Balcaniada: Acasa dupa 9000 de kilometri si 10 tari vazute in 24 de zile

Dragii mei, sunt acasa. Cu ochii sparti de nesomn, dureri pe alocuri si gaura in buget. Dar sa nu ne impiedicam in detalii. Balcaniada este o aventura de care sunt mandru pe plan personal: sa vezi toate tarile din Balcani (am exclus Kosovo din motive de securitate personala, respectiv Italia pentru ca avea o suprafata nesemnificativa din peninsula, iar unii nici nu o considera in Balcani). In fine, discutia despre ce tari sunt sau nu in Balcani e apriga (altii nu considera Turcia in Balcani, in timp ce alte surse exclud Slovenia si Romania (?)). De aceea este mai indicat sa pun eu o lista cu tarile prin care am trecut (pentru ca nu pot spune ca le-am vazut):

Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovenia, Turcia. La care adaugam Romania ca tara de plecare, tranzit si retur :). Mai ales ca, potrivit statisticilor, Romania, pe nedrept exclusa de unii din peninsula, este de fapt cea mai mare tara (ca suprafata) din Balcani.

A fost un galop, si de distractie dar si de documentare. A fost obositor, amintindu-mi pe alocuri de Redescopera Romania. O medie de aproape 400 de kilometri pe zi, timp in care mai trebuia sa si dormim, sa ne distram, sa incercam o mancare gustoasa (pe care s-o gasim) si sa ajungem si la locul de cazare (de cele mai multe ori dupa ora 11 seara). Basca descarcat poze si filme si scris pe blog (unde aveam prize si conexiune la Internet). Sa va spun cate tepe ne-am luat si cate era sa ne luam? Dar ce farmec ar avea Balcanii fara sarlataniile de rigoare?

Suntem cu totii destul de obostiti, dar cu 99% din traseul propus atins. Ne este insa foarte clar ca am facut o spoiala din ce inseamna de fapt Balcanii, punctand o serie de puncte celebre deja si descoperind altele numai bune de trecut pe lista voastra de concedii viitoare.

Si pentru asta avem cel putin alte trei lucruri de facut pentru a inchide acest proiect:

– un mic ghid turistic pentru tot ce inseamna Balcani

– o expozitie foto

– un album foto colectiv care va avea si mici recomandari turistice pentru a va petrece o vacanta de neuitat in Balcani.

Multumim foarte pe fuga celor care ne-au ajutat si sustinut (revin cu lista exacta maine): deocamdata despachetam, dam masinile si aparatele foto inapoi, pregatim fotografiile si ne tragem putin sufletul.

Revenim.

Proiectul Balcaniada este o initiativa a Fundatiei Friends for Friends. Sponsor principal: Romtelecom. Partener auto: Ford Romania. Partener foto-video: Olympus Romania

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu