Concurs: Gateste cu peste sau fructe de mare
Dragii mei, povesteam acum vreo saptamana cred ca am cunoscut un om la fel de pasionat de peste si fructe de mare cum sunt eu pasionat de pesteri, pasari sau offroad. Acest om stie secretele multor pesti pe care ii vedeti in farfurie, secrete care ne ajuta sa ne hranim sanatos si gustos in acelasi timp [si daca nu ma credeti gasiti aici o mostra].
[imi cer scuze pentru calitatea fotografiilor, v-ati prins ca sunt facute cu un Ipad, da? :)]
Don Mariano este specialistul in peste si fructe de mare de la www.delicatesedepeste.ro, un magazin online (ce-i drept, aflat la inceput) care ofera pietei bucurestene si nu numai peste si fructe de mare congelate, icre, peste afumat si marinat si specialitati din toate marile si oceanele lumii (in spatele nostru se vede o plasa cu rechini comestibili – si tocmai am mancat o salata de rechin de Marea Nearga – Akula – in Bulgaria la restaurantul Ceaika – yummy!).
[in imaginea de mai sus: de la stanga la dreapta, cotlete de butterfish cu sos de iaurt (dreapta jos) – sosul de iaurt este pus langa macrou, macrou Scomber Scombrus din insulele Shetland (stanga) si salata de fileu de scrumbie marinata norvegiana]
Diferenta dintre noi doi este ca Don Mariano, un personaj deja cunoscut publicului TV (deh, daca nu tin televizorul in camera de cativa ani, ce sa fac, sunt si eu student sarman), a ajuns printr-un concurs de imprejurari sa… imi gateasca peste. Don Mariano gasteste peste de ani de zile si m-a provocat sa gatesc si eu. Iar eu l-am provocat pe el sa intre in gura blogosferei, astfel ca am pus la cale un concurs de gatit cu peste. Don Mariano a fost incantat nu numai sa afle ca in Romania comunitatea bloggerilor culinari e marisoara si mare amatoare de gatit (i-am povestit pe indelete despre experienta mea de jurizare de la concursul Blogourmet organziat de restaurantul The Harbour), dar chiar mi-a aruncat o manusa: bloggerii astia culinari de care imi povestesti stiu sa gateasca si cu peste si fructe de mare?
Inainte sa spun de concurs, vreau sa va zic un lucru: probabil ca si voi, am fost sceptic atunci cand Don Mariano mi-a zis ca imi face un pranz cu peste. Eu mare „deltar”, i-am zis revoltat ca nu mananc eu peste congelat, ca nu stiu cum a fost congelat, ca-mi sta in gat dupa o scrumbie proaspata de Dunare etc. Ei bine, dupa ce am gustat din ce vedeti mai jos, mi-am schimbat optica.
Pestele decongelat corect si bine preparat poate fi la fel de delicios ca un peste proaspat(ba din contra pestele congelat dupa prindere in cateva ore este uneori chiar mai sigur pentru consum decat cel „proaspat” care nu stii cat timp a trecut de cand a fost prins). In plus, poti manca ceva din marile si oceanele altor popoare, ca la noi cam greu cu pestele de mare si fructele de mare exotice. Credeti-ma pe cuvant, din platoul ala nu a ramas mai nimic. Si sunt la regim, dar nu m-am putut abtine 🙂
Provocarea
Provocarea mea asadar pentru voi este: Voi ce stiti sa gatiti cu peste sau fructe de mare?
Acest concurs este adresat bloggerilor culinari si nu numai. Oricine are vreo idee tare de reteta cu peste sau fructe de mare poate participa. Este voie sa participati cu retete sau preparate culinare pe care le-ati mai facut, dar… cu conditia sa fie facute cu pesti si fructe de mare care sa fie disponibili pe site-ul Sponsorului.
Regulament:
1. Intrati pe www.delicatesedepeste.ro si alegeti-va pestele sau fructele de mare preferate.
2. Intocmiti un cos in valoare de 50 de ron.
3. Descrieti pe blogul propriu (sau intr-un articol pe Facebook sau pur si simplu intr-un comentariu aici la mine pe blog) cum ati gati ceea ce ati achizitionat virtual (maxim 1500 caractere).
4. Dati un link aici sa am cum sa dau de voi.
Dupa asta, pe data de 30 septembrie voi alege impreuna cu Don Mariano si echipa de marketing de la www.delicatesedepeste.ro cele mai ingenioase si mai bine prezentate cinci retete. Castigatorii vor primi pestele sau fructele de mare acasa in maxim 48 de ore de la publicarea rezultatelor concursului(in Bucuresti, pentru alte zone va ajunge in timp util).
Apoi urmeaza faza a doua, sa si gatiti asa cum ati descris. Urmeaza sa postati din nou la voi, pa Facebook sau la mine pe blog experienta voastra de a gati cu pestele comandat si primit acasa, pana pe data de 10 octombrie 2012.
Un juriu compus din mine si Don Mariano va analiza cele cinci retete si va alege un castigator final in data de 15 octombrie 2012.
Premiul cel mare: un voucher in valoare de 250 de ron cu care veti putea achizitiona peste si fructe de mare din magazinul online www.delicatesedepeste.ro, plus un tablou cu una din fotografiile cu specific pescaresc din colectia mea personala, format A4, oferit de mine (o fotografie la alegere).
Premii de consolare: un tablou format A4 cu fotografii cu specific pescaresc pentru toti ceilalti patru participanti la finala.
Astept cu interes povestile voastre!
[later edit]
Incep sa curga inscrierile:
1. Bebe
2. Florina
3. Iulia
4. Florin
5. Jollyca
6. Alin
7. Cosmina
8. Sara & Miki
9. Razvan
10. Mihai
11. Brandusa
12. Lia
[Update]
09.10.2012
Inscrierile s-au inchis la nr. 12. astazi vom anunta castigatorul.
Castiga un voucher in valoare de 250 de ron cu care veti putea achizitiona peste si fructe de mare + 4 tablouri - Concurs DoruPanaitescu.ro - Concursuri online | eConcursuri.com said,
7 septembrie 2012 @ 6:03 am
[…] Participa la acest concurs […]
Bebe said,
7 septembrie 2012 @ 10:38 am
As folosi un cod haddock pentru a prepara un curry de peste traditional din Kerala, India: Meen Molee http://fusioncooking.ro/meen-molee-peste-cod-cu-sos-curry/ Din pacate pana acum am gasit doar cod congelat. De cod haddock cu care este preparat in mod traditional in Kerala Meen Molee nu am dat pana acum, deci ar fi o ocazie superba!
Doru Panaitescu said,
7 septembrie 2012 @ 11:18 am
Haddockul este o alegere interesanta, nu am mancat dar stiu ca in Scotia este pestele preferat. Felicitari, esti primul inscris in competitie!
Stancu Adriana Florina said,
7 septembrie 2012 @ 5:36 pm
Pastrav cu usturoi
Ai nevoie de 2 kg de pastrav, 400 g rosii in bulion, 4-5 catei de usturoi, 2 linguri de ulei, 1 ardei iute, cimbru, sare, piper. Pestele se curata, se spala, iar apoi se taie in bucati groase. Se presara cu cimbru, sare si piper. Se lasa, apoi, pentru 30 de minute. Pestele se da prin faina si se prajeste putin in ulei si putina apa pe ambele parti. Apoi, pestele se aseaza intr-o tava, se pune si ardeiul iute, apa si usturoiul curatat si zdrobit. Tava se introduce in cuptorul preincalzit pentru 15 minute, la foc mediu. Cand e gata, se indeparteaza ardeiul si se pun rosiile din bulion, tocate. Se serveste cu mamaliga.
Doru Panaitescu said,
7 septembrie 2012 @ 9:38 pm
Buna alegere, esti pe lista!
Iulia Copaci said,
8 septembrie 2012 @ 6:04 pm
Interesant concurs!
Personal as alege un Somon Teriyaki cu Rodii si Taitei de orez la Wok.
Pentru Teriyaki avem nevoie de ½ lingurita piure de usturoi, ½ lingurita piure de ghimbir, 1 cana sos de soya light si 3 linguri zahar. Calim usturoiul si ghimbirul in ulei un minut, apoi adaugam sosul de soia si zaharul si il lasam la redus.
Dupa ce se raceste punem fileul de somon in marinata si il lasam peste noapte.
Il scoatem de marinata si il prajim in tigaie cu ulei de masline 2 minute. Turnam apoi sosul peste el si il coacem la 180C 10 minute.
Pentru garniture avem nevoie de taitei de orez (300g), 1 lingurita ulei de susan, 1 lingurita ulei de masline, o ceapa mica, 1 morcov, 2 linguri sos de soia, seminte de susan. Incingem uleiurile in wok si prajim ceapa, apoi adaugam morcovul feliat subtire. Urmeaza taieteii scursi care au fost tinuti 5 minute in apa calda, sosul de soia si semintele de susan.
lupu florin said,
9 septembrie 2012 @ 1:40 pm
http://delicatesedepeste.ro/index.php?route=product/product&path=44&product_id=139,
Peste la Cuptor
cat se pregatesc legumele lasati pestele sa se marineze cu sare, daca aveti mai mult timp pentru pregatirea mancarii puteti lasa pestele cu sare vreo 1-2 ore, se curata si se spala morcovii, ceapa si rosiile, se taie morcovii rondele, ceapa se taie fidea mare. Intr-un bol adanc se pun morcovii, ceapa si rosiile taiate felii groase, se pune sare, piper, busuioc si ulei, se amesteca bine, aceasta va fi compozitia de legume. Intr-o tava putin adanca se aranjaza legumele.Se aranjaza pestele peste legumele din tava, se unge cu putin ulei sau maioneza deasupra ca sa faca o crusta frumoasa la coacere.Se lasa la cuptor aproximativ 1 ora sau o ora jumate, in functie de puterea cuptorului. Cand se rumeneste, se incerca cu o furculita legumele daca s-au copt, se serveste atat rece cat si cald.
jollyca said,
10 septembrie 2012 @ 10:46 am
Pica la fix chestia cu pestele pentru ca tocmai am observat ca am o „carenta de peste” in alimentatia mea 🙂
Mi-a fost foarte greu sa aleg intre peste sau fructe de mare, dar pana la urma pestele a biruit. Eu as lua niste ton brun (http://delicatesedepeste.ro/index.php?route=product/product&path=44_20_39&product_id=125), asta pentru ca am mancat doar de doua ori in viata mea si as vrea sa repet experienta. L-as frige simplu si fara fite in tigaie cu un pic de tot de ulei; apoi as face un sos usurel din un pic de unt, vin alb si un pic de lamaie – ceva care sa aduca la gust cu un hollandaise, dar fara sa fie atat de greu si, mai ales, sa nu „ia fata” gustului de peste; apoi daca as gasi pe undeva niste frunze de bok-choi ca sa le oparesc 30 de secunde si apoi sa le rumenesc un pic in tigaie, ar fi excelent.
Binenteles ca fara un pahar de vin alb racorit mancarea asta n-ar avea niciun sens…
Alin Popescu said,
10 septembrie 2012 @ 12:04 pm
O reteta pe care am preparat-o de multe ori dar pe care am scris-o mai demult pe blog: http://www.alinpopescu.eu/blog/pofta-buna-a-la-mediterana/
Din pacate cosul de pe site-ul sponsorului imi depaseste suma de 50 ron, pt ca un kg de caracatita este 59 :p
Marketeer.ro – digital marketing pioneer » Astazi Don Mariano gateste pentru mine ;) said,
10 septembrie 2012 @ 12:35 pm
[…] spuneam saptamana trecuta de concursul de gatit cu peste si fructe de mare. Astazi aveti un nou motiv sa va ganditi serios sa participati la acest concurs. Mai exact va dam […]
Doru Panaitescu said,
10 septembrie 2012 @ 12:38 pm
Alin: Cred ca se poate face o derogare :).
All: am actualizat lista de inscrisi eligibili.
Cosmina said,
10 septembrie 2012 @ 4:07 pm
Am si eu o reteta pentru voi.
http://www.picant.net/tocanita-de-fructe-de-mare-cu-mamaliguta.html
Sara & Miki said,
10 septembrie 2012 @ 9:31 pm
Minunat concurs,
Eu asi alege File Salau Nil, http://delicatesedepeste.ro/index.php?route=product/product&product_id=137 si pentru reteta asi avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
1 File de Salau Nil (fara piele), 2 linguri de ulei de masline, 2 catei de usturoi, tocat fin, 2 cm ghimbir fin tocat, sucul de la 1 lime, 2 linguri de miere, 2-3 linguri de sos de soia, 1 ardei iute rosu tocat (optional).
Se incalzeste uleiul intr-o tigaie la foc mediu si se prajeste usor usturoiul si ghimbirul ras pana prinde putina culoare. Usturoiul se scoate si se adauga sucul de lime, mierea si sosul de soia si se lasa sa fiarba usor pana ce sosul se mai ingroasa. Se unge fileul cu acest sos si apoi se prajeste pe gratar sau se da timp de 20-25 de minute, ma mai gandesc care varianta o s-o aleg.
Se poate servi cu orez .
Razvan Anton said,
12 septembrie 2012 @ 6:52 pm
Rulouri de prosciutto cu file de pastrav si risotto cu creveti.
Voi avea nevoie de 2 pastravi (~700g), pe care ii voi fileta si ii voi condimenta. Separat voi face un risotto la care am nevoie si de 10 creveti medii (~300 g), ciuperci si legume. Voi lua apoi fiecare file de peste si voi pune la mijloc cate o lingura de risotto. File-ul rulat astfel va fi invelit intr-o felie de prosciutto si copt la cuptor 15 minute, pana pastravul va fi correct gatit. Acest preparat se serveste cu restul de risotto, ciuperci porcini (galbiori) si capere mari.
Daca crevetii medii nu pot fi vanduti decat la kg, ma vad nevoit sa folosesc creveti mici. Astfel, cosul meu nu va depasi 50 ron.
Sper sa fie ok.
Multumesc.
Uica Mihai said,
15 septembrie 2012 @ 7:26 am
În mod tradiţional, aşa cum îi stă bine lui Uica Mihai voi alege o halcă zdravănă de BATOG DE CRAP AFUMAT (42,99 LEI/KG) pe care îl voi găti după o reţetă a lui Păstorel, de a cărui duh sunt bântuit.
Voi prepara o salţă compusă dintr-un Traminer demisec alb,în proporţie egală cu un spumant roze, boabe de piper, crenguţe proaspete de Sovârf (la vremea asta e bun de cules), cîteve foi de dafin şi un pumn întreg de arpagic de la mine din grădină. Voi adăuga sare, zahăr, oţet de mere în funcţie de calitatea batogului şi această salţă clocotită un sfert de ceas, am să o torn peste batogul aşezat într-un vas de poşat. Şi va sta el acolo peste noapte ca să se sloboadă sarea lui şi să îşi înmoaie carnea. Iar dis de dimineaţă o să îl scot din zeamă am să îl aşez pe un platou lângă o salată de cartofi făcută nici cu ulei nici cu maioneză ci cu supă din capete de peşte, o linguriţă de muştar de Tecuci iute de la hrean şi mult pătrunjel, în care amestec şţi arpagicul rece. Ăsta nu va fi aperitiv ci gustarea de la ora zece, însoţită de şpriţ Bordelez, adică o parte Cabernet, o parte must proaspăt de razachie şi o parte apă minerală de Buziaş că du am Perrier. Nu tu pâine, nu tu alte adaosuri, se mănîncă cu ochii închişi şi oftînd că peştele e prea puţin. Şi prea bun ! Iaca, na, ce mi-am ales Domnule Dragă
Brindusa @ Cooking with my soul said,
19 septembrie 2012 @ 9:42 pm
Buna ziua si multumesc pentru invitatia la concurs.
Mie imi plac foarte mult aromele indiene, asa ca am ales o reteta pe care sunt sigura ca nu multa lume ar alege-o. Dar, eu ii sfatuiesc sa-i dea macar o sansa si sa guste din aceasta imbinare desavarsita de arome si texturi. Si sa stiti ca toate condimentele din reteta eu le-am cumparat din Romania, nu din alta tara.
Curry de ton
500 g ton rosu( http://delicatesedepeste.ro/index.php?route=product/product&path=44_20_39&product_id=108)
3 linguri ulei de porumb, 3 catei de usturoi taiati fin, 3 cm ghimbir taiat betigase mici, 1/2 lingurita boia iute de ardei, 1/2 lingurita turmeric, 1/2 lingurita schinduf, 2-3 lingurite pasta de tamarind (sau lamaie), 6 frunze de curry uscate, 1 lingurita seminte de mustar negru, 200 ml apa
sare, piper dupa gust
Se taie fileul de ton in bucati mici si se asezoneaza cu putina sare si piper. Se incalzesc 2 linguri de ulei si se aduga usturoiul, ghimbirul, boiaua, turmeric si schinduf. Se amesteca 1-2 minute, pana cand pasta incepe sa imprastie miros frumos si aromat. Adauga pasta de tamarind si mai gateste 1-2 minute. Toarna apa si las-o sa fiarba. Da focul mic si adauga pestele. Amesteca bine, pentru ca pestele sa fie acoperit peste tot cu sos. Lasa sa fiarba la foc mic 3-4 minute (pestele se face repede). Potriveste de gust cu sare, piper, boia si lamaie. Intr-o alta tigaita incalzeste restul de ulei si prajeste frunzele de curry + semintele de mustar la foc mediu, pentru 1-2 minute. Toarna acest amestec peste mancare si amesteca de 2-3 ori. Serveste acest curry cu orez simplu sau cu paine naan.
Lia Maria Grozi said,
26 septembrie 2012 @ 2:18 pm
Imi place provocarea si vreau sa-ti multumesc pentru invitatie!
Eu as alege ceva simplu, usor, elegant, rafinat si delicios ! http://delicatesedepeste.ro/index.php?route=product/product&path=17&product_id=35 , pe care le-as servi pe tartine din paine integrala, facuta in casa, unse cu unt si acoperite cu delicioasele „margelute” incre, felii de lamaie si masline (http://floare-floare.blogspot.ro/2012/01/tartine-cu-icre-de-peste.html).
Iulia Copaci said,
1 octombrie 2012 @ 12:43 pm
Salut, nu se mai aude nimic despre concurs?
Doru Panaitescu said,
1 octombrie 2012 @ 7:30 pm
Se aude se aude, jurizam de zor. Abia azi am intrat in tara, putintica rabdare!
Brindusa @ Cooking with my soul said,
8 octombrie 2012 @ 6:44 pm
Se mai aleg castigatorii acestui concurs? Sau e o mare teapa?
Doru Panaitescu said,
9 octombrie 2012 @ 12:19 pm
Buna Brandusa, astept si eu jurizarea de la client. Va anunt din timp, Don Mariano a fost plecat din tara.
Iulia Copaci said,
12 octombrie 2012 @ 4:44 pm
Concursul spune multe despre Don Mariano, just saying. Pacat ca ai fost tu prins la mijloc!
Doru Panaitescu said,
12 octombrie 2012 @ 5:23 pm
Buna Iulia, poti sa fii mai explicita?
Iulia Copaci said,
12 octombrie 2012 @ 6:08 pm
Atunci cand faci un angajament public ar fi de preferat sa-l onorezi la timp, altfel risti sa-ti pierzi audienta (si stiu asta din propria-mi experienta, si noi avem saptamanal 2-3 concursuri pe site). Acum e probabil ca participantii sa asocieze intarzierea (aka „e o mare teapa”) cu persoana ta, desi tu astepti dupa client.
Numai bine!
Doru Panaitescu said,
12 octombrie 2012 @ 6:22 pm
Iulia, este parerea ta si o respect. O sa vorbesc cu reprezentantii site-ului sa vad cum putem sa ne revansam (daca mai avem cum) fata de cei care s-au simtit lezati datorita intarzierii. Eu imi cer scuze in numele meu pentru intarziere, o sa il rog pe Don Mariano sa te contacteze personal sa iti spuna mai multe despre acest concurs si demersul sau pentru promovarea consumului de peste si fructe de mare.
Marketeer.ro – digital marketing pioneer » Castigatorii concursului “Gateste cu peste sau fructe de mare” said,
15 octombrie 2012 @ 6:53 am
[…] ajuns si la faza a doua a concursului “Gateste cu peste si fructe de mare“. Am extras cei cinci castigatori, care vor trebui acum sa si gateasca pestele primit. Va […]
Ton cu frantuzisme… « Bucătarul Vesel said,
22 octombrie 2012 @ 10:35 am
[…] Acum mai ceva vreme am primit un mail de la Doru Panaitescu care ma invita la un fabulos concurs de gatit cu d-ale marii, concurs al carui sponsor oficios este magazinul “Delicatese de peste”(punct […]
Pulpo Gallego – Alin Popescu (dot) eu said,
22 octombrie 2012 @ 11:27 am
[…] culinare, si e mereu atent la ce se intampla in domeniu, a aflat de concursul de pe blogul lui Doru Panaitescu (culmea, coleg fotograf) in care erai invitat sa propui o reteta cu ingrediente de pe […]
Razvan Anton – Rulori de pastrav cu risotto said,
23 octombrie 2012 @ 10:16 am
[…] ceva vreme, pe blogul lui Doru Panaitescu a aparut ideea unui concurs. O idee interesanta, un concurs de gatit peste supervizat de Don Mariano, un personaj cunoscut […]
Marketeer.ro – digital marketing pioneer » Castigatorul concursului “Gateste cu peste si fructe de mare” said,
21 noiembrie 2012 @ 7:55 pm
[…] prima faza a concursului “Gateste cu peste si fructe de mare“, unul din castgatori m-a pacalit. A incasat premiul si s-a facut nevazut, nemaiparticipand […]