Inapoi din weekend: Tehnici de camuflaj in salbaticie

Pentru oamenii care nu ma cunosc si se mira ca am o poza cu un camuflaj oribil pe profilul de Facebook sau Twitter, un mic tutorial despre cum sa te camuflezi. Evident, vorbim de fotografierea de animale si pasari in salbaticie.

O mica paranteza: cuvantul salbatic (sau salbaticie) are in limba romana o conotatie negativa. Din pacate, pentru ca in engleza wild, pe langa latura porno, are si o latura pozitiva, mai ales daca vorbim de wildlife. Dragostea pentru natura insa este vazuta in Romania ca un sport primejdios: intrebarile clasice pe care le primesc sunt:

– “dar vipera aia nu musca? ai avut noroc ca ai fotografiat-o, viperele sar un metru, cum ai stat tu la 30 de centimetri de ea”

– “pisica aia salbatica nu e agresiva? mie asa mi-a zis un unchi de-al meu, mare vanator”

– “aricii aia put si distrug culturile”

– “graurii mancau strugurii bunicilor”

Nu, vipera nu sare, am fotografiat cel putin zece exemplare la mai putin de un metru. Nu, pisicia aia nu sare daca o respecti si nu ai un comportament agresiv sau amenintator. Aricii aia si graurii nu distrug, ei saracii incearca sa manance ce au mancat milenii la rand, noi oamenii fiind cei care le-am nvadat si restrans teritoriul. In fine, inchid paranteza si spun ca e important sa te camuflezi cand vrei sa te apropii de salbaticiuni. Si pentru asta folosesti camuflaj.

Camuflajul este o moda in ziua de azi. De la pantaloni, bluze, sepci si chiar lenjerie intima, camuflajul este des intalnit in vestimentatia ultimelor decenii. De ce sa porti camuflaj la turele foto? Simplu: pentru ca rupi contrastul si te integrezi in peisaj.

De exemplu, o sa va arat ultima mea fotografie de profil (click pe imagine pentru a o vedea in detaliu).

V-ati uitat cu atentie sper, dar totusi: de ce afirm ca e o fotografie de profil si nu o tufa ruginie? O sa vedeti putin mai jos.
Acum, cand spun ca rup contrastul asta inseamna cel putin doua lucruri:

1. Folosesc un camuflaj asemanator cu mediul inconjurator. Nu are sens sa vii cu un camuflaj desert intr-o padure de brazi, dupa cum nu are sens sa vii cu camuflaj de iarna vara in Delta.
2. Dupa caz, poti folosi si elemente locale de flora pentru o mai buna integrare: daca esti pe o faneata poti pune niste paie peste aparatul foto, daca esti in padure de brad poti rupe cateva ramurele, poti sa iti faci cateva coarne din stuf cand mergi in delta etc etc etc.

Acum as vrea sa va uitati la poza mea de profil de pe Facebook.

Este un camuflaj de stejaris, aparent destul de straniu colorat, cu parti puternic contrastante. O sa va intrebati cu ma camuflez cu sorcova aia pe mine. Sa nu credeti cumva ca inventez eu apa calda. Acelasi lucru il face si un tigru insa (sau un leopard). Desi aparent e un contrast puternic intre portocaliul de pe corpul felinelor si desenele negre, in realitate, textura patata sau dungata dupa caz rup contrastul pentru un ochi chiar si destul de avizat.

Asa ca intrebarea mea este:E vreo legatura intre peisajul de mai sus si poza mea de profil, cu bluza aia de camuflaj pe mine?

Ei bine, este. Pentru ca daca va uitati cu atentie, in peisajul de sus sunt … eu imbracat cu haina cu care sunt imbracat si in poza a doua. Pentru cei cu vederea mai putin iscusita, aveti mai jos explicatia:

1: fata autorului acestor randuri, situata chiar in centrul imaginii
2. bluza din cea de-a doua fotografie, mai vizibila in partea din dreapta jos a fotografiei (click pe imagine pentru a o vedea in detaliu)

Dupa cum puteti vedea, ramurile de stejar cu frunze uscate sunt aproape identice cu bluza mea (frunzele de stejar sunt ruginii, dar au o irizatie care bate in argintiu pe verso, de aici si textura de pe bluza mea).

Sper ca exercitiul a fost edificator si ca va va convinge sa va achizitionati echipament de camuflaj daca fotografiati animale si pasari salbatice. Bafta la camuflat!

[Edit: Doritorilor le pot da detalii in particular despre magazine de unde pot achizitiona echipament de camuflaj]

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

2 Comments »

  1. Alin Dobrin said,

    15 noiembrie 2011 @ 10:48 pm

    Super. Sa nu uitam de camera foto care poarta si ea costum de camuflaj. 🙂

  2. Doru Panaitescu said,

    15 noiembrie 2011 @ 10:51 pm

    pai iti dai seama cum ar fi sa am eu camuflaj din cap pana in picioare si sa scot un aparat portocaliu cu roz? 😀

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu