Jurnal sicilian: Noi lighioane pe Isola Bedda (sau cum scurssune l-a detronat pe gecko)

Credeați că am epuizat subiectele foto și fauna Siciliei in cele opt excursii pe insula? Ei bine, lupta cu jivinele cu solzi abia a început. Săptamana trecută am chiulit de la birou, mergând la biroul meu hivernal: Sicilia bedda (Sicilia cea frumoasa, în dialect). Eram dator cu niște specii noi, așa că iată-mă înapoi cu povești și fotografii concludente.

resizeDSC03636 crop_2048x1365
[Sarpe bici verde vestic (Hierophis viridiflavus – varietatea melanica – carbonarium) sorindu-se pe o piatra vulcanica din gradina de portocali, sub privirile ingaduitoare ale vulcanului Etna]

Povestea acestui sarpe incepe in 2011, cand l-am vazut prima data in spatele casei unde stateam (la ferma de maslini si portocali unde am fotografiat atatea si atatea lighioane, incat i-am dedicat un album separat pe Facebook). L-am vazut unduindu-se printre niste olane vechi de peste 100 de ani, tinute de Aleesandro pentru mici reparatii ale acoperisului. Pentru o secunda mi-am zis (pe vremea aceea nu prea ma pricepeam la identificat serpi) ca e vreo vipera. Vazand totusi forma alungita si viteza sa de deplasare, am concluzionat ca e un sarpe comun si anume sarpele de casa.

resizeDSC03662 crop_2048x1365
[portret de scurssune (Hierophis viridiflavus carbonarium), proaspat iesit din hibernare]

Forma capului difera clar de sarpele de casa cu care il confundasem ani de zile, doar ca nu-mi batusem capul. Aveam specia din Romania, nu ma mai interesa. Si totusi, asta toamna am fotografiat doi juvenili de sarpe de casa, tot la ferma, despre care, vazandu-i atat de maslinii, am crezut ca sunt serpi de apa. Asta pana in decembrie, cand am aflat cu stupoare ca serpii de apa (Natrix tesselatta) nu sunt in Sicilia deloc! Asa ca acum, in martie, Norocul nostru este ca acesti domnisori sunt ai naibii de teritoriali: individul care ma pacalise ani de zile (si pe care il vazusem adesea intr-un campin de apa din beton de langa smochinii de la ferma), a fost reperat fix acolo unde isi facea veacul. Cam jigarit, proaspat iesit din hibernare, dar viu si nevatamat, asa ca a fost prilej bun sa-i facem inclusiv poza de buletin 😀

resizeDSC03688 crop_2048x1365

Apoi l-am gasit si pe cel cu care il confundam. Cautand de zor o broasca raioasa verde (Bufo siculus – veti vedea poze cu ea in episodul al doilea), de nedezlipit de peretii casei de la ferma, iata cum vad in iarba inalta o bucla de piele cu solzi. Am strigat repede „sarpe”, iar trupa avea sa vada si sa fotografieze forma siciliana a sarpelui de casa, Natrix natrix siculus, ridicata de herpetologii sicilieni la rang de specie de sine statatoare (taxonomia nu e definitiva, dar nu va bag in povesti de-astea, preferand sa va prezint pur si simplu animalul).

resizeDSC03502 crop_2048x1365
[Sapre de casa sicilian (Natrix natrix siculus), in aceeasi gradina de portocali unde am facut si sedinta foto cu celalalt „serpisor”]

Si iata si un close-up al acestui banal sarpe de casa (va puteti inchipui cu ce nu trebuia eu sa confund sarpele de mai sus?), un portret facut dupa ce am linistit animalul (vorba vine, sarpele de casa e unul din cele mai blande taratoare de pe planeta; nici macar nu musca, ba chiar o mai face pe mortul, crezand ca te prosteste…)

resizeDSC03461 crop_2048x1365
[Portret de sarpe de casa sicilian (Natrix natrix siculus), portret pe pietris vulcanic]

Personal, m-am declarat multumit de aceasta dubla intalnire, in urma careia am detronat pe domnul gecko (Tarentola mauritanica) din topul reptilelor mele preferate din Sicilia. Musiu H. viridiflavus merita locul 1 in top cel putin pentru anul 2015.

Bonus, tot de la ferma, o mantida (cred), adica o ruda de-a voracelor noastre calugarite, sorindu-se pe o radacina de maslin.

resizeDSC03594 crop_2048x1365

[va urma]

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

2 Comments »

 1. Marian Tudor said,

  19 aprilie 2015 @ 12:29 pm

  Doru, vezi ca sunt doua greseli in text:
  1. subspecia este carbonarius nu carbonarium
  2. insecta din ultima fotografie este una din ordinul Orthoptera, familia Acrididae; calugaritele fac parte din ordinul Mantophasmatodea, familia Mantidae. Asadar nici pomeneala de rudenie, decat daca admiti ca ambele sunt insecte, ceea ce este adevarat 😀

 2. Iulian said,

  1 septembrie 2015 @ 10:49 pm

  Insecta este Truxalis eximia.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu