Program de master in Marketing Online

Landing-page-ul pentru acest program putea sa arate asa. Dar eu personal cred ca acest program merita mai mult. In calitate de absolvent al Facultatii de Marketing din cadrul ASE si al unui masterat in cadrul aceleiasi institutii, pot spune ca sunt un produs al Scolii Romanesti de Marketing, pe care incerc sa o sprijin si eu la randul meu prin acest demers.

Da, este un demers catre educatia postuniveristara, un demers prin care sustin acest program tinut de o mana de profesori care au adaptat programa la realitatile comunicarii din ultimii ani. Industria de online din Romania se dezvolta an de an. iar Scoala Romaneasca de Marketing tine pasul cred eu cu succes acestui ritm sustinut.

De aceea militez (pro bono) si ma ofer cobai in aceasta sustinere a programului de master in Marketing Online, ale carui inscrieri se termina pe 15 septemebrie. Fac asadar apel atat specialistilor cat si aspirantilor ce doresc sa se specializeze in acest domeniu sa beneficieze de aportul academic al acestui program.

De asemenea fac un apel la blogosfera de afaceri din Romania (apelul ste adresat in special specilistilor in comunicare si media care au blog) sa semnalizeze acest program in aceste zile, fie printr-un trackback fie printr-un simplu post cu trimitere catre http://marketing.ase.ro/marketing-online/

Mai mult, am primit asigurari de la Mihai Orzan, unul din lectorii acestui program, ca va fi cu ochii pe blogul meu in aceste zile pentru a raspunde in maxim 48 de ore oricarei intrebari si va furniza informatii suplimentare despre acest program.

Uf, era sa uit: multumesc companiilor ARBOmedia si Boom, Hotnews, care mi-au oferit conditii mai mult decat speciale pentru promovarea acestui program.

Grabiti-va daca vreti sa va desavarsiti educatia in marketing online. Acum puteti face masterul online, in marketing online!

[Later edit] Multumiri lui Bogdan Gavrila, Vivi, Gabriel Boaca, Claudiu Gamulescu, Iulian Comanescu, Razvan Varabiescu, Iulian Trasa, Victor Kapra, Magdalena Zander, Cristi Parvan, Dana Postelnicu, Cristian Manafu , Marketing Politic, Radu Ionescu, Cristian Chereches care au preluat stirea.

[Later later edit] Intre timp am gasit si un topic pe www.softpedia.com, si chiar un blogger absolvent cu 10 (zece, na – citat), pe care imi permit sa il citez aici si il invit sa va prezinte cateva impresii aici sau pe blogul propriu. Enjoy!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

25 Comments »

  1. Mihai Orzan said,

    5 septembrie 2007 @ 2:14 pm

    Salut Doru!

    Multam frumos pentru vorba buna! Mai intai o lamurire: ceea ce facem in acest moment ar fi sa testam in lumea reala chestiunile (mai mult) teoretice pe care le discutam in programul de master cu pricina (ocazie cu care, probabil, vom genera si ceva studii de caz). Avand in vedere ca in urmatoarele 10 zile se intampla admiterea in programele masterale din ASE, as vrea sa va invit la ceva interactiune neoficiala, in ideea ca va pasioneaza subiectul sau chiar va intereseaza sa va completati (oficial si structurat) cunostintele de marketing. Toate bune!

  2. Doru Panaitescu said,

    5 septembrie 2007 @ 7:20 pm

    Foarte bine Mihai, deja am eu o intrebare de la o persoana mai rusinoasa: absolventii de drept se pot inscrie la acest program de master?

  3. Mihai Orzan said,

    5 septembrie 2007 @ 7:23 pm

    Da. Conform legii din Romania (care, se zvoneste, va fi schimbata in aceasta toamna, daca nu se shimba Guvernul), orice posesor de Licenta se poate inscrie la orice program de master.

  4. moromete said,

    5 septembrie 2007 @ 10:31 pm

    salut,
    eu am terminat la ase masterul in marketing; parca se numea master in mk si comunicare in afaceri; personal am fost dezamagit foarte tare de ce s-a intamplat acolo
    acelasi stil prafuit de predare cu dictare fara studii de caz;
    sa intelegem ca acum lucrurile stau altfel? putem vedea o programa ?
    cat dureaza si cat costa acest master?
    multumesc

  5. Bogdan Gavrila said,

    6 septembrie 2007 @ 1:40 am

    Chiar este un master extrem de binevenit pentru industria de online si cred ca in anii urmatori va oferi specialisti de top pentru firmele din domeniu.

  6. Bogdan Lebu said,

    6 septembrie 2007 @ 10:46 am

    poate n-am fost eu atent, dar intre „discipline” nu am gasit nimic referitor la search engine marketing… nu credeti ca ar fi interesant?

  7. Doru Panaitescu said,

    6 septembrie 2007 @ 11:51 am

    Acelasi master l-am facut si eu, Vali. Era „prafuit” pentru ca era identic sau aproape identic cu ce s-a facut si in facultate. La acest master se vorbeste numai despre marketing online, si o sa il las pe Mihai Orzan sa iti raspunda mai in amanunt, este mult mai in tema decat mine.

  8. Mihai Orzan said,

    6 septembrie 2007 @ 2:22 pm

    Salut!

    Pentru Moromete: problema este lunga si spinoasa – dupa cum spunea si Doru, in master-ul pe care l-ai facut se facea cam acelasi lucru ca si in facultate, de catre exact aceiasi oameni care predau respectivele materii in ciclul I-IV, ideea fiind, in respectiva perioada, ca masterul era folosit ca o forma de reconversie profesionala (dupa ce ai terminat literele, sa spunem, si constatai ca nu poti sa-ti gasesti un job, sau ca acela nu este foarte atractiv). Si desi suntem incorsetati de aceeasi lege a invatamantului care functioneaza peste tot in Romania, in acest program am pus foarte mult accentul pe seminarii, unde veti discuta (asincron, ca pe acest blog) toate chestiunile care va intereseaza relativ la materiile in cauza, cu oameni de maxim 30 de ani (eu sunt respectivul), care insa s-au specializat cel putin 3-4 ani pe subiectele pe care le predau (de altfel, in aceasta toamna se inscrie a 3-a generatie in master). Si la „Marketing Online” vei gasi multe informatii dintre cele pe care le-ai discutat in acel program de master („Cercetari de marketing”, „Studiul comportamentului consumatorilor”, etc.), forma de predare fiind, sper, mult mai utila voua.
    Legat de programa, o gasesti la http://marketing.ase.ro/marketing-online/index.php?frame=discipline.html, tot acolo gasesti si celelalte informatii de care ai nevoie (ca idee, dureaza 3 semestre – incepand de anul viitor insa toate programele masterale din ASE vor avea 4 semestre – si costa 1500 de lei pe semestru, din nou, la fel ca toate celelalte programe masterale ale ASE).

    Pentru Bogdan Lebu: nu exista o disciplina aparte pentru SEO, insa exista o disciplina intitulata Publicitate Online unde subiectul este dezbatut in 2 cursuri si 3 seminarii, daca nu gresesc.

  9. Jean Valjean said,

    6 septembrie 2007 @ 2:46 pm

    Multumim, e chiar interesant. Alte specilizari nu sunt online la ASE ?

  10. ceco said,

    6 septembrie 2007 @ 3:33 pm

    felicitari pentru strategie!

  11. derelict said,

    7 septembrie 2007 @ 10:51 am

    Salut,

    da, am terminat masterul online de marketing online, la ase. (In articolul pe care l-ai citat eram bucuros ca am absolvit (cu 10..) pentru ca am trecut foarte aproape de a rata – nu reuseam sa ajung la disertatie..)

    Cand m-am inscris la acest master am facut-o impotriva ..”indoielilor” unor absolventi de ase, care imi spuneau exact despre „stilul prafuit” al ase-ului, si impotriva impresiei ca nu e ceva „serios”. Eu am fost intotdeauna de parere ca un astfel de program e serios in masura in care esti serios. Am terminat Informatica, si intr-un astfel de domeniu daca nu inveti singur … S-a dovedit ca am avut dreptate, nu a fost „prafuit” si a fost ceva serios.

    Ca impresii … a fost foarte OK – fiind online nu am avut parte de „dictare” (cum spunea cineva in comentarii) si nu a fost ceva ..”static” – am avut studii de caz, am avut interactivitate. Nu stiu cum a fost pentru cei care au terminat Facultatea de Marketing la ASE, probabil plictisitor pentru ca au repetat mare parte din materii, dar pentru mine a fost ceva nou, si challenging. Sa pui un absolvent de informatica sa conceapa o campanie de promovare pentru fructul avocado nu e deloc „prafuit”….

    Parti bune si parti rele… Am avut si materii care poate nu-si aveau locul, sau profesori care nu au avut un stil foarte bine adaptat la „online”… Si bineinteles ca au fost multe lucruri care nu au fost suficient (sau stralucit) prezentate. Felicitari Mihai Orzan pentru eforturile pe care le-a depus ( cu rezultate vizibile ), imi pare rau ca nu am cum sa descriu pe larg experienta ( si nici nu stiu daca ar fi cazul) dar raspund la intrebari … pentru cei curiosi.

    Un banner mai mic (234×60) nu aveti ?

  12. Beinur said,

    7 septembrie 2007 @ 8:00 pm

    @Mihai Orzan, Doru Panaitescu

    Asa cum se vede din programa acestui program de master, disponibil la http://www.marketing.ase.ro/masterat/marketing_on-line/programe_academice.php
    se pare ca este un program de marketing online doar cu numele. Din cele 18 cursuri ale programului doar 3 au legatura cu marketingul online. Restul par a fi acolo doar pentru a mai umple normele diversilor profesori.

  13. titulescu said,

    7 septembrie 2007 @ 9:45 pm

    Am absolvit Facultatea de Automatica Bucuresti in 1983. Ma pot inscrie la acest masterat ?

  14. Beinur said,

    7 septembrie 2007 @ 11:53 pm

    16 cursuri

  15. Mihai Orzan said,

    10 septembrie 2007 @ 1:37 pm

    Salut!

    In primul rand multam „derelict” pentru incurajari si aprecierii (este si un fel de showbiz in ceea ce facem – aplauzele conteaza). Ceea ce ar putea fi interesant in acest program de master (si in forma online asta este mult mai vizibil) ar fi ca este atat de serios pe cat vreti voi sa fie de serios. Cu alte cuvinte, necesita un nivel minim de seriozitate (va faceti proiectele, invatati pentru examene), dar acesta poate creste si toti profesorii va vor sta la dispozitie de cate ori aveti intrebari (pertinente si legate de specializarile fiecaruia), iar gradul in care veti intelege si veti stapani notiunile de marketing depinde in foarte mare masura de timpul pe care vreti sa-l acordati subiectului.
    – pentru „Beinur”: ai partial dreptate – master-ul nu este unul dedicat exclusiv domeniului online. Exista o materie, intitulata „Tehnologia informatiilor si comunicatiilor pentru afaceri”, care a aparut acolo in ideea de a va da tuturor niste informatii minime despre cum functioneaza Internet-ul si tehnica de calcul (nu toti stati in fata ecranului minim 4 ore pe zi si sunt multi colegi ai vostri care incep programul doar cu notiuni aproximative pe acest subiect), insa restul materiilor sunt exclusiv legate de marketing. Toate pun accentul pe abordarile online, dar am avut in vedere, atunci cand am pornit acest program de master, ca afacerile online din Romania au, deocamdata, o pondere destul de mica pe aceasta piata, asa incat pregatirea voastra va fi ambivalenta (online si offline). In plus, conceptele sunt cam aceleasi, difera doar, in unele cazuri, instrumentele folosite.
    – pentru „titulescu”: cu siguranta, la fel ca orice absolvent de orice facultate din Romania.
    De astazi inscrierile se fac si offline, in ASE, la sala 1409 (in cladirea de vis-a-vis de Hotelul Howard Johnson, la etajul 4). Probabil ca dupa-amiezele voi fi pe acolo in aceasta saptamana, asa ca daca doriti sa discutam „offline”, ma gasiti acolo. Toate bune!

  16. Ionut said,

    10 septembrie 2007 @ 3:27 pm

    Prietena mea a facut acest master eu nu am vrut si o sa motivez si de ce nu merita ca absolvent de ASE. Datorita unui program foarte incarcat, pe parcursul acelui master 60% din proiecte au fost realizate de mine fara a avea vro idee ce s-a predat la curs. Ce se studiaza in facultate se repeta la acel master, sincer consider ca nu a invatat nimic nou in acel master. In afara faptului ca a luat o diploma de master restul a fost pierdere de timp. Cred ca ar trebui revizuita programa pentru a fi bun si pentru absolventii ASE-ului.

  17. Doru Panaitescu said,

    10 septembrie 2007 @ 6:06 pm

    Citind mai multe pareri de mai sus am ajuns la concluzia ca se fac eo confuzie destul de mare intre masteratul de Marketing si Comunicare in Afaceri, pe care si eu l-am facut, si acest nou program, introdus incepand cu anul 2005. Va rog sa fiti atenti la acest detaliu pentru ca este pacat sa aruncati cu noroi intr-un masterat pe care nu l-ati facut, confundandu-l cu altul…
    Este adevarat, pentru un absolvent al Facultatii de marketing, masteratul de marketing si Comunciare in afaceri este cam prea repetititv. Dar acest masterat este o premiera pentru ASE, iar Mihai cred ca are si mai multe detalii in acest sens.

    Am gasit si o insemnare pe un blog a cuiva care a inteles avantajele noi metode de predare a acestui master:

  18. anca said,

    11 septembrie 2007 @ 12:43 pm

    salut. am si eu nevoie de niste lamuriri.. pot parea stupide, da’ trebe sa ma luminez…cum participam la cursuri/seminarii/proiecte comune sau ce-or mai fii? trebuie sa fim online toti o data la anumite ore pt „predare”? descarcam de pe net..? pt mine e important acest aspect pt ca am un program haotic si tocmai d’aia n-as putea frecventa niste cursuri de zi/seara …in ce consta ca si timp participarea la acest masterat (excludem timpul personal de studiu)
    merci

  19. Adrian said,

    11 septembrie 2007 @ 6:23 pm

    @Mihai Orzan

    De cate ori este necesara prezenta la Bucuresti? La examene sau numai la disertatia finala? Ar fi, cred, o idee buna creerea un cont demo in acest curs sau un flash animat si interactiv (marketing online ???) cu modul in care se desfasoara acest curs, daca examenele sunt standard sau se dau online. Eu nu sunt din Bucuresti dar acest curs suna bine …mi-ar sterge praful de pe „cunostiintele de marketing” ale anilor 91-96 cand am facut eu facultatea de marketing si cand asemenea tipuri de cursuri erau cam SF…
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

  20. Mihai Orzan said,

    13 septembrie 2007 @ 2:47 pm

    Salut!

    @Anca: Intrebarile nu sunt stupide (sper ca nici raspunsurile). Invatamantul online presupune, in general, doua tipuri de instrumente: sincrone si asincrone. Cele sincrone presupun ca toti sunteti online la un moment dat si profesorul va preda si voi raspundeti (pe rand). Folosim si un astfel de instrument, dar foarte rar (practic, un chat). In marea majoritate a cazurilor este vorba despre un text sau o inregistrare video a profesorului (in timp ce preda respectivul curs/seminar la „zi”) pe care voi o descarcati si apoi raspundeti la eventualele intrebari, care pot fi „teme pentru acasa” – practic fisiere word sau alt format pe care le incarcati pe platforma de e-learning (un site cu acces restrictionat la studenti si profesori) – sau pe forum-uri. Acestea ar fi instrumentele asincrone, cu diferenta ca „temele” sunt intre voi si profesor, iar forum-urile sunt discutii deschise, accesibile tuturor colegilor de grupa.
    Legat de timp, teoria spune ca toate programele masterale din Romania trebuie sa va „fure” cel putin 20 de ore pe saptamana (sunt niste oamenii in M.E.C. ce fac acreditarile programelor masterale si asta este una dintre conditii). Insistam insa pe instrumentele asincrone tocmai pentru a rezolva o parte dintre problemele voastre de program – spre exemplu, la materiile pe care le voi preda eu aveti 3-4 saptamani pentru a va preda temele/face interventii pe forum-uri.

    @ Adrian: teoretic, prezenta voastra in Bucuresti este necesara o singura data: la disertatie. O restrictie a programelor online (specifica Legii Invatamantului din Romania) ar fi ca examenele (nu si „probele de verificare” – vezi planul de invatamant la http://www.mk.ase.ro/masterat/marketing_on-line/programe_academice.php) trebuie sa se desfasoare sub supravegherea unui cadru didactic. Asta ar presupune ca examenele din sesiune trebuie sustinute fie in Bucuresti, fie intr-unul dintre centrele teritoriale ale ASE (anul acesta ar fi 10: Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Craiova, Deva, Iasi, Piatra Neamt, Timisoara. Pentru a va face viata mai usoara (desi subiectul este inca deschis, avand in vedere ca nu toata lumea a fost multumita de sistem in anii trecuti) am concentrat „sesiunea” in 3 zile, pe sistemul vineri-duminica.
    Va astept si va amintesc ca maine este ultima zi in care puteti depune dosarul la ASE. Alternativ puteti sa-l puneti si la posta, dar trebuie sa va asigurati ca pe marti dupa-amiaza este la noi. Toate bune!

  21. Derelict said,

    13 septembrie 2007 @ 7:39 pm

    Salut,

    Imi permit sa raspund pentru adrian chiar daca intrebarea era adresata dnului Orzan .. eu am fost la Bucuresti doar in sesiuni si la disertatie … daca sunteti langa un centru zonal ASE, doar la disertatie. In sesiuni examenele au fost sambata si duminica. Imi amintesc ca au fost programate si doua lucrari (partiale, sa spunem) si in timpul saptamanii dar nu a reusit mai nimeni sa vina la ASE si evaluarile respective s-au facut online, prin teste grila.

    Pentru Anca – cursurile au fost sub forma de documente PDF, Word, (chiar si audio/video – un experiment M Orzan la „simulari de marketing” ). Seminariile au fost de asemenea documente (Pdf sau word) iar partea interactiva sub forma de Forum sau Chat ( chat-ul din pacate nu a fost foarte eficient, din motivul evident al nesincronizarii ). La seminarii am avut teme pe care le uploadam direct pe platforma web sau le trimiteam in mail catre profesori … Partea de colaborare pentru proiectele comune .. messenger, mail, telefon 🙂 .

    Program haotic am avut cu totii si de aceea mi s-a parut foarte potrivit acest tip de program de master. As repeta experienta cu toata increderea si probabil ca in viitor chiar voi cauta un program similar.

    Totusi trebuie alocat (destul) timp pentru temele de la seminarii pentru ca este un program serios… nu stiu sa spun „cat” pentru ca asta depinde de tine – cat de bine te vei descurca cu ce ai de facut (de exemplu eu am facut Fac. de Informatica si mi-a fost usor la temele de la materiile de Tehnologie informatica -excel, etc dar mai complicat si mai „time-consuming” la „conceperea strategiei de marketing pentru … sau a unei campanii de lansare pentru … „)

    Daca mai aveti intrebari, va rog …. si imi pare rau daca am omis cate ceva. Ideea unui cont demo ar fi intr-adevar foarte buna …

  22. ionut said,

    8 octombrie 2007 @ 7:27 pm

    salut,ma poate ajuta cineva care se pricepe f bine la marketing?am un test de evaluare finala la EUROCOR,PLZ
    AST.RAS

  23. Adrian said,

    4 iulie 2008 @ 10:26 pm

    Am si eu o nelamurire.
    La ASE exista profesori care la master cer bani pentru a da note bune sau se lasa astfel influentati chiar daca nu zic direct?
    In Craiova stiu ca masterul e f relaxat, notele mari se obtin destul de usor chiar si fara mita.
    La lucrarile de disertatie nu am vazut note sub 9.33.

  24. andra said,

    15 iulie 2008 @ 1:02 pm

    felicitari pt startegie…

  25. Amazon.com Hot New Releases! said,

    2 ianuarie 2013 @ 7:24 am

    Numerous thanks for amazing specifics, this is quite helpfull for me. I will once again next week to learn one thing entirely new.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu