Șerpii României – ghid ilustrat cu cele 10 specii de șerpi din Romania

–-
(actualizat la 07.iun.2023)

Pentru că știu că articolele lungi, documentate, sunt mai citite decât cele scurte și pentru că articolul despre viperele din Romania, respectiv cel despre șopârlele României au fost bine primite de cetățenii plictisiți de articolele bombastice despre invaziile de șerpi din presă, m-am gândit că azi, prima zi oficială de toamnă, e un moment bun să citiți despre speciile de șerpi din România.


[Portret de șarpe de casă – Natrix natrix, șarpele cu care este cel mai probabil să vă întâlniți în România]

Adesea huliți, călcați de mașini, loviți de sapă, băgați în sticle de ciobani, braconați pentru plăcerea colecționarilor de reptile sau zidiți de vii în tencuiala caselor, șerpii României au o reputație la fel de nemeritată pe cât sunt înșiși de variați și fascinanți pentru cei ce iubesc natura și biodiversitatea. Scriu acest articol pentru cei ce nu știu niciodată ce șarpe au văzut, pentru cei care cred că orice șarpe din iarbă e viperă (chiar dacă uneori e un simplu furtun de cauciuc), pentru cei ce cred ca în Snagov sunt specii mutante de la nuferii de pe lac, pentru cei ce dau intai cu sapa sau parul și abia apoi se uită la ce au omorât (de pomană), pentru cei ce cred că viperele, balaurii și ceilalți serpi se urcă pe piciorul vacii și îi sug laptele, stârpind-o și în sfârșit pentru cei ce vor să știe adevărul despre aceste ființe atât de neînțelese. Avem zece specii de serpi in Romania, mari și late, pe care mă ofer să vi le prezint în continuare mai jos.

Șarpele de casă (Natrix natrix)

Sarpele de casă este cel mai raspandit sarpe european si implicit sarpe ce poate fi intalnit in Romania. Alintat popular drept sarpele casei, sarpele cu flori la urechi (datorita celor doua pete albe din dreptul capului), sarpele de casa este un vanator acvatic, hranindu-se preponderent cu broaște si alte animale mici.

Nu este veninos si nici agresiv, mai mult, este specialist in a face pe mortul, odata incoltit (fenomenul se numeste tanatoza). In Romania poate fi vazut aproape oriunde, de pe malul marii pana la munte, ajungand si la altitudini de peste 1000 de metri. Talia sa variaza, de la 15-20 de centimetri (puii) până la un metru, exceptional mai mult (femelele sunt mai mari și pot depăși chiar 1,2-1,4 metri – dar sunt exemplare rarissime).

Pupila este rotundă și abdomenul tărcat (alb cu negru, de regulă în pătrate de sah), în acest fel fiind usor de deosebit de serpii de apă care au burta galben cu negru (veți vedea mai jos). Acest șarpe are o variabilitate cromatică și de desen dorsal destul de variată: de la complet negru la aproape gri, cu pete negre sau cu două dungi luongitudinale, deschise la culoare, de la gât pe lungimea corpului, spre coadă (uneori si dungi si pete intercalate).

In postura defensiva isi poate lati capul, astfel ca de multe ori este confundat cu viperele, mai ales ca varietatea de culori e mare (de la masliniu, cafeniu, tentă albastruie sau negru lucios).

Șarpele de apă (Natrix tessellata)

Sarpele de apa, și el excelent inotator (Natrix în limba latina asta și înseamnă, înotător), se hrănește cu pești si alte animale mici, acvatice, pe care le vânează prin imersie, putând sta destul de mult sub apă. Nu poate înghiți hrana în apa, de aceea este usor de vazut pe malul baltilor. Habitatul sau este mult mai legat de apa decat al sarpelui de casă, cu care este înrudit.

Nu este o specie veninoasă și nici agresivă. Și acest sarpe, pentru a se apăra, poate intra în tanatoză (pretinde că e mort). Ca si ruda sa de mai sus, o alta arma defensivă este eliberarea unei secretii cu miros extrem de neplăcut. Talia sa variază, de la 16-20 de centimetri (puii) pana la un metru, exceptional mai mult (idem, femelele sunt mai mari decat masculii).

Sarpele de apa poate fi vazut in zonele umede din aproape toată țara, dar cu predilecție în lunca și Delta Dunarii, precum si de-a lungul afluentilor săi principali. Poate prezenta desen dorsal, oarecum asemănător cu viperele, motiv pentru care și el adesea este confundat cu acestea.

Pupila este galbenă, rotundă, capul alungit și ascuțit, caracteristic, iar abdomenul tărcat (galben-portocaliu cu negru, variabil).

Șarpele de alun (Coronella austriaca)

Sarpele de alun este o specie neveninoasa, putand fi intalnita in majoritatea zonelor tarii, preferand zonele împădurite. Deși este un șarpe neveninos, acesta este imun la veninul viperelor de la noi, pentru că… le mănâncă! Da. șarpele de alun este un mare amator de reptile (șopârle de toate neamurile, inclusiv năpârci, precum și toți șerpii pe care îi întâlnește în arealul său european, fie ei veninoși sau nu). Aici găsiți și un caz documentat cu fotografii.

Serpii de alun sunt si ei de talie medie, exemplarele adulte rareori depasind un metru. Ochii sunt rosii, cu pupila rotunda, botul sarpelui este rotunjit. Abdomenul este rosiatic la juvenili si argintiu sau negru la adulti. Culoarea este variabila, cu romburi sau dungi, care insa pot lipsi la unele exemplare.

Un mecanism de apărare este dunga caracteristică pe ochi pentru a ascunde acest organ vital de atacul pradatorilor, in special al pasarilor si, adesea, are un V desenat pe cap, motiv pentru care este confundat cu viperele.

Șarpele lui Esculap (Zamenis longissimus)

Sarpele lui Esculap (numit si sarpele păsăresc) este o specie arboricola, de talie mare, specializat in vanarea pasarilor, consumand si oule acestora dar si soparle si mamifere mici (rozatoare, lilieci etc). Coada este alungita si subtire, facandu-l usor de distins de alte specii de serpi de culoare inchisa, cu care poate fi confundat.

Poate fi intalnit in tot arcul carpatic, dar si in alte zone impadurite din vestul sau sudul tarii, inclusiv in Dobrogea. Este o specie neveninoasa. Si el face tanatoza (pretinda ca e mort) pentru a scapa de pradatori.
Sarpele lui Esculap este un excelent catarator, putand fi gasit ocazional si in arbori si arbusti, in cautare de prada.

Poate ajunge la 2 metri, exceptional mai mult, fiind destul de dependent de habitatul sau preferat, zonele împădurite.

Puii au un desen caracteristic, alb cu negru, fiind si ei usor de confundat cu viperele. Majoritatea puilor de serpi neveninosi au acest mimetism functional, semanand cu puii de vipera in primii ani de viata.

Șarpele de stepă (Dolicophis caspius)

Denumit si sarpe de sadina, sarpe de dudau sau sarpe rau, acesta este un sarpe de talie mare, putand depasind doi metri. Șarpele de stepă poate fi întâlnit in sudul României, din Dobrogea până în Banat și ocazional si mai sus în Câmpia de Vest.

În București a fost semnalat acum câțiva ani într-o curte din cartierul Berceni, specia fiind in expansiune spre vestul țării și spre nordul Câmpiei Române.

Acest șarpe este un luptător redutabil, putând înghiți popândăi adulți, una din prăzile sale preferate. În cazul în care este încolțit adoptă o postură defensivă destul de temperamentală, nesfiindu-se să muște în repetate rânduri și să mimeze atacuri fulgerătoare.

Este o specie neveninoasă, care fuge cu mare viteză când este descoperit în vegetație, de unde preferă să vâneze prin ambuscadă.

Ochii sunt rotunzi, culoarea pe spate maslinie, fara desen, coada subtire si lunga. Puii au maui mult alb pe cap, iar desenul de pe spate imita desenul viperelor cu corn, cu care impart habitatul.

Balaurul (Elaphe sauromates)

Acest sarpe enigmatic este prezent în Dobrogea și, mai rar în alte zone stepice din estul tarii. Este un sarpe de talie mare, atingand doi metri si chiar mai mult. Are o dunga inchisa la culoare care ii mascheaza ochiul pentru a evita acatul pradatorilor intr-un organ vital, aidoma sarpelui de alun. Culoarea este deschisa pe abdomen (galbui variabil) iar spatele cu tentă albastruie, cenusie sau măslinie, cu desen tipic.

Este o specie neveninoasa si neagresiva. Poate fi intalnit si in zona localitatilor, fiind mare amator de pasari, oua de pasari, reptile si rozătoare. Traieste in zone de stepa, deschise, dar poate fi intalnit si in zona malurilor de lut/loess, unde vaneaza pasari care cuibaresc in faleze, fiind un excelent catarator.

Juvenilii sunt tarcati, pentru a mima desenul viperelor cu corn , cu care impart habitatul.

Acestia nu seamana aproape deloc cu adultii, cu exceptia dungii de pe ochi, caracteristică speciei.

Vipera comună (Vipera berus)

Numita si vipera cu cruce, vipera de munte sau vipera neagra, vipera comuna este o specie intalnita preponderent in arcul carpatic, dar si in alte zone joase din nordul tarii sau Ardeal. Nu este prezenta in Dobrogea (singura specie care nu este prezenta in Dobrogea).

Vipera comuna este o specie extrem de rezistenta la frig in comparatie cu alti serpi. Uneori poate fi vazuta sorindu-se si la finalul sezonului rece, chiar pe zapadă. Este o alta specie intalnita pe aproape tot continentul european (doar șarpele de casă este mai răspândit decât vipera comună), mai putin in sudul extrem si in sudvestul continentului, unde găsim alte specii de vipere. Muscatura sa poate fi periculoasă pentru om, de aceea in cazul in care sunteti muscati mergeti de urgenta la primul spital, chiar daca simptomele nu sunt prezente de la inceput.

Corpul este scurt si gros, iar coada este mai scurtă proporțional cu corpul fata de serpii neveninosi. Vipera comună are în mod obisunuit 40-80 centimetri. Desenul este extrem de variabil, forma tipica cu romburi pe spate fiind prezentă, dar nu obligatorie. Ochiul este de regula rosu sau portocaliu iar pupila este eliptica (verticala, ca la pisici).

La exemplarele melanistice (in special la subspecia nikolskii) irisul poate fi intunecat datorita melanismului iar pupila eliptica nu este atat de evidenta. Viperele pot fi complet negre (ambele spubspecii de la noi din tara prezentand exemplare melanistice), de aceea sunt usor de confundat cu alte specii neveninoase (sarpele lui Esculap sau sarpele de casa). Pupila eliptica si forma corpului sunt insa determinante in stabilirea exemplarului văzut ca fiind cu potential periculos sau nu.

Vipera cu corn (Vipera ammodytes)

Cea mai temuta specie de șarpe de la noi, datorita veninului puternic, injectat in cantitate mai mare decat la celelalte specii de vipera.

Din fericire, este usor de recunoscut dupa protuberanta cornoasa de pe cap, caracteristică.

Vipera cu corn este de talie mare in comparatie cu celelalte doua specii, ajungand exceptional si la 1 metru.
Culoarea si desenul dorsal variaza, dar multe exemplare au romburi caracteristice, paleta de culori variind de la galben cu maroniu inchis la roscat, negru cu alb etc. Exemplarele melanice sunt mult mai rare la această specie de vipere.

Vipera cu corn poate fi intalnita in Dobrogea si sudvestul tarii (Banat/Oltenia), dar populatii izolate pot fi intalnite si in Hateg, Hunedoara, Cozia etc.

Vipera de stepă (Vipera ursinii)

Vipera de stepă este o specie rară, avand un areal fragmentat si populatii putine. Poate fi intalnita in Ardeal (judetele Alba, Cluj), nordul Moldovei si Delta Dunarii. Veninul ei este mai putin toxic decat al celorlalte doua specii prezentate mai sus, dar este o specie cu potential periculos. De aceea muscaturile trebuie tratate cu seriozitate deoarece confuzia cu specia V. berus (vipera comună, prezentată mai sus) este ușor de făcut.

Sper deosebire de celelalte specii, aceasta nu sta in stancarii, preferand pajistile seculare, cu vegetatie perena. In Delta Dunarii este intalnita in zone nisipoase, cu vegetatie rară. Vipera de stepă este greu de văzut, datorită vieții ascunse si populației totale de mici dimensiuni.

Vipera de stepă este de talie mică, avand in mod obisnuit 40-60 cm. Pupila este eliptică (dispunere verticala), corpul scurt si gros, coada se termina brusc, iar desenul de pe spate cu romburi, caracteristic.

Boa de nisip (Eryx jaculus)

Un alt șarpe misterios, greu de vazut, pana nu demult considerat chiar disparut din fauna Romaniei. Totusi, recent au fost descoperite populatii noi (povestea pe larg aici), astfel că ne putem bucura ca avem si in tara noastra singura specie de boa de pe continentul european.

Acest șarpe constrictor trăiește o viață ascunsă, preferând falezele de lut din sudul tarii, în Campia Romana si Dobrogea, unde se hrandeste cu nevertebrate din sol si animale de mici dimensiuni. Pupila este eliptica, aidoma viperelor, ochii sunt mascati de o dunga de camuflare iar gura este pozitionata ventral, aducand aminte de rechini. Coada este scurta si groasa si se termina brusc, semanand izbitor cu capul, pentru a induce pradatorii in eroare.

Este o specie de talie mică (desi denumirea poate induce în eroare: nu este de talia serpilor boa cunoscuti de publicul larg), exemplarele adulte rareori depasind 80 de centimetri, in mod normal – 50-70 cm. Este o specie neveninoasă si neagresivă. Puii sunt mai subțiri, iar adultii câstigă în grosime o dată cu anii, creșterea în lungime nefiind semnificativă.

Cam atât despre șerpii României, sper să vă fie util, atât pentru a ști ce mișună prin tufele patriei cât și pentru a identifica mai ușor ce ați văzut pe coclauri. Am facut și un link scurt, sa-l tineti usor minte, bit.ly/serpiiromaniei

Dacă vă pasionează animalele sălbatice, găsiți mai multe informații la zi despre fauna din țara noastră și pe grupul dedicat acestora, Fauna României – Conservare prin Educație.

[mulțumiri lui Vlad Cioflec pentru consiliere si asistenta de specialitate in redactarea acestui articol!]

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

37 Comments »

  1. Liviu said,

    4 septembrie 2017 @ 3:13 pm

    Pasari rapitoare din Romania ai ceva?
    Multumesc

  2. Marcu Nicolae said,

    4 septembrie 2017 @ 4:44 pm

    Felicitări. Îmi place…

  3. Anca M. said,

    4 septembrie 2017 @ 5:17 pm

    Buna ziua, sarpele boa de nisip este constrictor?

  4. danihel said,

    5 septembrie 2017 @ 6:26 am

    Lipseste linkul de la povestea cu (re)descoperirea sarpelui boa.

  5. nFo said,

    7 septembrie 2017 @ 11:15 am

    rogu te,
    in caz ca ne intersectam cu serpi si nu ne panicam si nu punem mana pe sapa, furca sau topor…
    1. cine trebuie chemat ca sa scoata un sarpe dintr un beci, putz, casa ?
    2. cine trebuie sunat daca te musca un sarpe si nu stii daca e veninos sau nu ? cat timp ai la dispozitie pana apar * efecte secundare permanente…?

  6. Ioana Cretoiu said,

    7 septembrie 2017 @ 12:58 pm

    Va multumesc, este un ghid foarte folositor pentru iubitorii de drumetii!

  7. habarnam said,

    8 septembrie 2017 @ 5:34 am

    Ca sa nu mai fii speriat ca toti serpii din iarba sunt vipere uite aici alte 7 specii care toate seamănă al naibii de bine cu viperele…..

  8. andreica cristian said,

    13 septembrie 2017 @ 3:10 pm

    Ei bine Anca e constrictor.

  9. doru said,

    14 septembrie 2017 @ 10:50 am

    NFO:
    1. Depinde unde locuiti. Imi puteti trimite mie o solicitare, va pun in legatura cu cineva din apropiere. Acest lucrur se face pe baza de voluntariat. Daca chemati autoritatile (jandarmeria, pol;itia, pompierii, ISU) exista sanse mari sa fie relocati dupa anihilare.
    2. Serviciul de Ambulanta. Ideal este sa stiti ce v-a muscat, sa aveti o fotografie sau chiar animalul capturat. La vipera cu corn, efecteel sunt destul de rapide, 5 pana la 30 de minute. Umflatura locala, stare de rau, greata, variind de la individ la individ. La berus si ursinii starea de rau se poate instala pana la 24 de ore. Orice sarpe v-a muscat, mergeti la medic, dar nu va panicati si nu cereti administrarea serului decat simptomatic. Daca sunteti alergici la venin puteti face complicatii severe de la administrarea inutila a serului antiviperin.

  10. CriGhi said,

    4 aprilie 2018 @ 10:11 am

    Incerc sa identific un sarpe pe care l-am intalnit pe teritoriul Bucovinei . Avea in jur de 50 cm , inota intr-un iaz si era de culoare verde deschis , aproape fluorescent

  11. stan doinita said,

    13 aprilie 2018 @ 11:48 pm

    Am întîlnit in jurul casei ,in apropiere de Mizil ,un sarpe mic cu lungime in jur de 70 cm si grosime in jur de 1,5 cm.Ce poate fi?

  12. doru said,

    2 mai 2018 @ 12:35 pm

    In zona Mizilului pot fi mai multe specii de serpi. Fara o fotografie e greu de zis: la lungimea de 70 de cm ajung aproape toti serpii din Romania.

  13. doru said,

    2 mai 2018 @ 12:37 pm

    probabil sarpe de apa.

  14. boa said,

    14 iunie 2018 @ 9:00 am

    Toamna trecuta ,pe cand stropeam livada,am intalnit un sarpe su nuante de albastru cu alb si daca nu ma inseala memoria ,pe cap avea o forma de cruce alba ! Intrusul avea cam 20-30 cm lungime ! Oare ce specie o fi ?????

  15. Lavinia Ionela said,

    20 iunie 2018 @ 4:46 am

    Bună! Mi-aş dori să identific un şarpe, (găsit în faţa uşii de către verişoara mea, care nu i-a dat cu sapa în cap, însă a găsit altă modalitate) deoarece sigur de unde a venit acesta mai erau şi alţii şi aş vrea să ştiu la ce să mă aştept, în caz ca vor dori ceilalţi să vină la înmormântare! :))

  16. gigi said,

    26 iunie 2018 @ 3:52 pm

    În sudul Oltenii am întâlnit un sarpe de cîrca 60 cm de culoare neagra cu inele rosii. Ce specie este ?E veninos?

  17. Ioan said,

    3 iulie 2018 @ 7:09 pm

    Buna ziua! Imi cer scuze pt. deranj. Am urmarit textul dar sincer mi.a fost greu sa identific singur sarpele pe care l.am intalnit in curte in judetul Brasov, loc. Dumbravita. http://i66.tinypic.com/2v2yt20.jpg m.am gandit ca este sarpe de alun sau vipera de stepa. Gresesc? Are cam 15-20 cm. Va multumesc mult!

  18. doru said,

    16 iulie 2018 @ 10:43 pm

    Este un sarpe de alun – Coronella austriaca.

  19. sorin oltean said,

    27 iulie 2018 @ 6:18 pm

    Buna ziua. Am intalnit un sarpe cam de 12-15cm in curtea vecinului pot sa va trimit o poza sa imi spuneti ce tip de sarpe e? Comportament foarte agresiv. Ataca bucata de lemn la fiecare apropiere de el.

  20. Horea said,

    6 august 2018 @ 2:55 pm

    Am fost muscat superficial de un sarpe in Cheile Turzii ,jud. Cluj. Am vazut doar ca avea culoarea neagră am ajuns de urgență la spital si am fost ținut sub supraveghere 24h. Știu ca descrierea e foarte sumara ,dar ce sarpe ar fi imi puteți spune.

  21. paul said,

    19 august 2018 @ 2:52 pm

    am cateva intrebari, daca puteti sa ma lamuriti ,multumesc mult.
    2 serpi pe care i-am intalnit, si pe care nu i-am regasit in fotografii(google…):
    – primul, mare ,intre 50-80 cm, f gros, de culoarea lemnului decojit, fara luciu,statea la marginea unui drum prin padure,imobil,ridicat pe coada,cu gura cascata…initial l-am confundat cu o creanga, nu parea impresionat, ba a devenit agresiv cand am incercat sa il imping usor cu o creanga lunga(tocmai trecusera cativa copiii pe biciclete).–acum 2-3 ani–

    -al dolea, pe malul unui parau, f subtire,aroximativ 35cm, verde foarte inchis dar culoare f intensa(verde de china) , cap triunghiular care nu doar depasea mult corpul,dar era nu aproximativ triunghiular ci perfect triunghi, avand spre marginile dinspre corp doua buline galbene perfect desenate. dupa ce am aruncat cateva petricele(era in calea mea,coboram muntele),a fugit in apa, dar nu la suprafata ci prin parau contra curentului,peste pietre.–anul trecut–

    stiti cumva ce sunt ?

    la noi este plin de serpi,suntem obisnuiti cu ei…inclusiv cu viperele care ataca.
    dar pe acestia nu-i cunosc.
    multumesc pentru timpul acordat,o zi buna.

  22. Cristi said,

    12 aprilie 2019 @ 12:34 pm

    Incerc sa identific o specie de sarpe ce am intalnit-o in Bucovina , inotand intr-un iaz , in zona de padure de conifere . Aveain jur de 60 de cm dar ce m-a frapat era culoarea de verde fluorscent- parca era vopsit cu markerul 🙂

  23. Sarpele ~ rituri şi superstitii la romani, informatii despre serpi - Fermecata, dragă Omule said,

    28 februarie 2020 @ 2:33 pm

    […] mai mult de 2900 de specii de serpi in lume si exista cel putin un tip de sarpe pe fiecare continent, cu exceptia Antarcticii. Dintre […]

  24. Adrian Ilie said,

    8 iunie 2020 @ 8:35 am

    Salut, ma poti ajuta sa identigic un pui de sarpe vazut in curte in jud arad. Este vorba de un pui de aprox 20 cm, subtire, cu o culoare maro deschis catre alb (pe tot corpul). Nu avea dungi sau pete. Multumesc

  25. doru said,

    10 iunie 2020 @ 9:53 am

    fara poza e greu, dar ar putea fi sarpe de alun (Coronella austriaca) sau sarpe de casa (Natrix natrix).
    Uita-te la fotografiile mele si zi tu care ar putea fi.
    Daca avea dunga inchisa la ochi, e Coronella. Daca e cu pata deschisa la cap, e Natrix.

  26. Lucian said,

    16 mai 2021 @ 12:02 pm

    Sarpe auriu, extrem de „sidefat”, burta maro. Aproximativ 40 cm. Niciun punct/linie pe partea superioara
    Padurea Ipotesti Botoșani.

  27. Alex Petrut said,

    14 iulie 2021 @ 6:34 pm

    Serpii care nu au pupile de pisica nu sunt veninosi corect ?

  28. doru said,

    19 iulie 2021 @ 9:03 am

    Daca sunt in Romania, corect, nu sunt veninosi. Dar exista tot la noi boa de nisip, dare are pupile eliptice si nu este veninos. Cel mai bine este sa invatati toate speciile, „regula” asta nu se aplica si in alte tari.

  29. Mușcătura de viperă - ediția de iarnă (și reflectarea ei în presa furibundă) – Doru Panaitescu said,

    11 decembrie 2021 @ 1:43 pm

    […] Șerpi din România. […]

  30. Iozu Stefan said,

    20 august 2022 @ 5:34 pm

    Multumesc mult pentru informatii au fost chiar utile
    mai ales ca am fost atacat de un sarpe de culoare gri inchis lucios intr-o zona foarte
    retrasa din zona Dobrogei ,inca nu sunt foarte sigur
    ce sarpe era dar cred ca a fost vipera comuna
    sau sapele lui Esculap ,desi eram cu niste
    profesori de biologie ,un profesor a sugerat
    ca ar fi fost vipera cu corn ,dar eu am vazut altceva.
    Oricum a fost o experienta placuta ,iubesc
    natura si animalele.

  31. doru said,

    23 noiembrie 2022 @ 3:28 pm

    vipera comuna sigur nu era, ca nu exista vipere comune in Dobrogea. Daca imi trimiteti pe email o fotografie, poate elucidam misterul.

  32. Vipere din Romania: Unde le putem vedea și ce trebuie să facem când vedem o viperă – Doru Panaitescu said,

    3 august 2023 @ 4:23 pm

    […] șarpe e simplu să știți că e boa, după botul lui ascuțit, ca de rață – vă recomand articolul acesta). Vă spun asta din doua […]

  33. Orașe din România unde puteți întâlni vipere – Doru Panaitescu said,

    4 august 2023 @ 11:55 am

    […] material despre toți șerpii din România – material despre viperele din România – material despre viperele Europei – […]

  34. Gentile said,

    19 august 2023 @ 11:16 am

    Pe cn poti chema daca ai vazut un sarpe in curte cu o lungime de 1m si avand capul gros si corpul si ochi iesiti in afara mari sa uitat la mn si a plecat prin iarba. Lam cautat dar nu lam mai gasit si am multe gropi prin curt

  35. doru said,

    20 august 2023 @ 4:18 pm

    Gentile: în ce oraș locuiți?

  36. Dan Craciun said,

    6 noiembrie 2023 @ 8:54 pm

    Bună ziua. Am găsit azi în gradina, in jud Bihor un sarpe care nu mi se pare de casa. Maroniu cu pete maro mai închise. Lungime cam 70 cm. Am o filmare. Îmi puteți da o adresa de mail unde sa v-o trimit? Mulțumesc

  37. doru said,

    8 noiembrie 2023 @ 2:26 pm

    v-am raspuns pe facebook, este șarpe de alun (Coronella austriaca)

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu