Redescopera Romania 3: Muzeul paioaselor

In Romania sunt fel si fel de muzee. De la Muzeul Aurului de la Brad, Muzeul Chihlimbarului de la Buzau, Muzeul Pompierilor, Muzeul Ceasurilor, Muzeul Oualor Incondeiate si lista poate continua. Sincer cel mai mult ma bucura initiativele private, cei care iau in administrare muzee paraginite si le readuc pe calea cea buna. Pentru ca initiativa privata se vede la un muzeu; si poate unul din cele mai bune exemple este Muzeul Palariilor de Paie din Criseni.

Judetul Harghita este cunoscut pentru orice altceva decat cereale. Pozitionarea sa il face mai degraba potrivit pentru cartofi, livezi sau vie. Totusi, aici se pastreza o traditie extraordinara: impletirea palariilor de paie. Initial am zis: ce mare branza? Dar ce m vazut la muzeu mi-a aratat ca celebra sintagma “daca nu ai decat un ciocan, toate ti se par cuie” se poate parafraza cu succes aici in “din orice poti face un pretext turistic”. Mai ales cand ai batrani si nu mai trebuie sa ti-i cumperi.

Nu insist foarte mult aici sa va povestesc despre ce puteti vedea la muzeu. Va las cu o galerie foto care sa va faca pofta sa mergeti pe un drum neasfaltat de vreo 30 de kilometri pentru asta, dar va mai spun o data ca adevarata experienta o veti avea cand veti vedea cum se impletesc aceste paie. Un singur detaliu ca sa va faceti o idee: pentru o singura palarie normala un om trebuie sa impleteasca peste 20 de metri de cordon de paie, ceea ce inseamna o zi de munca. Daca va mai si zic ca aici veti vedea o palarie de 2 metri diametru (ilustrata mai jos) veti inteelge ca impletitul paielor nu mai e chiar o joaca.

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, DaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Un comentariu »

  1. Marketeer.ro – digital marketing pioneer » Concurs: 45 de zile ramase, 1001 idei de revelion pentru 2013 said,

    16 noiembrie 2012 @ 5:01 pm

    […] as face revelionul la Targu Mures, as da o fuga in prima zi la muzeul palariilor de paie, un muzeu unicat in Romania si Europa. Aflat la 50 de kilometri de oras, muzeul are multe de aratat […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu