Ciorbe Alese
[atentie, pagina in lucru! – puteti nota linkul scurt pe telefon sa il aveti la indemana, intr-un fisier text sau intr-un sms draft. http://bit.ly/ciorbealese]
De multa vreme ma batea gandul sa intocmesc aici o resursa utila cu ciorbe, supe, creme si alte zemuri de care poate aveti pofta si nu stiti unde sa le mancati, nu ati auzit si vreti sa incercati, va fac cu ochiul prin vreo carte de retete dar nu aveti la indemana ingredientele, aragazul sau timpul necesar realizarii lor.
De ce o lista de ciorbe? Pentru ca ne-am saturat de cartofi prajiti, sandisuri, shaorme, pizza, burgeri si alti inclocuitori de mancare ca la mama acasa. Bun, daca sunteti din Ardeal nu veti fi mancat in veci la mama acasa un bors de peste lipovenesc de care numai in Delta sau Dobrogea mai gasiti sau o ciorba de păcele (mate si maruntaie de miel) cum doar oltencele stiu să gateasca. Dupa cum daca sunteti din sudul tarii nu aveti ce mama sa va fi gatit ciorba radauteana de pui sau supe de visine, tot specialitate ardeleneasca.
Asa ca vin cu o lista de zemuri alese, de care nu gasiti oriunde, la care am asociat o lista de restaurante, bodegi, pensiuni, terase sau alte locuri unde puteti pe o suma modesta (intre 4 si 20 de lei) sa va delectati cu bunataturi cu totul altfel decat clasica ciorba de pui a la grec sau ciorba de burta de care probabil sunteti satui.
Ciorbe alese
Ciorba de cartofi si ciuperci in paine – restaurantul Centimeter, Viena
Ciorba de fasole in paine – Restaurantul Cetate, Alba Iulia
Ciorba saseasca de fasole cu tarhon, afumatura si prune uscate – restaurantul Hanul din Ardeal, Feldioara (la 10 km de Brasov spre Sighisoara)
Ciorba radauteana de pui – Conacul Danes, langa Sighisoara
Ciorba de cocos – Moara Dragaicelor, Buzau
Ciorba de potroace cu aripi de curca – Hanul Haiducilor, Ramnicu Valcea
Ciorba de cartofi cu afumatura – restaurantul Hanul din Ardeal, Feldioara (la 10 km de Brasov spre Sighisoara)
Supe alese
Supa clara de ficat – restaurantul Bavaria, Bucuresti
Supa de ceapa – restaurantul Bavaria, Bucuresti
Supa de coada de bou – restaurant zahana Zaxe, Bucuresti
Supa de porumbel – Popasul Stejarul, Cerbu (langa Pitesti)
Supa de bibilica – Popasul Stejarul, Cerbu (langa Pitesti)
Supa de ou cu parmezan – restaurant Da Mario, Bucuresti
Creme alese
Crema de busuioc – Balkan Bistro, Bucuresti
Crema de ciuperci – restaurantul Chez Marie, Bucuresti
Crema de dovlecel – Balkan Bistro, Bucuresti
Crema de mazare si ficat de rata – restaurant Baracca, Cluj
Borsuri alese
Bors de gasca dolofana in zeama de varza rosie – restaurantul The Harbour, Bucuresti
Bors de peste in zeama de varza – Hanul Stejarul (Cerbu)
Bors de raci
Storceag – bors de burta de sturion (sau peste alb) – restaurant Casa Tulceana, Bucuresti
Alte ciudatenii
Ciorba gulas de crap – restaurant Fehertoi Gulyas Csarda, Szeged
Ciorba gulas de somn – restaurant Csarda, Novi Sad
Ciorba de maruntaie de miel – restaurant Ciflika, Ruse
Ciorba de maruntaie de miel cu carne de berbecut – popasul Stejarul, Cerbu
Ciorba de coada de bou – restaurant Hanul Gazarilor, Ploiesti
Pentru comentarii si sugestii va rog sa folositi articolul de pe blog. Puteti nota linkul scurt pe telefon sa il aveti la indemana, intr-un fisier text sau intr-un sms draft. http://bit.ly/ciorbealese
Neverificate
(lista cu recomandari de la prieteni la el de gurmanzi, ca mine, de incredere, de-ai nostri, dar care nu au apucat sa ma vada cu lingura deasupra lor)
Storceag – restaurant Marea Neagra, Sulina