Prin Romania – o voi alege intotdeauna

Am aflat de la Bobby acum ceva vreme de proiectul Petrom. Bulversat putin de recrudescenta proiectelor cu accent pe travel din blogosfera ultimelor luni, dar si de aplecarea din ce in ce mai vadita a brandurilor mari spre social media, am considerat totusi oportun sa ma alatur acestui proiect. De ce am facut asta?

In primul rand pentru ca Romania are inca multe de oferit din punct de vedere turistic.

Trecand peste recentual scandal al frunzei, care nu a facut decat sa demaste demagogia oficialor in ceea ce priveste Romania si starea precara a infrastructurii turistice, multi oameni au realizat ca Romania este un paradis al turstilor care nu se sfiesc sa aiba un concediu inedit, cu bune si rele. Ca potential Romania sta bine de tot:

– munti

– forme de relief spectaculoase (chei, pesteri celebre, lacuri de baraj natural, saline, trovanti, aflorimente cu valoare peisagistica)

– Delta Dunarii

– manastiri

– traditii

– peisaje si viata salbatice (cata fauna mai scapa de braconaj)

– cateva orase turistice ce merita vizitate.

In al doilea rand Romania merita promovata.

Romania nu e singura tara pe care am vizitat-o ca turist in ultimii ani. Cehia, Austria, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Muntegreu, Croatia, Italia, Serbia s-au numarat printre ultimele vizitate.

Nu pot sa spun ca m-au impresionat. Romania are cateva locuri fabuloase, unde experientele traite de mine cel putin au fost mult peste aceste tari. Dar…oamenii obisnuiti nu stiu de ele. Va spun doar cateva locuri si obiective turistice unde merita sa treceti in concediu (chiar dac aunele destinatii pot fi trecute la categoria turism de aventura sau turism cu adrenalina):

– Valea Izei (Maramures)

– Cascada Cailor (Maramures)

– Detunatele (Apuseni)

– Dealul cu Melci (Apuseni)

– Podul natural de la Ponoarele (Mehedinti)

– Vulcanii Noroiosi (sunt trei, ultimii fiind bine ascunsi si nevandalizati cu bete, inscriptii si alte alea)

– Focul Viu de la Lopatari (Buzau)

– Cheile Banitei (Hateg)

– Cheile Corcoaiei (Valea Cernei)

– Canionul Ramnuta (Valea Cernei)

– Valtorile (in Fagaras)

– Comana (langa Bucuresti)

– padurea Hagieni (langa Mangalia)

– Groapa Ruginoasa (Apuseni)

– Cheile Sohodolului (Apuseni)

– Cheile Rametului (Apuseni)

Ma opresc aici, sunt prea multe locuri spectaculoase care merita promovate pentru un turism plin de satisfactie pe care il putem practica.

In al treilea rand, initiatorii si sponsorii proiectului au fost pe masura.

Le multumesc pe aceasta cale Anei Bulgar de la Petrom, lui Bobby Voicu (a carui pasiune pentru cetati o aseman pasiunii mele pentru fotografia de zburatoare), lui Mugur Patrascu de la Ileo, Andreei de la Smailo (care ne-a ajutat cu orientarea), lui Dan pentru domnul Yeti, Georgianei pentru Mitsubishi Romania, copilotului Augustin Radu, tuturor celorlalti care mi-au suportat intarzierile tipice, evadarile in necunoscut si ruperile constante de ritm (coloana de masini avand de fiecare data mult de suferit din cauza mea, recunosc sportiv asta).

Si nu in ultimul rand,experientele avute aici au fost la rang de premiera (chiar daca am ceva vizite prin tara, niciodata nu poti spune ca ai vazut totul).

Dormitul pe malul Dunarii la conacul lui Dinescu, concursul de aprins focul cu cremene, sesiunile de tir cu arcul (mare distractie mai ales pentru fete), baile frecvente in lacuri, rauri si marea cea tulbure, sesiunile de fotografie de pasari si alte animale salbatice, inaltatul de zmee, distractia generala din fiecare seara dar mai ales de pe drum, giratoriile ocolite la deruta, restaurantele cu specific din Maramures, Oltenia sau Ardeal  si multe altele ce vor ramane intr-un manunchi de amintiri frumoase despre Romania.

In concluzie: oricand voi avea de ales intre un concediu in tara si unul in strainatate, voi cugeta indelung pana sa aleg strainataturile.

Galeria foto de la ultima iesire #prinromania este aici (click pe fotografie).

[Aceasta fotografie este realizata la intoarcerea din Macin, la iesirea din Slobozia. Norul care sugereaza cel putin jumatate din conturul granitelor Romaniei a fost pentru mine un indemn: Doru, nu ai vazut chiar toata tara cu acest proiect, asa ca trebuie sa continui sa ma redescoperi. Semnat, Romania]

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

2 Comments »

 1. Barbu said,

  14 septembrie 2010 @ 2:51 pm

  Boss, nu știu unde trebuia să ducă link-ul din poză, dar a rămas simplul link de mărire:
  https://www.dorupanaitescu.ro/wp-content/uploads/2010/09/prin.jpg

 2. gelu said,

  19 septembrie 2010 @ 5:42 pm

  hai bre ca cheile sohodolului sunt in Gorj.
  In rest, tot respectu’

  r: Salut Gelu, te informez ca sunt vreo patru Cheile Sohodolului in Romania. Sohodol = valea seaca (fara apa). E un toponim de origine slava des folosit in Romania (ca si Gradiste, Siliste, Runc, Slobozia etc). Stiu si Cheile Sohodolului din Gorj, le-am vizitat si pe dansele in repetate randuri chiar. Te invit de exemplu sa vezi Avenul din Sohodoalele Mici, tot in Gorj, dar nu pe Valea Sohodolului.
  Cele bune!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu