Braila nu e in Moldova

Am zis! In afara dovezilor istorice si a evidentelor din cartile de geografie, public aici o harta utila pentru cei certati cu scoala generala.

Cateva argumente (in opinia mea pentru care nu poti afirma ca Braila este in Moldova)

– istoric vorbind, Braila nu a fost pe nicio harta ca figurand in Moldova (nici pe vremea lui Stefan, nici altcandva)

– Braila si Galati sunt doua orase foarte apropiate (15 km in linie dreapta) – cele mai apropiate orase mari din Romania. Explicatia e simpla: istoric vorbind, unul era in marginea Regatului, celalalt in marginea Moldovei. E drept ca a existat o mica perioada (pe vremea lui Gheorghiu Dej parca) in care raionul Galatiului cuprindea si judetul Briala si judetul Galati. Dar fost, repet, ceva temporar, dictat de impartiri administrative ale resurselor de catre to’a’rasii de la Est.

– accentul brailenilor este diferit de cel al vecinilor galateni de la nord (cu care oricum nu se inteleg prea bine, prietenii stiu de ce :D)

– vocabularul brailenilor difera semnificativ de cel al galatenilor. Cuvinte „endemice” precum corniza, flisa, bosoli, torocala, ghizuroi sau saghita nu sunt cunoscute galatenilor (sa ma contrazica cineva daca e din Galati si le stie).

– traditiile sunt si ele diferite. Asta si datorita diversitatii etnice, mult mai evidenta in Braila decat in Galati (cu care adesea este comparat). In Braila convietuiesc din vremuri istorice turci, greci, lipoveni, tatari etc.

Si inca o resursa utila: regiunile istorice ale Romaniei, evidentiate pe harta, sa stie toata lumea care sunt si care le sunt granitele.

PS Nu am nimic nu moldovenii sau cu locuitorii altor zone istorice (moldoveni, ardeleni, olteni etc). Cu toate astea, ma apuca spumele cand aud remarci de genul: orsovenii sunt olteni, brailenii sunt moldoveni, hunedorenii sunt olteni etc. Eu personal sunt mandru de locul in care m-am nascut, si-l voi considera ca facand parte din Muntenia pana cand oi muri. Sa fie clar 🙂

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

38 Comments »

  1. gigix said,

    31 ianuarie 2011 @ 3:02 pm

    for the record, si pt complexele altora:) nici macar Galatiul nu e Moldova. Galatiul e un fel de Cta (adunati de peste tot), un fel de Oltenia (iuti!) a … Moldovei. Adevarata Moldova incepe de la 50-70 de km mai sus.

  2. Doru Panaitescu said,

    31 ianuarie 2011 @ 3:07 pm

    Asta nu poate fi decat o parere personala. Adevarata Moldova, adevaratul Ardeal, adevarata Oltenie. Subiectivismul la el acasa.

  3. somnulescu said,

    31 ianuarie 2011 @ 3:28 pm

    Eu sunt din Bacau, stau in Iasi – deci 2x Moldova, dar n-am auzit in viata mea de „corniza, flisa, bosoli, torocala, ghizuroi sau saghita” Sa inteleg ca am trait degeaba sau cum?

    Stai bre linistit, ca nu vrem Braila voastra in Moldova :))

  4. Doru Panaitescu said,

    31 ianuarie 2011 @ 3:33 pm

    nu, probabil si tu ai cel putin 10-20 de cuvinte in vocabular de care altii nu au auzit. era un argument ca sunt zone istorice destulde diferite, chiar dac aorasul respectiv e la granita.
    Stau foarte linistit, are Moldova destule orase faine 🙂

  5. Alex said,

    31 ianuarie 2011 @ 3:36 pm

    Da, eu sunt din Galati si stiu de corniza (aaa…sinonim chiar nu stiu, e treaba aia fixata de perete sau tavan, de care se atarna perdelele) si flisa (o placa de faianta sau gresie). Restul, insa – bosoli, torocala, ghizuroi sau saghita, nu le stiu :))

    Bun, Braila a fost la un moment dat din raionul Galati. Evident ca nu se puteau transforma peste noapte locuitorii in galateni, sau moldoveni.
    Dar ce am mai auzit eu este ca Galatiul, fie doar zona orasului de azi, fie chiar o halca mare din judetul de azi, era parte a Regatului, candva. Si cica sunt moldoveni doar geografic, ca sunt de fapt un fel de regateni/munteni.
    Totusi, e clar ca diferentele exista. Ca lumea zice ca brailenii sunt moldoveni, mda, asa si timisorenii sunt ardeleni (ce sa mai zic de Arad si Bihor!), si teleormanenii sunt olteni…mda. Probabil si Giurgiu e tot in Oltenia.

  6. Doru Panaitescu said,

    31 ianuarie 2011 @ 3:37 pm

    Corniza=galerie.
    De obicei eu aud invers, ca Braila facea parte din galati, invers e prima oara cand aud.
    Ca accent sunt mai apropiati de modoveni decat de ragateni, iar administrativ teritorial tot timpul Galati a fost parte a regiunii istorice Moldova.

  7. Arhi said,

    31 ianuarie 2011 @ 3:38 pm

    nici fetestiul nu e in dobrogea lol :)))) moldova rulz, be a proud moldavian 😀

  8. Doru Panaitescu said,

    31 ianuarie 2011 @ 3:41 pm

    Pai nu prea e in Dobrogea.

    Si da, sunt mandru, asa cum ziceam mai sus, dar nu ca-s moldovean. Pentru ca nu sunt. Cum poti sa fii mandru ca esti ceva ce nu esti de fapt? Poate doar Chinezu’ ca e roman si nu chinez 🙂

  9. Lucian said,

    31 ianuarie 2011 @ 3:44 pm

    La fel cum Botosani nu este Bucovina. Pentru mai multe detalii vezi wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Bukovina

  10. Doru Panaitescu said,

    31 ianuarie 2011 @ 3:48 pm

    Ei bine, aici chiar e destul de complicata. Granita aia s-a mutat de mai multe ori, dar si eu tind sa cred ca Botosani nu e in Bucovina. Oricum, nu cred ca Wikipedia are acuratete 100%, dupa cum nu cred ca pot gasi un profesor de istorie informat 100% si politizat 0%.

  11. Stefan Murgeanu said,

    31 ianuarie 2011 @ 3:54 pm

    ok, in Moldova nu e, dar Braila e in Uniunea Europeana? 😀 :))))))))))

  12. Stefan Murgeanu said,

    31 ianuarie 2011 @ 3:58 pm

    satu mare (judetul) si maramures (judetul) sunt curpinse ambele in regiunea maramures, desi diferentele dintre cele doua sunt enorme, atat ca obiceiuri, grai, cat si in ceea ce priveste componenta populatiei (mult mai multi unguri si svabi in satu mare, decat in maramures)

    maramuresenii vorbesc cu un accent total diferit fata de satmareni 😉

    au cu totul alte obiceiuri, alt stil la cladiri, imbracaminte samd

  13. Tweets that mention Marketeer.ro – digital marketing pioneer » Braila nu e in Moldova -- Topsy.com said,

    31 ianuarie 2011 @ 4:07 pm

    […] This post was mentioned on Twitter by raluca popa, The Fuck U Award!, Timaru Mihai, Andreea Burlacu, Alexandru Lovin and others. Alexandru Lovin said: Aoleu, mai sunt oameni care cred ca ESTE? RT @raluxa Word!!! https://www.dorupanaitescu.ro/braila-nu-e-in-moldova.html […]

  14. Doru Panaitescu said,

    31 ianuarie 2011 @ 5:27 pm

    Dar cine e in Uniunea Europeana? 🙂

  15. Paul said,

    31 ianuarie 2011 @ 5:51 pm

    Moldova a fost parte din regat de asemenea.

  16. Doru Panaitescu said,

    31 ianuarie 2011 @ 5:52 pm

    ai si dovezi care sa sprijine aceasta afirmatie?

  17. ArTiStul said,

    31 ianuarie 2011 @ 9:31 pm

    Doru Panaitescu, legat de Bucovina, pentru cultura ta generală:
    http://orasulsuceava.ro/articole/2010/07/esti-bucovinean-sau-moldovean/.

  18. Theia said,

    31 ianuarie 2011 @ 9:42 pm

    Ștergeți harta asta până nu v-a văzut nimeni și trageți un ochi aici http://orasulsuceava.ro/articole/2010/07/esti-bucovinean-sau-moldovean/
    …și în legătură cu „școala generală”, ați făcut cumva și istorie, că nu prea se vede?! 😉

  19. Doru Panaitescu said,

    31 ianuarie 2011 @ 9:44 pm

    Linkul tau nu m-a convins. Adica nu m-a convins deloc. Mai ai si alte argumente?

  20. Pak said,

    31 ianuarie 2011 @ 9:45 pm

    http://www.iarelative.com/maps/ah_1895/ah_e.htm
    Mai mult de atat nu am la mine

  21. Un roman said,

    31 ianuarie 2011 @ 10:50 pm

    Cred ca cel mai bine ar fi sa puneti mana pe cartile de la scoala si apoi sa ne dam cu parerea.
    Daca stau bine sa ma gindesc Galatiul e un cartier din Bucuresti, mai exact este in inima Bucurestiului sunt cei mai buni din cei mai buni.

  22. Doru Panaitescu said,

    31 ianuarie 2011 @ 10:55 pm

    Si eu zic sa pui mana pe cartile de scoala. In special pe cea de limba romana (sau poate recitesti ultima ta fraza si reformulezi). Si cred ca gasesti ceva de corectat si la prima, daca tau bine si ma gandesc. Fara suparare.

  23. zvoner said,

    1 februarie 2011 @ 12:31 am

    Ha, ha, puteam sa jur ca o sa sara toti in capul tau. Ma rog, nu pot sa-i condamn, avand in vedere ca ai pornit discutia de la o chestiune vazuta de restul tarii ca fiind o ‘chichita’, dar de localnici ca fiind o treaba importanta.

    Mi-am furat-o si eu atunci cand n-am facut distinctia cuvenita intre Tara Oasului si Maramures (blasfemie, da…), cand am spus ca Tara Motilor ar acoperi cam intreg arealul Apusenilor (puristii tin mortis la localizarea ei strict in cateva sate din jurul Abrudului, altii accepta extinderea ei pana hat, spre Huedin), ba si cand am spus ca am vizitat Cetatea Neamtului, intr-un articol despre Bucovina (cetatea se afla la cativa kilometri de granita sudica a provinciei istorice Bucovina).

    Treaba asta cu cartile de scoala ma amuza si mai tare. De parca ar invata cineva ceva din ele. Adevarul e destul de simplu: moda asta de a ne invartosa orgoliul in noi pe provincii istorice e poate cea mai tampita moda posibila. O expresie ultima a atomizarii unui popor care nu mai suporta sa stea laolalta cu semenii sai si-si inventeaza motive sa se diferentieze, sa se dea altfel decat este. De parca ar conta ca esti moldovean, ardelean, regatean sau mai rau, din Oas, din Maramures, din Bucovina sau alte provincii istorice mai mult sau mai putin cunoscute ca delimitare.

    Desi sunt bucurestean, imi repugna bucurestenii care cred ca sunt buricul pamantului. Mi se pare la fel de hilar orgoliul ardelenesc (sau din oricare alta regiune a tarii) si cred ca daca toti ne-am amuza in loc sa ne enervam ne-ar fi tuturora mai bine.

    Suntem ingrozitor de tipicari pentru un popor atat de delasator, sincer 🙂

    ps. Galatiul e unul dintre orasele cu cel mai dulce grai moldovenesc, complet diferit de limba aspra vorbita in Braila. Asta ar fi suficient pentru o diferentiere usor de facut…

  24. Doru Panaitescu said,

    1 februarie 2011 @ 12:36 am

    La un singur lucru te contrazic: limba dulce de la Galati. Pai daca aia e dulce, ce mai zici de cum se vorbeste in Piatra, Husi sau Iasi?

  25. zvoner said,

    1 februarie 2011 @ 12:52 am

    Dulce prin comparatie cu Braila, bre! Totu-i mai aspru in Braila, mai aprig, mai in your face asa. 😀

    Cand ma duc la rudele din Galati inca mai inteleg ce zic. Cand ajung insa la alea de deasupra Iasului, am nevoie de 1-2 zile de acomodare. Prin contrast, cand merg la celelalte rude din Ardeal, in secunda doi vorbesc pe limba (si cu accentul) lor. Ciudatenii…

  26. Razvan Pascu said,

    1 februarie 2011 @ 12:14 pm

    Ei uite, chiar nu stiam ca Doru Panaitescu este din Braila. Si eu sunt tot din Braila, dar am ramas de multi ani in Bucuresti. 🙂

