Inapoi din weekend: FC Zacusca Monteoru si-o invitatie la „Schimb de Borcane”
In weekend m-am apucat de fotbal. Vorbesc serios. Nu sunt fan al sportului cu balonul rotund (dar recunosc sportiv ca imi place sa vad compilatii cu goluri), dar in weekend am bagat fotbal autohton pe paine. La propriu! Despre ce e vorba? Despre noua stea a fotbalului gastronomic, venita tocmai din judetul Buzau, Feeeeee Ceeeeeee Saraaataaaa Monteoruuuuu!
Da, ati ghicit, este vorba de echipa de fotbal a conservelor si zacustilor de casa din Sarata Monteoru. Multumita lui Mihai, proprietarul Vilei Olga din Sarata Monteoru, am ajuns sa vad pe viu aceasta splendida echipa, numai cu jucatori autohtoni. Sa vi-i prezint pe rand, asadar:
Portar si capitanul echipei, zacusca de ghebe, favorita mea si a publicului [nume de cod Dukadam]:
Fundasi:
Gogosari in suc propriu, fundas dreapta. [nume de cod Bumbescu]
Fundas central dreapta: Castraveti in otet [nume de cod Boloni].
Fundas central stanga: Gogosari in otet [nume de cod Balint].
Fundas stanga: O pasta de ardei dulce si parfumata [nume de cod Hagi].
Mijlocasi am avea cam asa:
Mijlocas dreapta: o salata de casa, baza pentru friptura, tot din ardei si rosii de Buzau [nume de cod Belodedici]:
Tot mijlocas, dar pe stanga, o zacusca „normala”, clasica, de ardei si vinete. Recomand sa o degustati alaturi de portar, cea de ghebe [nume de cod Piturca]
Mijlocas central, Dulceata de gutui [nume de cod Lacatus]:
Inchizator, un magiun de prune (reteta clasica, fara adaos de zahar) [nume de cod Dobrin – evident, fara nici o legatura cu…]:
Si linia de atac, doamnelor si domnilor:
Atacant – gemul de afine, afine de Buzau, o minune mai ales pe papanasii de casa (dar sa nu dam prea mult din casa :D) [nume de cod Ilie Dumitrescu]
Si ultimul, mirobolantul, Raducioiul nebun si talentat, dulceata de visine, care nu mai are nevoie de nici o prezentaresi cel de-al doilea varf al echipei FC Zacusca Monteoru.
Si nu puteam sa inchidem prezentarea echipei fara cei doi antrenori. Etilici de aceasta data, antrenorii sunt, respectiv, o sticla de afinata dulce si parfumata (cocheta ca baietul lui Lucesu al’ batran):
Si respectiv, celalalt antrenor, tot un clondir de afinata de 18 grade, dar la alta capacitate (500ml)
Si evident, nu puteam sa nu dezvalui si identitatea gazdei care a fost de fapt patronul echipei: Mihai posedaru de la Vila Olga din Sarata Monteoru, care va astapta la o zacusca de ghebe.
Pfuai, uitai sa spun care au fost marile absente, altfel titulari de vaza in echipa FC Zacusca Monteoru: mustul proaspat (si dulce dar si in varianta inasprita), ghebele murate, sucul de catina indulcit cu miere plus doua feluri de ketchup de casa (unul cu usturoi crud si ardei iute, unul mai dulce).
Si, ca sa nu plangeti, am pentru voi o oferta irezistibila:
Weekendul asta, care vine, o trupa de entuziasti intr-ale bucatariei traditionale romanesti a initiat fenomenul de mare amploare „Schimb de borcane”. Pentru acest eveniment de-a dreptul secret sifonez eu ca va avea loc la Vila Olga din Sarata Monteoru. Oferta lui Mihai este simpla:
– 90 de lei camera pe noapte (include „all you can drink” – din partea casei vin, must, afinata de casa, toate facute de Mihai)
– 30 de lei pranz tradtional buzoian
– 30 de lei cina traditionala buzoiana
– 8 lei borcanul de zacusca / muraturi
– 10 lei borcanul de dulceata / compot etc.
Bonus: Mihai a pus deoparte cate 1kg de ingrediente de zacusca de gheebe pentru fiecare invitat. Doritorii pot sa isi faca singuri propria zacusca. Eu si Mihai voi fi in juriu: cine face cea mai buna zacusca primeste 5 litri de vin din partea organizatorului. Asa oferta, asa concurs, asa premiu. Ca odinioara, precum zicea vocea din reclama 🙂
La schimbul de borcane va rog sa nu veniti cu borcane cu eticheta de Raureni dezlipita. A rea sa venim cu lucruri de casa, retete vechi, traditionale, eventual facute de voi etc. Eu de pilda voi aduce un borcan de gem din corcoduse facute de mine si facut de mine asta vara.
Evenimentul va putea fi urmarit pe Twitter sub hashtagul „#schimbdeborcane„.
Locurile sunt limitate (am dat deja 6 camere din 10). Exclus fitosi, tarambeti si manelisti. De asemenea, rog pe cei care mananca doar ca sa poata trai sa gaseasca alta distractie de weekend. Aici e pentru oameni seriosi, care plang cand vorbesc despr emancarea preferata. Asa ca… rog seriozitate!
[multumesc Toma Nicolau pentru consilierea „fotbalistica” de specialitate!]
Laura Caluian said,
8 octombrie 2013 @ 7:48 pm
Asta da echipa galactica 🙂 Minunata initiativa!