Orașe din România unde puteți întâlni vipere

Pentru că e deja toiul sezonului cald, semnalările de șerpi din localități s-au îndesit ca frecvență și stigmatul necunoscătorilor este necruțător: are model pe spate? sau… are V pe cap? sau… e negru? sau… are cap triunghiular? Obligatoriu e viperă! Măi să fie, oare chiar așa o fi?? Știu, acest material destul de lung (¬ 10 minute) are un titlu poate genera panică, mai ales într-un ziar de mare audiență (apropos, doar ce am văzut că, recent, ziarul de înalt prestigiu Adevărul mi-a copiat paragrafe întregi din primul meu articol despre vipere pentru a face un articol „propriu” pe aceeași temă; dar ce mai contează, m-au menționat măcar, probabil să se poată acoperi dpdv legal). Dar v-ați prins: articolul meu nu dorește panică, ci exact contrariul, așa că, dacă ați ajuns deja pe blogul meu, știți, probabil, că încerc de ani de zile să fac lumină în legătură cu aceste fantastice și atât de puțin înțelese animale care sunt viperele.

Începem cu începutul: În România avem trei specii de viperă: comună (stânga sus), de stepă (stânga jos) și cu corn (dreapta).

În Europa* sunt nouă specii de viperă – am reușit să le fotografiez pe toate, ultima reușită fiind cu Vipera graeca, în 2021 – centru sus – vă las aici un colaj să puteți vedea diferențele între cele nouă specii; speciile de la noi sunt poziționate pe rândul de jos.


[]

* – Bine, teoretic ar mai fi și a zecea, Vipera renardi, prezentă în Ucraina, Rusia și apoi spre est până în China; acum, depinde daca vreți să considerați Ucraina ca fiind în Europa sau nu (orcul ăla de Putin sigur nu o consideră :D). Teoretic, specia este inclusă pe „lista oficială” a reptilelor europene la care mă raportez în permanență. Ea geografic este, dar multi cercetători o includ in complexul Vipera ursinii-renardi. Dar să nu divagăm, zic; am tratat subiectul mai amănunțit în articolul dedicat viperelor europene.

Așadar, identificările greșite pleacă de la cele patru semnalmente ambigue pe post de argumente des invocate la identificările greșite (culoare neagră, model pe spate, desen în formă de V pe cap, respectiv cap de formă triunghiulară), ceea ce e nu doar amuzant pentru cei care se pricep, dar și cât se poate de fals: există șerpi cu model pe spate… care nu sunt vipere, există șerpi cu V pe cap… care nu sunt vipere, există șerpi negri… care nu sunt vipere, așa cum, finalmente, există șerpi care pot lăți capul încât pare triunghiular… care nu sunt vipere.

Adevărul nu e singura instituție de presă care preia complet alandala informații despre viperele de la noi. Pe Antena3 sau pe Realitatea.net gasim articole (scrise parcă la indigo, nu știu de unde au preluat gogomănia) în care se afirmă cu nonșalanță că vipera comună e întâlnită și în Bucuresti; Observator spune ca în România sunt 23 de specii de viperă 😀 (Adevărul amintea „doar” de 15 specii – în realitate in toata Europa sunt 9, hai 10, vezi mai sus); RomaniaTV titrează mare că o viperă a fost găsită într-o ladă de legume dintr-un magazin din Piatra Neamț, pentru a detalia în textul stirii că de fapt era vorba despre un șarpe de apă. Confuzie mare și la un reportaj PROTv, unde titlul anunță o viperă în Parcul Central din Târgu Jiu, dar pe filmare apare un banal și neveninos șarpe de alun. Nu pun linkuri, pentru că nu vreau să promovez articole și stiri unde adevărul este amestecat cu inadvertențe și neadevăruri.

Nici cu autoritățile nu îmi e rușine: ziarul oficial al Primăriei Hunedoara anunță pe site-ul său, într-o informare oficială despre căpușe și vipere, că în județul Hunedoara nu au decât viperă comună (Vipera berus). Mno, asta se bate cap în cap cu fotografiile mele cu vipere cu corn din Fundătura Ponorului, Măgura Uroiului etc.


[Viperă cu corn (Vipera ammodytes) fotografiată anul trecut, lângă Măgura Uroiului, în apropiere de Simeria, județul Hunedoara]

De aceea este important să vă informați din surse de încredere și să luați cu mai multă pâine poveștile presei sau chiar ale autorităților, chit că citează surse credibile si pun si foto/video autentice, dar fie confundă speciile, fie fac talmeș balmeș în textele articolelor, încurcând borcanele și panicând inutil populația și așa terorizată din oficiu.

Am prezentat viperele din țara noastră, pe larg, într-un articol anterior. Vă invit să-l citiți și să studiați acolo și hărțile de distribuție ale celor trei specii de viperă de la noi: Vipera berus, Vipera ammodytes, respectiv Vipera ursinii. Azi e cazul să dezvolt acest subiect, al apariției șerpilor veninoși în localitățile mai mari, motiv pentru care am facut o analiza pe baza multor semnalari din presă și de pe grupurile de faună (din ultimii 10 ani) – un volum destul de mare de muncă dar care a meritat, cred. Voi începe, așadar, cu orașele mari (peste 100.000 locuitori) unde nu întâlnim vipere, prezentând cu o listă cu orașe absolut sigure (ordinea este alfabetică, după București):

1. București
Există mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți pe raza Capitalei, dar cea mai apropiată populație de vipere poate fi găsită la peste 50 de km de centrul Bucureștiului. Așadar, București și întreg județul Ilfov sunt „libere” de vipere.

2. Alba Iulia
Orașul Marii Uniri este și el destul de sigur în privința posibilelor apariții a șerpilor veninoși. Cei mai mulți șerpi semnalați în oraș sunt șerpii de casă și de apă, destul de ușor de văzut, dar și serpi de alun. Pe o raza de cel puțin 5 km nu există populații de vipere, dar de notat că în județ, vipera comună este o prezență destul de frecventă. Mai mult, Alba este singurul județ în care puteți găsi toate cele trei specii de viperă de la noi din țară, dar nu e un motiv de îngrijorare: densitatea populațiilor e mai mică decât alte județe cunoscute pentru frecvența cu care sunt semnalați șerpi veninoși, cum e cazul județelor Caraș Severin sau Mehedinți.

3. Arad
Și în Arad avem mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți pe raza municipiului (cei mai mulți sunt șerpii de apă, destul de ușor de văzut de-a lungul Mureșului), dar pe o raza de cel puțin 20-25 km nu există populații de vipere. Ele pot fi văzute în județ, dar mai la est, spre Șiria, Moneasa etc.

4. Bacău
Și aici avem mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți pe raza municipiului (cei mai mulți sunt șerpii de casă și de apă, destul de ușor de văzut, dar și serpi de alun). Pe o raza de cel puțin 5-10 km nu există populații de vipere, dar de notat ca spre vestul municipiului, pe linia împădurită dinspre Carpații Orientali (Fântânele – Pădureni – Osebiți – Sărata – Faraoani), poate fi găsită vipera comună (Vipera berus).

5. Botoșani
Și în Botoșani avem mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți pe raza municipiului (cei mai mulți sunt șerpii de casă și de alun, destul de ușor de văzut). Pe o raza de cel puțin 5-10 km nu există populații de vipere, dar de notat ca în apropiere, spre vest, pe linia dealurilor împădurite Manastirea Doamnei – Mănăstirea Agafton au fost semnalate vipere comune (Vipera berus)

6. Brașov
Și în orașul de sub Tâmpa avem mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți pe raza municipiului (cei mai mulți sunt șerpii de casă și de apă, destul de ușor de văzut, dar și serpi de alun). Pe o raza de cel puțin 5 km nu există populații de vipere cu excepția poienilor de pe Tâmpa (zona Teleferic) unde semnalările sunt foarte rare, dar de notat ca în apropiere, la Săcele, dar și pe Piatra Mare, în Poiană sau in alte zone inalte din zonă poate fi găsită vipera comună (Vipera berus).

7. Brăila
Orașul cu Salcâmi nu are vipere în zonă, nici măcar în județ. Totuși avem mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți (cei mai mulți sunt șerpii de casă și de apă, destul de ușor de văzut în zona Dunării, dar și serpi de stepă la marginea orașului – eu am găsit unul, călcat de mașină, pe drumul spre Vădeni, chiar lângă aerodrom).

8. Buzău
Și în orașul de la poalele Subcarpaților de Curbură avem mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți pe raza localității (cei mai mulți sunt șerpii de casă și de apă, destul de ușor de văzut, dar și serpi de alun). Pe o raza de cel puțin 5-10 km nu există populații de vipere, dar de notat ca în apropiere, pe linia Subcarpatilor (la nord de linia Vernești – Merei – Pietroasele – Năeni) poate fi găsită vipera comună (Vipera berus ssp. nikolskii), iar in zona Vulcanilor Noroioși pot fi găsite vipere de stepă (Vipera ursinii).

9. Constanța
Cel mai mare port de la Marea Neagră se confruntă cu semnalări frecvente de șerpi, dar doar de șerpi neveninoși (cei mai mulți sunt șerpii de casă și de apă, destul de ușor de văzut, dar și serpi de stepă, ocazional), dar pe o raza de cel puțin 15-20 km nu există populații de vipere.

10. Craiova
În Capitala Băniei sunt mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți pe raza municipiului (cei mai mulți sunt șerpii de casă și de apă, destul de ușor de văzut, dar și serpi de stepă, ocazional), dar pe o raza de cel puțin 15-20 km nu există populații de vipere.

11. Galați
În Galați avem mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți pe raza municipiului (cei mai mulți sunt șerpii de casă și de apă, destul de ușor de văzut în zona Dunării, dar și serpi de stepă la marginea orașului), dar pe o raza de cel puțin 15-20 km nu există populații de vipere.

12. Iași
Și aici avem mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți pe raza municipiului (cei mai mulți sunt șerpii de casă și de apă). Însă, recent, au fost semnalate (relativ aproape de oraș) ambele specii prezente în județ, atât vipera comună cât și vipera de stepă. Frecvența semnalărilor crește în sezonul estival, mai ales spre Metro Iași/ Valea lui David (unde este semnalată vipera de stepă), respectiv în sud, spre pădurea Bârnova (unde este semnalată vipera comună).

13. Ploiești
Și în fosta „Republică” avem mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți pe raza municipiului (cei mai mulți sunt șerpii de casă, destul de ușor de văzut, accidental si de apă sau de alun). Pe o rază de cel puțin 10 km nu există populații de vipere, dar de notat ca în apropiere, pe linia dealurilor împădurite de la limita de jos a Subcarpaților (pe linia Seciu – Gâlmeia) este semnalată vipera comună (Vipera berus ssp. nikolskii) și de asemenea la vest de oraș, lângă Gura Crivățului. Eu am fost chemat la o interventie chiar in Seciu, puiul de viperă fiind găsit de un prieten în curtea sa, la locuința lui situată în localitate, relativ aproape de o lizieră.


[Acest pui de viperă comună (Vipera berus nikolskii) a fost găsit la Seciu, am relocat-o în apropiere, dar ceva mai departe de primele case din localitate]

14. Sibiu
Si fosta capitală culturală europeană este destul de sigură din acest punct de vedere, aici putand fi văzuți doar șerpi neveninoși (cei mai mulți sunt șerpii de casă și de apă, destul de ușor de văzut, dar și serpi de alun). Pe o raza de cel puțin 5 km nu există populații de vipere, dar de notat ca în apropiere, spre Păltiniș, este o zonă cu densitate destul de mare și întâlniri frecvente ale turiștilor cu viperele comune.

15. Târgoviște
Și aici avem mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți pe raza municipiului (cei mai mulți sunt șerpii de casă și de apă, destul de ușor de văzut, dar și serpi de alun). Pe o raza de cel puțin 5-10 km nu există populații de vipere, dar de notat ca în apropiere, pe linia dealurilor împădurite de la limita de jos a Subcarpatilor (pe linia Gura Ocniței – Bucșani – Rățoaia – Gheboaia – Finta) poate fi găsită Vipera berus ssp. nikolskii

16. Târgu Mureș
În orașul de pe Mureș avem mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți (cei mai mulți sunt șerpii de casă și de apă, destul de ușor de văzut, dar și serpi de alun, ocazional), dar pe o raza de cel puțin 10-15 km nu există populații de vipere.

17. Timișoara
În orașul de pe malul Begăi sunt mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți (cei mai mulți sunt șerpii de apă, destul de ușor de văzut de-a lungul Begăi), dar pe o raza de cel puțin 20-25 km nu există populații de vipere.

18. Tulcea
Și aici avem mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți pe raza orașului (cei mai mulți sunt șerpii de casă și de apă, destul de ușor de văzut aproape de Dunăre, dar și serpi de stepă, ocazional, în special la periferie), dar pe o raza de cel puțin 10-15 km nu există populații de vipere. De notat, totuși, că în Deltă, dar doar în zona litorală și de grinduri pot fi găsite vipere de stepă, departe de municipiul Tulcea.

Mai sunt și alte localități fără nicio semnalare istorică, fie au fost semnalate în mod eronat vipere, dar care în realitate nu au nicio semnalare confirmată: Roman, Vaslui, Tecuci, Bârlad, Hunedoara, Zalău, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Bistrița, Târgu Jiu, Focșani, Sfântu Gheorghe (Cv), Râmnicu-Sărat etc. Evident, asta nu exclude posibile viitoare surprize, pentru că toate aceste localități sunt din județe cu prezența confirmată a cel puțin uneia din speciile de vipere prezente în țara noastră.

Întru liniștirea cititorilor (sau măcar a unei părți a populației), am și o listă de județe unde nu au fost semnalate niciodată vipere, nici în municipiile de reședință, nici în restul județului. Este vorba despre județe amplasate în Câmpia Română, în vestul, centrul și estul acesteia, mai exact: județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița și Brăila. Vedeți mai jos harta județelor sigure (fără nicio semnalare istorică sau recentă a vreuneia din speciile de vipere de la noi).


[Cu verde sunt marcate județele unde este semnalată cel puțin o specie de viperă]

Asta înseamnă, implicit, că toate orașele din aceste județe sunt la fel de sigure precum cele prezentate mai sus (enumăr aici orașele mai mici, chit ca unele sunt și reședințe de județ, care nu apar în restul articolului, ordonate alfabetic, să vă găsiți orașul mai ușor: Alexandria, Amara, Balș, Băilești, Bechet, Bragadiru, Budești, Buftea, Calafat, Călărași, Chitila, Corabia, Drăgănești-Olt, Făurei, Fetești, Filiași, Fundulea, Giurgiu, Ianca, Însurăței, Lehliu-Gară, Măgurele, Mihăilești, Oltenița, Otopeni, Pantelimon, Piatra-Olt, Popești-Leordeni, Roșiorii de Vede, Segarcea, Slatina, Slobozia, Turnu Măgurele, Voluntari, Zimnicea etc). Și aceste orașe sunt „sigure” – viper proof – din acest punct de vedere.

Orașe unde POT fi întâlnite vipere

Înainte de a prezenta lista, fac trei precizări importante, pentru a evita speculațiile amuzante/anecdotice și complet neadevărate de prin presă și mai ales Social Media:
– prima: nu exista populări intenționate cu vipere! Am auzit des această gogomănie; nu stă nimeni să facă populări, avem destule zone cu vipere și nu există nicăieri în Europa sau în lume acest concept de a face populări cu vipere. Există, într-adevăr, foarte puține programe nașionale de reintroducere (eu stiu doar de două:unul de reintroducere a viperei comune în UK, in locuri unde aceasta a existat si a devenit exctinctă și al doilea program, de reintroducere a viperei de stepă în Ungaria, la fel, in locuri unde a fost si a disparut; dar aceste reintroduceri se fac în zone naturale, de regulă arii protejate, departe de orașele mari
– a doua: nu există specii (eventual tropicale/exotice) care să vină la noi din cauza modificărilor climatice! Viperele sunt animale teritoriale, iar pretinsa expansiune de areal a acestora nu există; din contră, multe din populații sunt amenințate de extinderea localităților – în special construcția de ansambluri rezidențiale în apropierea zonelor împădurite, fragmentarea habitatelor prin construcția de noi drumuri / centuri ocolitoare, pârtii de schi etc.
– a treia: nu există accidente ecologice de la crescătoriile de vipere mușamalizate de presă! Am auzit și această teorie pe care o găsesc cel puțin fantezistă (asta ca să nu o numesc halucinantă, cum e cazul de la Julița, jud. Arad, unde locuitorii susțineau că viperele au fost aruncate în localitate dintr-o dubiță; în realitate sunt populații native de viperă în apropierea localității). Nu există niciun astfel de accident ecologic confirmat pe teritoriul României.

Și acum să revenim cu picioarele pe pământ, adică la lista orașelor din România unde au fost semnalate accidental vipere pe raza localităților (mă refer la zona de intravilan, nu la împrejurimi). Scriu aceasta lista în ordinea frecventei cu care au aparut articole în presă (eliminându-le pe cele cu identificări greșite, destule la număr), respectiv semnalări confirmate pe grupurile de profil.

1. Deva
Aici au fost semnalate (în localitate) ambele specii prezente în județ, atât vipera comună, cât și vipera cu corn. Densitatea lor este ceva mai mare în special sus, în zona cetății, în sezonul estival, dar sunt consemnate mai multe cazuri când viperele au ajuns, accidental printre blocuri, în oraș.

2. Drobeta Turnu Severin
Deși zona Cazanelor Dunării (în special dincolo de Orșova) plus Băile Herculane sunt pe buzele tuturor când sunt pomenite viperele cu corn, semnalări sporadice sunt și în vestul orașului de la Dunăre, mai ales în Gura Văii, cartier al orașului; în unele cazuri viperele cu corn au ajuns pe raza municipiului transportate, accidental, cu mașinile oamenilor care au venit de la țară și s-au trezit cu ele ieșind din mașini. În oraș mai pot fi văzuti des șerpi de stepă, șerpi de apă și serpi de casă, dar de multe ori sunt greșit identificați, astfel că relatările din presă adesea îi descriu ca fiind, cum altfel, vipere cu corn, stîrnind panică inutil printre locuitorii urbei.

3. Cluj Napoca
Pare incredibil ca într-un oraș atât de mare și de populat să fie semnalate vipere, dar în oraș au fost semnalate ambele specii din zonă, atât vipera comună cât și vipera de stepă (aceasta din urmă la periferie). Densitatea semnalărilor de viperă comună (Vipera berus) este mare mai ales în zonele pădurilor Hoia, respectiv Făget, în sezonul estival, dar și spre nord, zona Auchan / Bd. Muncii, care este în apropiere de Fânațele Clujului, unde este prezentă vipera de stepă (Vipera ursinii).

4. Oradea
Aici a fost semnalată (în localitate) vipera comună (Vipera berus), în special în partea de est a orașului, mai precis în cartierele Gheorghe Doja / Podgoria.

5. Baia Mare
Aici a fost semnalată (în localitate) vipera comună (Vipera berus), în special în nordul orașului.

6. Reșita
Aici au fost semnalate (în localitate) ambele specii din zonă, atât vipera comună (mai rar) cât și vipera cu corn (cu mai multe observații). Densitatea lor crește mai ales spre periferia orașului, în sezonul estival.

7. Vatra Dornei
Aici a fost semnalată vipera comună (Vipera berus), mai frecvent în parcul central din localitate.

8. Satu Mare
Situat într-o zonă joasă, de câmpie, orașul Satu Mare ar fi trebuit să aibă, eventual doar specii de șerpi neveninoși (șerpii de casă, de apă, de alun etc), dar în nordul orașului, spre pădurea Noroieni, au fost cazuri de vipere comune (Vipera berus) care au fost găsite în gospodării.

9. Pitești
Aici a fost semnalată (in localitate) vipera comună, in zona Găvana / Trivale, pe liziera pădurii, dar vipere au mai fost văzute și în zona Bascov, sau la est, în apropiere, pe linia dealurilor împădurite de la limita de jos a Subcarpatilor (pe linia Călinești – Topoloveni – Leordeni până aproape de Găești, la Dragodana), unde poate fi găsită vipera comună (Vipera berus nikolskii).

10. Orșova
În orașul de la confluența Cernei cu Dunărea este semnalată vipera cu corn, în special în zonele limitrofe ale orașului, destul de frecvent, deoarece toată zona limitrofă este habitat favorabil pentru viperele cu corn.

11. Moldova Nouă
Aici a fost semnalată vipera cu corn, în special în zonele limitrofe ale orașului.

12. Câmpulung Muscel
Aici a fost semnalată vipera comună, în special în cartierele de la periferia orașului.

Alte localități mai mici unde sunt semnalate mai mult sau mai puțin frecvent vipere (în localitate) sunt Băile Herculane, Vatra Dornei, Băile Tușnad, Uricani, Borsec, Izverna, Călimănești, Brezoi, Stâna de Vale, Eșelnița, Dubova, Sfântu Gheorghe (Tl), Sadova, Agrișu Mic, Băile Lipova, Clopotiva, Valea de Pești etc (localități cu observații veridice, cu confirmate cu materiale foto/video).

Concluzie? Cu cât sunteți mai informat, cu atât scade riscul de a fi surprins de apariția unui șarpe veninos în orașul unde locuiți sau călătoriți. Viperele trebuie protejate și viața oamenilor de asemenea. Acest material, împreună cu alte materiale de la mine, toate publicate aici pe blog, vă pot ajuta să fiți mai informat în legătură cu prezența lor în zonele locuite (sau zonele turistice în care vreți să călătoriți) și să reduceți considerabil riscul de a fi implicat într-un incident nedorit cu un șarpe veninos.

– material despre toți șerpii din România
– material despre viperele din România
– material despre viperele Europei
– materiale despre mușcătura de viperă și efectele sale (un prim articol plus o ediție… de iarnă)
– material despre șopârlele din România (2017).

Mulțumirile mele merg către Vlad Cioflec, Dan Constantinescu, Marian Tudor, Alexandru Buzatu și Tibor Sos, cărora le mulțumesc pentru ajutorul oferit pentru compilarea acestui material, care este de utilitate publică. Îl puteți distribui pe blogul propriu sau în Social Media, dând link la acest articol și precizând autorul, iar dacă lucrați în presă, mă puteți contacta în prealabil pentru a vă asista la redcatarea unui material personalizat pentru insistuția de presă pe care o reprezentați. Vacanță plăcută!


[Ca să fie dreptate, las pe final și o fotografie cu vipera de stepă (Vipera ursinii) – deoarece cu celelalte două specii pusesem, separat; fac asta pentru că vreau să vedeți cum arată toate speciile de viperă de la noi; în mod special despre vipera de stepă am auzit diverse legende, inclusiv că ar fi… galbenă; din fericire, aceasta nu este nici galbenă, nici fotografiată în vreun buric de târg]

Rugăminte: Dacă aveți semnalări (recente sau vechi) de pe raza localității unde locuiți, vă rog să imi semnalați într-un comentariu, să putem completa aceste liste. O faceți pentru binele comunității, pentru a evita întâlnirile nedorite și posibilele incidente. Mulțumesc anticipat pentru implicare!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

6 Comments »

 1. Vipere din Romania: Unde le putem vedea și ce trebuie să facem când vedem o viperă – Doru Panaitescu said,

  3 august 2023 @ 3:20 pm

  […] 2023] Aveți de acum și un articol dedicat despre incidența viperelor în marile localități ale […]

 2. Liviu said,

  4 august 2023 @ 11:32 am

  Nu vreau sa crezi ca e hate ce urmeaza sa scriu.

  Unde lucrez, intalnesc panouri informative sau mi se spune despre diverse pericole destul de des. Felul cum este scris acest articol poate genera mai multa confuzie.

  Daca se vrea informarea lui Gigel de pe strada, ar trebui redus la un sfert din cat e acum. Foarte multa informatie si cuvinte care se repeta si daca vrei sa citesti pe sarite risti sa citesti ca sunt vipere unde de fapt nu sunt.

  Plus ca nu inteleg pe ce baza spui ca acolo nu sunt vipere. Nu e ca si cum romania e cat rusia sau clima variaza atat de tare. Poate da un sentiment de siguranta sau incredere si lumea sa se expuna pericolului.

  Daca ai doua depozite, unul intr-o zona cu serpi si altul intr-una fara, cam cat de improbabil ar fi ca sa se strecoare si un sarpe printre marfa?

  Eu unul pur si simplu las serpii in pace, ca si neveninos, poate a mancat un sobolan si eu tocmai m-am taiat in timp ce am vrut sa pun mana pe el.

  Daca era dupa mine, puneam poza cu viperele care exista in romania, cum se recunosc si cum se comporta si ce sa faci in caz de muscatura.

  Succes,

 3. doru said,

  4 august 2023 @ 12:45 pm

  Liviu: Mulțumesc de părere!

  Aparent clima e la fel, dar conditiile pedoclimatice diferă. In ciuda a ceea ce duce cu gandul lectura acestui articol, viperele nu sunt usor de gasit pentru ca nu sunt chiar peste tot. Distributia lor este neuniforma pentru ca au preferinte de habitat – uneori se intampla gasesti doua sate, ambele in arealul speciei, la 5 km unul de altul – la marginea unui sat sunt vipere, la marginea celuilalt nu. In plus, sunt zone „clasice” unde mergi la sigur pe vreme ideala si poti sa nu gasesti niciuna. Crede-ma, am patit-o de prea multe ori sa nu stiu ca aceste animale sunt „mofturoase” la capitolul vreme si habitate prielnice; în plus, detectabilitatea lor e mica in teren.
  Ref lungime: am scris acest articol pentru a acoperi toate orasele importante din Romania. Avem 319 orase, am scris mai amanuntit despre aproximativ 30 din ele. Daca tu crezi ca utilitatea acestui articol va creste scriind doar despre 3, te invit sa o faci, asta va insemna ca relevanta articolului pentru cetatenii României va scădea drastic. Dar dacă ție îți place să citești pe sărite, probabil vei prefera să și scrii pe sărite. Eu prefer să rămân la texte lungi și greu de urmărit (pentru unii). Cine va fi interesat de subiect, probabil va citi tot sau va relua textul cand va avea timp mai mult, blogul meu nu fuge de pe interneți.
  Da, recomandarea mea in toate materialele despre serpi este ca oamenii obisnuiti, care nu au experienta, sa tina distanta. E cel mai bun „antidot”.
  Despre exemplul cu depozitul… eu ma refer permanent la populatiile native, nemutate prin interventie umana. La cate marfuri avem de import, putem avea semnalari si de serpi exotici in orice hypermarket din Romania, au mai fost cazuri cu serpi din Turcia etc. Alea sunt exceptii, pot aparea oricand si acest articol nu acopera acele situatii pentru ca nu prea are cum.

  Sincer? Abia astept sa scrii un articol concis despre viperele de la noi, dacă ăsta e prea lung si repetitiv. Ma angajez nu doar sa il citesc, ci sa pun si link spre el. Ce zici?

 4. Ciurlau Doruta said,

  8 august 2023 @ 2:57 pm

  Util si interesant!

 5. SJ said,

  10 august 2023 @ 9:06 pm

  Salut, eu am intalnit vipera cu corn in Dej. Era in curtea bunicii mele, s-a speriat de mine si a iesit pe drum dupa care a intrat in curtea unui vecin, iar de acolo nu am mai vazut-o. Avea mai mult de 1 metru si era maro, foarte similar cu cea din poza de la tine. Pana acum nu stiam ce am vazut, dar acum ca am vazut poza de la tine e clar ca era vipera cu corn.

  multa sanatate

 6. doru said,

  11 august 2023 @ 4:17 pm

  SJ: vipera cu corn nu are nicio semnalare in jud. Cluj. Probabil era o viperă comună.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu