Iberia – următoarea frontieră #cuhamacul

Astăzi este o zi specială, mai ales că Zeul Șopârlelor mi-a semnalat deja niste anomalii pe Mercur cel retrograd. Glumesc, desigur. Azi plec în prima expediție internațională din acest an #expedition1001, pentru că excursia de Paște din Thassos nu se pune 😀

Tinta mea: granita muntoasa dintre Andorra si Spania, un loc putin studiat de cercetatori în ceea ce priveste una din pasiunile mele din ultimii ani: herpetologia.

Da, soparlele din Spania si Italia au ceva special: fragmentarea puternica a habitatelor si conditiile pedo-climatice distincte au dus la specii numeroase de soparle, si cum cele din Sicilia sunt deja trecute prin foc si sabie, a venit randul peninsulei Iberice sa isi lepede cojoacele si sa-si arate frumusetile cu solzi in fata aparatului de fotografiat.

Aparent o meteahna ancetrala, abordarea hands-on din fieldherping (sau pasiunea pentru reptile si amfibieni) ii este tributara regretatului Steve Irwin.

Steve a reusit in doar cei cativa ani de cariera sa incolueze spiritul explorarii si cunoasterii in generatii intregi de naturalisti, printre care cu onor ma numar. De acea, mi se pare firesc sa ii continuam munca, explorand toate colturile mapamondului.

Intalnirea mea cu peninsula nu e o premiera. In 2014, in cadrul proiectului “Deltele Europei”, sprijinit tot de Telekom Romania, aeam sa gasesc doar cateva din speciile pe care Iberia le tine in rastel pentru amatorii de biodiversitate.

Si cum oamenii destepti se minuneaza an de an cat de natarai erau cu doar un an in urma, va dati seama ce e la gura meau dupa nici doi ani de la ultima expeditie in zona. Atunci aveam sa fi gasit doar cinci din speciile pe care le cautam cu ardoare, si datorita vremii nefavorabile, si datorita timpulu scurt.
Iata-ma asadar inarmat cu doi ani de experienta in plus si o saptamana sa scotocesc dupa reptile. Focusul meu este clar pe soparle, din doua motive:
1. Soparlele sunt poate cele mai fascinante reprezentante ale clasei Reptilia
2. Serpii sunt in afara airiei mele de interes, datorita unei colaborari destul de interesante cu Groupama, care s-a oferit sa extinda protectia mea printr-o asigurare de calatorie, polita care urmeaza firesc celei din Sicilia de anul trecut (remember #sicilia11).

Iata-ma asadar cu o lista de activitati “cuminti” pentru aceasta prima expeditie din acest an sub deviza #expedition1001, un proiect educativ de constientizare a biodiversitatii la nivel eurpean, despre care v-am vorbit inca de la inceputul acestui an.

Dupa mica simulare de expeditie din Thassos din mai, urmeaza trei expeditii important in Europa, acoperind vestul, centrul si estul continentului.
Prima expeditie este in nordul Spaniei, un taram legendar pentru fieldherperii de pretudindeni. Cu trei specii de vipera si mai multe colubride de origine africana, dar si cu amfibieni ciudati si soparle intr-o paleta aproape la fel de larga si presarata cu endemisme precum Grecia sau Italia, Spania este o destinatie ofertanta si greu de epuizat.
Voi incerca asadar sa va tin la curent pe hashtagurile conscrate : #biodiversitate #expedition1001 cu privire la evolutia “lucrarilor”.
Parteneri in aceasta prima expeditie (revin cu detalii despre urmatoarele doua din acest sezon mintenas) sunt Groupama, societate de asigurari, Telekom Romania, carora le voi incerca serviciile de roamning (voce si date) respectiv prietenii mei, nelipsitii creatori de experiente relaxante de la Minor Swing Hammocks.

Am testat destul hamacele lor in peisaje autohtone, este momentul sa gasesc niste pini maritimi. Am mai pus hamacul si am innoptat in padurea de pini maritimi din Sicilia, dar cica si pe coasta de est a Cataloniei este treaba serioasa.
Revin!

Expeditia #expedition1001 Spania este prima tabara din 2016 din seria celor 3 cuprinse in proiectul #biodiversitate organizat de Wildescapes cu sprijinul Telekom Romania. Partener outdoor: Minor Swing Hammocks. Partener de asigurare: Groupama.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu