Bucate alese: Atacul musacalelor @ Balkan Bistro

2013 este anul de gratie in care ceafa cu cartofi prajiti, casul pane si mebeseul (cautati MBS in orice meniu de bodega si va veti prinde cu usurinta ce este si de ce ne alieneaza simturile si gourmediversitatea) primesc atacuri furibunde de la SSBAR (Societatea Secreta a Bucatelor Alese din Romania) inca din luna ianuarie. Atacul este revendicat de o grupare de trei musacale mari si late, teatrul de operatiuni al triplului atentat aflandu-se in mijlocul Capitalei, pe o strada cat se poate de aglomerata.

Mai exact: bucatarul sef de la Balkan Bistro, restaurantul specific balcanic din incinta hotelului Continental, m-a asigurat ca cele trei feluri de musaca propuse pentru seara de joi, 31 ianuarie 2013, ora 20.00 sunt fix pe placul mesenilor ce s-au perindat dupa fructe d emare, iepuri, borsuri de gasca si alte minuni pe care le-am dibuit prin meniuri alese de-a lungul timpului.

Musacaua este o meteahna veche in dieta vlahilor liberi, in special dupa asuprirea otomana. Culmea este ca cele mai bune mancaruri si delicatese otomane au intrat neconditionat in bucataria romaneasca, cu precadere in zona de Sud. Constanta, Braila, Tulcea si chiar si Bucurestiul sunt regiuni unde specialitatile turcesti sunt deja considerate traditionale, iar muscaua este una din ele.

Gurile rele de peste muntii Pirin spun ninsa ca de fapt musacaua este … greceasca. Dar cum noi stim bine cat de patrioti sunt grecii si cat de extinse le sunt in mintea lor granitele imaginare ale Marii Elade, ma astept sa zica si de mamaliga ca e inventata pe undeva prin vreo insula de-a lor.

Amestec netrebnic de cartofi cu carne tocata, de vinete cu carne tocata sau de legume (musaca de post), acest fel de mancare nu este pentru oamenii aflati la dieta. Se face cu multa grija sa nu sfarami cartofii de deasupra (unii isi iau aceasta corvoada de pe cap punand carnea tocata direct intre doua straturi de piure de cartofi) si se coace in cuptor, servindu-se cu sos de rosii si smantana.

Cea de vinete, la fel de grea pentru ficat, dar la fel de iute in a cere un pahar de vin bun dupa, este tot din otoman in otoman lasata aici pe glia tarii.

Dar cel mai bine ar fi sa povestim despre aceasta fapta de tacamuri chiar cu o portie tripla sub nas.

Asa ca deschid aici lista de invitati, cu mentiunea ca sunt aceleasi 30 de locuri +- 1-2 locuri cu care v-am obisnuit, indiferent de locanta aleasa.

[UPDATE] La cerere puteti primi un meniu echivalent vegetarian!

Meniul complet costa 65 de ron si este prezentat mai jos.

– Tzatziki (Salata de castraveti cu iaurt si usturoi)

– Musaca de vinete cu carne de porc

– Musaca de legume proaspete

– Musaca de cartofi cu carne de pui

– Mini sarailie de casa

– Apa minerala/plata

– Paine

Initial am intentionat sa includem si un vin la pahar asortat cu cele trei musacale, dar pentru ca vin multi soferi si din cei ramasi pe unii ii am tar epretentiosi la aspectele bahice, am preferat sa nu-l pun din oficiu desi stiu ca tare bine merge dupa o portie tripla de musaca. Asa ca avem la alegere o selectie de vinuri anume rpegatita pentru noi, si la pahar si la carafa, dar si la dop mester.

Inscrieri va rog (ca de obicei, mesenii ce au mai prestat anterior cu preznta au intaietate, dar preemptiunea se stinge joi dimineata, astfel incat si alti meseni noi se pot inscrie: hai ma ca glumesc, poate veni oricine!) – iar locul grozaviei este Balkan Bistro (pe Calea Victoriei, dar intrarea se face din Ion Campineanu):

1-4. Doru Panaitescu + 3
5-6. Ana C +1
7. Ana B.
8. Maria C.
9. Roxana P.
10. Toni
11. Ivo
12. Vlad T.
13. Florin G.
14. Anca D.
15. Sorin T.
16. Sorin C.
17. Claudiu P.
18. Petru P.
19. Andreea B.
20-21. Simona O.
22 . …

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

8 Comments »

 1. Ana Cioroianu said,

  29 ianuarie 2013 @ 10:36 am

  + 2.

 2. sorin tranca said,

  30 ianuarie 2013 @ 12:00 pm

  baga-ma si pe mine, trec o tura 🙂 merge 1/2 de meniu pt un om nu foarte flamand?

 3. Doru Panaitescu said,

  30 ianuarie 2013 @ 1:50 pm

  colegu, traiesti? hai ma, tu esti om de jumatate de portie?? 🙂 adu rucsacul si suntem chit.

 4. Simona Otel said,

  30 ianuarie 2013 @ 8:04 pm

  +1 sau poate 2. Iti confirm maine exact

 5. Andreea said,

  31 ianuarie 2013 @ 12:51 am

  ca tot vorbesti despre Braila si tot nu mai trebuie sa trec pe la dentist, vin si io. daca ma primesti 😀

 6. Doru Panaitescu said,

  31 ianuarie 2013 @ 8:09 am

  Simona, Andreea, va asteptam si pe voi! Sunteti pe lista.

 7. cristi said,

  31 ianuarie 2013 @ 11:59 am

  Salut,
  mi-a spus Ivo despre intalnire, iar daca mai sunt locuri as veni cu el.
  CRISTI D

 8. Razvan said,

  31 ianuarie 2013 @ 9:16 pm

  Acum am descoperit si eu asta. Se mai face si joia viitoare? Daca da, vin!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu