O experiență #goodyear4x4 prin cel mai spectaculos defileu din Europa: Cazanele Dunării

Pe vremea când barajul de la Porțile de Fier nu exista, Dunarea „fierbea efectiv” la Cazane. Navele treceau greu de colții de stâncă ce se ițeau din apele învolburate ale fluviului, iar zona era temuta de neguțătorii care voiau sa urce pe Dunăre în sus. Azi, pe șoseaua ce leagă Orșova de Moldova Nouă, tentația unei escapade rămâne la fel de aventuroasă, cu mici amendamente legate de modernizarea infrastructurii, dar și de adrenalina aferentă unei vizite într-una din cele mai spectaculoase colțuri ale țării.

Vedere din Cazanele Dunarii

Vom profita de ospitalitatea Motelului Continental de lângă Porțile de Fier să ne stabilim tabăra în zonă. Vom vizita apoi pe rând Defileul Dunării (evident pe malul românesc), cu mănăstirea Mraconia (care se încadrează atât de bine în peisaj),

Manastirea Mraconia

Peștera Ponicova (una din puținele străpungeri hidrogeologice din România) și cetatea Tricule ca principale puncte de atracție. Apoi, de la Moldova Nouă ne vom abate de la asfalt spre Cheile Nerei si Cheile Beușniței, în căutarea viperelor cu corn, țestoaselor de uscat, gușterilor meridionali și a altor sălbăticiuni specifice zonei (majoritatea specii endemice).

resizeDSC00872crop_1600x1069

De aici vom ocoli Parcul Natural Cheile Nerei-Beușnița si vom vedea cascada Bigăr, inclusă in topul primelor zece cascade (ca frumusețe!) din lume. După ansamblul de mori de apă de la Eftimie Murgu (toate funcționale), un frumos și pitoresc traseu de offroad ne va ajuta să străbatem munții pentru a ne întoarce iar in defileul celui mai important fluviu al Europei.

Vedere din Cazane

Nu vom pleca însă din Cazane fără să vedem și alte curiozități geologice ale zonei Mehedinți: Podul Natural de la Ponoarele, Câmpul de Lapiezuri de lângă lacul Zăton:

lapiezuri de la Podul lui Dumnezeu

și intrarea maiestuoasă a peșterii Topolnița (evident, intrarea Prosăcului), într-un veritabil tur de forță cu accente carstice in podișul Mehedinți. Nu vă mai spun de surprizele pe care le-am pregatit in traseu câștigătorilor la concursul de pe Facebook, pentru că unde nu-i o fărâmă de mister nu e nici adrenalină.

Frumuseti carstice in Podisul Mehedinti

Aerul curat de Mehedinți și Caraș, vremea bună (prognoza meteo ne este favorabilă de această dată), mașinile adecvate (trei Ford Kuga si un Ford Ranger) și frumusețea acestor locuri sperăm să fie ingredientele unei expediții de neuitat pentru participanții in ultima etapă din Dobrogea, care face parte din seria de expediții 4×4 Goodyear Experience cu sprijinul Tiriac Auto.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu