În căutarea păsărilor de țărm, la rafinărie

Desi sunt abia de doua zile in tara, gandul imi zboara din nou la litoralul romanesc. Abia intors din Sicilia, am urmarit cu sufletul la gura semnalarile din valul de migratie de primavara, observatiile de avifauna fiind, ca de obicei, la inaltime în zona coastei litorale.

Dupa incursiunea in secretele rafinariei Petromidia de la complexul detinut de Rompetrol in apropiere de Mamaia, simt nevoia sa repet isprava, din cel putin doua motive.

Primul ar fi ca data trecuta nu am avut vreme sa inspectam danele portuare pe unde Rompetrol se aprovizioneaza cu materii prime si de unde trimite produsele finite in zona Marii Negre, locuri aflate in proprietate privata si unde am avea ocazia sa vedem specii de pasari pelagice, dar si specii scufundătoare.

Un al doilea motiv, mai ademenitor pentru mine, este ca jumătatea lunii aprilie coincide cu varful migratiei la speciile care la noi sunt fie in pasaj, fie oaspeti de vara. Iar atentia mea va fi concentrata pe limicole.

Limicolele sunt specii de tarm, care se caracterizeaza prin picioare si cioc lungi, adaptate hranirii in zone mlastinoase, precum si prin abilitatea de a fi confundate intre ele, cu exceptii notabile. Sună cunoscut? 😀

Limicolele reprezinta o provocare pentru orice fotograf de natura sau naturalist. De aceea, am invitat să vină alături de mine cativa cunoscuti fotografi de natura si faună din România, alături de câțiva proaspăți lansați în nebunia naturalisticii pentru amatori: Daniel Opait, Bogdan Ciungara, Serhat Ismail, Florin Iagăr si Gabriel Plăiașu, de care v-am vorbit tura trecută și care nu vrea sa rateze nimic cand vine vorba de păsări. Si pentru ca avem de testat o luneta noua si un binoclu nou, cel mai potrivit loc este tot in zona plajelor Corbu si Vadu, pe care le vom vizita dupa ce vom cauta specii scufundatoare, respectv pelagice în zona danelor Rompetrol.

Rafinaria aniverseaza anul acesta 40 de ani de existenta, iar eu mi-am propus sa vă arat cât de sălbtic poate fi un loc aparent puternic antropizat, cum e o platforma industriala din industria grea. Beneficiez, bineinteles, de aportul lui Cornel Cotorogea, care e nu doar un foart bun specialist in procesele petrochimice de pe platforma, ci si un neobosit birdwatcher, cu peste 300 de specii de pasari vazute, preponderent pe litoralul romanesc.

Plecam asadar azi intr-o noua incursiune, sperând să dublăm numărul de specii observate tura trecuta. Revin luni cu amanunte picante. 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu