Bucate alese: Rețete de mâncare tradițională la ceaun

Deși sunt oameni care au gătit la ceaun cel puțin o dată în viață, o parte și mai mare din românii pe care îi cunosc personal sunt amatori de o mâncare bună, tradițională, la ceaun. La străini e și mai ciudat, oamenii aia știu de ceaun de fontă doar din poze. Dar piață pentru așa ceva există peste tot.
Pentru ei, dar și pentru posesorii de ceaune sau bucătarii amatori am de gând să deschid o listă a mâncărurilor tradiționale făcute la ceaun. Lista este regională pe alocuri, probabil mai târziu va fi categorisită după regiunile istorice dar, momentan, va fi alfabetică. În lista de mai jos nu intră dulcețuri, magiunuri, zacuscă și alte preparate care se fac în mod tradițional în ceaun/tuci, precum și diverse alte feluri comune de ciorbe, supe, borșuri, mămăligi sau alte mâncăruri gătite care se pot face în orice alt recipient.

Ardei umpluți la ceaun (C) (V) (T)
Balmoș (N) (T)
Bobgulyas cu afumătură și cârnați (C) (T) (T)
Borș de pește lipovenesc (C) (T)
Carne de mistreț cu vin și usturoi la capac (C) (I)
Cartofi noi copți în lapte sau zer (N)
Ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură, tarhon și prune uscate la ceaun (I) (C) (T)
Ghiveci de legume la ceaun (C) (N)
Ghiveci măcelăresc la ceaun (C)
Gulyas de gât de vițel cu găluște la ceaun (C) (T)

Gutui cu carne tocată la ceaun (C) (I) (T) (rețeta cu foto aici)
Hribi cu smântână (N) (V)
Jumări de gâscă/rață/porc la ceaun (I) (C) (T)
Oaie/capră/ied/miel la ceaun (P)
Organe de miel/ied cu ceapă la ceaun
Ostropel de pui / cocoș / curcan (C)
Mămăligă cu lapte la ceaun (N) (C)
Papricaș de pui cu smântână la ceaun (C) (T)
Pomana porcului la ceaun (I) (C)
Rață sau gâscă cu varză la ceaun (C) (T)

Musaca cu cartofi și vinete la ceaun (C) (T)
Plachie de crap la ceaun (C)
Pui umplut la ceaun (C) (T)
Puricei de mămăligă la ceaun (C)
Saramură picantă de scrumbie/biban/crap la ceaun (C) (V) (T)
Saramură oltenească de pui la ceaun (C) (T)
Sarmale la ceaun (C) (T)
Storceag de nisetru la ceaun (C) (T)
Supă ardelenească de salată (C) (N)
Teci oltenești cu smântână la ceaun (N) (C)

Tocană de fasole cu afumătură la ceaun (C)
Tocăniță de cartofi cu coaste afumate de purcel la ceaun (C)
Tochitură de porc la ceaun (I)
Tuslama cu iaurt și usturoi (C)
Varză murată cu carne de la garniță la ceaun (I) (C)
Zeamă de oase acrită cu moare la ceaun (C) (I)

Legendă abrevieri:
(C) – necesită capac
(I) – mâncare de sezon rece
(N) – fără carne
(P) – mâncare de primăvară
(V) – mâncare de sezon, văratecă
(T) – mâncare care necesită un timp mai îndelungat de pregătire