Redescopera Romania Ziua 2: Un mini Macin, la doi pasi de voi

Nu mica mi-a fost mirarea ieri sa gasesc un colt de natura aproape de sufletul meu. Oprind noi caravana Redescopera la Soimos, undeva intre Lipova si Deva, aproape de comuna Zam (soferii stiu ca la Zam este radar din doua in doua zile), am gasit o oaza de salbaticie si frumos la doi pasi de drum.

De langa drum se inaltau semete niste steiuri de stanca pe care le-am recunoscut intr-un deja-vu care mi-a dat un mic fior pe sira spinarii: granit! Impopotonat cu licheni atat de cunoscuti, pe care ii revazusem cu drag acum nici macar o luna cand am fost in Macin la fotografiat de sacali. Sacali nu am gasit, dar licheni erau destui. Aidoma si aici: lichenii si granitul alcatuiau un tot peisagistic care m-a facut sa zbor pentru cateva zeci de minute departe, in peneplena Macinului.

Si nu doar granitul si lichenii au alcatuit acest tablou dobrogean. Flora era identica: merisor salbatic, tufe si alte plante tipice, cu iz submediteraneean, numai bune sa ascunda ceva herpetofauna. Care nu s-a sfiit sa apara, poate si datorita soarelui si vantului caldicel ce mangaia stancile golase. Soparle felurite alergau dupa insecte, pe stanci era o neobisnuita invazie de gargarite. Dupa ce mi-am dat niste palme dupa ceafa ca mi-am lasat inelele de macro in masina am incercat sa imortalizez gargaritele de felurite culori (portocalii, portocalii cu picatele negre, rosii cu picatele negre, negre cu picatele rosii etc).

Cetatea Soimos de pe varful dealului a fost cireasa de pe tort. Ranita de vreme, expusa agentilor de eroziune, cetatea totusi adauga un plus estetic pintenului de granit hercinic care strajuieste drumul european. Am plecat de aici fericit, totusi un pic  ingandurat ca am cam chiulit anul asta la capitolul Macin.

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, DaciaRomtelecom,Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu