Revoltator: caii salbatici de la Letea pe mana neispravitilor

Am auzit la radio un interviu acordat de primarul din comuna CA Rosetti, lipita de padurea Letea: “taranii vor sa eutanasiem caii pentru ca strica vegetatia si pasunile”. De vis, nu? Asta e pozitia unui primar care cica anul trecut a promis satenilor in campania electorala ca ii va scapa de caii salbatici din zona.

Ar trebui sa omoram si ursii din Retezat ca ne mananca afinele, broastele pentru ca fac pipi in apa, ratele ca ne mananca graul, pasarile Deltei ca ne mananca pestele etc. Domnule primar, va auziti ce spuneti?

Numai o minte intunecata si limitata din era industriala mai poate debita asemenea ineptii. Delta Dunarii nu este ograda mamei dumneavoastra care cu siguranta are alt numar de cromozoni decat mine, iar caii respectivi sunt un monument al naturii, fiind studiati de cercetatori din intreaga lume.

Nu sunt singurii cai salbatici din Europa, asa cum zic fluxurile de presa. Cai salbatici sunt de exemplu si in delta Camargue din Franta, si probabil or mai fi.

Dar nu vad nici un motiv sa macelariti o populatie de cai indigenizati (va reamintesc doar ca in Statele Unite ale Americii caii salbatici – mustangii – sunt un simbol al natiei americane, alaturi de curcanul salbatic, bizon, acvila imperiala sau cerbul lui Roosevelt).

La noi mai subtire cu creierul, mai mult cu ranga. Oare o sa stam cu mainile in san sa vedem cum niste incapabili macelaresc tot ce a mai ramas bun si frumos in tara asta?

Vali, Bobby, Chinezu, Vlad, Nicu, Roxana, Roxana, Zdeto, Augustin, Cabral, voi nu aveti nimic de spus? Chiar nu putem face nimic?

Va rog sa va imaginati acest cal (fotografiat de mine in Sfantul Gheorghe alergat, batut cu betele si trimis la abator pentru 100 de lei noi). Eu nu vreau sa imi imaginez.

[Si o stire din presa cu filmul evenimentelor in timp real, mai sunt cativa cai care pleaca spre abatorul din Hunedoara – Jurnalul]

[SI o galerie foto absolut spectaculoasa – Caii salbatici din Padurea Letea de Iliuta Goean a.k.a Surub de pe Fotonatura]

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

13 Comments »

 1. Raluca said,

  19 mai 2011 @ 1:53 pm

  corect! hai sa omoram tot: cai,ursi,rate,ratoni..nu doar caini si pisici! adevarul e k ei vin peste noi si ne strica gradinile si vegetatia,nu noi peste ei cu”palatele”…jeguri de oameni..

 2. Sorin Grumazescu said,

  19 mai 2011 @ 4:54 pm

  Eu zic sa ne mai omoram si intre noi, ca prea ne deranjam unii pe alti…

 3. Bucuria pura. Paul Simon isi rasfata o fana said,

  19 mai 2011 @ 5:08 pm

  […] fi vrut sa scriu despre caii de la Letea, insa nu mai am destule cuvinte… Si mi-am jurat sa nu mai spumeg de ura pe acest […]

 4. N-am ce să mai spun… | Sorin Grumazescu said,

  19 mai 2011 @ 6:22 pm

  […] sunt oameni care o fac. În cazul de față, Cabral (1, 2) și Doru, dar nu e […]

 5. zvoner said,

  19 mai 2011 @ 7:51 pm

  Intr-o tara normala, suprapopularea zonei Letea cu cai salbaticiti ar fi fost rezolvata prin castrarea unora dintre exemplare precum si cu realizarea unei rezervatii, probabil altundeva in Dobrogea, pentru o parte din cai. Era o situatie din care castiga toata lumea de mai multe ori.

  La noi nu, hai sa-i omorim caci ne strica gradinile. Si daca facem si niste bani de pe urma asta…

  Mi-e o scarba de n-am cuvinte. Mai ales ca masacrele vor continua, ele abia ce-au inceput.

 6. Am omorat si caii de la Letea. What next? « cabral.ro said,

  20 mai 2011 @ 12:20 am

  […] Doru si Sorin. Altcineva? […]

 7. Doru Panaitescu said,

  20 mai 2011 @ 7:50 am

  Adrian: In nici un caz nu e vorba de suprapopulare. In SUA sau in Camargue efectivele de cai sunt mult mai mari. Deranjarea gradinilor e cea care ii face pe locuitori sa ii decreteze (fara drept) drept daunatori. Si iepurii mananca holde si rod coaja pinului alb, si cerbii lopatar, si caprioarele etc.
  De lopatari au scapat in ultimii zece ani, ca ai nabii lopatari le mancau coaja copacilor. Acum urmeaza caii, de iepuri nu pot scapa ca aia-s si buni de mancat si se si inmultesc la loc, pe aia ii mai tinem putin. Trist, foarte trist.

 8. Cristina said,

  20 mai 2011 @ 11:30 am

  http://www.facebook.com/event.php?eid=226210597394859#!/event.php?eid=166383193422194

  Poate totusi reusim…..

 9. Carmen said,

  20 mai 2011 @ 3:01 pm

  Probabil stii ca la fel se intampla si cu pelicanii. Unii pescari, dupa prea multa vodca, ajung la concluzia ca pelicanii le mananca pestele si atunci elimina raul de la radacina.

 10. Doru Panaitescu said,

  20 mai 2011 @ 3:02 pm

  Da, stiu, s-au raportat prea multe exemplare de pelicani impuscati de braconierii de peste ca sa nu fie cat se poate de adevarata aceasta practica.

 11. Alex said,

  20 mai 2011 @ 4:01 pm

  Am scris si eu aici…
  http://astiasuntem.blogspot.com/2011/05/o-tara-de-salbatici.html
  De-ar fi doar caii… dar suntem o natie de tampiti…

 12. Alex said,

  20 mai 2011 @ 5:07 pm

  Si pentru cei care mergem in Delta…spitalul din Sulina se desfiinteaza…
  http://astiasuntem.blogspot.com/2011/04/delta-dunariimoarte.html
  Toti care au fost pe acolo stiu cam ce inseamna sa patesti ceva in Delta…

 13. claudia said,

  6 aprilie 2017 @ 9:47 am

  Ii mare pacat de acesti cai! Primar batut in cap!!!!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu