Dobrogea rămâne ce a fost. O salbatică.

Am mers cu puțină teamă în Dobrogea, a doua destinație a noastră din cadrul proiectului “Goodyear 4×4 Experience Powered by Tiriac Auto“. Cu teama de a o găsi îmblânzită de civilizație și adusă înapoi la temă. Teama mi s-a spulberat însă sâmbată dimineață, când, pe un soare cu dinți, am plecat spre Dobrogea cea sălbatică. Si când spun asta mă gândesc la cea mai buna dovadă de sălbăticie: zecile de specii de pasari care sunt in plină activitate aici. Unele sunt în trecere, altele deja se pregătesc de împerechere și cuibărit. Ca sa nu mai vorbim de locuitorii tradiționali ai Dobrogei…

DSC02687crop

[acestă fotografie cu popândăul cel mai fotogenic al expediției este intenționat lăsată la o rezoluție mai mare, să o puteți descărca si adapta pentru ecran de laptop, desktop, tableta sau telefon mobil]

Am profitat de ocazie pentru a arăta și ortacilor mei Mircea, Bogdan si Dragoș cum stă treaba cu pozele de natură și de sălbaticiuni în general. Le-am explicat pe viu cum relieful și clima afectează rutele de migrație și cum, uitându-ne la peisajul din fața noastră, putem găsi indicii despre ce lighioane urmează să vedem și cam pe unde anume.

resizeDSC02680_1600x1069

[un graur pregătit de împerechere – observați penajul impecabil și puternic zorzonat cu diverse culori]

Am început chiar cu litoralul, de dimineață, unde pescărușii si scoicarii au dat binețe Fordului bine echipat cu geamuri cu tentă.

resizeDSC02517_1600x1069

După “niște multe” popasuri pe drum pentru fotografiat păsări și animale de tot felul, am luat calea codrului și am poposit la Doi Iepurasi, un restaurant bine pus la margine de pădure, în apropiere de orașul Babadag. Și după cum povestește și Mircea in articolul său, ne-a frapat diferența de bucătarie dintre ce înțelegem noi prin mâncare tradițională și ce se întamplă în Dobrogea. Cavarma, parlenca, dar și bors de pește ca în Delta poți găsi aici în meniu. Iar berbecuțul, “ingredient” de bază în gastronomia locală cu influențe orientale, pregătit bine pe la vreo zalhana din apropiere, ne-a dus cu gândul direct în…. Istanbul. Dar mie tot borșul de pește dobrogean mi-a plăcut… Gătit ca în Deltă, cu pește mare și variat (sturion și pește dulce, de baltă), servit cu castronul de zeamă separat și capul mărișor de crap pe farfurie (cea mai delicioasă parte a unui pește mare este evident, căpățâna, mai ales dacă este secondată de un mujdei serios, pentru campioni pe sate la înfulecat).

fotoreportaj-dobrogea-goodyear4x4-80

[foto: Dragoș Asaftei]

De aici am plecat pe drumuri puțin bătute spre Cheile Dobrogei, unul din locurile mele preferate din estul țării. Și credeți-mă, drumul spre chei face toti banii, dacă nu mergi pe asfalt și alegi drumul de pamant dinspre Cogealâc. Ai ocazia să o iei peste campuri, din pietrar în pietrar și din vrabie în vrabie, pe lângă vulpi și alte surprize din traseu, bine mângâiate de un soare prea primavaratic pentru termometrele de pe bordul mașinilor.

resizeDSC02630_1600x1069

Farmecul Dobrogei înseamnă însă și altceva decât păsări și mâncare bună. Mai înseamnă și trasee de offroad moderat care, în funcție de sezon, pot fi trasee de extrem la fel de bine. Noi am încercat o rută care a avut ca terminus Cheile Dobrogei (Constanța – Vadu – Sinoie – Babadag – Cogealâc – Cheile Dobrogei – Mihail Kogalniceanu – Constanța), dar iată și alte câteva sectoare de drum pitoresti sau foarte pitorești în Dobrogea:

Constanța – Cheile Dobrogei – Casimcea – Cerna – Greci – Luncavița – Nifon – Babadag – Constanța. Un traseu plin de surprize, de o zi, numai bună pentru un weekend altminteri “mort” in sezon, daca e apa prea rece în mare. Pe alocuri și cu putin offroad, dar de notat drumul prin pădure între Luncavita si Nifon, parțial asfaltat dar extrem de generos unui ochi avid de estetic natural.

resizeDSC02742_1600x1069

Constanța – Vadu – cetatea Libida (prin Slava Rusă) – Sinoie – Babadag – Enisala – Agighiol și retur. Un drum de coastă cu acces la lagunele Dobrogei, dar și la cetățile din zonă: Enisala, Libida și Histria. Asfaltat pe 99% din totalul traseului, ceea ce poate o să vă îmbie să faceți stânga dreapta din asfalt dacă aveți chef să vă fotografiați lângă o centrala eoliană sau dacă vedeți vreo lighioană. Cum ar fi aceasta țestoasă dobrogeană de uscat, găsită de noi la Histria, chiar în cetate:

resizeDSC02656_1600x1069

Constanța – Hârșova – Gârliciu – Peceneaga – Cerna – Turcoaia. O baie rece într-un lac ce apare de nicaieri. Sau poate preferați baia direct in Dunăre, pe brațul vechi. Zona Turcoaia este spectaculoasă datorita prezenței rocilor hercinice, magmatice în zona. De aici se poate admira coama semeață a Pricopanelor, dar și unduirea leneșă a Dunării. Iar la nord de Turcoaia găsiți bălți cu peisaje deltaice și evident, păsări:

10155958_10201803618634594_85238054_n

Constanța – Cernavodă – Cariera de Cretă – Râșova – Adamclisi – Cobadin – Negru Vodă – pădurea Hagieni – Tuzla – Constanța. Iarăși, un traseu excelent pentru fotografiat (sau admirat doar) fauna tipică zonei, dar și vestigii romane pentru însetații de istorie. Aici veți vedea acele văi largi, mîrginite de abrupturi calcaroase mai domoale sau mai puțin domoale. Localnicii le numesc simplu “canarale” și puteți merge pe bucăti bune de drumuri pietruite între sate, dar atenție la GPS că sunt tare înșelătoare, mai ales pe vreme noroasă. Că soare daca e, toată lumea se bucură de caldura sa, cum facea acest șarpe inofensiv (șarpe de casa) chiar sâmbăta asta, după o iarnă destul de blândă ce-i drept, dar în care reptilele nu prea scot nasul din bârlog:

resizeDSC02645crop_1600x1065

Mai sunt si alte trasee interesante, dar și mai frumos este să le descoperiți și singuri. Dobrogea vă așteaptă… Până una alta, o singură concluzie se poate desprinde după un astfel de weekend: litoralul Marii Negre este acel loc unde se termină Dobrogea, unul din cele mai spectaculoase, misterioase si pitorești bucăti de pământ românesc.

resizeDSC02748_1600x1069

Nu ați uitat de concurs, da? Că mă gândesc și la voi: avem nu mai puțin de șase locuri rezervate pentru voi într-o expediție similară, cu terminus în Cazanele Dunării… Amanunte la Goodyear pe site-ul oficial al campaniei.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

4 Comments »

 1. Gous said,

  3 aprilie 2014 @ 8:55 pm

  Eu traiesc in zona Dobrogei insa inafara de multe pasari si pesti si poate cativa serpi nu vad nimic prea periculos, exceptand oamenii.
  Cateii mi se par simpatici de cele mai multe ori, mai degraba poti zice ca dobroceea e linistita…

 2. Doru Panaitescu said,

  4 aprilie 2014 @ 9:54 am

  Gous: cand afirm ca Dobrogea este salbatica nu spun ca e periculoasa, dimpotriva: este un taram salbatic, unde te poti conecta la natura neatinsa. Ma rog, pe alocuri, daca stii unde sa cauti.

 3. doru said,

  14 ianuarie 2017 @ 10:20 pm

  si un cadou pentru voi, de pus pe telefon, graurul de mai sus, de pe gardul de la Lastuni.

  https://www.dorupanaitescu.ro/dsc02742-crop-bv6000-2

 4. Fotoreportaj din Dobrogea - #Goodyear4x4 | Dragoș Asaftei said,

  20 decembrie 2018 @ 9:47 am

  […] în care te-ai gândi că nu există pic de drum. Toată experiența a fost condimentată de Doru și Mircea Panaitescu care au avut grijă să ne arate mie și lui Bogdan Dăscălescu, cel dus […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu