Unde mananci arabeste in Bucuresti? (episodul 1)

Mancarea orientala este printre preferintele mele culinare cand este vorba de mancat in oras ceva bun. Nautul, mugurii de pin, ardeiul iute, carnea de oaie, condimentele o fac extrem de diferita fata de mancarea europeana. Fie ca e turcesc, libanez, persan, sudanez sau iranian, restaurantul cu specific arabesc are puterea de a transforma o seara in care iti este pur si simplu foame intr-o experienta culinara deosebita.

Cand vorbim de restaurante arabesti/orientale, de un lucru trebuie sa faceti abstractie: aspectul. Decorurile deseori va rup eminamente retina, eleganta lipseste cu desavarsire, iar mobilierul, faianta de pe pereti sau toaletele inghesuite va fac sa va ganditi de doua ori daca sa reveniti, mai ales daca sunteti insotiti. Dar daca faceti abstractie de decoruri si va concentrati pe ceea ce gasiti in farfurie, nu vor conta nici lampadarele oribile, nici faianta cu oglinzi de pe pereti, nici televizorul de peste 100 cm diagonala deschis permanent pe fotbal din Orient, stiri arabesti sau muzica arabeasca si nici ocheadele mustacioslor, mai ales daca sunteti purtatoare legala de fusta.

Restaurantele orientale de cele mai multe ori sunt afaceri de familie. Localurile (cu mici exceptii) sunt mici, au putine mese, putand fi lesne cuprinse de privirea agera a patronului, de cele mai multe ori prezent, fie in spatele tejghelei fie in bucatarie. Acest aspect are si plusuri si minusuri. Ca plusuri: mancarea este proaspata, personalul atent, patronul tot timpul in magazin, riscul de a manca ceva neconform aproape zero, primesti reduceri, bonusuri si atentii din partea proprietarului in special daca esti de-al casei etc. Printre punctele slabe:  de multe ori sunt prea multi “de-ai lor” la mese si asta va poate face sa va simtiti stingheri, rar gasiti bauturi alcoolice (nici macar bere), uneori chitanta fiscala este o problema, alteori nici chelnerul, nici patronul nu prea inteleg ce vreti. Dar astea sunt detalii.

Pana una alta, sa facem totusi distinctie intre aceste bucatarii.

Bucataria turceasca.

Este cea mai apropiata de a noastra. Chiftelele, sarmalele, vinetele umplute, ardeii umpluti sunt veniti in bucataria noastra neaosa pe filiera “otomana”. Turcii sunt bucatari priceputi si iubesc carnea de oaie, de vita sau de vitel. Un secret: nu stiu daca stiati, dar shaorma (doner kebab, cel pe sabie verticala) este o inventie recenta in bucataria turceasca, fiind “inventata” in … Germania, din cauza lipsei de spatiu. Daca veti merge la un restaurant turcesc cu traditie (Pinar din Drumul Sarii de pilda) veti vedea iskenderul in pozitie orizontala.

Bucataria turceasca va imbie cu supa de linte, supa de iaurt, supa de miel, ezme (un fel de zacuca iute, dar cu consistenta mai de salata de ardei si rosii si ocazional si cu vinete), musaca (de cartofi sau de vinete), kebaburi de toate felurile (eu prefer adana kebab – din carne tocata de oaie puternic condimentata), ghiveci (cu carne sau nu), pide (un fel de pizza turceasca, avand un aspect de “barcuta”) sau lahmachun (tot un fel de pizza simplificata, cu sos de rosii amestecat cu carne de oaie tocata si condimente; atentie, in limba turca c se citeste g, deci se pronunta lahmagiun) mazare, linte, fasole, bulgur (un fel de orez ca aspect, dar facut din grau, foarte satios mai ales in combinatie cu kebab), iar ca deserturi baclava, sarailie, cataif (toate fiind de fapt tot produse de patiserie insiropate si cu adaos generos de nuca, fisctic sau alune).

Restaurante turcesti pe care le recomand (mai mult sau mai putin – ideea este sa le incercati dupa gust, apropierea de casa sau de birou si desigur dupa buget):

Pinar (se pronunta  Pînar), in Drumul Sarii

Ido Memos, pe Doctor Felix, langa Piata Victoriei

Turkuaz, in Pavilionul H (Herastrau)

Anatolia, in parcul Tei (vedere spre lac, terasa superba si deserturi foarte bune)

A la Turca – la Lizeanu, un fastfood cu aspect kitschios, dar cu mancare foarte buna.

Edessa63 – preferatul meu, in Colentina (spre Voluntari) – aspect de cantina, dar mancare peste toate celelalte (parere personala).

[Va urma]

Articole cu tematica gastronomica cu iz de Gargantua prezentate de restaurantul The Harbour – locul in care doriti sa reveniti dupa orice periplu culinar din Bucuresti sau de aiurea.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

3 Comments »

  1. Claudiu Constantin said,

    28 mai 2012 @ 3:18 pm

    Mai e si Ali Baba, pe la Piata Muncii. Am fost si mi-a placut.

  2. Doru Panaitescu said,

    29 mai 2012 @ 9:07 am

    vine si alibaba, nu am ajuns inca la episodul “arabesti”

  3. cti97 said,

    29 mai 2012 @ 10:15 am

    ar mai fi si restaurantul libanez El Bacha din piata Alba Iulia

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu