Balcaniada: Muntenegru – o destinatie de concediu completa

Muntenegru este o tara a contrastelor: munti inalti ce marginesc o mare calda si generoasa atat pentru “pensionarii” amatori de relaxare, dar si pentru “aventurosii” care cauta si altceva decat odihna intr-un concediu.

Accesul se face pe un drum dificil. Din Serbia traseul este puternic virajat, asa ca socotiti kilometrii cu atentie cand va planificati ruta. Recomandarea mea este, daca plecat din Bucuresti, sa faceti doua statii pe drum: una la Severin (sau la Novi Sad sau Belgrad, daca plecati devreme din Bucuresti), apoi inca una la Mockra Gora, urmand ca in a treia zi sa ajungeti pe coasta Adriaticii.

Pe drum aveti un excelent loc de popas daca sunteti amatori de deep water solo. La iesirea din canionul raului Morača, cu zece kilometri inainte de Podgorica (Podgorica este capitala tarii, un oras anost in care nu are sens sa pierdeti vremea) este un loc mirific. Apa raului a sapat un canion adanc. Ulterior, tot apa a carat material detritic, care s-a cimentat, formand un etaj de conglomerat grezos. In acest conglomerat apa a sapat in continuare, astfel ca aveti un canion in canion, un peisaj rar si mult ravnit si amatorii de geologie si peisaje deosebite.

Aici este o stanca sub care raul a sapat o marmita adanca. Apa verzuie si limpede, stanca alba si crestele calcaroase de culoare deschisa formeaza un peisaj extraordinar de placut. Iar in august (si inceput de septembrie) e numai bine de baie, dar un neopren de 3 mm nu strica sa-l aveti prin preajma, pentru a zabovi mai mult. Iata si stanca pe care poti practica deepwater solo (ce e diferit de Tyulenovo este ca aici puteti lua o gura de apa mai zdravana in cadere, este apa limpede de rau).

Dupa Podgorica aveti si o minidelta, la jumatatea drumului dintre Podgorica si Budva. Aici cuibareste pelicanul cret (sau pelicanul dalmatian), care si ierneaza dupa ce petrece verile in Delta Dunarii. Deci cam ca noi: vara in delta, in septembrie in Muntenegru. Stiu ceva turism de aventura pelicanii astia creti 🙂

Dupa acest mic popas, trebuie musai sa vedeti Sveti Stefan si Budva, doua minicetati aflate pe mare si care arata impresionant. Din Budva pleaca un drum spre Kotor, unde puteti vizita o cetate aflata pe crestele ce strajuiesc un imens golf, unde apar mastodonti ca cel din prima imagine din articol. Iata o barc aobisnuita langa acest urias vas, sa va dati seama de marime.

Dar ce mi-a placut mie cel mai mult din Muntenegru a fost un drum. Un drum care in opinia mea trimite la restanta atat Transfagarasanul, cat si Transalpina la un loc si inmultite cu 10. Drumul incepe din Cetinje (cu acces fie cand veniti dinspre Serbia, fie dinspre Budva, dupa ce v-ati cazat deja) si merge spre Kotor. Este un drum de coasta puternic virajat (iata aici cum apare pe Google Maps), urmat de o zona de platou unde peisajul carstic te lasa fara cuvinte.

Va recomand sa faceti acest drum inca de dimineata, pentru a prinde zona de platou cu soarele aproape sus. Atentie: drumul este extrem de ingust pe alocuri (Focusul s-a descurcat mai bine, dar cu Ford Ranger a trebuit sa iesim destul de des in decor pentru a face loc masinilor care veneau din sens opus). Iar daca va intalniti si cu un autocar razlet, distractia e garantata. Not!

Ca loc de popas va recomandam oraselul Cekanje, fosta cetate de scaun a tarii, unde veti gasi si un monument interesant (primaria), dar si un restaurant traditional (semnalizat corespunzator la intrarea dinspre Kotor) condus de un muntenegrean dintr-o bucata, Zoran, care ne-a delectat cu miel la cuptor, mucicalita, o mancare de spanac traditionala a carui nume imi scapa acum, plecavita si palinca de casa foarte apreciata de Ivo si Zdeto, care nu trebuiau sa conduca.

Ne-am cazat in Budva, intr-un hotel care avea o vita de vie de … kiwi.

Iata-l pe Ivo culegand cateva pentru mai tarziu (proprietarul vilei ne-a asigurat ca daca le lasam pe luneta masinii cateva ore la soare, se vor face dulci si zemoase).

Iar pe alocuri razlet, un copac plin de grepfruit, dintre care unul extrem de zambaret, desi necopt.

Tot in Muntenegru va recomand snorkeling – apa este sarata, deci lestati-va daca purtati neoprene pentru ca va fi greu sa va scufundati. Coasta este snacoasa, cu putine plaje cu nisip, astfel ca va va fi usor sa gasiti fauna marina cam oriunde.

Revin cu fotografii mai multe, azi avem de urcat Fordurile in tren si poate facem si ceva canion, ca a plouat ca la balamuc in Slovenia, deci sansele de a avea traseu practicabil de rafting si canioning pe raul Soča sunt minime.

Proiectul Balcaniada este o initiativa a Fundatiei Friends for Friends. Sponsor principal: Romtelecom. Partener auto: Ford Romania. Partener foto-video: Olympus Romania

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Un comentariu »

  1. Balcaniada – Muntenegru, o tara cu munti albi « Ivo Bobal said,

    9 octombrie 2012 @ 5:03 pm

    […] cand ai un autocar in fata ta, crede-ma, este loc de ambele 🙂 Am luat o poza cu acest drum de la Doru , eu nu […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu