Ghid 4×4: Despre SUV-uri
Toata lumea isi doreste SUV-uri pentru ca au mai mult loc de bagaje si/sau copii. Realitatea este putin alta: oamenii vor un SUV din cu totul alte motive decat cele pentru care aceasta categorie a fost creata. Nu stau acum sa fac apologia SUV-ului. Un singur lucru ma macina: daca oamenii isi cumpara SUV pentru status social, loc de bagaje, loc de copii, putere la roata, de ce nu-si cumpara masina potrivita?
Haideti sa pornim de la definitie in primul rand. SUV = sport utility vehicle. Asta inseamna: un automobil utilitar cu veleitati sportive. SUV-ul a fost inventat, daca nu ma insel, de Toyota prin aparitia lui Rav4. Pe atunci o aparitie aschimodica, Rav4 a declansat frenezia de azi.
Primesc multe intrebari de la cunoscuti: ce SUV sa-mi iau? Raspunsul e simplu: depinde ce vrei sa faci cu el. Pozitionarile companiilor producatoare difera mult de perceptiile si dorintele reale ale oamenilor. Acum cativa ani Fiat pozitiona Panda 4×4 drept o a doua masina de familie. Nu cred ca i-a reusit.
La fel, in zilele noastre, oamenii viseaza la Touareg, Q7 sau Murano (icon-SUV’s). Apoi isi fac rate la un Tucson si te trezesti cu ei pe un drum cu sleauri de 60 de centimetri lasate de TAF-uri (transport auto forestier) intreband (in vreme ce nevasta si cei doi copii se zgaiesc pe geam fluturand o harta cu eticheta de benzinarie pe ea):
– Drumul asta se poate face cu gipul?
Gresit. De doua ori gresit. Nu ai gip. Si nu, nu poti sa-l faci. Vii cu o masina putin mai inaltata (comparativ cu un Golf, ca unele Dacii vechi trec pe unde nu trec mini-SUV-urile) si vrei sa faci adevaratul offroad.
Exista patru categorii de SUV (am mai pus-o si pe a cincea pentru comparatie):
1. Mini-SUV-uri. Aici ar intra si crossoverele. Exemple: Hyunday Tucson, Peugeot 4007, Rav4 (cel vechi, in doua usi), Ssang Yong Actyon, Suzuki Sx4, dar si Alfa ROmeo Q4, Subaru Forester (modelul vechi) sau WV Tiguan. Caracteristici: talie mica, solutii tehnice pentru transmisie ieftine dar neperformante (nu va luati dupa reclame), motorizari economice, litraje mici, cuplu modest, preturi atractive.
2. SUV-uri compacte. Acestea ajung cel mai adesea accidental pe mana celor care au nevoie de masina de familie de fapt, ele fiind un compromis intre masina de familie si offroader. Aici intra Rav4, Honda CRV, SsangYong Kyron, Nissan X-trail, Opel Antara, Subaru Outback, Mitsubishi Outlander, Jeep Compass, Jeep Liberty, Chevrolet Captiva (pe aceeasi platforma cu Opel Antara). Caracteristici: talie medie, inclinatie spre accesorizari, confort rutier bun, motorizari in plaja mai larga, transmisii cu reductor (optional), preturi medii.
3. SUV-uri sportive. Acestea sunt adevaratele SUV-uri – compromis intre rularea pe asfalt si cea pe macadam, pretabile pentru rallyraid. Mitsubishi Pajero Sport, BMW X3, Land Rover Discovery, Nissan Terrano, Toyota Landcruiser 120, Nissan Xterra, Toyota FJCruiser, Daihatsu Vehicross, care mi se pare (sincer) cel mai reprezentativ exemplu, chiar daca nu este aproape deloc cunoscut pe piata din Romania. Caracteristici: talie medie, motorizari puternice, posibilitati de offroad tuning, reductor obligatoriu, diferential blocabil (optional). Preturi intr-o plaja larga.
4. SUV-uri de lux. Nissan Murano, Touareg W12, BMW X5, Audi Q7, Infiniti FX45, Range Rover Sport, Subaru Tribeca, Jeep Grand Cherokee, Saab 97x, Porsche Cayenne. Caracteristici: aspect rotunjit, design sacrificat pentru viteza in detrimentul capacitatilor offroad, motorizari puternice (peste 200 CP), transmisii pretentioase, de regula 4×4 parmenent, confort deosebit prin finisaje scumpe, preturi foarte mari.
5 (bonus). Offroadere (tot sport, dar nu spre rallyraid, mai degraba spre extrem – evident preferatele mele). Land Rover Defender, Nissan Patrol, Jeep Wrangler, Mercedes G-Klasse, Mistubishi Pajero, Suzuki Jimny, Iveco Massif. Caracteristici:
– talie medie/mare (cu exceptii notabile – Jimny de pilda)
– sasiu separat de caroserie
– reductor obligatoriu
– diferentiale blocabile (punte spate, optional fata, unele au si central)
– posibilitati tuning offroad (kit suspensii, bodylift, snorkel, rollcage, flanse, fendere, bullbar, proiectoare suplimentare si lista poate continua la nesfarsit etc)
– preturi in general peste medie (la care adaugati cu certitudine cateva mii sau zeci de mii de euro pentru pregatire suplimentara offroad).
Ok, acum ca v-am pierdut, ramane intrebarea: eu ce masina sa aleg? Intrebarea este spinoasa si acum ma adresez celor care stiu cat de cat diferentele dintre categoriile de masini, dar le-a casunat/le-a picat cu tronc vreun SUV. Asadar, ce trebuie sa stiti despre SUV-uri (in comparatie cu o masina obisnuita, care s-ar putea sa raspunda la nevoile voastre reale de transport):
– costa mai mult
– consuma mai mult
– sunt mai instabile pe sosea
– sunt mai putin confortabile decat o masina de strada
– NU fac minuni in teren decat daca sunt offroadere. Restul va pot lasa intr-o panta sau pe un drum desfundat la fel de bine ca masina pe care o aveti deja. Motivele sunt simple: marea majoritate a SUV-urilor vin echipate cu anvelope de strada, in cel mai rau caz profil H/T (adica 80% strada, 20% offroad). Ceea ce inseamna ca in 80% din cazuri nu se vor descurca in teren daca e ingroasa gluma. Si nu faceti prostia sa credeti ca o masina din categoria a patra (SUV de lux) este mai performanta in teren doar pentru ca este mai scumpa. Cu cauciucuri de strada nu veti urca unde urca un Aro vechi de 20 de ani. Daca va ganditi putin o sa va prindeti de ce: nu aveti aderenta, iar in lipsa aderentei, orice sistem revolutionar de tractiune nu este eficace. De aceea, nu va aventurati singuri cu masina sa faceti haiducii.
Tractoarele, caii, bivolii, magarii sau o mana de sateni nu sunt intotdeauna usor si ieftin de procurat.
Evident, toate diferentele de mai sus dintre categorii sau dintre SUV si masinile de strada sunt facute comparandu-se masini de bugete apropiate. De pilda, Un Nissan Murano e mai stabil decat un Opel Vectra, are mai multi cai si e mai confortabil, dar si diferenta de pret este pe masura.
Daca aceste argumente nu v-au dat inapoi, trebuie sa stiti ca un SUV, in comparatie cu o masina obisnuita, are si avantaje:
– este in general incapator
– se preteaza mai bine drumurilor aflate pe lista proiectelor de infrastructura post-electorale (unele liste dateaza dinainte de 1989, va asigur)
– va poate ajuta mult daca aveti un hobby mai spre natura (pescuit, alpinism, parapanta, casa la tara, locuri in general unde se ajunge mai greu cu o masina joasa).
Si cateva cuvinte despre siguranta. In general SUV-urile ofera o protectie sporita. 3 stele NCAP la un Q7 cu certitudine inseamna altceva decat la un Fiat Bravo (exemple alese la intamplare). De exemplu Nissan Patrol nu are NCAP rating, dar va asigur ca daca intra o masina cu 5 stele NCAP sub puntea fata, cu siguranta nu eu ies cel maisifonat – la garda pe care o are si la felul in care e construita pentru abordarea pantelor, eu voi fi intotdeauna deasupra, si la ropriu si la figurat. Atentie deci la marketingul protectiei trambitat in aproape toate reclamele. Stelele sunt o masura pentru niste teste de impact STANDARD si nu au mare legatura cu cazuistica in paleta larga a evenimentelor rutiere. Oricum trebuie sa retineti ca un SUV are centru de greutate mai sus, deci e mai instabil si mai usor de rasturnat. Are un ruliu semnificativ in viraje comparat cu o masina de strada si cu o masa proprie mai mare va opri mai greu.
Evident pentru cineva cu familie si copii, reclamele si frica indusa de campaniile TV il „ajuta” sa creada ca o masina mai mare este neaparat si mai sigura. Ceea ce este cel putin discutabil. Daca decideti sa cumparati un SUV pentru siguranta, il cumparati cam degeaba. Eu am achizitionat un Patrol scurt, cu unghiuri de atac si degajare intre cele mai bune in clasa si cu motor fasnet de la un medic care isi ducea fetita la scoala si inapoi. In Bucuresti. Cred ca un Zafira sau un Touran erau mult mai ieftine si mai nimerite pentru acest scop.
In Romania monovolumele sunt complet ignorate de familisti. Dau mai degraba banii pe un SUV, desi sportivitatea nu e prezenta in respectiva familie. Daca veti in schimb un tata a doi copii care e mare pescar sau aventurier in weekend (cat il lasa nevasta) sau lucreaza zilnici sau aproape zilnic si pe un santier, SUV-ul este alegerea corecta. Altfel..
Intr-un post anterior am povestit putin despre miturile masinilor de teren. Este postul de pe blog cu cele mai multe comentarii (si intrebari referitoare la sugestii de achizitie auto, nu toate despre masini de teren). Puteti sa imi adresati in continuare intrebari, evident ontopic. Si inca ceva inainte sa punem punct acestui post lung si poate plictisitor pentru unii: nu exista SUV/offroader perfect. Nu o sa raspund la astfel de intrebari. Cel mai bine este sa o alegeti in functie de nevoile voastre reale de transport/disctractie/lifestyle/statut social.
Veniti cu 2-5 variante la care v-ati oprit si va pot ajuta cu o recomandare. Daca o sa ma intrebati daca Range Rover sport este cea mai buna masina de teren nu veti primi raspuns. Daca imi spuneti ca aveti doi copii, sunteti inginer topograf si oscilati intre Forester diesel boxer, Ssang Yong Kyron cu motor de Mercedes si noul Grand Vitara va voi ajuta cu mare placere.
Si pentru cunoscatori: O filmare cu Isuzu Vehicross (pentru proprietarii de Tucson, don’t try this at home :)):





sorin said,
9 octombrie 2008 @ 7:09 pm
Salut Doru ,
observ ca ai avut un apetit deosebit pentru scris azi. As fi vrut sa iti las un comment si la postul anterior pe care l-am citit cu mare placere mai pe la pranz si pe care l-am gasit bine articulat si la obiect asa cum ti-ai obisnuit cititorii deja, mai putin partea cu agentiile interactive cu cas la gura…stii tu de ce.
In ceea ce priveste acest post as alege fara ezitare din lista ta Iveco-ul Massif, raportul calitate pret fiind net in favoarea lui raportat la celelalte masini din clasa lui.Nu am vazut niciunul pe strada pana acum dar cred ca daca apar cateva pe strazile din Bucuresti va deveni foarte repede un succes.
Adrian Cosic said,
9 octombrie 2008 @ 7:39 pm
„Tractoarele, caii, bivolii, magarii sau o mana de sateni nu sunt intotdeauna usor si ieftin de procurat.” – hai ca asta a fost buna – memorabila de-a dreptul. :))
Foarte bun postul, mi-a prins bine lecturarea lui, dar nu pun intrebari pentru ca nu ma pricep la magaloaiele astea. Niciodata nu am fost atras de ele, da sunt curios daca ma va lua si pe mine valu’ de la o anumita varsta.
Acu nu stiu daca e o regula generala, dar am senzatia ca SUV-urile se preteaza barbatilor intre 40 si 60+ de ani.
r: Am scris fraza aia din experienta: pana acum am apelat de doua ori la cai si de trei ori la tractoare. Acum am troliu, e mai greu sa raman. Dar nu imposbil.
Doru Panaitescu said,
9 octombrie 2008 @ 9:20 pm
Adrian: O sa te surprinda, dar tractor am chemat de trei ori, cai de doua ori, la bivoli inca nu m-am injosit, la sateni am pierdut sirul. Povesteam din experienta, nu era o simpla metafora, desi asa pare.:)
E doar o senzatie, eu nu aveam 30 de ani cand am avut prima masina de teren, e drept ca la ce hobby-uri am nu prea aveam de ales, am rupt prea multe tobe pe la Tico si Megane ca sa o mai fortez aiurea.
Doru Panaitescu said,
9 octombrie 2008 @ 9:24 pm
Sorin: multumesc, nu trebuie sa te formalizezi. Crezi ca nu sunt si agentii cu cas la gura? Nu generalizez, dar nu poti sa negi ca exista.
Am tot vazut un Massif parcat in fata la Hilton, daca treci pe acolo poate te zgaiesti la el si vii cu o parere mai documentata, mai de aproape asa.
Bogdan Nedelcu said,
10 octombrie 2008 @ 12:43 pm
Ce ne spui legat de siguranta pasagerilor?
Din ce observ eu, unul dintre principalele motive la achizitionarea unui SUV,este dat de faptul ca ar fi mai sigure in caz de impact – „La nevasta ii iau SUV ca si asa nu prea le are cu volanul”
Doru Panaitescu said,
10 octombrie 2008 @ 12:54 pm
Corecta observatia. Nu prea le am nu nevestele, deci nu prea m-a interesat de siguranta. Pun un paragraf separat pe text, sper sa te ajute.
Bogdan Nedelcu said,
10 octombrie 2008 @ 1:45 pm
Mersi pentru completare. Un crash test destul de graitor intre un Audi Q7 si un Fiat 500.
http://www.youtube.com/watch?v=MfbU1iQJwCg
Doru Panaitescu said,
10 octombrie 2008 @ 1:47 pm
La ala era si referirea mea, era doar mai cu perdea 🙂
jeux said,
11 octombrie 2008 @ 10:42 am
„talie mica, solutii tehnice pentru transmisie ieftine dar neperformante (nu va luati dupa reclame), motorizari economice, litraje mici, cuplu modest, preturi atractive.”
Aici as avea o mica problema: Forrester 2.5 XT e submotorizat? Symetrical AWD e ieftin? E neperformant? Hm, am un amic pilot de raliu si a fost impresionat de ce poate face modelul asta in macadam. OK, nu-i un offroader autentic, dar nu se potriveste cu cele de mai sus.
Si doi, o mica intrebare: Discovery 3 a ajuns un SUV oarecare? La ce categorie s-ar incadra?
Sper ca nu am deranjat.
Doru Panaitescu said,
12 octombrie 2008 @ 11:14 pm
Jeux:
E greu sa categoriesc un model cu un range variat de motoare. Este cazul Subaru. Crede-ma pe cuvant ca am unul acasa, 2.0 XT, si ma gandesc si eu ca 2,5 XT e si mai nervos.
Cu toate acestea, in teren nu este peste altele. Spun asta pentru ca stiu ce solutie tehnica are pe dedesubt. Symetrical AWD nu face doi bani in noroi mare. Este bun pe sosea uda, atat.
Da, in macadam rupe, dar offroad nu inseamna doar macadam. Suspensia e destul de rigida si variantele aspirate nu au reductor.
Cred ca Foiresterul vechi e in prima categorie, cel nou se apropie de a doua. Eu am unul model 2004 si desi nu are nici cuplu mic si nici pret mic, e totusi un crossover entry-level, depate de o masina de teren in firea ei.
Doi: Discovery nu e oarecare daca te referi la pret. Ca solutie tehnica la fel, confortul a fost pus mai presus de performante. De aceea Discovery 3 are bascule si pe fata si pe spate, puntea rigida putandu-se adapta. Iar roata de rezerva este sub portbagaj, ceea ce il apropie de RangeRover Sport. Da, frumos, ochios, dar nu mai e ce era odata.
Dan Geagan said,
13 octombrie 2008 @ 12:18 pm
Pai nu inteleg de ce te referi la Range Rover Sport si nu la cel mare, cel care are traditie de fapt. (Varianta Sport e o inventie pentru fitzosi, arata f bine dar … nu e de teren) . Am un Vogue TDV8, sunt extrem de multumit de el, mai ales ca am luat exact cu noua motorizare cu consum de 15-16% la putere de 270 CP. OK, e f confortabil inauntru, dar nu pot spuna ca la Terrain Response am gasit bube inca! Inventia asta te face sa cam treci si calea ferata bine, nu mai spun ca in acelasi timp parchezi in garaj mic… 🙂 NU am anvelope de offroad, dar cu siguranta cred ca RR Vogue face fata la provocari, poate nu atat de bine ca Nissan al tau sau nu vreau sa cred ca poate sa fie atat de chinuita masina mea… ;)) .
Dar mi-a placut mult postul, rar ma faci sa comentez…:) (cred ca e a 2-a sau a 3-a oara in toata istoria)
Doru Panaitescu said,
13 octombrie 2008 @ 3:45 pm
Si Range Rover mare a fost sacrificat sa stii. Tot bascule fata spate.
La Terrain Response ala iti zic eu ca nu ai gasit un rau, o panta sau un noroi mai mare. E ok pe macadam, dar nu mai e ce a fostr fratele lor batran cu punti rigide fata spate.
Consumul este pe acolo, probabil ca o si alergi, a mea a luat in weekend 12.8 l/100 in conditii de 600 km sosea si 150 de teren greu (am mers numai in reductor, „pretenarii stie” de ce).
Marketeer.ro - digital marketing pioneer » Salutari din Timisoara said,
18 octombrie 2008 @ 12:38 pm
[…] pentru ca tot am vorbit de masini de teren si SUV-uri, as vrea sa va spun ca masinile de teren nu sunt asa de instabile pe […]
Klaus Binder said,
4 noiembrie 2008 @ 8:47 am
Buna ziua,
ce parere aveti despre Opel Frontera Sport 2.0i?
La ce categorie s-ar incadra, cat de fiabil este?
Multumesc anticipat pentru raspuns,Klaus.
Doru Panaitescu said,
4 noiembrie 2008 @ 9:21 am
Mi se pare de departe o alegere neinspirata. In aceeasi clasa Suzuki Grand Vitara este mult mai potrivit. Frontera este o masina putin fiabila si extrem de instabila. E printre cele mai slabe la performante offroad in categoria ei.
adrian said,
23 noiembrie 2008 @ 7:11 pm
salutare
ce parere aveti despreu Land Rover Discovery ?
si ma refer aici la fiabilitate.
pe mine ma intereseaza sa cumpar unul din 2003-2004
locuiesc intr-o zona de munte si aici sunt multe drumuri neasfaltate si unele chiar forestiere, pe care iti rupi masina in doua
vorbesc din experienta, deoarece am un golf4 , care deja troncaneste la fiecare surubel si il am de numai 2 ani(l-am adus de afara)
vreau o masina inalta si solida pentru astfel de drumuri
daca LRD, nu e masina potrivita pentru ce am eu nevoie, va rog sa-mi recomandati altceva
multumesc
Doru Panaitescu said,
23 noiembrie 2008 @ 11:17 pm
Pentru drum forestier este excelent. Eventual, dac anu vreti sa reparati mereu la el, cumparati unul cu punti rigide, nu bascule. Este mai putin confortabil, dar nu va mai troncani nimic si nu veti mai avea de schimbat nimic. Golful nu e o masina e drumuri proaste. In functie de ce buget aveti va pot face si alte recomandari.
Land Rover este o masina sensibila pentru clasa ei. Baietii de la offroad ii zic Strange Rover, are un stil ciudat de a se defecta cand iti e lumea mai draga.
Eu in locul lui as lua un Terrano sau un Mitsubishi Pajero din aceeasi perioada, sunt mai fiabile si usor mai jos la pret.
adrian said,
24 noiembrie 2008 @ 2:03 am
Cum spuneam, eu am nevoie de o masina inalta, solida si rezistenta, la care sa nu am de facut reparatii majore o perioada de timp; bineinteles , in afara de schimburile de consumabile.
Nu merg in fiecare zi pe drumuri rele, dar cand o fac vreau sa stau linistit fara sa ma stresez si sa ma enervez ca se strica una sau alta la masina, cum am patit cu golful: scutul e distrus, bucsaraia la fel si urmeaza altele…
in rest circul pe drumuri asfaltate dar relativ bune, ca asa-i in Romania.
in concluzie imi trebuie o masina buna si pe asfalt si pentru drum rau, neasfaltat.
parerile vis a vis de 4×4 sunt impartite si nu mai stii dupa cine sa te ghidezi;
multa lume spune de japoneze ca sunt mai bune la capitolul fiabilitate. Totusi si Land Rover are o istorie in spate…
cat despre buget, in jur de 12000-14000 de euro , in Germania
marian said,
14 februarie 2009 @ 6:58 pm
sal Doru
daca stiam ca esti asa informat si ca scrii asa bine te vizitam mai des…
eu am un minisuv de aproape un an si am simtit pe pielea mea multe dezavantaje mentionate de tine …cred ca daca citeam postul tau luam o decizie mai inspirata…mai ales ca nu sunt un offroader mai deloc si merg cu el mai mult prin bucuresti unde toaca de rupe ca e 4X4 permanent …… (17-18l/100 fata de 11 l / 100 cat scrie in carte …:-)…)
bafta!
m
Doru Panaitescu said,
16 februarie 2009 @ 10:00 am
marian: long time no talk
ce model este si ce masa proprie are in talon? O masina de peste 2 tone nu are cum sa consume sub 10 la drum lung si 15 in oras. Chestie de fizica si de randamentul motorului diesel.
Klaus Binder said,
26 februarie 2009 @ 2:12 pm
Doresc sa va aduc la cunostinta faptul ca Frontera Sport nu e chiar asa de proasta cum se spune. A mea a vazut multe locuri ” naspa” si a mers alaturi de alte masini de marci mult laudate, si a tinut pasul cu ele.
O am de 3 ani, si in timpul asta i-am schimbat un pivot superior stanga ,in rest uleiuri, filtre ,benzina si …..la drum.
Sunt f. multumit de masina, n-as vinde-o desi are 220000 km acum, presiunea la ulei si compresia esta ok.
Nu incerc sa va schimb parerile, ci voiam doar sa va spun ca ” dracu’ nu e chiar atat de negru”……
R: Ce alte masini ati mai condus sau alaturi de ce masini ati pus Frontera? Eu o compar cu offroaderele veritabile, poate de aici diferenta. Depinde si pe unde ati facut cei 220.000km, daca ii faceti pe astfelt/autostrada… E normal sa fiti putin subiectiv avand in vedere ca e masina pe care o conduceti zi de zi. Nu ar strica sa mergeti pe teren si cu ale masini ca sa faceti comparatie la comportamentul offroad.
Florin Grand Vitara said,
6 martie 2009 @ 8:43 pm
Asa cum a -ti spus ceva timp in urma ,daca v-ar cere sfatul un inginer topograf cu doi copii(doar unul),pasionat de munte si de iesiri in teren unde a intarcat …….iapa,a-ti fi dispus sa faceti o recomandare privin achizitionarea unei masini de teren.Eu posed o Lada Niva 1996 si un Grand Vitara 2004,care au vazut destule prin Bucegi,Parang,Iezer,Piatra Craiului,etc.Ambele sufera de cate ceva(garda,CP,cuplu).Doresc sa cumpar second hand un Mitsubishi Pajero sau o Toyota FJ cruiser.Le-am si gasit cu o diferenta de cca 4000 eu intre ele dar una are 18.000 km(2007) iar una are 40.000 km (2007).De cca o saptamana ma chinui sa ma hotarasc si nu pot.Ce sfat puteti sa-mi dati!
r: FJ consuma cam mult. Daca banii nu sunt o problema as alege FJ cu siguranta.
stefan said,
19 septembrie 2009 @ 9:43 pm
salut! vreau si eu o parere legata de achizionarea unui suv pentru fratele meu care este avocat in Bucuresti. De curand si a marit familia cu inca un membru ,este posesorul unui golf 5 tdi 105 cp,si discutam cu el si vb cu el despre suv-ul potrivit.Vrea o masina s h pe care sa o conduca sotia prin Bucuresti,dar si o masina pentru a pleca cu familia la munte si la tara,in special diesel buget 19.000e 25000e Ce crezi k i s ar potrivi Cu respect,Stefan
r: Daca vrei o masina buna, ia-ti volkswagen touareg, suzuki grand vitara sau subaru forester (preferabil diesel). Imi e greu sa fac comparatie intre aceste SUV-uri, asa ce prefer sa ti le recomand pe toate, se inscriu in buget. Sau mai poti incerca ssangyong kyron (cu motorul de mercedes 2,7 tdi) – dar nu cred ca gasesti prea multe la mana a doua – sau nissan terrano II daca vrea sa se si bage putin pe forestiere si drumuri de offroad usoare, de vara. Evident la toate modelele vorbesc de versiunile cu 5 usi.
Soare Daniel said,
5 februarie 2010 @ 5:01 pm
buna ziua! Am un SUBARU FORESTER 2.5 T,230 HP,320 Nm,1625KG,garda la sol 225. Am facut creasta Baiului de doua ori si din Busteni si din Secaria,de asemenea Drumul Strategic din Valea Macesului-e varianta mai hard-,Transalpina. Vreau sa spun ca masina s-a descurcat impecabil,nu a ezitat nici un moment,nu am atins nimic pe dedesupt.As dori sa-mi spuneti parerea d-voastra despre Subaru.Eu chiar nu as amesteca-o cu Tucson,rav,CRV,are o putere si o tractiune excelente,desi nu are reductor sau difer blocabile.Sa nu uit,cu H/T-uri Yokohama.
Cu mult respect astept comentariul d-voastra!
r: si eu am un subaru forester, varianta 2.0 t de 178 CP. Este o masina exceptionala, superioara lui tucson, rav, crv ca motorizare, dar cu nimic mai presus la performante offroad veritabile. Sunt masini f bune, dar in padure, ravene, mlastina sau zapada mare nu fac fata. Nu au sasiu separat de caroserie si nu au reductor. traseele de care spui tu se pot face cu aproape orice masina cu tractiune integrala. intra cu masina intr-o ravena cum e asta de aici (http://vimeo.com/4704094), daca nu iesi cu ea bucati eu o declar invingatoare 🙂
Inca ceva, nici un subaru forester nu are garda la sol mai mare de 20 cm, poate daca ai inaltat-o tu. avantajul la un subaru forester fata de alte modele din clasa este ca are garda constanta la sol, indiferent de sarcina.
Soare Daniel said,
7 februarie 2010 @ 10:15 am
Are garda la sol cum am spus,e modelul nou-e singura motorizare cu aceasta garda-se poate verifica pe site-ul Subaru. intr-adevar garda e constanta si are si hill-holder. Eu ma refeream la un off-road mediu,nicidecum extrem. Primii 6 km din Drumul Strategic sint foarte duri,de aceea am apreciat comportamentul masinii. E drept ca totul a fost pe uscat,nu noroaie sau zapada.Oricum,sint masini excelente si foarte fiabile!
r: pai hai sa vorbim de namol si sleauri si dupa aia mai vedem daca se comporta bine in offroad 🙂 Primii 6 km nu mi s-au parut duri deloc, poate pentru o masina mai joasa. L-am facut si eu cu Foresterul meu si nu a ridicat probleme deosebite. Garda la sol nu e totul, constructia ei poate face ca masina sa agate mai mult sau mai putin pe dedesubt. Subaru Forester nu are sasiu separat de caroserie, asa ca agata mai repede la trecerea peste obstacole (busteni, sleauri, stanci).
Liviu said,
13 februarie 2010 @ 6:47 pm
Salut Doru !
Am citit cu mare placere diversele articole de pe blogul tau, si te felicit pentru maiestria „penelului”, dar m-am oprit aici in speranta unui sfat competent la categoria SUV, despre care stiu putin spre nimic. Iata „cazul” meu: actual posesor de Opel Vectra si fost bucurestean, mi-am mutat domiciliul stabil in zona submontana a judetului Valcea, continuand totusi sa fac curse profesionale saptamanale la Bucuresti.
Dupa ce am ramas de vreo 3-4 ori suspendat in oarecum mici denivelari cu Vectra, a reiesit ca imi trebuie o masina cu garda inalta si cu ceva abilitati de teren, mai ales in intentia unor (prudente) iesiri la munte . In acelasi timp astept de la masina siguranta, fiabilitate si consum oarecum redus pe soselele patriei noastre si chiar in concedii anuale in afara, impreuna cu familia.
Te-as ruga o recomandare fie catre un second-hand pana in aprox 15.000 fie un autovehicul nou (leasing).
r: tu avand familie, iti recomand un model in patru usi. De exemplu suzuki grand vitara, diesel, motorul de 140 de cai (gasesti pe autovit din 2006 sub 10000 euro), are consum decent si e incapatoare. Daca vrei o masina noua, eu ti-as recomanda noua Skoda Yeti. Are motoare misto si are garda mare la sol, la pret cred ca e putin peste 15000 euro dar e masina noua. Recomand motorizarile diesel. Are interiorul de la noua Octavia, comportament offroad moderat (nu are reductor, daca vrei reductor in banii astia mergi pe Grand Vitara second hand) – asa ca este exact ce iti trebuie tie. Daca ai rabdare pana saptamana viitoare, o sa iau noua Skoda Yeti la un ministest 4×4 si o sa revin cu un review amanuntit.
Liviu said,
16 februarie 2010 @ 5:23 pm
Multumesc de raspuns ! Yeti are portbagajul cam mic, in rest este interesanta. Mai curand Grand Vitara, dar cum sta oare cu reteaua de service/piesele de schimb ? Preturile sunt foarte interesante, exista vreun motiv ascuns ?
Pe de alta parte, dupa vreo 2 curse prin gropile de pe Pitesti-Rm Valcea, parca m-as uita la categoria 3 mentionata de tine (SUV-uri sportive), second-hand. Dintre Mitsubishi Pajero, Nissan Terrano si Toyota Landcruiser ce varianta , ce motorizare/an crezi ca s-ar potrivi, avand in vedere ca rulez mult „on-road” ? Sunt aceste modele atat de fiabile pe cat se povesteste, ca merg 500.000 km fara reparatii ?
r: pe gropile alea dintre Pitesti Rm. Valcea nu rezista nici o masina :)))))))))))))). Nissan Terrano am avut, e o masina buna daca iei varianta scurta (care e cam greu de gasit), cea lunga consuma mult (cat un Nissan Patrol). Nici o masina nu merge 500.000 km fara reparatii. Poate fara umblat la motor, bag mana in foc pentru anumite motoare de Nissan si Toyota, dar la bucse vei schimba la toate cele trei modelele de mai sus, mai ales ca toate au suspensie independenta fata (iar Pajero si pe spate incepand din 2003).
Decat cele trei (care sunt masini mari, grele si cam mancacioase), mai bine mergi pe Suzuki GrandVitara – daca mergi mult in onroad, sau te mai poti uita si la un Subaru Forester diesel (gasesti diesel din 2006 incoace cred la preturi decente SH).
Liviu said,
16 februarie 2010 @ 6:45 pm
Da, ai dreptate, am mai studiat pe net si am ajuns la concluzia ca sunt prea mari si „pofticioase”. Cred ca cea mai buna varianta este Grandvitara, dar ce parere ai de X-trail cu motor dCI ?
r: desi sunt fan Nissan, am o mare problema cu modelul Xtrail. Sunt gandite pentru strada, in plus au probleme la pornire (nu stiu ce chestie electronica – se plangeau oamenii pe forumuri). Intre Nissan X-trail, Subaru Forester si Suzuki Grandvitara aleg:
1. Subaru Forester
2. Suzuki Grand Vitara
…
niste locuri libere …
…
10. Nissan Xtrail
So… fuga pe autovit 🙂
Adriaticul said,
20 februarie 2010 @ 7:57 pm
doresc un comentar despre ‘masina saracului’, Lada Niva Montana (3 usi). multumiri.
r: cred ca masina saracului e Aro :). Lada ca principiu e o masina robusta, fiabilitatea insa lasa mult de dorit. E o masina ieftina, destul de usoara si potenta in teren. totusi, o sa cam ai de reparat la ea. Caseta de directie crapa (e subdimensionata rau de tot), iar lipsa de servodirectie o face greu de condus.
In plus, nci nu poate fi inaltata prea mult. Piesele in schimb sunt destul de ieftine.
dan soare said,
15 martie 2010 @ 6:53 pm
buna ziua! nissan patrol,land cruiser sau pajero pt comportament off-road,fiabilitate si cheltuieli intretinere? vreau sa cumpar una cu vechime max 3 ani. acum am subaru forester 2.5 T aproape nou dar vine al doilea copil si nu e spatiu! multumesc! ps-daca intereseaza pe cineva un schimb…
r: comportament offroad:
1. Nissan Patrol
2. Toyota Landcruiser
3. Mitsubishi Pajero
Fiabilitate:
1. Toyota Landcruiser
2. Nissan Patrol
3. Mitsubishi Pajero
Intretinere:
1. Toyota
2. Nissan
3. Mitsu.
Pentru schimburi, poti incerca pe forumul de 4×4: http://forum.club4x4.ro
eduard said,
21 martie 2010 @ 3:50 pm
salut ,
Mitsubishi L200 cabina club + kit rallitronic ; scop : vanatoare 1/saptamana , cumparaturile mamei 3/saptamana , 1 concediu afara 1/an si s-o mai frec prin oras.O iau sau n-o iau?
r: la ce bani e?
eduard said,
22 martie 2010 @ 1:52 pm
23.575 EUR +1.000 EUR kit-ul de putere (136CP – 167CP , 314Nm – 402Nm) ; 24.575 EUR include TVA .
r: e noua?? nu merita masina noua pentru vanatoare. gasesti masini bune pana in 15.000 pentru vanatoare, si cu bena daca tii neaparat. Kitul de putere nu merita. mai bine iti iei o masina cu motor mai puternic.
iti recomand navara de 2,5 si 174 cai sau hilux de 3.0 diesel de 170 de cai.
grigore said,
24 martie 2010 @ 10:44 am
Intre un Mrcedes clasa M, GLK, BMV X5, Discovery 4 CE a-ti alege?
r: daca vrei si offroad, Discovery 4 fara discutie.
grigore said,
26 martie 2010 @ 3:48 pm
Multumesc r:. Nu merg numai offroad, foarte rar, am un Discovery 3 HSE acum, dar intentionez sa-l schimb, sunt ff multumit nu arata el asa fitos dar ca si confort e net superior celorlalte. Numai ca as vrea sa mai am parerea cuiva, stii cand ai ti se pare ca altceva ar fi mai bun.
Mai astept pareri.
r: de ce vrei sa il schimbi? land rover discovery 3 e mai bun in teren decat land rover discovery 4.
grigore said,
28 martie 2010 @ 7:33 am
La 5 ani obisnuiesc sa schimb masina. La ce te referi ca e mai bun? in teren offroad? merg foarte putin in conditii offroad. In schim am fost in iarna asta cateva drumuri cu el in perioada grea de iarna sa comportat impecabil cu programul special de zapada.
Iar daca noul este cu garda mai jos nu ma deranjeaza. Ideia era sa aflu parerea cunoscatorilor. Unii spun ca e cam patratos, ca e tanc, consuma cam mult, si atunci am zis ia sa mai cer parerea.
r: stiu ca e cam mancacios si ca nu e la fel de fiabil ca un nissan patrol sau toyota landcruiser v200. dar tu probabil esti in zona mai de oras, nu vrei un offroader veritabil. mai poti incerca si noul pajero, are bascule fata spate (adica extrem de confortabil pe sosea). Ce-mi place la discovery nou e motorul v6 de 190 de cai – generos la cuplu si snaga pe sosea, dar cred ca duce in cosum mediu de 14-15 l la suta.
cu cat dai vechiul discovery. Uite, eu am gasit un patrol cu 18000 euro din 2006, ma cam tenteaza.
Masina de care m-am indragostit » Blogul lui Bobby Voicu – alpha beta version said,
1 iunie 2010 @ 9:09 pm
[…] vreau sa fie relativ mica, sa nu fie joasa, sa aiba capacitati offroad pe ea – nu cum vrea Panaitescu, ala e nebun 😛 -, sa nu ma zgaltaie prea tare la drum lung samd. Cert e ca masinile din categoria […]
dan soare said,
30 octombrie 2010 @ 7:13 am
buna ziua! cit de mult conteaza puterea unui motor si cuplul in teren accidentat,de exemplu pe o rampa abrupta? suzuki jimny are 80cp/tona putere specifica,foarte putin,de altfel si cuplul e 110nm. cu reductorul cuplat cit poate sa creasca acest cuplu? de asemenea garda de 190mm nu o prea avantajeaza.sta insa bine la unghiuri de trecere si dimensiuni. care ar fi intrebarea mea? un SUV de 230cp cu un cuplu de 320nm dar fara reductor si o garda de 225mm poate ridica pretentii? e vorba de un forester 2.5T.cu respect astept raspunsul.
r: garantat jimny urca unde forrester nu urca. nu e vorba de cati cai ai, prea multi cai fara reductie in panta cu noroi nu fac decat sa rupa aderenta si sa aluneci. jimny poate fi inaltat, modificat, forresterul nu prea. daca vreti sa va dati, intre cele doua masini alegeti jimny.
dan soare said,
2 noiembrie 2010 @ 6:47 pm
buna ziua! multumesc pt raspuns. un off-roader adevarat cam cit are raportul reductorului si cum se traduce asta in cuplul la roata? si inca o intrebare: cum e transmisia S-AWD de la subaru? fata si spatele trag tot timpul 50/50? e oare echivalent cu un diferential central blocat? multumesc anticipat!
r: rapoartele pot diferi, de la 2:1 la peste 4:1. Cu cat e mai mare cu atat e mai bine. Da, subaru are diferential central, dar nu e blocabil.
dan soare said,
19 noiembrie 2010 @ 8:21 pm
buna ziua! am gasit un rubicon 2009,22000km,cu ceva tuning(suspensii,inaltare,camere video,dvd) cere 36500E.e in 4 usi.ma intereseaza parerea d-voastra despre model: fiabilitate,performante off-road,motor,cutie,consum,cost piese,service etc. as putea face un schimb cu al meu forester turbo. de pret ce ziceti? nu e cam mare? multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsul!
r: modelul e frumos, pretul cred ca il puteti trage in jos pe praful asta. puntile sunt sanatoase, offroad sta foarte bine (in primele trei dupa parerea mea) la piese va cam duce ca toate trebuie comandate din america – totusi e o piata mare de aftermarket pentru ele. vreti sa faceti offroad serios cu el?
dan soare said,
22 noiembrie 2010 @ 1:16 pm
buna ziua! nu vreau extrem,doar drumuri forestiere spre creste dar care pot fi uneori grele,noroi,bolovani,sleauri etc. credeti ca e cam mult pt asta? fiabilitatea ar avea de suferit in atare conditii? spuneati pe site ca motorul 2.8 crd e cam lenes si foarte gurmand. profit de ocazie sa va intreb si despre grand cherokee,ar fi mai nimerit pt ce vreau eu? are reductor,motor puternic,cuplul mare si quadra drive track 2+nu prea stiu ce inseamna si ce face acest sistem de tractiune,poate ma lamuriti. multumesc si ma scuzati pt insistenta si atitea intrebari!!
Doru Panaitescu said,
23 noiembrie 2010 @ 11:09 am
da, motorul e mancacios, dar la cherokee e si mai macacios. rubicon e net superior in offroad oricarui alt cherokee. nu incape comparatie. daca mergeti doar pe forestiere si ocazional offroad greu, wrangler e o solutie foarte buna. dar mai trageti de pret, parerea mea.
dan soare said,
23 noiembrie 2010 @ 2:21 pm
multumesc pt sfaturi! ma voi gindi serios! o zi buna!
dan soare said,
29 noiembrie 2010 @ 4:08 pm
buna ziua! am gasit un nissan patrol din 2008,47000 km,primul proprietar,carte service-25000E. ce parere aveti? e modelul lung. are sasiu separat si punti rigide? cum e confortul? dar motorul de 3 litri diesel? stiti cumva care e raportul reductorului? multumesc!
astept cu nerabdare raspunsul ca sa stiu ce hotarire sa iau!
florin andi said,
22 aprilie 2011 @ 8:32 pm
buna ziua. ce spuneti de un ssangyong kyron 2.0L automat din 2007 la 12500 eur(40000km)? astept un sfat. multumesc
Dragos said,
17 noiembrie 2011 @ 10:43 pm
Salut,
sunt inginer (nu topograf), am nevoie de o masina care sa ma duca pe distante relativ lungi indiferent de vreme (ninsoare), in majoritate pe sosea dar si pe drumuri de tara. Oscilez intre Rav4, Vitara (cel nou), Outlander si CRV.
As fi recunoscator pentru o parere.
Dragos
Doru Panaitescu said,
21 noiembrie 2011 @ 11:24 am
eu intre astea as oscila intre outlander si crv, cu bataie mai mult pe Mitsubishi Outlander, care este superior la nivel de confort interior. Doar sa ai grija sa alegi versiunea pe motorina, trage frumos si are consum decent. versiunea pe benzina e cam mancacioasa.
mona said,
4 februarie 2012 @ 10:11 pm
buna
Trebuie sa ma decid intre un toyota rav 4 1995 motor de 2ooo benzina cu o mare probabilitate ca ambreajul e dus si un kia sportage 1996 motor tot de 2000 dar cel putin are reductor la mic si mare in timp ce rav e permanent. Pretul e cam tot acolo. Ma intereseaza defapt un 4×4 pana in 2000 cmc in 4 usi pt mers la munte la pescuit (Apuseni).
Daca se poate un raspus rapid v-as multumi.
Doru Panaitescu said,
6 februarie 2012 @ 8:16 am
va recomand masina cu reductor. cu mentiunea ca toyota e mai fiabila, dar depinde cat de scump e ambreiajul ala. daca are multi kilometri, puteti avea si alte probleme la ea.
o alta varianta mai iefitna si mai ieftin si re reparat ar fi suzuki vitara, mai robusta decat kia sportage, si ea fiind prevazut cu reductor.
mona said,
6 februarie 2012 @ 9:55 am
multumesc mult de tot sper sa fac alegerea potrivita
mona said,
6 februarie 2012 @ 1:12 pm
multumesc mult de tot . O sa merg pe sportage pt cele 4 usi pe care le are si cele 5 locuri. Devenim o familie.
Ciprian said,
18 iulie 2015 @ 4:46 pm
Buna ziua,
Am citit articolele Dvs si de fiecare data ma răzgândesc cu privire la Suv il ce intenționez sa l achiziționez. Așadar, criteriile in lista mea scurta ar fi in aceasta ordine: Grand Vitara, CRV SI X TRAIL cu următoarele constrângeri:
– an minim 2008
-buget 8000 euro fără TVA ( dacă e cazul) sau final 8000 dacă e de la pf
-preferabil diesel pt cuplu(si consum)
-preferabil cutie automata dar GV nu are pt motorul diesel cutie automata 🙁 deși are diferențial si toate cele
– o folosesc 70%oras si concedii si 30% cu cortul in wknd împreuna cu familia ( 4 persoana +bagaje) in zone mai greu accesibile uneori
Așadar sunt nedumerit pe ce varianta sa merg si va rog sa ma ajutați in luarea deciziei.
Iată argumentele mele:
-GV are mai mult partea de Off ROAD dar sunt putine pe piata, nu au cutie automatica decât la varianta pe benzina motor cam poluant si taxa mare de plătit dacă o iau din afara
– CRV e preferata mea pe parte de motor si fiabilitate deoarece am un Civic in prezent, dar slaba in offroad având pe automat selectarea acestuia
– Xtrail este un mix între cele doua dar am auzit la un service ca au probleme destul de mari după câțiva ani
Mulțumesc anticipat pt ajutor!
Ciprian
Niculae Dumitrescu said,
30 august 2016 @ 3:53 pm
Buna ziua! Doresc o masina de familie, suficient de economică pt drumuri de 3-4 mii km prin Europa la mare, ski etc. Acum am un Scenic rx4 la care mi-a plăcut poziția înaltă a șoferului. De aceea aș lua un suv/crossover. Oscilez între Mitsubishi Outlander, Nissan Xtrail, Skoda Yeti. Mai sunt probabil vreo 20 ca ele! Ce sfat îmi puteți da. Vreau mașină nouă pt ca nu am încredere la second hand. Multumesc mult!
Rares Iordache said,
15 octombrie 2016 @ 10:45 am
Salut, Doru
Voi fi concis: am un Suzuki Ignis 4×2, 1.5, 99, an 2003.
Vreau sa-l schimb din urmatoarele motive: o masina mai nou, mai incapatoare si, de ce nu, mai sigura. Sunt familist cu 2 copii, practic trekking/ hiking/ trail running si ciclism (montan). merg la job cam asa: cu masina, dar as agrea un hibrid gen: masina pana la gradi fetitei si, apoi, mi-as da jos bicicleta de pe masina pt a traversa orasul.
Am optat pentru
Subaru Forester 2007/2008, modelul acela reusit
Daihatsu Terios II (e mititel, totusi)
Dacia Duster 1.5 dCi, chiar 4×2, de ce nu.
Ar mai fi Suzukia Grand Vitara benzina, dar nu e asa de larg la portbagaj, similar cu Daihatsu, pentru care manifest o slabiciune.
m-am uitat si la monovolume sau un ford Mondeo, masina incapatoare, dar nu stiu daca ma vor ajuta si la iesirile mele prin zonele montane. incerc sa impac totul, tocmai de aceea, daca as alege un Subaru, as apela la bicicleta pt a traversa orasul, din cauza consumului in mod special.
Nota: ma intereseaza o masina fiabila + costuri in limita normala, sa nu fac nebunii. Subaru merge la sectiunea fiabilitate, insa am vazut ca nici costurile de intretinere nu ar fi mai mari decat la un Ford diesel
Multumesc mult
dias said,
9 martie 2018 @ 8:58 pm
L-ati incadrat gresit pe Mitsubishi Pajero Sport. Este un off-roader autentic, cu sasiu separat, reductor, unele cu LSD sau dif blocabil spate s.a.
Claudiu D said,
22 martie 2018 @ 5:53 pm
Va salut, scuze de deranj, familia mea s-a marit cu o junioara, am cautat versus-uri pe net de mi-a venit rau, incerc sa gasesc o masina sa le faca pe toate. Am ajuns la gv2000 benzina 2005 pro: dif blocabil, low range, 4×4 veritabil/ contra: consum mare, probleme rugina, piese extrem de scumpe si rare, pot sa imi iau gandul de la dezmembrari. A doua optiune toyota rav4 2000 benzina pro: consum acceptabil pt o benzinara, piese acceptabile ca pret, calitate finisaje peste gv, probleme mai rare cu rugina/ contra: nu are low range, nu are 4×4 veritabil, nu are dif blocabil. Stiu ca intrebarea de baza este pentru ce o folosesc, pt familie, 4×4 ocazional (la peste, cabana, etc), ideea e ca as vrea o masina sa le faca acceptabil pe toate si sa nu ma indoaie intretinerea (am uitat sa zic ca voi pune gpl). In ultima instanta sunt dispus la varianta rav4 + jimny vs grand vitara 2006. Cu respect Claudiu.
Claudiu D said,
22 martie 2018 @ 5:56 pm
Toyota rav4 din mesajul de mai este 2006, nu 2000, scuze de greseala.
Mihai said,
31 august 2018 @ 11:00 am
Buna,
foarte interesant articolul. Scriu si eu la ani distanta sper daca se poate sa mai imi raspundeti. Povestea mea : in familie suntem 2 adulti +o fetita de 6 ani + un caine de talie mica . Avem o casa la tara la care mergem in fiecare sfarsit de saptamana incarcati cu haine , mancare , scule si materiale . Din oras pana acolo sunt 25 KM din care 15 pe drum de tara foarte prafuit si plin de pietre dar practicabil ( cu loganul rar apuc sa-i dau viteza a 3-a pe acel drum ). In timpul saptamanii facem naveta cu masina la servicii 50 km dus-intors. iar in timpul saptamanii masina e plina de suporti biciclete + trotinete , role, mingi, biciclete mici – mari depinde vreme. Ne plac si excursiile la munte ( Retezat ), dar cele comode accesibile pana acum cu loganul incarcat de corturi si biciclete.
Intrebarea mea este credeti ca am nevoie de un SUV ( duster, tiguan, rav 4 ) sau un monovolum ( VW touran, opel safira ) sau un break. multumesc mult
Angelo said,
12 septembrie 2018 @ 10:08 am
Va salut! Sunt in cautarea unei masini de teren. Am un monovolum pe care o folosesc in oras si la drumuri lungi si mai am nevoie de una cu care sa merg pe santiere, la pescuit, pe cate un varf de munte (fotografii) si mai dau de un drum mai rau prin padure pe care ma apuca ambitia sa ma duc sa va ce gasesc interesant 🙂 Mi-am propus sa aloc un buget de 6000 euro. La ce am cautat eu si am gasit sa imi placa ar fi:
Grand Vitara, Jimny, Pajero Pinin, Pajero 3 si Pajero Sport. Va rog sa imi spuneti ce mi-ati recomanda din aceste variante, sau daca mai aveti si alta varianta puteti sa imi dati. La Pajero imi place cutia super select, care il iau un plus fata de GV.
Astept sfaturile dumneavoastra si va multumesc frumos!
Lichu said,
2 ianuarie 2019 @ 2:42 pm
TAF Tractor Articulat Forestier
demirel said,
15 ianuarie 2019 @ 10:01 am
Cred ca ai uitat liderul… Toyota Land Cruiser Prado.
tery said,
21 februarie 2019 @ 6:53 pm
Buna ziua,familie formata din doi adulti si doi copii,masina de familie,oras,concedii Am avut un Hunday Santa fe2007.Venituri pe familie in jur de 80-100 mil/luna.
RAV 4-2017-2018 HYBRID
RX450-2012-2013 HYBRID
AUDI Q5 -2012-2013benzina.
Va multumesc!
razvan said,
24 aprilie 2019 @ 10:08 am
„Mini-SUV-uri. Aici ar intra si crossoverele. Exemple: Hyunday Tucson, Peugeot 4007, Rav4 (cel vechi, in doua usi), Ssang Yong Actyon, Suzuki Sx4, dar si Alfa ROmeo Q4, Subaru Forester sau WV Tiguan. Caracteristici: talie mica, solutii tehnice pentru transmisie ieftine dar neperformante (nu va luati dupa reclame), motorizari economice, litraje mici, cuplu modest, preturi atractive.”
Sx4 in aceeasi categorie cu Forester? miniSUV? litraje mici? motorizari economice?
Ok…
doru said,
13 mai 2019 @ 8:28 pm
da, un 2.0 nu consumă cât un 4.2, nu?
iar ce e sub 2.5 e litraj mic, că nu poți compara o toyota 100 cu motor de 4,2 cu un vitara de 1,6.
da, sx4 era forțat pus acolo, dar oamenii îi zic suv. Pentru mine nissan terrano sau ford explorer sunt tot suv. Unii insa spun SUV si lui Mitsubishi ASX sau Nissan Juke.
PS ai vazut ca articolul ala e scris acum niste ani, nu?