Bucate alese: Iepure la cuptor @ restaurant La Mama
Iepurele este pentru mine o delicatesa. De vanat sau nu, carnea de iepure este mai gustoasa decat cea de porc sau de pui, iar in cazul carnii de iepure de crescatorie, are mai putin colesterol decat cea de porc si mai putini urati decat cea de vita sau oaie (este o carne „alba”). Motiv pentru care iepurele la tava este o delicatesa pentru care eram in stare sa merg pana la 2Mai, Szeged, Veliko Tarnovo (Arbanasi) sau Nessebar, unde eram sigur ca gasesc la orice oa asa ceva.
Ei bine, din toamna asta restaurantele La Mama au asa ceva in meniu. Cand am aflat de noutatile din meniul lor, am fost putin sceptic. Nu mai calcasem pragul unui restaurant „La Mama” de multa vreme, iar printre apropiatii din anturajul meu nu mai stiam pe nimeni sa mearga acolo. Un semn ca acest brand era pe panta descendenta ca si imagine sau poate pentru ca pretentiile mele gastronomice crescusera sau nu se mai potriveau cu brandul.
Totusi, nu am rezistat ispitei de a incerca un iepure la cuptor. Comandat cu o zi inainte (cica e musai, dar nu ma deranjeaza prea tare, cand mi se face pofta de ceva greu de gasit sunt in stare sa rabd o zi sau sa conduc cateva sute de kilometri).
Asa ca am organizat o seara de iepure la cuptor (povestea serii aici, cu o participare neasteptat de buna, care imi confirma ca bucurestenii au nevoie de o pata de culoare in oceanul de „ceafa cu cartofi prajiti” in care pluteste industria de HoReCa din Romania). Rezultatul? o friptura delicioasa, care face toti banii (75 ron pentru un iepure intreg cu garnitura de cartofi la cuptor din care se satura trei persoane sau doi mancai ca mine). Iepurele pare mic (vezi foto), dar e destula carnita pe el si este foarte gustos.
Am si o sugestie pentru cei de la restaurant: as vrea sa vad in meniu si o tocanita de iepure sau portie de iepure la tava (nu intreg), desi ca aspect o tava cu un iepure intreg da foarte bine cand iesi cu prietenii seara la un vin bun. Si ce merge mai bine la un vin bun decat o carnita gustoasa si frageda de iepure?
Tot pentru conformitate am incercat si pulpele de rata pe varza, coastele de berbecut si snitelul de curcan. Coastele nu m-au impresionat prea tare (am mancat si mai bine), dar pulpele de rata pe varza au fost exceptionale, aproape de cele de la Fehertoi Csarda din Szeged.
Cu ocazia asta am pasit si pragul noului „La Mama” din Centrul Vechi, care nu arata rau deloc si are si cuvenita terasa, dar care mi se pare prea in strada (ma rog, asta e meteahna mea de a imi pastra dreptul de a fi printre putinii care se holbeaza in blidul meu). Dar daca sunteti adeptii etalarii pe strasse, nu e bai. Stau eu inauntru 😀
Revenind la urecheati: data trecuta am devorat vreo opt iepuri (bine, eram peste 20 de persoane), iar vinul a fost din partea casei, un gest care ne-a surprins in mod placut, motive pentru care am hotarat sa repet aceasta experienta si sa imi fac un prost obicei de a manca iepure la cuptor cat mai des.
Intentionez sa mai facem o seara de iepure pe saptamana viitoare. Se baga cineva? Deschid aici lista? Am convenit pentru miercuri, 21 septembrie, ora 19.00.
Lista:
1. Eu (cu modestie, dar daca ma las la urma uit sa ma las)
2. Octav
3. Corina Georgescu
4. Marius Deak
5. Lumea Mare Foto
6. Lumea Mare Moto
7. Dorin Boerescu
8. Luiza Boerescu
9. Roxana Radu
10. Zdeto
11. Anca Bundaru
12. Roxana Ivan
13. Bogdan Epure
14. Ruxa
15. Dana Iordache
16. Octavian Matei
17. Roxana Precu
18. Ioana Anescu
19. Andrei Cismaru
20. Mihai Dumitrescu
21. Alexandru Negrea
22. Bogdan Sandu
23. Carmen
24. Ionut Bunescu
25. Dragos Patrascu
26. Angi
27. …
nihasa said,
13 septembrie 2011 @ 8:24 am
Nu stiu de ce dar ma simt obligat sa vin!
MihaiDC said,
13 septembrie 2011 @ 8:54 am
Acum, e si randul meu. I’m in!
Ioana said,
13 septembrie 2011 @ 1:50 pm
Bine hai! Nu te mai refuz si de data asta 🙂
LumeaMare said,
13 septembrie 2011 @ 1:55 pm
N-am fi zis nu nici la un drum pana la Arbanasi sau Nessebar dar fie, venim si aici 🙂
Corina said,
13 septembrie 2011 @ 1:55 pm
Cand?
doru persinaru said,
13 septembrie 2011 @ 2:03 pm
am vazut iepure la raionul de mancare gatita din cora 🙂 mie imi place stufat (tocanita cu multa ceapa verde si masline), asa am facut de multe ori, cand mai prindeau prietenii lu’ tata cate un urecheat pe dealurile dobrogei 🙂 cu aceasta ocazie nostalgica, va zic si un banc, pe care il stiu de la un frate a lu’ tataia, padurar: „cinci vanatori sau plecat la vanatoare cu cinci pusti: doua fara pat si trei fara tevi – si au inpuscat 5 iepuri – doi au fugit si trei au scapat – si au venit acasa si au pus 5 oale la foc – doua cu gura in jos si trei cu fundu’ in sus – si au mancat de s-au dat de-a berbelacu” pofta buna!
Roxana said,
13 septembrie 2011 @ 3:54 pm
ahmm suna bine! De data asta n-am sa mananc numai codita ci ma bag la o juma’ de iepure! 😀
Alexandru Negrea said,
13 septembrie 2011 @ 10:07 pm
Vin şi eu de data asta!
sorin said,
13 septembrie 2011 @ 10:37 pm
Ar fi interesant:) si parca n-as spune NU…dar cand este mai exact?:)
Doru Panaitescu said,
14 septembrie 2011 @ 6:25 am
Miercurea viitoare, ora 19.00. Deci, facem lista?
Anca said,
14 septembrie 2011 @ 8:25 am
Ma primiti si pe mine?
Doru Panaitescu said,
14 septembrie 2011 @ 8:28 am
Sure!
Zdeto said,
14 septembrie 2011 @ 5:57 pm
Clar! Dau cu subsemnatul si de data asta! 🙂
r.r said,
14 septembrie 2011 @ 6:45 pm
Ala micu si simpatic iepure de papa .. hmm. Sa zic ca vin daca nu uit :)))
Dorin Boerescu said,
14 septembrie 2011 @ 7:09 pm
+ 2 persoane mici si sincere 😉
LumeaMare said,
14 septembrie 2011 @ 9:18 pm
Sigur, facem lista si ramanem pe lista 🙂
Marius Deak said,
15 septembrie 2011 @ 7:36 am
gata coane, s-a notat 🙂
Corina Georgescu said,
15 septembrie 2011 @ 7:09 pm
Şi eu!
Octav said,
15 septembrie 2011 @ 7:14 pm
Sper sa nu uiti de mine! Vad ca trebuie sa gateasca o adevarata familie de iepuri ca sa ajunga la toata lumea :-))
ruxa said,
19 septembrie 2011 @ 4:26 pm
caprioare n-au vanat, au vanat un iepuras. ok, fie! i’m in! :))
nihasa said,
19 septembrie 2011 @ 4:27 pm
Me? ca m-ai uitat pe lista 🙂
andrei cismaru said,
19 septembrie 2011 @ 4:39 pm
daca mai sunt locuri, raspund prezent la strigare 🙂
Ionut Bunescu said,
19 septembrie 2011 @ 4:46 pm
Ajung si eu pe la 19.30, e ok? 🙂
dragos patrascu - tzugu said,
19 septembrie 2011 @ 6:45 pm
ma bag shi io la 19 la mama
Ionut Bunescu said,
20 septembrie 2011 @ 9:40 pm
Eu-s cu capul… cum $#@$@#@ am inteles eu ca ar fi saptamana viitoare, miercuri… nu stiu. Nu voi apuca sa mananc iepure, dar la 21.40 tot vin sa beau o bere cu voi [adica imediat dupa job].
Octav said,
21 septembrie 2011 @ 11:40 pm
A fost super bun urechatul 🙂
Multumesc Doru!
Iepurașul fuge, în tavă ajunge said,
2 octombrie 2011 @ 8:52 pm
[…] mai ales când ajung să mănânc ceva pentru prima oară. Acum ceva zile bune, Doru a venit cu propunerea, deci ne-am strâns ceva oameni în incinta La Mama Lipscani pentru a ne întreba “What’s up, […]
Marketeer.ro – digital marketing pioneer » Fratia inaripatelor: regal gastronomic la The Harbour said,
14 noiembrie 2011 @ 7:34 pm
[…] mei, dupa dezastrul ecologic de la iepureala de la Mama, am decis sa lasam specia sa se refaca putin si sa dam iama in zburatoare. Gastele, ratele si […]
Marketeer.ro – digital marketing pioneer » Bucate alese: Storceag, nisetru pe tabla si zacusca de somn @ Casa Tulceana said,
9 ianuarie 2012 @ 10:05 am
[…] Iepurele la cuptor de la restaurantul “La Mama”, dupa fratia inaripatelor (gasca, rata si curcan) de la […]
Retete Mancare said,
4 noiembrie 2012 @ 9:43 am
Friptura de iepure la cuptor cu usturoi si vin…
Chiar daca la noi in Romania nu prea se consuma carne de iepure eu sunt norocosul detinator al unui socru caruia ii place sa creasca iepuri. Aveam vreo 2 prin congelator si m-am gandit sa pregatesc pentru duminica o masa in familie mai copioasa. Cand e…