  27. Theia said,

    1 februarie 2011 @ 2:30 pm

    @Panaitescu dacă nu te-a convins, nu ai decât să te înformezi, poate mai deschizi o carte de istorie, mai vezi ce și cum s-a mai schimbat între timp… Dacă nu vrei să te informezi tu, eu doar nu am să o fac forțat. Istoria e una!
    Înțeleg că Bucovina e un „brand” ce se vinde bine… dar nu totul se rezumă la bani.
    Perioada de domnie a lui Ștefan cel Mare, spre exemplu, o consider o parte mult prea importantă a isoriei noastre comparativ cu perioada de ocupație a Imperiului Austro-Ungar.
    …și să nu știi că ești român (căci faptul că ești bucovinean nu asta presupune) e o rușine.
    Să ne respectăm respectând ce a fost!
    Noroc bun!

  28. andrei said,

    1 februarie 2011 @ 2:45 pm

    Foarte bine punctat. Era nevoie de asa ceva. Eu m-am saturat sa le explic tuturor ca nu sunt moldovean, sunt din Braila. Dar na, geografia „e greu” pentru unii :)). Well done.

  29. lecampeur said,

    4 februarie 2011 @ 9:10 pm

    Sunt din jud Galati si stiu ce inseamna corniza, torocala si ghizuroi. In plus ai o eroare istorica in text. Braila era la marginea regatului si Galatiul la marginea Moldovei…gresit. Regatul Romaniei le includea pe amandoua. Poate voiaia sa zici T Romaneasca si Moldova…in rest…frustrare placuta pentru ca desi nu sunt chiar din Galati stiu ca brailenii sunt frustrati ca Galatiul e mai mare si are bani mai multi 🙂

  30. Eros said,

    2 martie 2011 @ 12:30 pm

    Brailenii nu sunt mai ofticati pe galateni decat galatenii pe braileni. E pur si simplu o veche râcã, dar mult mai amicala decat s-ar crede.

    Si, Dorule, sa stii ca multi „comit” confuzii de genul asta pur si exclusiv intentional, pentru ca au auzit de astfel de râci si vor sa se distreze copios pe seama frustratii pe care sunt convinsi ca o pot aduce prea usor la suprafatza, pomenind mai sus pomenitele confuzii. Am exemple confirmate.

    Bine’nteles, e usor sa gasesti si oameni sincer confuzi, mai ales prin Galatzi (nu prea o sa auzi braileni pretinzand ca Galatiu-ul e in Muntenia) – si pe care o harta ca cea pe care-ai pus-o aici nu-i convinge, neam – stiu ei mai bine.

  31. Doru Panaitescu said,

    2 martie 2011 @ 1:07 pm

    Cei care cauta rica si zic la misto nu fac decat sa-si demonstreze vastele cunostinte depsre istoria si geografia patriei. in rest, ne distram oricum.

  32. cezzar said,

    17 noiembrie 2011 @ 9:55 am

    Galatenii au spus ca Braila e cartierul romantic al Galatiului. Normal, fiindca Galatiul e un oras muncitoresc cladit cu vointa politica in jurul combinatului. Dovada este ca viata galatenilor tine foarte mult de viata combinatului si acum. Cred ca o treime din suprafata orasului e ocupata de combinat. Deoarece viata actuala a celor orase este deja tesuta cu acelasi ac ( institutii comune, viata mondena, comerciala, piata fortei de munca, etc) multi cred ca vorbim despre aceiasi oameni, aceleasi obiceiuri, aceiasi zona.
    Argumentele tale sunt bune.

  33. Valentin_Braila said,

    7 decembrie 2011 @ 6:03 pm

    Parerea mea este ca ar trebui sa lasam orgoliile si aroganta dintre Galati si Braila pentru a crea al 2 lea oras din Romania : Galati-Braila !

  34. TONI said,

    28 decembrie 2011 @ 9:29 am

    Vreti, nu vreti, judetele Buzau, Braila, Tulcea sunt la granita cu Moldova. Uneori auzi vorbindu-se acolo cea mai neaosa limba moldoveneasca. 🙂
    Dorule, nu era nevoie sa demonstrezi un lucru evident pentru toata lumea.

    Ce ma doare pe mine cel mai mult ca galatean-moldovean, este ca aveam si noi, moldovenii, o chestie pentru care eram mandri : Stefan cel Mare si manastirile ridicate de el, in special in Nordul Moldovei.
    Am mai scris si pe alte forumuri ca mi se pare o blasfemie sa promovezi manastirile din nordul Moldovei ca fiind in Bucovina (o provincie a imperiului Austriac, aparuta dupa 1774 si care nu are nicio legatura nici cu manastirile si nici cu Stefan Cel Mare).
    Daca vrei sa fii corect, afla ca partea romaneasca din Bucovina era mult mai mica – doar o parte din actualul judet Suceava. Vezi aici o harta a adevaratei Bucovine :
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Bucovina

    Harta pusa de tine este departe de realitatea istorica. Acum cine este certat cu scoala generala ?

    S-a promovat agresiv Bucovina ca suna mai bine decat Moldova (oare?), au au tot largit granitele ei.
    Noi, galatenii, speram ca Bucovina sa ajunga cu granitele la noi in viitorul apropiat. 🙂 😆

    E o gluma, dar daca vorbim la modul serios mi se pare trista farsa asta in care noi, moldovenii, suntem deposedati de ce am avut mai bun. Bucovina nu exista pentru noi. Ala e doar nordul Moldovei, locul unde Stefan cel Mare a facut istorie. Suceava a fost cetatea de scaun a lui Stefan.

    Revenind la granitele dintre provincii, ele exista doar din punct de vedere administrativ.
    Oamenii s-au mutat tot timpul dintr-un loc in altul.
    Mai mult ca sigur ca tu ai si sange de oltean, si de moldovean, si de ardelean….etc. Acum cat de importante mai sunt discutiile despre granite ? 🙂

    Suntem o natie de frustrati in care fiecare incearca sa dovedeasca ca zona din care vine e mai de soi. Eu cred ca ajunge. A venit vremea sa invatam niste lucruri.

    Si eu sunt trist ca noi, romanii, suntem atat de prost vazuti in afara.
    Numai ca, spre deosebire de romanii care ajung acolo si incearca sa-si ascunda originile (se dau drept croati, sarbi…) eu imi port cu demnitatea crucea si incerc din rasputeri sa demonstrez ca sunt un bun roman.

    Numai bine !
    Toni

  35. Tot ce trebuie sa stii si nu te-a invatat nimeni despre Braila si braileni | raluxa.com said,

    29 decembrie 2011 @ 1:20 pm

    […] Luam foc daca ne spui ca Braila e in Moldova. Nicicand o disputa geografica nu a fost intretinuta cu atata pasiune de un neam romanesc. Durostor, Caliacra? Fie la romani sau la bulgari, deopotriva.  Basarabia, pamant romanesc? Desigur, dar numai daca aceasta sorginte se doreste. Dar fereasca sfantul sa gresesti granita sudica a Moldovei – despre care toata lumea stie ca e Siretul – si sa atribui micul nostru oras in provincia gresita, ca te joci cu focul. […]

  36. dcfvgbfghdcfvghjn said,

    26 martie 2012 @ 1:51 pm

    Puteti sa aduceti cate argumente istorice vreti voi, pt noi – Ardealul – brailenii nu-s decat niste moldoveni la comportament si aspect fizic. MOLDOVENI !!! Stati acolo acasa la Stefan al vostru.

  37. Mucenici moldoveneşti VS mucenici munteneşti | Elena Cîrîc Blog said,

    9 martie 2013 @ 5:59 pm

    […] grămadă de ingrediente bune, dar gustul e yuck. Le-am dat o şansă, dar degeaba. Deşi Brăila nu e în Moldova, mucenicii moldoveneşti sunt “the real deal”. Îndrăzneşte careva să mă […]

  38. Moldav said,

    23 august 2016 @ 1:13 am

    Moldovenii sant superiori romanilor.Pana sa moldovencele sant cele mai frumoase din carpati
    Moldava(Moldavia),e tara dacilor .Romanele sant cele mai urate fimei,moldavele sele mai frumoase.Desigur ca,galatele sant sele mai frumoase moldave.Galatii sant unici ca neam,oras,rasa.Ei nu se amesteca cu altii,sant rasisti,astai bini,si mai ales:sant frumosi.Mai bini valahii ar taci odata daca nu vor razboi.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu