotari. Pentru offroad moderat este indicat totusi sa va orientati spre o masina care sa aiba macar reductor. Acest reductor (pentru cei veniti mai nou aici pe site) este o adaptare a cutiei care permite transferul de cuplu maxim catre roata, cu turatie mica a motorului, similara (daca vreti) foii mari de sarcina de la o cursiera. Reductorul este de ajutor in pante inclinate cu aderenta precara (atat la urcare cat si la coborare), in conditii de nisip, pietre, gheata, zapada mare sau iarba uda. Nu garanteaza nimeni ca va scoate de oriunde daca nu aveti si cauciucurile corespunzatoare, dar e mai bine decat fara.
Exemple de masini potrivite pentru offroad moderat:
Toyota Rav4 (cu reductor), Subaru Forester, Suzuki Grand Vitara, Mitsubishi Outlander, Ssangyong Kyron, Nissan Terrano, Mitsubishi Pajero Sport, Lada Niva, BMW X3, Landrover Discovery, Hyundai Terracan, Volkswagen Touareg etc. Alegerea mea: Ssangyong Kyron.
4. Faci offroad sustinut. Asta presupune sa iesiti in teren cel putin o data pe luna in medie, si de dat va dati, nu va speriati de un sleau sau de o creanga care va poate zgaria masina pe lateral. Atentie, cand zic o data pe luna in medie nu ma refer la ce va doriti cand valuati masina, ci o medie realista. O masina cu „pedigree” ar trebui sa te satisfaca. Daca vrei sa faci trasee tehnice, ai nevoie de o masina usurica dar fasneata. Atentie! Nu va uitati la caii-putere ca nu prea sunt relevanti. Important este cuplul. Am vazut masini cu motoare mari, cu cai multi, care nu urcau pante penbile.
Exemple de masini potrivite pentru offroad sustinut:
Nissan Patrol, Jeep Wrangler, Toyota Landcruiser (modelele mai vechi, cu punti rigide), Mitsubishi Pajero, Mercedes G-Klasse, Range Rover (modelul mai vechi, cu punti rigide) Landrover Defender, Toyota FJCuriser, Iveco Massiff, Jeep Grand Cherokee, chiar si Daihatsu Rocky etc. Alegerea mea: Nissan Patrol.
5. Iti place sa te joci la offroad. Ia-ti atunci o masina usoara si vei fi cel mai extaziat. Masinile usoare au avantaje in teren: se strecoara usor prin terenuri grele, consuma putin, au inertie buna cand ii rupi pedala pe portiunile dificile, sunt usor de tractat/despotmolit in caz de ceva si nu costa mult, nu te doare burta dupa ea daca o scapi intr-o rapa sau intr-un canal. Dezavantajul major este ca sunt cam plapande, nu rezista mai mult de cativa ani de joaca. Aceste masini sunt ideale pentru cei aflati la inceput, care nu vor sa dea 30.000 euro pe o masina si alti 10.000 de euro pe modificari ca sa constate ca nu e masina care li se potriveste.
Exemple de masini potrivite pentru joaca la offroad:
Suzuki Jimny, Suzuki Samurai, Daihatsu Feroza, Asia Rocsta, Fiat Panda 4×4, Lada Niva, Mitsubishi Pajero Pinin etc. Alegerea mea: Daihatsu Feroza.
6. Iti place sa organizezi sau sa mergi in expeditii. Pentru expeditii aveti nevoie in primul rand de o masina mare: cinci locuri confortabile si mult spatiu de bagaj sau 7 si chiar mai multe locuri. Masinile grele au piese forjate, ranforsari si motoare puternice. Apoi, sa fie capabila din punct de vedere offroad. Apoi, sa fie extrem de fiabila. Nu in ultimul rand, sa aiba autonomie. Aceste conditii imputineaza drastic numarul de variante. Ca idee ori aveti o camioneta doublecab, ori aveti o masina cu caroserie lunga sau chiar extralunga (cum este Landrover Defender 130).
La aceste masini este bine sa aveti cateva echipari suplimentare: rezervor suplimentar de combustibil sau suporti pentru canistre, roofrack pentru bagaje, doua roti de rezerva, proiectoare suplimentare fata si spate, plase de bagaje, radiator suplimentar (pentru desert), snorkel (cu filtru cu lichid pentru desert), optional lanturi, senile de cauciuc sau
Exemple de masini potrivite pentru expeditii:
Nissan Patrol LWB, Toyota Landcruiser HDJ (caroseria lunga), Mitsubishi Pajero LWB, Land Rover Defender 130 (caroseria lunga), Landrover Discovery. Alegerea mea: Landrover Defender 130.
7. Vrei sa faci offroad extrem. Am lasat la sfarsit acest capitol pentru ca est epupin probabil sa ajungeti acolo, mai ales daca cititi aceste randuri si nu v-ati apucat deja. Daca intentionati sa va dati la modul grav, in concursuri si la intalniri „prietenesti” unde masinile se rup intr-o veselie, trebuie sa va luati o masina dotata cu tot ce se poate mai bun pe ea. Pentru offroad extrem este preferabil sa alegeti o masina cu punti rigide, cu diferentiale blocabile, roti mari cu profil agresiv (Simex, Bogger, Superswamper etc), cu jante „intoarse” de tip „oala” cu ET negativ cu inaltare din suspensii, eventual si bodylift, cu snorkel pentru traversare de vaduri, cu troliu fata (recomandat si pe spate), cu rollcage interior si exterior, cu scaune cu centuri in patru puncte (sau mai multe), cu scuturi pe dedesubt in special la baia de ulei si cutia de viteze/transfer, cu priectoare suplimentare fata spate pentru trasee de noapte, cu roofrack pentru protectia colturilor croseriei, cu bare de metal fata/spate pentru protectia caroseriei, cu bara fata cu dispoitiv anticrevasa etc.
Exemple de masini preparabile pentru extrem:
Toyota Landcruiser (variantele scurte LJ70 sau pe acolo), Nissan Patrol Y60/Y61, Mitsubishi Pajero, Jeep Wrangler Rubicon, MNercedes G-Klasse, Suzuki Samurai, Daihatsu Rocky, Range Rover (modelul mai vechi etc), chiar si ARO sau IMS cu modificari de rigoare la motor/planetare. Alegerea mea: Jeep Wrangler Rubicon.
Exista si alte tipuri de offroad (rockcrawling – foarte popular in SUA, icetrekking – foarte popular in Islanda) dar cred ca variantele de mai sus acopera bine plaja de posibilitati accesibila pasionatilor romani de sporturi cu motor pe coclauri.
Asa ca… daca vrei sa iti cumperi o masina de teren, gandeste-te bine ce vrei sa faci cu ea si pe unde vrei sa te dai, ce tipuri de trasee sau de terenuri vrei sa abordezi, in ce conditii meteorologice, citeste si lunga serie de comentarii si intrebari de aici sau lasa mai jos un comentariu si iti voi raspunde in timp util.
In episodul viitor vom trece in revista tot ce inseamna modificari, optionale si accesorii pentru offroad.
S-ar putea sa te intereseze si micul ghid despre intretinerea masinilor de teren.





Marketeer.ro – digital marketing pioneer » Ghid 4×4: Cum alegem masina potrivita de offroad (partea 1) said,
1 martie 2013 @ 11:56 am
[…] (citeste aici continuarea) […]
KooKooL said,
1 martie 2013 @ 8:27 pm
Daihatsu vehicross? Nu ISUZU? … si de ce? :_
Doru Panaitescu said,
2 martie 2013 @ 12:23 am
Isuzu, scuze, m-a luat flama. merci de corectura.
Alin said,
2 martie 2013 @ 5:56 am
Consumul se masoara in l/100km sau echivalent
12-15% este un nonsens .
Doru Panaitescu said,
2 martie 2013 @ 9:25 am
Poti veni cu argumente? In afara de masinile cu motoare turbo pe benzina, cam toate masinile (amintesc aici Suzuki Vitara, Lada Niva, Mitsubishi Pajero diesel, Nissan Patrol, Toyota Landcruiser, Jeep Wrangler diesel, Mercedes G-Klasse diesel, Landrover Defender diesel, Landrover Discovery diesel, Rangerover diesel, Nissan Terrano diesel, Ssangyong Rexton diesel, Daihatsu Rocky diesel sau benzina) raman in acest consum in TEREN, intre 12 si 15 litri in medie la suta de kilometri.
Exceptii fac masinile foarte mici, gen Suzuki Samurai, Fiat Panda4x4, sau masinile foarte grele sau cu motorizari pe benzina de litraj mare, gen Jeep Grand Cherokee benzina, Jeep Wrangler benzina, Toyota FJ Cruiser benzina, Mercedes G-Klasse benzina, unde consumul real in teren este intre 15 si 25 de litri la suta de kilometri sau chiar mai mult.
Georgeelinho said,
2 martie 2013 @ 9:37 am
Unde ai incadra un Tiguan sau o Skoda Yeti?
Doru Panaitescu said,
2 martie 2013 @ 9:53 am
Sincer ma batea gandul sa mai fac o categorie si pentru sectiunea usoara (vehicule cu 4×4 preponderent eletronic, fara reductor sau diferentiale blocabile, cu console lungi si putin pretabile pentru modificari). Ambele masini mentionate de tine nu au reductor si nici diferential blocabil , nici macar central, asa ca mai mult de offroad de tip „greenlaning” nu prea poti face cu ele. Vara cand e uscat poti merge cu ele cam peste tot, dar daca ai zone cu aderenta, sleauri sau pante mai serioase orice masina fara reductor cam da in nas.
Unde mai pui ca de regula aceste masini sunt noi, deci o sa ti se cam rupa inima cand o sa le bagi in crengi sau o sa iti zboare vreun flaps la vreo trecere prin sleauri, de trecut vaduri de apa nici nu mai vorbesc.
Aici se incadreaza si alte masini: Dacia Duster, Peugeot 3008, Opel Antara, Citroen Crosser, Subaru Forester turbo (cel fara turbina are totusi reductor), Seat Altea, Hyundai Tucson, Nissan Murano, Volvo XC70, BMW X5, Honda CR-V, Mercedes GLK, Hyundai SantaFe cu modelele mai noi Hyundai ix35 sau fratele mai mare Hyundai Ix55 (Veracruz).
Ma gandesc sa fac un update si cu o categorie usoara. Multumesc de intrebare. Unul din urmatoarele capitole va fi o lista lunga de modele de masini cu platformele tehnice aferente. Sper sa fie de folos.
nicu said,
2 martie 2013 @ 12:05 pm
am de 7 ani un Freelander TD4 nu ma despart de el este combinatia perfecta masina de teren si oras,comsum mediu intre 6-10% motorina,suspensie independenta,garda sol peste mediu fara modificari,reductor tr1 si R,etc.are ceva din primele componente dezvoltate de BMW Xdrive,in ce categorie incadrati aceasta masina ? din cele multe expuse si comentate
gigel said,
4 martie 2013 @ 2:32 am
Unde mergi la pescuit? Sleaurile, rapele, digurile, noroaiele, zapada mare, padurile sant standard pe unde pescuiesc eu. De vreo 40 (patruzeci) de ani. Deci ce masina recomanzi ?Idem pt barca.
Doru Panaitescu said,
4 martie 2013 @ 12:43 pm
Sincer, o camioneta. Preferabil cu patru locuri. Daca ii pui un troliu si roti M/T (daca mergi cu ea aproape de casa) sau A/T daca faci excursii mai lungi (gen Delta etc) ar trebui sa fie suficient.
Alegerea mea la camionete: Ford Ranger.
dan alex said,
4 martie 2013 @ 2:05 pm
In afara pretului prohibitiv, ce alte argumente ar descuraja achjzitionarea unui Gelander – lung sau scurt?
Doru Panaitescu said,
4 martie 2013 @ 8:25 pm
G-Klasse este destul de rigid. Are un comportament de „targa” in teren. Si lancrusier, si patrol, si Pajero il bat la acest capitol.
Un alt aspect la care trebuie sa te uiti cand te gandesti sa achizitionezi un G-Klasse este consumul – numai daca e pe benzina. Cel diesel consuma „normal”, cele pe benzina sunt rupere la portofel.
Si nu in ultimul rand, este o masina inalta si ca atare destul de usr de pus pe o parte. Eu am patit-o cu doua G-Klasse diferite, cu soferi foarte buni, copilot fiind. Deci mare atentie – ori ii pui jante cu ET negativ, ori flanse. Preferabil prima varianta.
George said,
12 martie 2013 @ 10:25 pm
Am si eu nevoie de un sfat. Ce masina imi recomandați pt o zona de campie unde am de strabatut saptamanal 1 km pe drum de pământ in camp deschis pt a ajunge la o pădure prin care trebuie sa si dau o raita de control. Drumul e arat si discuit odată cu restul campului iar cand ploua sau primăvara e numai noroi. Padurarul intra doar cu tractorul sau cu calul. Nu sunt mari santuri sau denivelări dar cand ploua e noroi nu gluma. Ca pe camp. Mulțumesc
Doru Panaitescu said,
13 martie 2013 @ 9:01 am
Salut, daca e noroi de camp e o situatie dificila. Putine masini intra unde se merge doar cu cal sau tractor. Ai nevoie de o masina inalta, cu roti mari, obligatoriu troliu. In cazul in care te suspenzi, este indicat sa ai la tine un hilift si o sapa de troliu.
Ca masini iti recomand o masina usoara pe care sa o inalti (Suzuki Samurai, Lada Niva).
sailor_one said,
19 aprilie 2013 @ 1:50 am
Va salut !
Parere Mazda B 2500 an 2004…160.000km..7500 euro neg..e ok se merita masina ?fiabila ?..stiu ca Hilux e best..dar..nu ajung banutii…si de Mazda nu stiu nimic…oricum mai era in vizor si Nissan kingcab..model pana in 2001…103 cp…ce spuneti ? Multumesc anticipat !
Ioan said,
27 august 2013 @ 10:53 am
Ce masina imi recomandati ca sa pot tracta cu ea 1-2 tone , pe drumuri de munte cu înclinatie 10-15% . Cineva mi-a recomandat un Mitsubishi L 200 din anul 2000 , ce părere aveti . Multumesc anticipat
mircea said,
5 aprilie 2014 @ 11:55 pm
salut pentru bucuresti ce recomanzi si cate o data plecari in afara tari ?
aurora racu said,
25 mai 2014 @ 7:15 am
Buna ziua, am gasit cu mare bucurie situl Dvs.fiindca de o luna tot butobez ca sa caut o masina pt.fiica mea ,grafic designer, 5 zile pe saptamana si cataratoare restul doua, in general in zona Cheile Turzii, Remetea, Suncuius. Are o Suzuki Vitara din 1996, cumparata acum 4 ani, motor f.bun, dar f.ruginita. Va rog dati-ne un sfat findca vrea sa -si cumpere ceva asemanator, tot 4×4, pana la 5000 E, dar ne e teama sa nu facem o alegere gresita. Ea se gandeste la un Mitsubishi Pajero Pinin sau Grand Vitara ,cu 2 usi si hard top. Va multumesc mult.
Doru Panaitescu said,
26 mai 2014 @ 6:16 am
Pinin pare o optiune buna, dar e numai pe benzina si consuma mult. Va recomand Grand Vitara in doua usi, dar diesel – motorirea de 1,9 ddis.
aurora racu said,
26 mai 2014 @ 12:41 pm
Multumesc mult pt.raspuns si va mai rog sa-mi spuneti din ce an sa caut( am vazut ca faceti astfel de diferente, la alte marci) si unde e mai avantajos de cumparat, in tara sau in strainatate ? Multumesc .
Dan said,
6 august 2014 @ 5:58 pm
Foarte interesante informatiile de pe acest site.
Va cer un sfat: ce masina recomandati pentru abordarea regulata a unui drum in panta cu pietris, gheata si zapada iarna?
Am avut un VW Touareg cu reductor si diferential central blocabil, dar tot am ramas impotmolit.
Doru Panaitescu said,
10 august 2014 @ 1:29 am
Dan: cu orice masina poti ramane impotmolit, daca zapada ste suficient de mare. Iti recomand o masina cu diferentiale blocabile fata spate, cu garda mare la sol, cu anvelope profil A/T – care preseaza mai usor zapada decat profilele agresive. Ca modele cu diferentiale blocabile fata spate: Mercedes G-Klasse, Jeep Wrangler (modelul Rubicon, cel fabricat dupa 2006) si.. cam astea au blocante pe ambele punti.
Dan said,
10 august 2014 @ 7:01 am
Multumesc mult.
marian stoian said,
28 septembrie 2014 @ 3:02 pm
si daca o construim? vizionati #$%^&^%$.ro (link moderat pentru reclama)
Dumitru Crosman said,
16 martie 2015 @ 9:29 pm
Ce parere ai despre un Pathfinder 2.5 din 2008? Ce capacitati ar avea pentru off-road? Are vreun diferential blocabil? Se poate adapta vreunul?
Multumesc
Doru Panaitescu said,
17 martie 2015 @ 2:18 pm
In general am o perere buna pentru modelele Nissan, dar… mai putin Pathfinder. Dac aimi spui si cat de gra vrei sa te dai in offroad, iti spun cat de tare se potriveste Pathfinder la asta. In opinia mea, Nissan Pathfinder este pe la mijlocul clasamentului in ceea ce priveste capacitatile offroad:
– ampatament mare – masinile lungi se supenda mai usor
– suspensia fata independenta – basculele opun rezistenta mai mare la inaintarea prin noroi/zapada/nisip decat cele cu punti rigide fata/spate
– consolele lungi – asta inseamna unghiuri proaste si de atac si de degajare.
Nu are diferential blocabil pe spate. Poti sa pui si pe spate si pe fata, de la ARB. Dar asta e valabil la multe alte modele.
Motorul este destul de mic, probabil ai 2,5 turbodiesel. Nici nu e foarte fiabila. Ai alternative mai interesante: SsangYong Rexton, Musso, Mitsubishi Pajero Sport sau Nissan Terrano.
Cosmin said,
25 august 2015 @ 5:34 pm
Buna Doru,
Am doua intrebari te rog:
1. Capabilitatiile off road si de expeditie ale Toyota Land Cruiser 100
Ma intrebam daca nu e prea grea, consum prea mare etc
2. Parerea ta despre Rubicon lung si Toyota Hilux.
Capabiliati offroad, expeditie. Comparatia ma intereseaza avand in vedere in special ambele punti fixe la Rubicon vs Hilux
Orice alte comentarii / sfaturi sunt mai mult decat binevenite 🙂
Multumesc
Doru Panaitescu said,
28 august 2015 @ 11:24 am
1. Toyota Landcruiser 100 (modelul mare – barca) bate multe masini de expeditie. Doar Patrolul lung se compara cu ea.
Daca vrei sa iti fauresti una pentru expeditie, iti recomand rezervor suplimentar. La expeditii masinile grele sunt avantajate. Consumul unei masini de expeditie e undeva pe la 15 litri la suta.
2. Intre cele doua, Rubicon cu siguranta. Offroad nici nu discuta cu Hilux, nu discuta cu nici o alta camioneta fabricata pentru Europa. Mai aels ca are punti rigide fata spate si blocante de fabirca fata spate.
Hilux nu are punte fixa decat pe spate, iar basculele te dezavantajeaza in teren greu.
La Rubicon problema e mai degraba de fiabilitate. Ia varianta cu punti Dana44 si vei fi avantajat. Dar e posibil sa trebuiasca sa mergi la un atelier si sa iti ranforsezi diverse componente de dedesubt (bare de directie, ciolane, planetare HD etc)
Stefan said,
28 august 2015 @ 9:12 pm
Salut Doru,
Cosmin intreaba de Toyota LC 100.Eu te intreb de Pajero LWB.Pot fi comparate?Dintre ele doua ce ai alege(model stock) si daca alegerea ar fi alta daca ar fi cu extra pe ele?
Multumesc,Stefan
Doru Panaitescu said,
28 august 2015 @ 10:15 pm
Sunt aparent similare, dar Toyota Landcruiser e din alta liga. Nu imi e clar daca le iei pentru offroad, pentru rallyraid, pentru expeditie sau ca masina de familie si concedii mai aventuroase. Oricum intre ele, daca nu e vreo restrictie de buget, recomand Toyota Landcruiser. Mitsubishi Pajero, mai ales dupa 2007 cred, a renuntat si la puntea spate rigida in favoarea suspensiei independente.
Cosmin said,
29 august 2015 @ 10:23 am
Multumesc pentru feedback Doru.
Trebuie sa recunosc ca am o problema in a identifica masina care se potriveste la ce mi doresc eu la momentul asta. Sa o pot folosi cand plec in concediu cu familia (adica sa fie decent confortabila la drum), sa pot pleca in expeditii (pentru moment Romania si in zona) si offroad dar nu as zice extrem. Si ma invart in cerc printre usual suspects:
– Toyota LC 100 (mare, grea, consum, taxe si impozit mare, capacitate de tramsport f buna, motor fiabil
– Hilux – capacitate de incarcare mare daca se inchide bena, motor mai mic, impozit mic pt ca e autoutilitara si pare sa aiba o fiabilitate f buna
– Rubicon – f ok offroad dar nu stiu la drum cum e si capacitate de incarcare mai mica si mai greu de pus cort pe masina, fiabilitate discutabila
– Mithubishi – nu stiu mai nimic
– Nissan Patrol – nu stiu f multe
– Defender – pare f inconfortabil pt drum lung – vacanta
Yr view pls?
Doru Panaitescu said,
30 august 2015 @ 9:18 am
Parerea mea: pentru expeditii ai trei variante: Jeep Wrangler Rubicon lung (LWB), Nissan patrol lung (LWB) – preferabil fabricat intre 2004 si 2009 sau Toyota Landcruiser 100. Primele au punti rigide fata spate, asa ca daca vrei sa te sucesti la offroad, raman pe metereze, trebuie doar sa le prepari putin. Eu sunt incantat de Patrol. Wranglerul e mai sportiv (urca mai usor in trasee de extrem pentru ca are blocant si pe fata) dar nu e nici pe departe atat de fiabil ca Patrolul. Deci Patrol pe primul loc, Rubicon pe 2, landcruiser pe 3. Apoi restul.
Catalin said,
16 octombrie 2015 @ 8:37 pm
Salut. Sunt apicultor, am masina de carat stupi, imi trebuie una de facut naveta pe cimp, sa intru prin paduri si munti si asta in orice conditii. As prefera ceva mic.
Ce imi recomanzi?
Andi5 said,
20 noiembrie 2015 @ 8:19 pm
Multi cauta mic si ieftin. Am invatat de la cei experimentati ca masina care consuma putin…ofera si mai putin , inclusiv siguranta (poate cea mai importanta la o masina )
Peste Ocean capitolul siguranta este primordial, la noi lumea cauta cat mai mic si cat mai ieftin , rezultatul ?? ..carnagiu pe sosele !
Mai bine cauti un offroad mai serios, apicultor fiind tu circuli mai mult singur in masina sau cel mult cu inca o persoana. Deci ai nevoie de o masina Fiabila in primul rand, n-ai vrea sa vezi cum e sa ramai cu masina defecta pe coclauri..
Cred ca ai nevoie de ceva de la Pajero in sus.
Parerea mea. Poate si un Jimmny ti-e bun insa e destul de scump la gabaritul lui miniaturial iar la valoarea lui gasesti ceva mai mare si mai serios gen Pajero, Terrano
U-pol said,
24 ianuarie 2016 @ 10:13 pm
Pentru cei pasionati si de aspectul masinii vizitati
http://……/……-……/
[mesaj moderat pentru reclama]
Alex said,
2 martie 2016 @ 3:33 pm
Salut, vad ca te pricepi foarte bine la masinile 4×4. Vreau sa-mi iau un ssangyong Rexton si vreau sa-mi spui despre capacitatile lui offroad. Pe toate forumurile se vb numai de bine despre el. Piese am vazut ca totui se gasesc destul de usor. Vorbesc de rextonul din 2005 cel cu 2.7 xdi. Crezi ca este mai ok Kia Sorento? Cutie manuala sau automata (eu prefer automata). Masina imi trebuie pentru iesirile la munte pe teren relativ accidentat. Vreau sa tractez si rulota si stiu ca rextonul are o capacitate de tractare foare mare 3.5 t parca.
doru said,
2 martie 2016 @ 7:16 pm
Alex: Intre cele doua clar Rexton. Are si reductor, si motor bun. Ia-l. Nu are diferential, dar daca te mananca poti sa ii pui. Capacitati in offroad similar cu Nissan terrano sau Mitsubishi Pajero Sport (cu care este si contemporan, dar stiu ca s-a produs pana de curand).
Alex said,
2 martie 2016 @ 10:05 pm
Asa ma gandeam si eu, am gasit la o femeie de 55 de ani care pleca din tara unu EXTREM de ieftin!
Alex said,
2 martie 2016 @ 10:07 pm
Doru, Rexton inca se produce!
cozubas said,
27 iulie 2016 @ 1:20 am
Am o intrebare la care va rog sa raspundeti exhaustiv daca se poate : Mercedes G are doua variante civile ceva mai robuste,mercedes G 280 CDI pur ,aparut in 2008 si Mercedes G 300 CDI professional ,aparut in 2009. Spuneti-mi tot de stiti despre aceste masini ,fiabilitate,robustete,exploatare indelungata,offroad,expeditie,probleme,costuri de intretinere pentru sute de mii de km parcursi ,etc. Mercedes G 280 CDI pur ,are si varianta militara. Este varianta militara mai recomandata ca rezistenta(fiabilitate) etc si de are in plus fata de modelul civil „pur” sau sunt identice. Multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.
cozubas said,
27 iulie 2016 @ 1:23 am
Ps 1 : Credeti ca modelele de G mentionate deja sunt superioare lui Toyota landcruiser HZJ sau HDJ sau nu sunt?
Luca said,
19 august 2016 @ 11:46 pm
Am tot citit pe aici si vad ca lumea care e pe aici e destul de priceputa ceea ce nu pot sa spun si despre mine asa ca va cer sfatul pentru o alegere:
As avea nevoie de o masina 4×4 care sa ma duca pe dealuri si pe drumuri forestiere cu sleauri si uneori mai am nevoie sa tractez o remorca de pana in 500 km dar si sa ies cu ea pe asfalt si ma Gandeam la un Land Rover Freelander sau un Vitara pana in 2003 dar nu am reusit sa ma hotarasc daca sa i-au variantele lor scurte sau lungi si nici nu stiu daca ar fi potrivite pentru ce am eu nevoie si de ce modificari/imbunatatiri minime ar avea nevoie!
Multumesc Anticipat!
Luca said,
19 august 2016 @ 11:47 pm
*anticipat
cozubas said,
4 septembrie 2016 @ 10:09 pm
Land Rover Feelander sa nu-ti iei daca nu vrei sa repari incontinuu la el…
Ioana said,
1 noiembrie 2016 @ 2:19 pm
Buna,
Poti te rog sa ma ajuti cu o recomandare?
Pentru o expeditie America de Sud pana in A. Nord ce masina ar fi mai potrivita (+ noroi, zapada) :
1. Toyota 100 (1999, istoric mecanic nu, adusa pt vanzare, la fel de scumpa ca 120)
2. Toyota 120 (2004, istoric service, arata ok, scumpa(12000euro) +investii de 2000euro ajunge la limita bugetului)
3. Patrol LWB (2002 sau 2004, istoric mecanic nu, aduse, mai ieftine(cu 3000euro decat Toyota), mai multi bani de investit in masina
4. Pajero Sport( 2005 sau 2006, istoric mecanic nu, ieftina
5. Pajero (2008 – prea multa electronica)
Alegerea mea ar fi 120 deoarece are istoric service si se gasesc piese mai usor in America Sud/Centrala/Nord. Nu voi avea bani sa o inalt si probabil nici sa ii pun troliu. Nu stiu daca e potrivita pentru drumuri gen: https://www.youtube.com/watch?v=qZepkfUFKDg
Multumesc
ClaudiU said,
5 decembrie 2016 @ 2:48 am
buna!
am de organizat desfasurarea unui studiu stiintific in zona Retezat. Cecetarea va dura pana la 3 ani si am nevoie de 2 masini care sa fie la dispozitia oamenilor de stiinta ca sa mearga in teren. Ei vor veni cu masini mici pana la un punct de unde vor lua aceste masini si vor merge peste 90% din timp pe drumuri forestiere si coclauri de zona montana, si iarna si vara !!!
Masinile clar vor fi de „omorat”, pentru ca sunt multi si variabili cei care le vor conduce, deci masini noi nici nu se pune problema. Iar care „moare”, poare mai bine inlocuita decat reparata.
Niste recomandari va rog.
multumesc
Lucian said,
13 iunie 2017 @ 10:06 pm
Salut Doru!
Sunt in cautarea unei masini de teren SH pe care sa o folosesc aproape exclusiv la munte. Intentionez sa o parchez undeva la max 50 km de munti. As avea nevoie sa fie incapatoare – 5 persoane adulte – si sa se descurce bine pe drumuri forestiere. Nu am de gand sa fac offroad adevarat dar as vrea sa se descurce bine pe forestiere cu rampa mare sau cu portiuni de namol.
Nu as vrea sa dau mai mult de 3500 euro pe o astfel de masina.
Poti sa-mi faci te rog o recomandare de achizitie?
Multam!
P.S.: Ce parere ai de Jeep Cherokee 1998-2001 cu motor diesel 2.5l?
Cristian said,
4 august 2017 @ 2:58 pm
Buna!
In legatura cu SsangYong Kyron,ma tenteaza sa-mi cumpar dar as dori sa va intreb de ce ati ales aceasta masina din lista cea mare,pentru off road moderat.Din ce an sa cumpar si cam la cati bani gasesc una buna in Germania sau din tara?Va rog cateva argumente in legatura cu acest Kyron
Liviu said,
24 august 2017 @ 10:21 am
Buna ziua!
Sunt pasionat si autorizat de „metal detection”. In consecinta vreau o masina care sa ma duca in munti pe drumuri forestiere, dar sa poata fi folosita si pe astfalt, sa ofere oarece confort si in afara de asta sa aiba si un consum decent. Pretul de achizitie de cca. 4000 euro, iarasi este foarte important. Desi sunt din clase diferite, pendulez intre Suzuki Jimny (pe benzina cu reductor), Land Rover Freelander TD4 (diesel fara reductor) si Hyundai Tucson (diesel fara reductor). Care ar fi recomandarea dumneavoastra? Multumesc.
Sergiu said,
29 septembrie 2017 @ 5:37 pm
Salut,
M-ar interesa o parere legată de Ford Ranger, și anume cum s-ar descurca aceasta in condiții de offroad moderat. Poate cineva de aici a reușit să ii pună la incercare capacitățile :))
Laur said,
25 noiembrie 2017 @ 9:55 am
Salut, Ssangyong Kyron e foarte pretabil la tractat, are greutate proprie 2040kg și poate tracta cu disp frânare 2400kg sau fără 750 kg. Poate cara chiar 500kg in portbagaj având masa maxima aut 2530kg. Detaliile sunt pentru motorul de 2000cmc.
Bogdan said,
24 ianuarie 2018 @ 8:56 pm
Ce parere ai de jeep cherokee kj?
Liviu said,
28 octombrie 2018 @ 4:46 pm
Mai baieti, voi ati auzit de Lada Niva 4×4,Made in Russia? Dar de UAZ Patriot sau 469?
dan said,
31 octombrie 2018 @ 3:38 pm
Sunt incepator si doresc sa achizitionez un Daihatzu Feroza orientandu-ma dupa ghidul d-voastra.Ce trebuie sa verific la achizitie si ce trebuie sa investesc dupa.
Dan said,
13 decembrie 2018 @ 6:26 pm
Sunt si eu la inceput si ma intereseaza offroad usor, mai mult plimbari la padure/drumuri forestiere, nimic grav, nu ai pomenit nimic de Land Rover Freelander td4, 2.0 diesel motor bmw, as dori si eu o parere despre masina asta daca ai, cum am zis pt offroad usor, gen costuri, ce modificari pot fi aduse, cum se comporta in teren etc. Merci, astept raspuns.