Buzaul: Un judet care nu inceteaza sa ma uimeasca (#goodyear4x4) – si un concurs

Buzaul este un judet atat de aproape de Bucuresti, incat toti turistii il ocolesc. Mare greseala. Desi infrastructura turistica e mult in spatele altor zone mai ofertante si cu mai multa traditie in turism (Valea Prahovei, Culoarul Rucar Bran, Maramuresul, litoralul sau Delta Dunarii), aici, la poalele Subcarpatilor de Curbura, excursionistul curios poate gasi motive suficiente sa exploreze si doua saptamani incheiate Tara Luanei, un loc de legenda care isi arata secretele la o investigare mai atenta in teren.

Iar daca ai incaltat masina ta 4×4 corespunzator, orizontul se deschide si mai mult, caile de acces etalandu-se repede in fata ierbii fiarelor, cu care poti trece de limita cunoscuta turistului obisnuit.
Si pentru ca vorbim de aventura pe patru roti, incep prin a va momi sa mergeti acolo cu niste drumuri absolut spectaculoase:

Buzau – Magura – Patarlagele. Un sector asfaltat, dar cu priveliste asupra raului Buzau, cu serpentine dar si cu portiuni drepte cu perspectiva.

Sarata Monteoru – Hales – tabara de sculptura Magura – Ciuta. Un traseu partial asfaltat, dar extrem de pitoresc, ce traverseaza o padure plina de caprioare si fauna in general.

Berca – Vulcanii Noroiosi -Vulcanii Noroiosi ascunsi – Tabara Arbanasi. Un alt traseu indicat doar din martie pana in noiembrie, cu putin asfalt, dar cu privelisti “de deasupra norilor”, unde veti gasi si vulcani noroiosi , si sonde de petrol, si drumuri de offroad moderat.

Podul Muncii – Margaritesti – Ramnicu Sarat. Un traseu scurt, usor, fara asfalt, dar extrem de pitoresc, indeal pentru o incursiune de cateva ore prin judet. Iarna plin de iepuri si caprioare, vara plin de catina si zmeura.

Patarlagele – Nehoiu – Lopatari. Un traseu jumatate asfalt, jumatate offroad moderat (vara), offroad serios iarna. Ajunge la Focul Viu de la Lopatari, o curiozitate geologica numita mofet gazos cu autoaprindere, specifica zonei de Subcurbura, cu o geneza similara cu cea a mofetelor gazoase care antreneaza spre suprafata noroiul de la Vulcanii Noroiosi.

Lopatari – Canesti – Chiliile – Policiori. Un alt traseu spectaculos, cu zero asfalt, usor de facut in perioadele uscate, cu ceva probleme daca a plouat serios sau iarna. Totusi, padurile de pin rosu, caprioarele si iepurii vazuti pe drum si peisajele spectaculoase sunt argumente pro.

Va dati seama ca in weekend nu am avut timp sa facem toate astea. Traseul nostru a cuprins cateva din atractiile naturale mai sonore ale judetului. Cu aceasta ocazie va recomand un traseu de o zi, practicabil intr-o zi de sambata, daca decideti sa petreceti un weekend strasnic in Buzau oricand mai putin iarna:

Vineri seara plecati spre Buzau. Va puteti caza in multe locuri in judet, dar noi am ales Sarata Monetoru pentru ca e aproape de Bucuresti si poti ajunge acolo fara sa treci prin Buzau, pe varianta Urziceni – Costesti – Stalpu – Merei – Sarata Monteoru.

Dimineata mergeti spre Hales, pe drumul prin padure, apoi tabara de sculptura de la Magura. Dupa ce iesiti in dumul Buzau – Brasov mergeti pana la Colti la Muzeul Chihlimbarului si inca putin pana la complexul rupestru Alunis. Va intorceti apoi pe asfalt de la Berca, treceti raul Buzau si va indreptati spre Vulcanii Noroiosi. De aici treceti peste munte spre Arbanasi, apoi stanga in asfalt spre Canionul de sare de la Meledic, unde puteti vedea si pestera in sare 4S langa lacul din platou.

De aici din nou pe drum neasfaltat spre Terca, unde deja ajungeti pe innoptat la Focul Viu de la Lopatari. Intoarcerea (daca nu sunteti deja obositi) se poate face din nou pe un drum de offroad frumos, Lopatari – Chiliile – Canesti – Policiori, de unde reveniti la asfalt si la civilizatie.

Sper ca v-am facut pofta de cutreierat prin judetul Buzau si am de anuntat si un concurs. Cine doreste sa mearga cu noi in ultima excursie, in Cazanele Dunarii, o poate face participand la concursul Goodyear.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

2 Comments »

  1. Horatiu said,

    27 martie 2014 @ 2:29 pm

    Cel mai spectaculos traseu din zona este Basca Chiojd -…- Lacul Vulturilor (lacul fara fund) . (iesire din DN10 Buzau -Nehoiu la Cislau) Exclusiv offroad , cand ajungi la Poarta Vanturilor ti se taie respiratia.

  2. Doru Panaitescu said,

    28 martie 2014 @ 8:51 am

    l-am facut si pe ala, dar pentru acest traseu trebuie minim reductor si M/T. Noi am ncercat traseele mai usoare din judet.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu