Mușcătura de viperă și efectele sale

Întrerupem puțin programul de difuzări de fotografii frumoase din natură cu un semnal de alarmă. Sunt ferm convins ca tot efortul meu (și al altor fotografid e natură, biologi, naturaliști, ecologi etc) de a populariza diverse specii de animale sălbatice atrage invariabil prozeliti. Acest articol este redactat în special pentru iubitorii de natură, care mă întreabă frecvent cum e cu viperele, dacă m-a mușcat vreodată vreuna și ce poți păți. Răspunsul meu este același, invariabil: nu și nici nu am de gând să fiu mușcat, pentru că poti păți lucruri urâte, de la ce veți citi mai jos până la pardesiul de scânduri. Deși am manevrat niște zeci de vipere (că nu vreau să zic sute), cel mai frecvent întâlnindu-mă cu Vipera ammodytes (care are și cea mai păcătoasă mușcătură ca urmare a cantității mari de venin), niciodată nu am manevrat speciile veninoase cu mâinile goale, ci folosind mănușă, cârlig, clește sau alte instrumente adecvate. Avem însă un caz recent, soldat din fericire doar cu spitalizare. Un nene, nitel băut, cu niște fete pe lângă, a simțit nevoia să o facă pe viteazul, când fetele au început să chițăie ca e un șarpe în potecă. Omul mai prinsese șerpi cu mana goală, așa că a procedat ca in filmul de mai jos.

Vipera cu corn (Vipera ammodytes ammodytes)până la urmă l-a mușcat discret de deget și, abia după strigătele biologului pe care inițial l-a ignorat, victima a decis până la urmă să sune la 112. După cum se poate vedea în film, nici urmă de viperă agresivă, cum apare de regulă în presă și în poveștile unora și altora: omul a venit din fundul potecii chitit să o prindă cu mâinile goale și a manevrat-o defectuos, ignorându-i pe cei din jur care recunoscuseră specia.

Un prieten cu care am iesit la herping (multumiri, Marian Cazacu, pentru implicare!) s-a interesat ce s-a întâmplat DUPĂ ce s-a terminat filmarea. Am profitat de aceasta ocazie (nedorită) dar instructivă, cred eu, utilă tuturor celor ce se gândesc să se apuce de treaba asta, să știe în ce se bagă și ce riscă.

Citez din ce a relatat Marian dupa ce a inchis telefonul cu omul care fusese muscat:

Ca o concluzie la ce s-a intamplat, pentru cei interesati:
– erau in concediu/distractie, usor băuți (nu rău) dar suficient
– tipul care a luat vipera în mână mai prinsese serpi la el acasă în județul Bacău și nu i se întamplase niciodataă nimic, era obisnuit, nici nu i-a trecut prin cap pe ce a pus mana, mai ales ca vipera era mică ca dimensiune.
– era calm pentru ca nu a simtit mușcătura și nu a știut ce să creadă cand toti tipau la el.
– au urcat pe barca, in 15 min au inceput durerile ingrozitoare si s-a dizolvat unghia,. Acea filmare l-a ajutat pe doctor sa stie ce l-a muscat si cat de rau a primit singura doza de ser din spital.
– 3 zile a vomat cotinuu si in primele 2 zile s-a pus in discutie daca ii taie falanga de care l-a muscat sau nu
– acum e ok dar inca in pat, intreg, are deja vreo 2 saptamani de la patanie

Toate astea in conditiile in care a primit ingrijiri medicale in mai putin de 30 min de cand l-a muscat.

Consider ca trebuie sa fie o invatatura pentru toti cei care intra in contact cu ele si sa stie ce urmari pot avea muscaturile lor, sa fim mai atenti in viitor.”

Desi vipera nu era adulta, veninul injectat a fost suficient să provoace daune serioase, chiar si cu ajutor medical specialziat acordat repede. Deci nu va jucati de-a serpii in encunostinta de cauza. Mie mi-a luat cativa ani buni să manevrez in conditii de siguranta (cu manusa obligtoriu) specii veninoase (si va anunt ca in Europa mai sunt cel putin trei specii de serpi veninosi care nu sunt vipere, deci atentie mare la enunt!)

Asadar: nu stiti ce specie este, nu puneti mana! Daca altii o fac nu inseamna ca puteti si voi. Interesati-va despre ce specii gasiti unde calatoriti si de preferat, lasati-le in pace daca nu stiti EXACT ce vedeti si ce puteti atinge si ce nu. Cumva, prin actiunile / fotografiile / experientele / interactiunile pe care eu ()si alti hfieldherperi si fotografi de natura vi le impartasesc pot determina unele persoane sa incerce aceleasi lucruri. Va repet: animalele salbatice sunt imprevizibile si au resurse de aparare nebanuite. Dacă vă plac animalele, multumiti-va sa le vedeti in fotografii sau sa atingeti doar ce stiti cu exactitate. Este ca la ciuperci, toate arata bine in padure, dar nu toate pot lua calea farfuriei. Stay safe!

Închei cu o fotografie cu cea mai veninoasă specie de vipera din Europa alaturi de mesajul: stați departe de ea. E mai bine pentru voi.

Dacă vă pasionează animalele sălbatice, găsiți mai multe informații la zi despre fauna din țara noastră și pe grupul dedicat acestora, Fauna României – Conservare prin Educație.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

5 Comments »

 1. Abbey D. Gatto said,

  18 iulie 2017 @ 11:02 am

  Situatii similare se intampla zilnic in toata lumea. Vitejia se impaca mult prea bine cu lipsa de educatie si rezultatul nu e intotdeauna unul fericit.

 2. Bogdan said,

  18 iulie 2017 @ 5:07 pm

  Super articol, chiar eram curios de cum au evoluat lucrurile. Multumim pentru informatii.

 3. Lungu Gh. said,

  21 iulie 2017 @ 6:02 am

  Omul din Buzău privea totul prin ecranul telefonului și asta mi se pare elocvent. Ceea ce spune Panaitescu ca un băiat fin reformulez aici pentru cei care preferă comunicarea directă: Când mergi în natură nu fi idiot.

 4. Vipere – ce, unde și cum ne ferim? said,

  26 mai 2018 @ 11:56 am

  […] Mușcătura de viperă și efectele sale […]

 5. Bloguri despre natură – natura și natura omului said,

  20 noiembrie 2019 @ 1:58 pm

  […] https://www.dorupanaitescu.ro/ Doru este așa cum spune ”umblat pe coclauri” ca nimeni altul și face niște sinteze care lămuresc definitiv câte un subiect (exemplu) […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu