Unde gasesc miere naturală?
O intrebare simpla la care raspunsul este unul complicat. Dupa cum probabil ati vazut de ceva timp, colectionez sortimente de miere naturala si fac si degustari de miere, fie adhoc (la ceainaria Tashi, joia, din cand in cand), fie la cerere, la evenimente private sau teambuildinguri. Si pentru ca multi cunoscuti, dupa degustare, imi adreseaza intrebarea fireasca din titlu si nu am de gand sa-mi fac un magazin online cu asa ceva, m-am gandit sa va usurez munca, asa ca poftiti un material destul de amplu din categoria „ne-am interesat pentru dumneavoastra”.
Practic, in afara de a va pune in legatura cu mai multi apicultori din toata tara (doi in Bucuresti, restul impartiti in tara, si in Muntenia, si in Dobrogea, si in Banat, si in Ardeal, si in Moldova), va mai spun si cateva din secretele mierii si cateva mituri despre miere pe care vi le demontez repede, in cateva randuri, ca stiu ca nu aveti vreme sa cititi. Bonus: in final va prezint si cateva metode prin care veti putea deosebi mierea contrafacuta grosolan de cea autentica si cum puteti aprecia (organoleptic doar, in conditii de targ) o miere de buna calitate. Pentru cunoscatori, gasiti detalii aici.
Inainte insa de a va spune de unde puteti cumpara, trebuie sa stiti cateva lucruri despre miere. Le-am grupat mai jos intr-o enumerare de tip adevarat sau fals pentru a demitiza putin povestea mierii.
1. Mierea cristalizata este stricata. Fals!
Mierea nu se strica. Niciodata. Ma rog, fermenteaza daca este culeasa inainte de capacire sau este depozitata necorespunzator. Dar de regula, cristalizarea intervine la un interval de la cateva saptamani (mierea de rapita, de tei, poliflora, de floarea soarelui cristalizeaza destul de repede, in vreme ce mierea de castan, de pin cristalizeaza greu, iar cea de salcam aproape deloc – ma rog, dupa vreo un an doi si cea de salcam se incleieaza). Cristalizarea este un fenomen natural si reversibil (mierea incalzita redevine fluida), dar cristalizarea nu este nicidecum un semn ca s-a stricat. Dimpotriva, cumparand o miere complet cristalizata in borcan aveti o garantie in plus ca este miere naturala, pentru ca mierea inmultita cu glucoza sau alte siropuri si melase de regula nu cristalizeaza sau nu cristalizeaza complet. Sfat: daca va plangeti ca mierea cristalizata este greu de manevrat, pastrati-o intr-un recipient cu gura cat mai larga. Un borcan de 800 ml in care va intra 1 kilogram de miere este suficient. Nu va faceti stocuri, mai ales daca sunteti pofticiosi. Veti fi tentat sa o mancati mai repede si nu va veti indura sa cumparati si alte sortimente de miere, daca veti avea ocazia (si va dau eu ocazia cu lista de mai jos). Mierea prin cristalizare isi poate schimba culoarea. Cat despre textura, dupa cristalizare unele raman cremoase (urasc acest cuvant dar nu am altul mai nimerit), cum ar fi cea de tei (cu o textura inconfundabila, mai ales daca este aproape pura, neamestecata), de portocale rosii sau de eucalipt, in vreme ce altele au senzatie de „zahar” prin cristalizare foarte puternica, la limita deranjului, campioane din acest punct de vedere fiind mierea de floarea soarelui, unele mieri poliflore, mierea de lucerna etc.
2. Mierea de salcam este cea mai buna miere. – Fals!
Mierea de salcam este ceruta (si implicit are un pret mai mare) pentru ca are tipicitate, cristalizeaza greu si contine mai putina glucoza (în mierea florală raportul fructoză/glucoză este de circa 1,15, in vreme ce la mierea de salcam raportul este 1,35). Este motivul pentru care medicii recomanda diabeticilor sa consume in cantitati moderate doar miere de salcam. Daca nu aveti diabet, nu aveti de ce sa mancati doar miere de salcam. Ideal este sa mancati tipuri variate de miere monoflora sau miere poliflora (vezi punctul 3). In plus, sunt alte varietati de miere mult mai gustoase, mai parfumate sau cu alte indicatii terapeutice.
3. Mierea poliflora este o miere de proasta calitate. – Fals!
Mierea poliflora este o miere de buna calitate tocmai pentru că, fiind amestecata din nectaruri ale mai multor tipuri de flori, îmbină nu doar parfumul, ci și puterea terapeutică a acestora. Este ca si cum ati avea un cupaj natural. Atentie, nu confundati mierea poliflora cu mierea amestecata de apicultori sau mai grav, de procesatori si comercianti. Mierea poliflora este mierea adunata in stupi care nu sunt dusi in lan sau in padure in regim pastoral sau la care extractia mierii se face dupa mai multe sezoane de inflorire la plante variate. Mierea poliflora, de regula, este mai deschisa daca e miere de primavara si mai rosiatica daca este extrasa din stup in a doua jumatate a verii sau toamna. De asemenea, mierea poliflora culeasa la altitudine este ceva mai dulce si mai inchisa la culoare fata de cele de campie. Dar nu e o regula, exista multe exceptii notabile la aceasta observatie personala. Si pentru ca ciumetii merg chititi sa cumpere miere de salcam ca asa au ausit ei de la ta’su marea ca e cea mai buna, lasati-i sa dea 30 sau chiar 40 de lei pe kilogramul de miere de salcam si voi luati miere poliflora (poliflora, naturala, nu amestecata din resturi de tot felul de „pietari”) ca e mai buna.
4. Mierea luata de pe marginea drumului este o miere buna. – Fals
Mierea luată de pe marginea drumului (si va pacaleste si mai tare faptul ca e stupina amplasata chiar acolo) are cel putin patru neajunsuri care trebuie sa va faca sa va ganditi de doua ori daca sa cumparati de acolo au ba:
– mierea expusa la soare isi pierde proprietatile, in special datorita actiunii razelor ultraviolete dar si supraincalzirii (si nu sta nimeni sa va aduca tocmai voua miere din borcanele alea bune, care nu au stat la soare).
– albinele care stau la strada sunt expuse la intoxicatii (si asta se rasfrange in calitatea mierii pe care o achizitionati) de la praful de la placutele de frana, cauciucuri, uleiuri etc. Ganditi-va ca albinele beau zilnic apa. De unde? De langa drum, unde sunt toate gunoaiele posibile.
– mierea respectiva poate fi indoita si vanzatorul sa fie un precupet cu initiative de „lungit” mierea, el nefiind de fapt producatorul/apicultorul din sat. Mai ales pe drumurile circulate gen DN1, unde e plin de stupine scoase la strada pentru a comercializa miere la taraba.
– albinele sunt expuse la gazele de esapament. De aceea este ideal sa stiti stupina de unde achizitionati mierea, pentru a va asigura ca este amplasata departe de drumuri circulate. Tot din acest motiv este mai bine sa achizitionati miere produsa in regim stationar (pentru ca nu veti abea niciodata garantia amplasarii corecte a stupinei in regim pastoral)
5. Mierea nu este buna pentru (unii) copii. Partial adevarat.
Copiii pana la varsta de un an nu au aparatul imunitar functional la capacitate nominala. De aceea, consumul de miere la sugari poate avea ca efecte aparitia botulismului. Mai mult, pentru ca aparatul imunitar nu e inca pregatit pentru ce e mai rau, resturile de polen din miere si alte substante cu potential alergen pot genera alte complicatii nedorite la copiii mici. De asemenea, mierea (care contine resturi de polen) poate genera alergii copiilor si chiar adultilor alergici la polen. Astfel ca o vizita la medicul specializat poate sa va confirme daca mierea este periculoasa pentru sanatatea copilului vostru sau poate manca fara probleme.
6. Mierea încalzită este toxica. Fals!
Pana acum ceva vreme, circulau pe Internet informatii alarmante potrivit carora mierea incalzita contine o cantitate mult mai mare de hidroximetilfurfural, prescurtat HMF, responsabil pentru aparitia carcinoamelor gastrice, in anumite cantitati. Stirile alarmante despre mierea toxica au fost, se pare, rspandite de un anume domn „nutritionist” aflat acum undeva la racoare. De fapt, desi toate stirile afirma sus si tare ca mierea ar fi toxica, nu exista nici un studiu clinic public au nu citat in sprijinul afirmatiei alarmante. Cat despre Wikipedia, aici se specifica despre HMF ca este prezent in miere asa cum este prezent in multe alte alimente, pentru ca este un produs ce apare in procesarea termica a unor alimente ce contin diverse tipuri de glucide, in special cele procesate prin coacere (paine, covrigi, cozonaci, cafea prajita, cacao prajita etc) sau fructe uscate, bere bruna etc. Si la miere, cantitatea maxim admisa de Uniunea Europeana este de 40 mg pe kilogram pentru mierile autohtone si 80 mg pe kilogram la mierile exotice. In mod normal, in mierea naturala cantitatea la recoltare este de 1-10 mg la kilogram, ajungand dupa maturarea mierii la 15-25 mg pe kilogram. Asta in vreme ce la cafeaua prajită continutul de HMF este de pana la 2900 mg pe kilogram, la prunele uscate de pana la 2200 mg pe kilogram, asa ca mierea e ultima voastra sursa de acumulare de furfural in organism. [multumiri lui Mircea Panaitescu pentru documentarea acestui paragraf!]
Totusi, se cuvine o precizare: deși incalzirea mierii poate creste cantitatea de hidroximetilfurfural (care depinde de temperatura la care se incaleste mierea), pierdeti din vedere esentialul: la peste 37 de grade Celsius, multe din vitaminele si elementele minerale, proteinele (din resturile de albine), veninul, propolisul si alte componente ce întaresc imunitatea sunt degradate ireversibil, astfel ca mierea încalzita se transforma dintr-un aliment complex intr-un simplu indulcitor. Dar nici vorba de toxicitate. Recomandarea mea personala este sa evitati consumul de miere reîncalzită din motive nutritive și nu toxicologice (cu exceptia prajiturilor sau sosurilor cu miere, unde expunerea la caldură nu poate fi evitata). Oricum, este mai bine sa gatiti prajiturile cu miere decat cu zahar, deoarece cantitatea de HMF obtinut prin coacerea aluaturilor cu zahar poate depasi de 10 pana la 100 de ori cantitatea de HMF din aluaturile framantate cu miere. Ideal este sa adaugati mierea in infuzii, cafea sau lapte dupa racire. Cat despre ceai (verde sau negru), acesta oricum se bea neindulcit, pentru a nu altera aromele.
Va prezint pe scurt si principalele tipuri de miere comercializata in Romania (le-am ordonat in functie de ordinea perioadei de recoltare):
– miere de pomi fructiferi (cireși/meri/amestec). Deschisă la culoare, cristalizează destul de repede, parfum discret, floral. Greu de obtinut pentru că se amestecă oricum și cu alt eplante care înfloresc primăvara devreme (pomii fructiferi infloresc timpuriu, când albinele inca nu parasesc stupul), de regula este lasata de apicultori la consumul propriu al stupului in primavara.
– miere de rapita. Alb-galbuie (in functie de puritate), cristalizeaza foarte repede. Cu cat este mai alba cu atat are puritate mai mare. Iz usor uleios, deranjant pentru mofturosi. Contine o cantitate mai mare de apa, fiind mai putin dulce decat mierea poliflora sau de tei. Cremoasa, usor de servit, cu aspectul unui serbet. O miere desert excelenta. (de notat ca unii apicultori o blameaza, dar adevaratul motiv este ca poate cristaliza în doar cateva zile, îngreunand procesul de extracție a mierii din rame)
– miere de salcâm. Galbenă, aurie cu tenta verzuie, mierea de salcam are tipicitate si este usor de recunoscut. Cristalizeaza greu sau deloc (în cativa ani, dacă e stocată în recipiente de sticlă sau metal, șla temperatură de beci – 14 – 18 grade). Daca e amestecată („contaminata” cu miere de rapita sau pomi fructiferi), poate avea un aspect tulbure si poate cristaliza partial. Tulbureala NU este un semn ca nu este buna, ci doar impură, acest lucru neafectand calitatea mierii (asa cum sustin unii producatori prea mandri că mierea lor de salcam este „pura”). Se gaseste pe tot teritoriul Romaniei, cu precădere în Sud.
– miere de tei. De regula galbena-aurie, poate varia ca nuanta de la auriu deschis la rosiatic. Cristalizeaza repede si are o textura aparte, inconfundabilă, precum si o aroma extrem de puternica (una din top cinci arome ca intensitate din toate tipurile de miere pe care le-am incercat pana acum). Se gaseste in special in sudul si estul tarii (Bucuresti, Dambovita, Calarasi, Ialomita, Braila, Tulcea, Constanta), dar si in Banat sau Oltenia.
– miere de floarea soarelui. Aurie, cu un gust placut, dar fara sa iasa in evidenta fata de alte mieri. Cristalizeaza usor. Aspect si textura „zaharoasa” dupa cristalizare. Este considerata de unii o miere de slaba calitate (doar comercial, nu și nutritiv). Se gaseste usor in zonele de campie, cu multe culturi agricole.
– miere poliflora. Contine de regula amestecuri fractii de miere provenind de la plante perene. Cea de camp de regula este mai deschisa la culoare decat cea de faneata din zonele montane, care poate fi cu tenta rosiatica. Mierea poliflora este cea mai dulce miere din toate sortimentele incercate de mine (iar unele varietati au arome cu note extrem de complexe), gustul variind destul de mult in functie de zona, altitudine, perioade de recoltare, clima din anul respectiv etc.
– miere polifloră de mărăcine (Scolymus hispanicus) / ciuline măgăresc (Onopordum acanthium) / armurariu (Silybum marianum). Aurie, extrem de parfumată, se recoltează la sfârșitul verii. Nu este niciodata extrasă în regim monofloral, fiind denumita si miere de câmp. Cristalizează repede și are o textură plăcută, cremoasă, fără senzația că strivești între dinți „zahar”. Mai dulce decat alte sortimente, asemanatoare cu mierea poliflora. Usor de gasit in sudul tarii.
Mai rarut, ca-i mai dragut, puteti gasi si alte sortimente:
– miere de cimbrisor (Thymus serpyllum). Foarte parfumata, greu de gasit (necesita camp mare si recoltare separata).
– miere de mentă (Mentha piperita). Preponderent in lunca Dunării si in Delta Dunarii. Usor de gasit in judetul Tulcea.
– miere de pin (neagra, lemnoasa, densa, cristalizeaza greu)
– miere de coriandru. Parfumată, rosiatica, tenta usor lemnoasa (numai daca sunt culturi in zona). Usor de gasit in judetul Constanta.
– miere de lavandă Alba, parfumata, cu miros de sapun de la bunica (numai daca sunt culturi in zona)
– miere de castan (culoare inchisa, dar mai rosiatica decat cea de pin). Usor de gasit in zona Baia Mare.
– miere de paducel (Crataegus monogyna) (auriu – rosiatica, lemnoasa)
– miere de lucernă Deschisa la culoare, usor picanta (fara a deranja insa). Una din mierile delicatesa.
– miere de zmeură Se face numai la munte si e greu de gasit.
– miere de mustar (numai daca sunt culturi in zona)
– miere de mană Culoare inchisa (aproape neagra), gust tipic. Mierea de mana se face doar la deal/munte (nu este miere de inflorescenta) si este una din cele mai contrafacute mieri. Contine mai multe minerale decat mierea normala. Recomandată copiilor pentru procentul mai mare de minerale comparativ cu alte mieri – Feriti-va sa achizitionati daca sursa nu este de incredere, deși asta e valabil la toate mierile de mai sus.
Local mai puteti gasi si alte tipuri de miere (cu posibilitatea ca unii apicultori sa mai „inventeze” sortimente doar pentru a avea mai multe sortimente de vanzare).
In continuare va prezint un mic ghid pentru a achizitiona o miere naturala, de buna calitate:
– Nu cumparati de la supermarket. In unele gasiti si miere buna, naturala, dar probabilitatea sa luati o miere locala ambalata de un procesator istet care in prealabil a „botezat-o” cu miere chinezeasca sau cu alti agenti de lungire este mare. Ca idee, producatorii sunt obligati sa specifice pe ambalaj daca mierea contine si miere din spatiul extracomunitar CE. Asta inseamna miere chinezeasca, de care este bine sa va feriti. China este cel mai mare producator si exportator de miere la nivel mondial, cu peste 40% din totalul pietei, din care enorm de multa ajunge pe piete debusolate precum piata romaneasca. Mai puneti aici si initativele procesatorilor romani care amesteca mierea buna, autohtona, cumparata cu 5-10 lei/kg sau chiar mai putin de la producatorii mici, individuali, peste care toarna mizerii si apoi le vand drept miere „bio”. Deci, mai bine nu de la supermarket, unde riscul de „botez” exista.
– Nu cumparati de la targuri apicole, de la producatori despre care nu stiti nimic. Multi apicultori dau numeroase medicamente albinelor sau le hrănesc cu zahar, fara discernamant si fara sa consulte un specialist. Altii dau diverse medicamente albinelor pentru ca stiu ca mierea facuta pentru consum propriu e din alti stupi decat cei pe care ii „mulg” pentru vanzare. De asemenea, la targuri apicole mai dati si peste procesatori de anvergura, care au prins gustul afacerii si au uitat ce inseamna mierea buna, de calitate. Am uitat sa va spun ca toti se pricep la miere si ca mierea lor e cea mai buna? Incercati sa treceti de placa asta. Am auzit-o si eu de m-am saturat, mai mult, pot sa va certific ca la cei mai vehementi mierea nu era de cea mai buna calitate. Poate am nimerit eu gresit de fiecare data, dracia naibii… :). Mai mult, am gasit la mai multe piete din Bucuresti aceeasi miere ambalata cu denumiri diferite. Totul pentru un sortiment mai bogat. Eu m-am prins, dar s-ar putea ca voi sa va pacaliti, mai ales ca acei vanzatori erau si insistenti, si versati. Si sigur nu muncisera ei sa scoata mierea din stup. Cine ingrijeste stupi nu are timp sa stea zi de zi in piata sa vanda…
– Nu cumparati miere de pe marginea drumului. Am explicat putin mai sus de ce e periculos sa cumparati miere obtinuta din stupi aflati in zone afectate de diversi agenti de poluare, de la uleiuri si alte substante minerale toxice pana la praf de placute de frana, cauciuc si noxe.
In orice caz, cumparand o miere cristalizata complet (nu va speriati ca e din productia de anul trecut, mierea nu se strica) va sporiti sansele de a cumpara o miere nefalsificata. Ca sa verificati o miere lichida să nu fie contrafacută, puteți să faceti urmatoarele teste:
Testul imersiei.
Luati o lingurita de miere din borcanul proaspat achizitionat si amestecati cu ea repede intr-un pahar cu apa rece. Daca mierea se dizolva imediat in apa, mierea este „botezata”.
Testul focului.
Luati un colt de servetel, realizati un mic con din hartie si murdariti-l de miere cu ajutorul unei lingurite. Dati foc la capatul manjit cu miere cu ajutorul unui chibrit sau al unei brichete. Daca zona cu miere arde cu usurinta, mierea este autentică. Daca mierea este „lungita”, zona murdara de miere nu se va aprinde.
Testul bulei de aer.
Luati borcanul proaspat cumparat si intoarceti-l invers. Bula de aer formata in borcan ar trebui sa mearga incet spre suprafata, fara sa se divida. Acest test nu e relevant daca mierea este proaspat extrasa, deoarece este mai subțire. De aceea evitati sa cumparati miere prea lichida (mai ales daca are o usoara spuma alba deasupra, deoarece exista riscul ca mierea prea „cruda”, extrasa inainte de „capacire”, sa fermenteze).
Ca sa vin in sprijinul vostru, voi publica mai jos o lista de apicultori de incredere, pe care ii cunosc personal, care nu fac afaceri de miliarde din miere si care isi iubesc „”muștele” – așa cum le alintă chiar ei, stuparii. Am obtinut de la mai multi apicultori din zona Bucurestiului dar si din țară informatii referitoare la mierea comercializata, pe care o puteti cumpara cu toata increderea. Fiti fara grija, nu sunt apicultor, nu am pe nimeni in familie apicultor, nu ma cumpara nimeni cu un borcan de miere spaga (am deja peste 100 de kilograme de miere in casa, totalizand peste 50 de sortimente (din care nu vand, deci nu insistati!) – deci sunt ceva mai greu de dus de nas decat media in populatie).
Voi publica asadar in finalul acestui articol urmatoarele informatii pentru cei cativa producatori pe care ii cunosc personal si stiu ca nu umbla la miere ca nu au de ce (atentie, in perioada rece multi din ei raman fara miere pe stoc, deci faceti-va provizii din timp daca aveti copii sau daca sunteti mari consumatori de miere):
– tipuri de miere comercializata
– numar de stupi si daca face pastorala sau e stationar
– cantitatea minima pentru o comanda
– pret pe kilogram sau pe packaging
– modalitati de livrare (prin posta, cu livrare la domiciliu, prin curier etc)
– website / daca exista
– telefon si persoana de contact (cu orar: Luni – Vineri/Sambata)
Sa incepem asadar:
Bucuresti si împrejurimi
Bucuresti 1 (vecinul meu)
Comercializeaza miere de rapita, poliflora, maracine. Am mancat din toate sortimentele, este excelenta!
Are 20 de stupi, langa Fundulea, jud Calarasi
Cantitate minimă per comandă: 2 kg.
Fara website
Livrare: trebuie sa va deplasati (Bucuresti, zona Piata Romana)
Telefon si program: Luni – Sambata (10-18) – 0742308238 Dl. Tudoran
Bucuresti 1
Comercializeaza miere de rapita, tei, floarea soarelui, izmă, poliflora.
Are 40 de stupi in jud. Giurgiu.
Cantitate minimă per comandă: 1 kg.
Fara website
Livrare: trebuie sa va deplasati (Bucuresti, zona Militari – Drumul Taberei)
Telefon si program: Luni – Sambata (10-18) – 0723622103 Dna. Marilena
In tara
Faurei (jud. Braila)
Comercializeaza miere de rapita, poliflora, de floarea soarelui
Numar de stupi: 15, stationar
Cantitatea minima pentru o comanda: 2 kg.
Pret pe kilogram: 25 RON
Modalitati de livrare: in bucuresti livrare la domiciliu, in tara prin posta sau curier
Website www.curademiere.ro
Telefon si program Luni – Sambata (10-18) – 0754.651.040 – Madalin
Beclean (jud. Bistrita-Nasaud)
Miere comercializata: Miere poliflora 23 lei/kg, miere rapita 23 lei/kg, miere Mana de brad 25 lei /kg.
Mierea este ambalata in borcane de 800/ml care cantaresc 1 kg miere.
Stupina are 40 de familii.
Livrarea se poate face in orice cantitate. prin curierat sau posta romana. taxele de expediere se suporta de catre destinatar. (La Posta Romana, 10 kg expediate costa 12-13 lei oriunde in tara)
La cantitati de peste 10 kg, pretul este usor negociabil.
Telefon de contact: 0740168868, disponibil Luni Duminica 08-22 (Claudiu)
Raucești (jud. Neamt)
Miere comercializata: Miere poliflora de munte 15 lei/kg, miere rapita 15 lei/kg, miere de tei 18 lei/kg, salcam 25 lei/kg, floarea soarelui 15 lei/kg.
Mierea este ambalata in borcane de 400ml/800ml care cantaresc 0,5/1 kg miere.
Stupina are 150 de familii.
Cantitate minima – 10 kg.
Livrarea se poate face prin curierat sau posta romana. Taxele de expediere se suporta de catre destinatar. (La Posta Romana, 10 kg expediate costa 12-13 lei oriunde in tara)
Telefon de contact: , disponibil Luni sambata 10-18 0744751259 (Gheorghe Obreja)
Baneasa (jud. Constanta)
Miere comercializata: Miere poliflora de camp 15 lei/kg, miere rapita 16 lei/kg, miere de tei 16 lei/kg, floarea soarelui 15 lei/kg.
Mierea este ambalata in borcane de 800ml care cantareste /1 kg miere.
Stupina are 33 de familii.
Cantitate minima 2 kg.
Livrarea se poate face prin curierat sau posta romana. prin curier sau prin posta in tara, iar pentru Bucuresti se pot ridica comenzile din Soseaua Panduri.
Telefon de contact: , disponibil Luni vineri dupa ora 17 0766651152 (Todosiuc Dumitru)
Liești (jud. Galați)
Mieri comercializate: Miere polifloră de câmp (v-o recomand, are o aroma deosebita) 20 lei/kg, miere rapita 20 lei/kg, miere de tei 25 lei/kg, floarea soarelui 20 lei/kg, salcâm 30 lei/kg, cîtină 30 lei/kg.
Mierea este ambalata in recipiente de plastic noi care conțin 1 kg miere.
Stupina are 100 de familii.
Cantitate minima per comanda – 2 kg.
Livrarea se poate face prin curierat sau Posta Romana. prin curier sau prin posta in tara.
Telefon de contact: 0735655916 / 0743826637, disponibil luni – vineri 10.00 – 18.00 familia Culache Geta / Marian / Geanina
Brăila (jud. Brăila)
Mieri comercializate: Miere polifloră de câmp (v-o recomand, are o aroma deosebită) 20 lei/kg, miere rapita 20 lei/kg, miere de tei 25 lei/kg, floarea soarelui 20 lei/kg, salcâm 30 lei/kg, polifloră de cătină 30 lei/kg.
Mierea este ambalata in recipiente de plastic noi care conțin 1 kg miere.
Stupina are 100 de familii.
Cantitate minima per comanda – 2 kg.
Livrarea se poate face prin curierat sau Posta Romana. prin curier sau prin posta in tara.
Telefon de contact: 0735655916 / 0743826637, disponibil luni – vineri 10.00 – 18.00 familia Culache Geta / Marian / Geanina
[lista este in curs de actualizare. Va rog, daca sunteti producatori, contactati-ma daca vreti sa fiti listat. Comentariile cu autoreclama vor fi sterse, de asemenea cele care denigreaza alti producatori, listati aici au ba]





Madalin said,
20 iunie 2014 @ 9:05 pm
Un text bine documentat, de un adevarat ajutor pentru consumatorii de miere
Doru Panaitescu said,
20 iunie 2014 @ 10:24 pm
Multumesc, Madalin. Inca mai am un borcan cu putina miere de la tine (via Andrei)!
Obreja Georgiana said,
21 iunie 2014 @ 10:04 am
Articolul are un continut foarte bine structurat si destul de concentrat. Felicitari pentru realizare! Ma bucur ca produsele familiei mele au fost pe placul celor de la ceainaria Tashi, ii vom servi cu drag de fiecare data. Oamenii precum cei de acolo ne arata ca munca noastra este de calitate; si avem o mare bucurie.
Doru Panaitescu said,
21 iunie 2014 @ 11:20 am
Georgiana: ma bucur ca am avut ocazia sa testez mierea de la nea Obreja. Numai bine si voua si astept mierea de zmeura de anul asta!
as said,
21 iunie 2014 @ 1:31 pm
Mai este miere iradiata in zona Poiana Ruscai. Se poate testa cu un detector de radiatii Geiger. Eu am testat si am fost surprinsa de rezultat
Doru Panaitescu said,
21 iunie 2014 @ 2:23 pm
As: noi nu vorbim de miere daunatoare aici, ci de mierea buna. Sa patram ansele si detectoarele de radiatii pentru articole mai stiintifico-fantastice, rolul acestui articol fiind mai degraba de informare corecta decat de bagat populatia mancatoare de miere in sperieti.
Irinel said,
21 iunie 2014 @ 4:53 pm
Partea cu mierea dă botulism e o tâmpenie. Totul a pornit din Statele Unite ale Americii, acolo unde mierea poate fi ambalată și în cutii metalice. Din cauza acestora, toxinele de Clostridium au favorizat apariția botulismului la copii. În țara noastră, dat fiind faptul că mierea este ambalată de obicei în borcane, nu există probleme de acest fel. Întrebați orice pediatru cu experiență și vă va lămuri.
În rest este foarte bun articolul, bravo!
Doru Panaitescu said,
21 iunie 2014 @ 6:51 pm
Irinel, eu zic sa te mai documentezi in privinta botulismului. Aceasta boala este intr-adevar provocat de Clostridium, dar nu are neaparat legatura cu ambalarea in recipiente de metal. Poti face botulism si de la carne de pui infestata, nu doar de la miere ambalata in recipient de metal. Asa ca nu voi modifica paragraful de acolo pana nu imi aduci dovada un studiu clinic care sa ateste ce afirmi despre americani. Uite aici detalii despre sporii de Clostridium si raspandirea in natura si in special in alimente, de la Universitatea din Florida:
„Botulism spores are found many places in nature. These include in water, soil, dust, and even air. The spores are not harmful themselves, but in the absence of oxygen they germinate and the resultant bacteria produce a powerful toxin. Spores can persist on improperly processed foods, which is the reason canned vegetables are heated prior to packing. Bacterial spores in food are destroyed by high temperatures obtained only in the pressure canner (240-250 °F). More than 6 hours is needed to kill the spores at boiling temperature (212 °F). The toxin is destroyed by heating to 176°F or boiling for 10 minutes to 20 minutes.
[……..]
Since honey is a potential and avoidable source of Clostridium botulinum spores, the Center for Disease Control and Prevention (CDC), the American Academy of Pediatrics (AAP), and the National Honey Board (NHB) recommend that honey not be given to infants younger than 12 months of age. Honey should not be added to water, food, or formula fed to infants under 12 months of age. Furthermore, one should not dip a pacifier in honey prior to offering it to a child. It should be noted that botulism is not transmitted by breast milk. A breast feeding mother who eats honey will not pass the spores to her child.”
Sursa citatului.
Oricum, e putin relevanta povestea asta in contextul artiolului meu, dar e bine pentru parinti sa stie ca riscul, desi mic, exista. Oricum, asa cum ziceam si in articol, mierea contine si alte substante cu care sugarii nu trebuie sa intre in contact. Polenul e prezent in miere si este generator de complicatii la nivel imunitar (poate genera alergii sau chiar soc anafilactic la pesoanele alergice la polen, indiferent de varsta).
madalina said,
22 iunie 2014 @ 11:33 am
Eu am mai cumpărat miere de la o doamna din Sinaia, vinde miere direct din casa. Mie mi-a plăcut, pare prfesionista, iti da sa gusti si are multe tipuri de miere. O stie cineva? Ce părere aveti despre ea?
Tiberiu Cazacioc (Slow Food in Romania) said,
22 iunie 2014 @ 10:59 pm
Din activitatea mea in miscarea Slow Food in Romania: eu pariez pe apicultorul Traian Dobre. Am aflat din manualul de facultate de specialitate, ca mierea poate fi falsificata in 27 de feluri. Pe de alta parte este buna demontarea miturilor, insa buletinele de analiza sunt necesar si ele. Feriti-va de vanzatorii de miere care spun ca mierea lor este ecologica sau bio dar habar nu au ce inseamna asta, nu au documente: sunt niste mincinosi. Pofta buna…
Doru Panaitescu said,
22 iunie 2014 @ 11:40 pm
Tiberiu: Sunt perfect de acord cu buletinele de analiza. Dar din experienta, toti vanzatorii de miere spun ca mierea lor este curata si ca a lor este cea mai buna, indiferent ce au pus in ea.
Iulian said,
23 iunie 2014 @ 1:15 am
foarte bun articolul ! am invatat ceva nou si am corectat cunsotintele gresite !
Apicultor/Corporatist said,
23 iunie 2014 @ 6:40 am
Felicitari, este cel mai util articol/ghid pe acest subiect pe care l-am gasit pe net. As avea 2 completari, si anume:
1) sa se evite achizitionarea de la procesatori mai ales pt ca modelul lor de business implica amestecarea mierii achizitionata de la mai multi apicultori locali, iar nu toti au o calitatea a mierii foarte buna (sau multi dintre ei apeleaza la tacticile mentionate de tine)
2) personal as evita achizitionarea unei mierii incolore sau pura (de salcam) cum se lauda unii apicultori. Sunt apicultor (part time 🙂 ) si desi am fost de 5 ori in pastoral in locatii diferite, nu am gasit pana acum zona in care se poate extrage o astfel de miere. de cele mai multe ori o miere incolora poate ascunde 2 lucruri:
– este facuta din siropare (apicultorii mentionati de tine iti pot confirma asta)
– mierea nu este „coapta”, adica nu a fost extrasa la momentul potrivit, contine foarte multa umiditate si risti sa fermenteze in timp.
Am uitat sa spun ca tatal meu practica apicultura de 20 de ani… pot sa afirm ca am o parere avizata :).
Doru Panaitescu said,
23 iunie 2014 @ 10:27 am
Da, ai partial dreptate, iti raspund pe rand:
1. oamenii trebuie sa faca diferenta intre procesatorii de miere (cei care sunt pe etichetele borcanelor de miere din marile lanturi, de regula) si micii producatori individuali car eisi iubesc mustele. Asta e si scopul articolului, sa ii pun in contact cu cativa pe care ii cunosc personal.
2. aici nu sunt de acord. Am acasa o miere de salcam 99,8% – cu buletin de laborator daca vrei. Este cumparata de la domnul Gheorghe Obreja de la Targu Neamt, care te asigur, nu siropeaza mierea si este cat se poate de capacita. Dovada: o am de mai mult de un an si nu a fermentat, este tot sticloasa (a mai pierdut un pic din limpiditate si s-a mai incleiat, dar e tot lichida) si si-a pastrat si parfumul tipic. Eu folosesc acel borcan numai pentru degustari, si am si unul tot de la nea Obreja cu 90% salcam si 10% rapita, unde se vede aspectul de lesie (fapt car enu o face deloc mai putin buna decat celalalta, dar o folosesc in scop didactic in timpul degustarilor).
Dar da, chiar daca mierea nu este 100% de salcam, este la fel de buna. Eu personal prefer mierile poliflore (cele autentice), au note deosebite, sunt mai dulci si mai rotunde pe final, in cerul gurii in comparatie cu monoflorele, unde tipicitatea este pronuntata, dar nu au acea savoare a unei mieri poliflore.
Apicultor/Corporatist said,
23 iunie 2014 @ 10:48 am
Doru, imi cer scuze ca nu am fost explicit. Eu recomand sa se evite mierea incolora pt ca de cele mai multe ori ascunde de fapt o miere de slaba calitate. Si chiar si atunci cand se achizitioneaza miere incolora, sa se guste si mai exact sa se simta aroma de salcam, nu este suficient sa fie dulce…asa iti mai poti da seama ca e autentica.
Evident, exista si exceptii!
Pe de alta parte si mierea din siropare tot naturala este (CULMEA)!!! Apicultorul doar pune sirop intr-un hranitor in stup, iar albina in loc sa mearga sa culeaga nectarul din flori, suge siropul respectiv pe care il prelucreaza in miere… si aceasta miere cristalizeaza, in rama este capacita, se ingroasa in timp etc… insa nu are proprietatile terapeutice pe care o miere florala o are, iar apicultorul este avantajat de faptul ca productia este evident mult mai mare si mai rapida … si evident, nu depinde de vremea 🙂
Doru Panaitescu said,
23 iunie 2014 @ 10:55 am
Acum e mai clar. Pai sigur, asa se face mierea in China. Se face repede, costa putin si se face multa, deci hai cu ea la export! Si de asa procesatorii (inclusiv cei romani, care nu au nici lege, nici capatai) cumpara mieri locale, amesteca ce gasesc pe aici cu miere extracomunitara pana ajung la procentul minim prevazut de lege (parca e 30% la salcam) si hop cu ea in magazine.
Da, e naturala. vorba ta, dar nu prea mai e miere din pacate pentru consumatorii neinformati. Multumesc pentru completari!
Octav said,
23 iunie 2014 @ 3:18 pm
Salut Doru,
Am si eu un apicultor la Breaza de unde cumpar miere. L-am cunoscut la targul de la Campina si pe urma am fost la el acasa ca sa vad unde face mierea.
Am ramas placut impresionat de el si de familia lui.
Nu ma pricep, dar din ce mi-a explicat el, mai exista o diferenta in modul in care se scoate miere de pe rame, prin centrifugare sau manual.
Poate ajungi la el pentru certificare 🙂
PS si Dna Gorgan ne-a servit cu un suc de zmeura cu gheata incredibil de bun :))
Bograma said,
23 iunie 2014 @ 3:40 pm
F bun articolul, o sa venim la degustări!
Doru Panaitescu said,
23 iunie 2014 @ 4:27 pm
Octav: multumec pentru sugestie. Sunt mii de apicultori in toata tara, probabil 90% din ei cu miere de calitate, oameni seriosi. In limita timpului disponibil, voi incerca sa fac o harta a apicultorilor cu miere de calitate, dar dupa ce in prealabil voi testa personal mierea.
Doru Panaitescu said,
24 iunie 2014 @ 11:55 am
Bograma: va astept!
Bianca Cudalbu said,
26 iunie 2014 @ 7:00 pm
In primul rand iti multumesc pentru adresele celor doi producatori care locuiesc in Bucuresti. Articolul este cu adevarat bun, felicitari!
Imi place mierea foarte mult, doar ca in Bucuresti nu identificasem un producator caruia sa-i devin fidela. Imi mai luam din provincie din cand in cand, dar o consumam repede si iar ramaneam fara.
Ieri l-am sunat pe Dl. Florin. L-am ales aleator, desi poate putin impinsa de faptul ca ai scris ca are si de tei (un sortiment pe care-l consum cu multa placere). Astazi ne-am intalnit si am plecat acasa cu un kg de mierita de rapita, unul de poliflora si unul cu un amestec de salcam, rapita si parca ceva flori de munte (a spus dansul ca este ceva special si foarte, foarte bun). De tei nu are inca si spunea ca se teme ca nu o sa prea aiba din cauza ploilor cazute in ultima vreme. Mi-a spus ca are stuparia mica si face asta de mic copil, doar din pasiune. Chiar se simte asta, mi-a facut placere sa-l cunosc ca-i un tip tare fain!
Cat despre miere!!!…WOW …cea de rapita clar m-a surprins si cucerit imediat ce mi-a atins papilele gustative. Chiar are un gust asa de bun precum se spune. Cea amestec este cu adevarat speciala si are o textura atat de cremoasa de nu-ti vine sa crezi ca-i miere! Insa cea poliflora m-a dat pe spate; nu stiu cum sa va spun, este divina! Parca ar dansa miresmele in gura ta, asa se simte. Si are o culoare … un galben atat de frumos ca-ti vine sa o intinzi pe panza (de pictura)! Am sa ma abtin insa de la astfel de reactii!
Nu am avut cum sa nu-l sun imediat ce am reusit sa ma opresc din a tot baga lingurinta prin toate borcanele, sa-i spun ca m-am indragostit de mierea dumnealui si ca am o adevarata slabiciune pentru cea poliflora. De abia atunci mi-a spus ca cu mierea aceea a iesit pe locul 2 la un concurs european pentru producatorii de miere. Imi pare rau ca, probabil fiind inca prin multitudinea de miresme absolut minunate, nu am retinut cu exactitate despre ce concurs era vorba.
Nu am sa mai irosesc nici un leu pe mierea din piete si nici chiar din targuri (din comert nici nu mai vorbesc). Contactati producatorii astia mici de care auziti si mergeti cu incredere la ei, ca-i pacat sa nu ne bucuram si noi de asa bunataturi oferite de natura cu atata dragoste.
Am scris cam mult, dar asa fac cand chiar ma impresioneaza ceva! Inca o data multumiri Doru Panaitescu pentru pont 🙂
Doru Panaitescu said,
26 iunie 2014 @ 7:48 pm
Buna Bianca, ma bucur ca ti-am putut fi de folos.
Ma asteptam sa nu zici nimic de cea de floarea soarelui. E ea mai comuna.
Cea poliflora e la Florin e intr-adevar buna, dar am si mai bune prin casa. Iti recomand si poloflora de la dl. Tudoran (e si dansul vecin cu mine, deci dac aai facut drumul pana la Florin, il faci si pana la el). Rapita buna are si Todosiuc. Dar cand vrei ceva cu adevarat bun contactaza-l si pe dl. Obreja. Cere-i miere de ca remi-a promis mie anul asta, dar intr-o luna, cam asa. Si apoi sa-mi spui cum este.
Eros Nicolau said,
26 iunie 2014 @ 10:48 pm
Mi-a scapat, sau am uitat: miere de menta ai gustat?
Doru Panaitescu said,
26 iunie 2014 @ 11:48 pm
Eros: chiar ieri am primit una de menta, dar… de la Cluj. Este luata din piata si este o poliflora foarte buna (dupa ce am gustat-o), dar ma tem ca nu e de menta (nici culoarea nu e ce trebuie). Am promisiune de la cineva din Delta, revin cu raspunsul dupa ce primesc marfa autentica. Daca ai o sursa, da-mi degraba de veste.
Bianca Cudalbu said,
27 iunie 2014 @ 1:17 am
Buna Doru,
De floarea soarelui nu am spus nimic ca nu avea, dar eu oricum eram cu gandul sa o incerc pe cea de rapita (nu am bagat-o in seama pana acum) vroiam poliflora si de tei.
Aveam de gand sa ajung si la Dl. Tudoran pentru cea de maracine, inca ceva nou pentru mine, numai ca cu Dl. Florin m-am intalni prin alta parte (alta decat Romana). Dar nu-i nimic, numai ce mi s-a deschis apetitul de testat mierici, am tot timpul + de unde sa obtin informatii pretioase 🙂
Multam mult de tot, peste o luna am sunat si cu siguranta o sa-ti spun impresiile imediat ce o sa ies din borcan 🙂
Doru Panaitescu said,
27 iunie 2014 @ 8:51 am
Nu stiu daca e scoasa cea de maracine. E posibil insa sa aiba de anul trecut, cateva borcane de rezerva. Zi-i domnului Tudoran ca l-am rugat eu sa te serveasca. 😉
Ionela said,
3 iulie 2014 @ 11:41 am
hop si eu aici! Eu am norocul sa fi gasit de cativa ani mierea perfecta! Da, chiar exista oameni cu bun simt si responsabili, care nu te trag in piept. Este miere facuta de un fermier din Constanta, iar fiica lui livreaza in Bucuresti. De 3 ani cumpar de la ei si nu-mi vand gogosi. Sunt oameni cinstiti si ne dau din mierea pe care o consuma si ei, cand se termina, asteptam anul urmator, nu intind cu zahar si melasa. O sa-i spun fiicei lui sa-ti trimita un borcanel de test ca sa scrii pe site despre ei, e pacat sa nu stie lumea de ei.
Cris said,
3 iulie 2014 @ 3:47 pm
Un articol foarte util. Imi poti recomanda, te rog, surse sau persoane de contact si pentru tipurile mai rare de miere (lavanda, coriandru, lucerna)?
De asemenea, imi poti spune cand va avea loc urmatoarea degustare de miere la Tashi?
Doru Panaitescu said,
3 iulie 2014 @ 4:44 pm
Cris: lavanda e rara in Romania, eu am din Franta, respectiv Spania. Si in Germania e populara, se gaseste, poti incerca si acolo.
Ionela said,
3 iulie 2014 @ 4:48 pm
hah, omul meu cu mierea din Constanta a pus anul asta lavanda, se pare ca la anul o sa faca prima recolta de miere din ea. Ce bine ca v-am gasit, asa impartasesc cu alti mierosi pofta mea de miere buna
Doru Panaitescu said,
7 iulie 2014 @ 6:45 pm
Eu am din Franta si din Spania, dar zi-mi cu ce te momesc sa fac rost si de o versiune autohtona?
Ionela said,
15 iulie 2014 @ 10:17 am
Heh, pana cand o sa apara mierea de lavanda, te rog sa o gust pe cea de rapita, e asa de fina si aromata, un vis! Hai ca da de tine fiica lui si o sa te convingi. Toate bune!
Doru Panaitescu said,
17 iulie 2014 @ 5:01 pm
De rapita ca de rapita, am cinci feluri acasa. O astept pe cea de lavanda cu interes.
Apicultor said,
3 august 2014 @ 8:47 pm
Va asteptam si la noi pe http://www.numemoderat.ext si sa incercati si mierea noastra.
[Nota autorului] Stimate domn, am specificat clar in articol, fara autopromo.
Ioan Săbăduş said,
17 noiembrie 2014 @ 11:29 pm
Felicitari pt detaliile oferite consumatorilor de miere.
Doru Panaitescu said,
18 noiembrie 2014 @ 3:29 pm
Multumesc!
costin said,
22 decembrie 2015 @ 12:25 pm
d-l panaitescu, numerele de telefon ale vecinilor d-voastra nu functioneaza.
puteti sa postati alte recomandari de achizitionat miere de albine curata si daca se poate si pastura,polen,propolis si laptisor de matca ?
daca nu se poate, macar un magazin pe trotuar sau on-line cu astfel de produse ce indeplinesc criteriile de calitate corecte.
multumesc.
Doru Panaitescu said,
23 decembrie 2015 @ 9:58 am
Sigur, verific ce se intampla si revin
Roxana Constantin said,
23 decembrie 2015 @ 10:05 pm
Buna ziua. Pagina dvs imi este de mare ajutor, intrucat doresc sa consum si altceva decat miere de supermarket si cum tara noastra este unul din cei mai mari producatori de miere din Europa (citeam mai devreme un articol), ma intrebam cu intristare cum se face ca se gasesc atat de putine sortimente romanesti in comert si de o calitate indoielnica. Voi comanda miere de la unul din producatorii listati, inca nu stiu de la care, deoarece e un domeniu cu totul necunoscut pt mine, dar presupun ca oricare dintre cei de mai sus este ok si cu timpul sper sa incerc cat mai multa miere romaneasca de calitate. Ar fi frumos sa se consume mai multa in tara si sa nu mai exportam cantitati atat de mari, care din nefericire se intorc la noi sub o forma sau alta, la preturi mult mai mari, pt ca altii stiu sa faca negot mai bine decat noi. Este foarte trist, pt ca avem o tara foarte bogata. Parerea mea este ca trebuie sa consumam mai multa miere, in locul zaharului, care s-a demonstrat ca este atat de nociv. Sper ca cine intra aici, sa vada comentariul meu si sa se gandeasca ce pacat este sa irosim o resursa atat de pretioasa si s-o dam la altii la un pret de nimic, in loc sa o valorificam si sa beneficiem noi de ea. Chiar citeam niste articole in sensul asta si imi dadeau lacrimile…cat de putina miere putem sa consumam. De ce mereu sunt altii mai destepti ca noi?
Dana Fratila said,
25 ianuarie 2016 @ 1:50 pm
Buna ziua! Eu sunt din Constanta si vreau sa cumpar miere de f buna calitate. Va rog frumos sa-mi recomandati pe cineva (nume, telefon, localitate). Multumesc foarte mult!
Adriana Circu said,
25 ianuarie 2016 @ 10:15 pm
Iti multumesc din suflet Doru, desi nu ne cunoastem! Iti multumesc pentru articolul realizat! Am citit de 2 zile (cu pauze). Este extraordinar de bine realizat si ma bucur ca exista oameni minunati care produc miere „nebotezata”.
E adevarat! Sunt o pofticioasa! Am facut toate greselile pe care le ai mentionat, sperand ca voi gasi mierea aceea care mi a placut o data… din pacate nu…
Singura data cand am avut parte sa gust si apoi sa cumpar mierea care m a impresionat pana acum… a fost in Delta Dunarii, la Mila 23… era un batranel acolo care avea cativa stupi si avea grija impreuna cu nepotelul sau. Acea miere mi a ramas la suflet.
Abia astept sa comand miere de la cei recomandati de tine, apoi revin cu detalii.
Iti multumesc! Succes in tot ceea ce ti mai propui!
Andreea Ioniță said,
12 martie 2016 @ 9:15 am
Bună ziua,
Îmi puteți spune dacă în România se poate testa mierea pentru a știi dacă conține spori ai bacteriei ce provoacă botulismul?
Mulțumesc frumos!
renata radu said,
13 martie 2016 @ 2:29 pm
bun articol si laudabil mai ales ca nu sunteti in bransa.am o mica stupina,25 de stupi,stationara,intr o margine de sat asa de sarac ca nu isi poate permite ierbicizare,stropitul livezilor,etc.e atat de curat aici ca am hotarat sa valorific superior saracia.din livada unde imi tin stupina se aud clopotele manastirii neamt.nu am de mult stupii,de 8 ani si am luat o de la zero cu cunostintele,dar va asigur ca mierea mea este miere cu dragoste,imi iubesc albinele si ele imi daruiesc tot ce au mai bun.pe incercate,sunt dispusa sa va trimit spre degustare mostre ca dvs. sa certificati adevaratul gust al mierii,iar prin vorbele spuse mai departe sa ajung la oamenii care stiu cu adevarat ce minune cauta. p.s.stupina formata din 150 de stupi din raucesti,neamt,este clar o stupina de pastoral,iar mierea de pastoral este o miere chimizata si chinuita.albinele sunt fortate,stoarse pt a strange cantitate mare de miere intr un timp scurt.nu asa functioneaza schimbul cu albinele.le iubesti,le ingrijesti si ele te rasplatesc cu putina miere pe care reusesti sa o apreciezi la adevarata ei valoare.
Kasey Galarneau said,
4 august 2016 @ 5:27 pm
Sant incepator,am 4 familii de albine,3 apiss melifera carpatina si 1 bukfast.Dupa paste am verificat toate familiile si in 3 am gasit botci de roire.Le-am dat pe jumatate,am lasat cate 2 botci in stupii fara matca,iar ieri la unul dintre ei am gasit 2 matci.Ce trebuie sa fac in continuare?Multumesc pentru amabilitate.
Marius said,
13 august 2016 @ 6:45 pm
Buna ziua
mierepenet.ro se lauda ca vinde miere 100% naturala. Stiti ceva de acest site? As vrea sa cumpar de la cineva cu site, plata online si curier. Am cumparat de la mieresabadus si a fost foarte buna dar de ceva vreme vad ca au pe stoc miere productie 2015 la multe sortimente si as vrea productie 2016 .
marga danila said,
13 noiembrie 2016 @ 6:54 pm
Foarte instructive articolele despre miere(deja am salvat pagina sa pot reveni la ea),puteti sa-mi spuneti daca ,dintre cei recomandati de dvs,sunt si persoane care comercializeaza si laptisor de matca pur,necontrafacut , polen crud sau pastura?
Multumesc.
doru said,
14 noiembrie 2016 @ 1:37 pm
Marga: Cel mai simplu este sa ii sunati pe fiecare in parte, ca nu am scris la fiecare. O mica parte din ei ofera si alte produse apicole.
Cristina said,
8 ianuarie 2017 @ 1:40 pm
Mulțumesc pentru articol.
Mănânc în jur de 2 kg de miere pe luna și am rămas fără. Ma gândeam sa ma duc prin piața sa vad ce găsesc.
Mai am miere de lucerna dar e foarte ciudata, nu se zahariseste și arata ca un sirop. Face bula dar e doar un sirop mai gros. Am luat-o de la Eforie Nord de la o doamna doctor. Nu ma lasă inima sa o arunc asa ca o folosesc doar la cafea.
Adina Popescu said,
26 februarie 2017 @ 10:37 am
Buna ziua, minunat, detaliat, f binevenit articolul.
Aveti idee unde se poate testa mierea pentru eventualul continut de antibiotic?
Mi se pare o crima sa pui antibiotic albinelor stiind ca mierea se da si copiilor pentru proprietatiile ei minunate. Ajungi sa bombardezi cu antibiotic trupul firav al copiilor.
Numai bine!
doru said,
27 februarie 2017 @ 12:05 pm
Buna ziua. Puteti lua legatura cu specialistii de la Institutul Apicol.