Despre teama de elogiu

Într-o retea socială dominată de fotografii cu pisici, picioare și cărti fotografiate pe plajă (încă mai e sezon), altercatii cu taximetristi care nu poarta mască, tânguieli că nu iese dopul sticlei de vin, recomandări de filme și seriale proaste și alte bazaconii, refugiul este pe paginile oamenilor care fac mai mult și postează mai puțin.

Azi, încă de dimineață am dat share pe Facebook la trei chestii misto. Urmariti oameni valorosi precum cei trei distribuiti de mine si veti vedea cum tentatia de a comenta la cretineli si siropuri scade drastic.

În lista mea de Facebook (și sper că și în a voastră) sunt fel de fel de oameni faini – oameni pasionati de timbre, de ambarcatiuni, de speologie, de câini de aret, de fotografie astronomică, de ecologie, de etimologie, de șah, de teatru, de paleontologie, de arhitectură, de brânzeturi, de muzică etc. Sigur, nu trebuie acum să urmăriți oameni din toate aceste domenii, este suficient să urmăriți oameni cu ale căror principii și pasiuni rezonați (și nu uitați, oameni de doi bani sunt în orice breaslă/hobby/industrie).

Eu, unul, de niște ani am o strategie extrem de constructivă: scot treptat din lista mea, zilnic aproape, oameni fără valoare pentru ceea ce postează aici (nu fac asta la prima prostie pe care o publică, îi analizez cu atenție înainte de a mă despărți de feedul lor) și prefer să urmăresc oameni excepționali, care au ceva de spus din ceea ce îi hrănește pe ei sufletește și care sunt dispuși să împărtășească din experiența lor (uneori o experiență de ani sau zeci de ani într-un domeniu) cu mare bucurie, fără a cere ceva în schimb.

Și da, cred că greșim când admirăm doar în tăcere acești oameni, cărora le spunem prea rar cât de buni sunt și cât îi prețuim pentru ceea ce fac (recunosc, am o problemă în a elogia oameni care ar putea vedea asta drept lingușire, de aceea poate îi privez – și probabil nu sunt singurul – de niște laude absolut meritate). Încercați, la rându-vă, să publicați pe Facebook sau pe blog (și pe celelalte rețele sociale) ce vă mână în luptă și vă entuziasmează cu adevărat. Veți face lumea din jurul vostru mai bună și pe final cu toții vom fi câștigați din asta.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

2 Comments »

 1. Mara said,

  30 septembrie 2020 @ 6:13 pm

  Foarte bun articolul, multumesc pentru sfaturi!

 2. Ionut Popa said,

  22 octombrie 2020 @ 10:03 am

  Eu am inceput putin mai radical, adica prin a scadea timpul petrecut pe Facebook. De vreo doi ani de zile cred ca intru in medie de cateva ori pe saptamana, doar ca sa citesc ce mai posteaza oamenii, fara sa comentez. De tinut legatura cu cei apropiati sunt suficiente optiuni.

  Ce mi se pare cool este ca ajung la multe postari interesante de prin bloguri sau chiar in presa.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu