Tabara de #biodiversitate de la Comandău și o minibibliotecă în hamac

A trecut aproape un an de la tabara de biodiversitate de anul trecut de la Comandau. Anul acesta incepem taberele mai tarziu, in luna iunie, urmand să anunț celelalte 5 tabere din 2016 pentru perioada iulie – octombrie.

11828549_10204609806787544_2655200281194190780_n
[Aceasta șopârlă de munte este sub protectia virtuala a lui Vali Petcu, un blogger care si-a luat in serios rolul de blogambasador al biodiversității]

Anul acesta taberele de biodiversitate organizate cu sprijinul Goodyear Romania si Tiriac Auto cresc in complexitate. In primul rand, pe langa bloggerii implicati in proiect am decis sa invit si fotografi de natura. In aceasta prima tabara din Comandau (judetul Covasna), fotografii de natura vor avea ocazia sa faca cunostinta cu speciile montane si submontane pe care le vizam.

Lista de specii nu difera fundamental de cea de anul trecut (un wishlist in mare parte atins), dar vom mari diversitatea tipurilor de habitat studiate. Astfel, in programul din acest an sunt incluse vizite la:

– Mestecanisul de la Reci, un habitat aparte in peisajul transilvanean – aici gasim specii de origine glaciara / boreala: deditelul pentru pasionatii de plante interesante, broasca de mlastina (Rana arvalis) dar si brotacelul (Hyla arborea). Tot aici vom incerca sa reperam in teren ciocarliile de padure sau sturzii de vasc, locuitori obisnuiti ai mestecanisului

– Mlastinile eutrofe de la Prejmer, un habitat luxuriant in acest an datorita ploilor abundente, unde putem gasi inclusiv vipera comuna (am vazut-o eu intr-o vizit anterioara in luna aprilie, sper sa o gasim si acum, desi canicula nu ne ajuta foarte mult)

– Habitatele montane din Penteleu. Vom merge partial cu masinile de teren dar apoi pe jos spre una din cele mai bogate locuri in fauna din Orientali. Speram la carnivore mari (in zona sunt semnalate toate cele trei speciile de carnovire mari – urs, ras si lup) dar si cerb carpatin, mistret, ccaprioara, iepure, vulpe, jderi etc.

Evident, un focus deosebit va fi pe avifauna (data trecuta am auzit minunita si am vazut huhurez mare), dar nici herpetofauna nu va fi lasata deoparte. Tinta noastra principala – broasca de mlastina!

11214189_10204609809147603_2412267519617871003_n

Dar nu refuzam o vipera grasuna numai buna de fotografiat pe soarele aprig de sfarsit de iunie.

Pe langa componenta de teren, am introdus si o zona educativa. Am luat cu mine un rucsac mare cu carti si determinatoare, astfel incat si cei aflati la inceput de drum sa aiba ocazia sa citeasca despre fauna tarii. Si cum poti face asta mai bine decat la umbra, intr-un hamac?

Cu ocazia aceasta va anunt partenerul principal al acestei prime editii, Minor Swing Hammocks, un producator local de hamace despre care v-am tot povestit in ultimii ani. Andrei Gruia, artizanul acestui evantai de hamace realizate din materiale de inalta calitate, a tinut sa ne trimita spre testare mai multe modele:

– Ultralight (dintr-un ripstop extremd e subtire, ideal pentru cei ce vor bagaj mic: motociclisti, alpinisti, backpackers etc)

– Double (gandite pentru 2 sau mai multe persoane) [acest hamac are cusaturi triple]

– Big Swing (gandit pentru a fi folosit si pe post de leagan) [acest hamac are cusaturi triple]

– Bivouac (un hamac cu dubla foaie, din materiale rezistente la apa) [acest hamac are cusaturi triple]

13495014_10206408895483637_8242635157698190870_n
[hamacul Bivouac Double-Layer este vedeta iesirii, mai ales ca e prima data cand il voi instala intr-o padure din Orientali]

Separat am si eu un hamac de expeditie din material cu imprimeu de camuflaj produs de MinorSwing, dotat cu toate accesoriile posibile (chingi de copac, tenda anti-ploaie, plasa de tantari).

Asa ca, pe langa cititul la umbra, vom face si un mic atelier de camping: vom invata noduri, tehnici de ancorare si fixare a hamacelor in mai multe versiuni de instalare (bivuac, leagan etc) si nu numai. Totul va culmina cu o ciorba radauteana de gaina la ceaun, luat special de acasa ca sa dea o nota deosebita iesirii.
Revenim cu fotografii din tabara luni!

Tabara de #biodiversitate de la Comandau este prima tabara din 2016 din seria celor sase cuprinse in proiectul #biodiversitate organizat de Wildescapes cu sprijinul Goodyear Romania si Tiriac Auto. Partener outdoor: Minor Swing Hammocks.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu