Dosar de specii: Gusterul (Lacerta viridis) #biodiversitate

Pentru majoritatea oamenilor, a fi guster inseamna a fi un naiv. Nu acelasi lucru il putem spune despre animalul cu acelasi nume. Gusterul (Lacerta viridis) este o soparla de culoare predominat verde, extrem de rapida, un bun catarator si o placere pentru orice iubitor de natura cand vine vorba de o fotografie deosebita.

resize DSC06114 crop crop crop_1600x1067
[Foto 0 – portret de guster – o femela gasita pe o liziera din silvostepa din sudul Bucurestiului]

Nu degeaba denumirea stiintifica a gusterului este Lacerta viridis. Lucertola in limba italiana inseamna soparla, iar viridis in latina inseamna verde. Culoarea predominanta a gusterului este verde. Totusi, puteti intalni exemplare itnere de culoare maronie, sau adulti cu capul albastru (preponderent masculi, mai rar femele, dar nu imposibil). Este o soparla agera, indrazneata, cu un acut simt al teritoriului si un vanator de insecte iscusit.

resize DSC06114 crop crop_1600x1066
[Foto 1 – imagine in habitat – gusterul iubeste pietrele pe care iese sa se soreasca]

Gusterii sunt cele mai „vizibile” soparle din fauna Romaniei. Nu sunt doar raspandite pe cale larga, dar avand talie impresionanta (exemplarele adulte pot depasi 30 de centimetri de la cap la coada!) si fiind de un verde crud, uneori de disting usor in habitat. Mai mult, exemplarele cu albastru pe cap sunt si mai vizibile. Ca regula generala: masculii au spatele verde cu mici puncte închise la culoare și gâtul albastru. Femelele sunt verzi-maronii, prezintă dungi albe și puncte negre pe spate. Juvenilii sunt colorați uniform în maroniu.

resize DSC06132 crop crop_1600x1066
[Foto 2 – imagine in habitat – gusterul poate fi gasit pe sol, dar este si un bun catarator, ascunzandu-se in arbusti sau vegetatie înaltă]

Harta lor de distributie este generoasa, putand fi intalnit in majoritatea zonelor cu altitudine mica si medie: gusterul urca pana la altitudini de 600-800 de metri, exceptional si mai mult. Iata harta judetelor unde puteti „vana” fotografii cu acest superb reprezentant al neamului soparlesc.

28. Gusterul (Lacerta viridis)
[dupa cum vedeti, harta este completa, aceasta specie putand fi usor de gasit in intreaga tara – multumiri Vlad Cioflec pentru hartile de distributie din viitorul album cu reptile]

resize DSC06134 crop crop_1600x1066
[Foto 3 – imagine in habitat – gusterul sta la contactul dintre padure si zone cultivate, dar si in zone cu piatra, in loessuri inierbate sau in stancarii]

Apropos: daca este vreun blogger fermecat de aceasta specie, sa stie ca este o specie disponibila in cadrul proiectului „Blogambasadorii biodiversitatii in Romania”. As vrea sa ii aloc un stapan (pentru care am pregatit si alte cadre bune cu specia). Amanunte aici.

Si ca sa nu va las fara o tema pentru acasa: va rog sa alegeti din ultimele trei fotografii (cele facute in habitat) pe cea care surprinde cel mai bine indrazneala si aspectul general al speciei. Eu personal prefer fotografia cu nr. 2 (cea cu cer albastru in fundal), dar sunt curios care sunt optiunile cititorilor mei: voua care din cele trei va place?

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

4 Comments »

 1. Ibex Alpina said,

  23 iunie 2015 @ 6:51 pm

  Numarul 2 imi place in mod deosebit, dar modelul pozeaza bine in toate. 🙂

 2. Vienela said,

  23 iunie 2015 @ 7:29 pm

  Pentru 2 votez si eu. 🙂
  Ma uit la poze si ma apuca rasu’-plansu’. Acum cateva zile am pozat o soparla si tare mandra eram de fotografie. Comparand cu ce ai tu aici (si cu tot ce vad la tine pe fb), soparla mea pare o biata caricatura desenata de un copil. :)))

 3. Anca Argesiu (Akafix) said,

  23 iunie 2015 @ 7:55 pm

  Clar 2 🙂

 4. Doru Panaitescu said,

  25 iunie 2015 @ 12:28 pm

  Vienela, nu dispera. Sunt convins ca si soparla ta era la fel de draguta. Trebuie totusi si un aparat cat de cat sa obtii fotografii de calitate.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu