Util: Cum sa te angajezi cand esti la inceput de drum

Dupa aproximativ o saptamana de la anuntul triplu (trei oportunitati de cariera) postat in numele unui client de-al meu, am primit peste 100 de mesaje email. Nu CV-uri, ca unii nu au trimis. Sunt mai Sandokani asa, se angajeaza numai cu un email trimis la panarama. De fapt, chiar despre asta vreau sa va vorbesc. Despre cum nu ar trebui sa tratati problema angajarii cand sunteti la inceput de cariera. Pentru ca din cele peste 80 de mesaje, putine pot face cu adevarat cu ochiul unui angajator, si in cazuri de mare concurenta, e greu sa va angajati daca nu sclipiti putin, iesind astfel din multime.

Desi teoretic acest articol este scris in urma analizei celor 100 de mesaje, cred ca poate fi extrapolat pentru orice tanar care gaseste pe internet o posibilitate de a se angaja intr-un post care-i face cu ochiul. Asa ca sa trecem la treaba si sa va spun ce ma doare cand citesc mesajele voastre. Tineti cont ca aici sunt publicate preponderent anunturi de angajare din industria de publicitate online, deci pretentiile angajatorilor sunt destul de mari, date fiind inalta specializare necesara in domeniu, respectiv concurenta puternica pentru orice post prezentat aici.

Bun, sa zicem ca ai vazut un anunt de angajare. Inainte de a-ti spune ce trebuie sa faci, hai sa iti spun ce sa nu faci – cateva lucruri de bun simt:

1. Nu trimite un email de angajare fara sa atasezi CV-ul. Citez: „Ai putea sa-mi spui despre ce corporatie este vorba? Sunt online copywriter la *********** si am 6 luni experienta. In principiu, n-as vrea sa plec de aici asa repede, dar pot conta numele si conturile pe care ar urma sa lucrez.”

Parerea mea: daca nu esti hotarat sa pleci, nu pleca. Daca nu am mentionat numele clientului, probabil ca nu o sa o fac nici la solicitari in mod expres. Daca vrei sa iti schimi locul de munca, trimite totusi un CV.

2. Este 2012 si inca nu am scapat de conturile: dani, simy, ina si alte alinturi in adresa de email.

Parerea mea: E chiar atat de greu sa faceti un cont de posta electornica serios, de tip prenume.nume @ yahoo, gmail sau altceva? E primul vostru contact cu un posbil angajator. Nu zic, 90% din cv-uri sunt deja trimise de pe adrese „normale”, harababura de acum cativa ani de zile se estompeaza viguros, dar inca mai avem intarziati.

3. Cand trimiti un CV? Cat mai repede, totusi la o ora decenta. Am primit cv-uri in weekend, la 12 noaptea, la 3 dimineata sau dupa expirarea termenului limita.

Parerea mea: Daca am postat anuntul pe 5 ianuarie si termenul era de o saptamana, incearca sa-l pastrezi. Daca totusi ai gasit cu intarziere anuntul, trimite cv-ul mentionand ca ai vazut cu intarziere si ca trimiti pentru a fi in baza de date.
Uitati mai jos graficul cu numarul de cv-uri primite DUPA deadline. Cu X sunt marcate cv-urile sosite in weekend, in chenarul rosu intarziatii. Un angajator mai firoscos din fire va tine cont daca trimiti cv-ul la timp sau in timpul saptamanii de lucru, la o ora decenta. Ce parere credeti ca isi face un HR care primeste de la voi un CV la 3 dimineata? Sau la trei saptamani dupa publicarea anuntului? Stiu oameni care se chinuie o luna sa scrie un CV, dupa ce vad un anunt care le face cu ochiul. Mai bine faceti-l de la inceput si trimiteti-l in mai multe parti, adaptand cv-ul dar mai ales scrisoarea de intentie in functie de postul respectiv.

4. Scrie ceva (concis, dar de efect!) in email-ul de prezentare. Nici prea lung, dar nici deloc.

Parerea mea: Nici o stufoasa scrisoare de intentie (au fost cativa „compozitori” – ganditi-va ca un om de HR poate are de citit zeci sau sute de CV-uri, nu va avea fizic timp sa va citeasca operele), dar nici pagina alba. Sunt cinci cv-uri venite pe principiul „buna ziua caciula, ca stapanul n-are gura”. E atat de greu sa va prezentati in cinci randuri, spunand ca ati gasit anuntul, aveti experienta in pozitia respectiva / sau chef sa invatati domeniul, dupa caz?

5. Nu scrieti in engleza ca raspuns pentru un anunt in limba romana. Am numarat 6 oameni care au aplicat la una din respectivele pozitii scriindu-mi in limba engleza.

Parerea mea: O astfel de abordare nu arata cat de bine stapaniti o limba straina, sau mai rau, ar putea ascunde fie neincredere, fie o incercare de epatare. Oricum la interviu veti avea o proba de limba straina sau macar veti conversa cu intervievatorul. A fac eo scrisoare pompoasa in limba engleza nu face decat sa creasca riscul ca angajatorul sa verifice fluenta voastra in acea limba. Si va fi vai de voi daca ati luat sablonul respectiv dintr-un model de scrisoare de intentie.

6. Atentie la exprimare si la tonul general de abordare. O candidata care a uitat sa ataseze cv-ul mi-a retrimis emailul, mentinand: „Daca as fi indragostita, as intelege de ce am uitata…Fiindca nu sunt,nu am o alta scuza decat ca sunt…bleaga :)) Am pus si in fromat word si pdf…e mai faina ala in pdf. Ms si scuze

Parerea mea: o astfel de abordare te cam descalifica de la orice post ai aplica. Atatea greseli de redactare/ortografiere intr-o fraza plus nelipsitul limbaj „de mess” (ms, smileys) denota nimic altceva decat neseriozitate.

7. Nu solicitati o intalnire fortata cu angajatorul. Mai multi candidati mi-au solicitat in mod expres acest lucru.

Parerea mea: ce sperati sa obtineti de la aceasta intalnire? Aveti un plan? Ce imi veti spune? Vreti sa zambiti frumos? Un om nu se angajeaza pentru ca zambeste frumos; mai mult, o astfel de abordare poate fi calificata drept „tupeu” sau „agresivitate”. Daca aveti un cv bun si o experienta relevanta pentru post, veti fi contactat(a) oricum. Nu fortati ca nu da bine.

8. Am primit cateva cv-uri de la cunostinte care au cv-ul unui prieten/verisor/iubit/cumnat/nas de botez etc.

Parerea mea: E foarte bine sa va recomande cineva. Dar da foarte rau sa nu imi trimiteti voi insiva cv-ul. Nu aveti calculator? Nu aveti degete? Nu stiti sa scrieti un email de prezentare? O sa va tina mama de mana la interviu? Nu cred. Luati-va inima in dinti si iesiti in lume. Mentionat ca il cunoasteti pe x/cutare/Gigel. Daca voi avea nevoie de recomandari ii voi contacta. Si da, folositi relatiile personale pentru ca functioneaza. Eu asa m-am angajat aproape de fiecare data in cariera mea si prefer sa am de unde lua pe cineva si sa cer recomandari sau sa bat obrazul, dupa caz. In plus, ganditi-va cat de aiurea este ca angajatorul sa va contacteze pe adresa celui care v-a recomandat. Va scarpinati cu mana altuia si nu este bine.

9. Nu lingusiti din primul email. Am primit un email in care sunt felicitat cu pompa pentru Bursa HR. Credeti ca nu stiu ce impact are asta asupra unui om caruia ii gasesc un loc de munca? Credeti ca mai sunt in etapa in care am nevoie de confirmari ale eforturilor mele de la un om aflat poate la inceput de cariera?

Parerea mea: stabiliti-va ca prim obiectiv angajarea. Laudele si linguseala gratuita nu au loc in afaceri. Sau nu in cazul meu. Poate in alte parti va iese, dar parerea mea este sa nu va bazati pe asta pentru o viitoare angajare.

10. Faceti orice sa luati jobul, dar evitati exprimarile autodistructive. Citez: „Nu stiu exact ce fel de persoana cauta prietenul tau, insa as aplica pentru pozitia de Junior Media Executive (ultimul job). Ideea e ca eu nu sunt foarte activa in mediul online. Ma rog, stau 90% din timp pe Facebook, insa daca pentru el conteaza sa am un blog, atunci nu as avea ceva care sa ma recomande.

Parerea mea: Pe bune?? O data zici ca nu esti activa in mediul online. Peste trei cuvinte zici ca stai 90% din timp pe Facebook. Ori asta mai degraba te descalifica: una e sa stai pe Facebook, alta sa zici ca stii sa lucrezi cu acest instrument si ca ai experienta. In incheiere negatia continua: daca pentru el conteaza sa am blog, mai bine stau in banca mea. Ori vrei sa iei postul ori nu vrei. Daca nu vrei, mai bine iti vezi de treaba. Daca vrei, vreau sa vad ca vrei sai vreau sa simt ca darami muntii pentru postul respectiv. E ca in bancul cu elefantul: cu atitudinea asta nu vei vinde elefantul.

In incheiere as vrea sa mai adaug ceva: nu as vrea sa se supere pe mine candidatii citati mai sus, pe care i-am citat numai si numai din motive didactice. Din motive lesne de inteles, le voi pastra anonimatul. Totusi, ii invit sa reflecteze asupra felului in care trateaza primul lor contact cu un viitor angajator. Nu vreau sa va demoraliez, dar am strans in ultimii 5 ani de cand tin Bursa HR peste 500 de cv-uri. Trebuie sa iesiti cumva din multime, si pentru a iesi trebuie in primul rand sa fiti in acea multime. Toate greselile de mai sus va cam tin departe de baza de cv-uri eligibile pentru un pot pe care il vizati sau il visati. Abia apoi vom lucra la fineturi, cum sa iesiti in evidenta in fata unui angajator, dar despre asta intr-un alt articol.

Spor la vanat locuri de munca, acum aveti si un mic tutorial despre cum va puteti imbunatati primul contact cu un angajator.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

5 Comments »

  1. Ioana said,

    16 ianuarie 2012 @ 12:11 pm

    Foarte constructiv articolul!
    Mi-a placut ce am citit.

  2. Linkuri de weekend said,

    20 ianuarie 2012 @ 12:33 am

    […] Util: Cum sa te angajezi cand esti la inceput de drum. Primul pas e o adresă de email decentă și un CV ușor de citit. […]

  3. Cum sa te angajezi in publicitate cand esti la inceput » Bogdana Butnar .ro said,

    21 ianuarie 2012 @ 10:15 am

    […] a inceput o discutie interesanta cu articolul asta care e mai mult o eliberare a frustrarilor lui la primirea unei avalanse de CV-uri proaste ptr un […]

  4. Sunday’s Media Recap | hoinaru.ro - Un blog intr-un pahar cu apa said,

    22 ianuarie 2012 @ 4:51 pm

    […] ştiri pe scurt: Doru Panaitescu a scris un mic ghid pentru cei care vor să se angajeze, Dan Filoti pleacă de la Prosport la DigiSport iar Costin […]

  5. Despre angajari said,

    24 ianuarie 2012 @ 2:31 pm

    […] Doru Panaitescu a scris de un subiect de care mie mi-a fost jena sa scriu: angajarea. […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu