Bucate alese: Feluri de mâncare tradițională la ceaun

Deși sunt mulți oameni care au gătit la ceaun cel puțin o dată în viață, o parte și mai mare din românii pe care îi cunosc personal sunt amatori de o mâncare bună, tradițională, la ceaun.
Pentru ei, dar și pentru posesorii de ceaune sau bucătarii amatori am de gând să deschid o listă a mâncărurilor tradiționale făcute la ceaun. Lista este regională pe alocuri, probabil mai târziu va fi categorisită după regiunile istorice dar, momentan, va fi alfabetică. În lista de mai jos nu intră diverse alte feluri comune de ciorbe, supe, borșuri, mămăligi sau alte mâncăruri gătite care se pot face în orice alte recipient.

Ardei umpluți la ceaun (C) (V) (T)
Balmoș (N) (T)
Bobgulyas cu afumătură și cârnați (C) (T) (T)
Borș de pește lipovenesc (C) (T)
Carne de mistreț cu vin și usturoi la capac (C) (I)
Cartofi noi copți în lapte sau zer (N)
Ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură, tarhon și prune uscate la ceaun (I) (C) (T)
Ghiveci de legume la ceaun (C) (N)
Ghiveci măcelăresc la ceaun (C)
Gulaș de gât de vițel cu găluști la ceaun (C) (T)

Gutui cu carne tocată la ceaun (C) (I) (T)
Hribi cu smântână (N) (V)
Jumări de gâscă/rață/porc la ceaun (I) (C) (T)
Oaie/capră/ied/miel la ceaun (P)
Organe de miel/ied cu ceapă la ceaun
Ostropel de pui / cocoș / curcan (C)
Mămăligă cu lapte la ceaun (N) (C)
Papricaș de pui cu smântână la ceaun (C) (T)
Pomana porcului la ceaun (I) (C)
Rață sau gâscă cu varză la ceaun (C) (T)

Musaca cu cartofi și vinete la ceaun (C) (T)
Plachie de crap la ceaun (C)
Pui umplut la ceaun (C) (T)
Puricei de mămăligă (C)
Saramură picantă de scrumbie/biban/crap la ceaun (C) (V) (T)
Saramură oltenească de pui la ceaun (C) (T)
Sarmale la ceaun (C) (T)
Storceag de nisetru la ceaun (C) (T)
Supă ardelenească de salată (C) (N)
Teci oltenești cu smântână la ceaun (N) (C)

Tocană de fasole cu afumătură la ceaun (C)
Tocăniță de cartofi cu coaste afumate de purcel la ceaun (C)
Tochitură de porc la ceaun (I)
Varză murată cu carne de la garniță la ceaun (I) (C)
Zeamă de oase acrită cu moare la ceaun (C) (I)

Legendă abrevieri:
(C) – necesită capac
(I) – mâncare de sezon rece
(N) – fără carne
(P) – mâncare de primăvară
(V) – mâncare de sezon, văratecă
(T) – mâncare care necesită un timp mai îndelungat de pregătire