Zvon: Cica s-ar inchide Centrul Vechi!

Azi dimineata am asistat la o discutie care m-a lasat cu gura cascata: exista un mare proiect imobiliar care ar viza toata zona istorica, “Centrul Vechi” cum ii spun amatorii de bere la terasele patriei. Trecand peste inefabila oroare care ma incearca cu gandul la aceasta atrocitate, stau si ma gandesc ce implicatii ar avea acest proeict pentru un Bucuresti si asa prea putin bagat in seama de turismul mondial…Desi e improbabil ca acest proiect sa fie aprobat, fac un exercitiu de tip “Independence Day”, sa vedem ce s-ar intampla daca in toamna buldozerele ar intra (iar) in Centrul Vechi al Capitalei.

In primul rand, turismul de tip city-break ar scadea vertiginos. Nu am date, dar din discutiile mele cu multi patroni de restaurante din zona veche, turistii straini sunt o buna parte din consumul zilnic. Eu de exemplu evit Centrul Vechi pentru ca nu am unde parca. Dar pentru turistii cazati “downtown”, zona plina de terase e o buna alternativa la muzeele cu cerberi “patrioti”, anti-fotografie si prea firoscosi, despre care toti avem numai cuvinte de lauda.

In al doilea rand, circulatia ar fi si ea afectata. Uitati-va numai cum se circula la Univeristate in dreptul statuilor.

In al treilea rand, industria de restaurante si in general de going out ar fi grav afectata. Sunt aproape 200 de localuri in Centrul Vechi. Demolarea si inchiderea lor ar insemna:

– procese sau cheltuieli de despagubire imense

– cresterea chiriilor pe piata de restaurante/cluburi/cafenele

– pierderea de vanzari adresate turistilor romani si straini

– pierederea unui aer firesc, turistic, prietenos al Centrului Capitalei.

Ani de zile ne-am tanguit ca avem un Centru paraginit, lasat de izbeliste, ocupat cu forta de tuciuriii care au profitat de lipsa actelor sau de nepasarea retrocedatilor. Acum, cand in sfarsit Centrul Vechi prinde contur, prinde stil, nu e pacat sa il aruncam la groapa de gunoi a intereselor rechinilor imobiliari?

Am fost in multe orase europene unde farmecul teraselor “in strada” era senzational. Noi de ce sa nu avem asa ceva? Nu meritam?

Bonus: am gasit si un articol in Capital care e un fel de buzdgan aruncat de zmeu in poarta castelului. Sa fie asta inceputul sfarsitului Centrului Vechi?

[later edit] Au mai scris de asta Chinezu, Cabral si Roxana.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

15 Comments »

 1. Titus said,

  30 august 2011 @ 2:10 pm

  Nu, nu, urmează campania de angajament social: salvați Centrul Vechi 🙂 Prietenii știu de cine și de ce.

 2. drnovac@gmail.com said,

  30 august 2011 @ 2:30 pm

  Sunt vorbe la un shpritz. Baietii aia vorbesc de proiectul ala de ani buni, tot asa cum circula o gramada de alte scenarii din 2006 incoace 🙂

 3. Doru Panaitescu said,

  30 august 2011 @ 2:39 pm

  Or fi, n-or fi, in sfarsit aveam si noi ceva mai bun, vad ca il paradesc.

 4. dragos said,

  30 august 2011 @ 8:20 pm

  ei, hai sa fim seriosi, centrul vechi al bucurestiului este o ghena ordinara. “Ceva mai bun” mi se pare cel putin exagerat. E drept ca optiunea la ghena asta nu este un proiect imobiliar insa sa nu ne jucam cu cuvintele, zic 🙂

 5. Vreți sau nu să se închidă centrul istoric? | Chinezu said,

  31 august 2011 @ 8:08 am

  […] câțiva ani, când centrul istoric al Bucureștiului era o pastă mizeră și insalubră (mai sunt și acuma porțiuni de astea, dar per total e valabil) toată lumea se plângea că […]

 6. BasM said,

  31 august 2011 @ 8:49 am

  Nu pot fi de acord cu *dragos* la faza cu „ghenă ordinară”; terasele de fiţe mă lasă rece şi –câtă vreme geluiţii stau în ele fără să părăsească incinta– nu mă deranjează.
  Mai mult, am şi locuri preferate: Old City, St. Patrick’s, La Historia (şi să mai băgăm pentru subliniere: La Historia!), La Comedie…
  Dar… Sunt coşmelii de bodegi, împărţite frăţeşte de Dorei cu răchie-n venă (nu, nu-i vorba de… Doru :D) proaspăt ieşiţi în timpul programului de săpat la cabluri suspendate, şi de cealaltă parte „roacheri” rupţi în freză după ultima zdrăngăneală. Aş merge să aplaud buldozeristu’ care trece prin ele.
  Dar, revenind totuşi la temă: zvonul ăsta (aştept confirmări) mi-aş dori cel mai tare să fie despre terenurile virane, sau despre casele cu acoperiş spart şi duhoare de urină trăsnind prin cercevelele în care au rămas doar cioburi.

 7. Refuzake said,

  31 august 2011 @ 10:16 am

  Ar fi o prostie, ăştia chiar au de gând să strice tot. Întradevar pe acolo sunt multe clădiri foarte vechi care le-ar putea demola, la alea să se gândească şi să-şi plănuiască un perimetru de constructie.

 8. Prin centrul vechi din Bucuresti… « Mr. Madpenguin said,

  31 august 2011 @ 10:24 am

  […] somnul cu o stire,  zvon, nu stiu exact ce e, pe care am gasit-o in mai multe locuri. (1, 2, 3, 4), deci eu zic ca ceva, ceva sambure de adevar trebuie sa […]

 9. Se inchide Centrul Vechi din Bucuresti? :O « Cristina Constantinescu said,

  31 august 2011 @ 10:32 am

  […] mai scris despre asta Cabral, Chinezu, Locke, Roxana, Doru Panaitescu, Mad Pinguin. Spune si altora:FacebookTwitterLinkedInEmailLike this:LikeBe the first to like this […]

 10. Cristina said,

  31 august 2011 @ 12:52 pm

  Desi sunt din provincie, ador Centrul Vechi si sper sa nu fie adevarat zvonul acesta.

 11. Octav said,

  2 septembrie 2011 @ 4:59 pm

  Eu chiar nu îi înţeleg pe oamenii care dau în centrul vechi. Într-adevăr, are mult loc de evoluat dar trebuie sa îl apreciem şi să ne bucurăm de el.
  Am o grămadă de străini pe care îi duc acolo şi sunt impresionaţi, de atmosferă şi în special de mulţimea prezentă acolo chiar şi Luni seara. Eu sunt impresionat de calitatea serviciilor, fiind multe localuri, sunt nevoiţi să ţină calitatea sus.
  Orice oraş civilizat are aşa ceva, să ne bucurăm că avem şi noi.
  Mă deranjează cerşetorii dar din păcate ai parte de ei peste tot 🙁

 12. Doru Panaitescu said,

  4 septembrie 2011 @ 11:33 pm

  Si eu sunt de acord cu tine. E cel mai bun lucru care i s-a intamplat Capitalei in ultimii douazeci de ani. Mergem oricand in Centrul Vechi, just say when 🙂

 13. Dana Ni said,

  5 septembrie 2011 @ 1:33 am

  Hehe, Doru, mergem pe Centrul Vechi? 🙂

  Da, Bucurestiul are finally o inima care bate… in centru! Aseara am prins niste jazz-men francezi cu un super show, se jucau efectiv. Frumooos.

 14. Centrul Vechi/Istoric.. | Cosmin Tudoran - 1/3 Ca$$a Loco said,

  7 septembrie 2011 @ 3:55 pm

  […] astia (Cabral, Doru Panaitescu, Roxana) se intreba unde iesim daca se inchide centrul vechi. Eu, cu o ridicare rapida a […]

 15. Prin centrul vechi din Bucuresti… » Madpenguin said,

  12 ianuarie 2012 @ 3:52 pm

  […] somnul cu o stire,  zvon, nu stiu exact ce e, pe care am gasit-o in mai multe locuri. (1, 2, 3, 4), deci eu zic ca ceva, ceva sambure de adevar trebuie sa […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu