Călătorii de final de an pentru naturaliștii amatori

Știți că noroiembrie este una din cele mai julite luni (când vine vorba de fotografia de natură/wildlife). Zilele sunt scurte (la 5 e deja beznă), temperaturile sunt considerabil mai mici decât cu doar o lună înainte și, chiar dacă nu ninge, mereu zicem – mai bine ningea.

[O șopârlă de ziduri malteză (Podarcis filfolensis), fotografiată fix cu un an în urmă, pândindu-mă dintre cele două borduri de pe marginea drumului. Orice orificiu, gaură cât de mică este repede revendicată de acești mici curioși dragoni endemici ce populează arhipelagul maltez]

În aceste condiții, cei care își permit luxul unei mici vacanțe înainte de finalul anului trebuie să se orienteze rapid, noiembrie având câteva avantaje certe:

1. Prețurile la avioane sunt mici, iar aeroporturile sunt mai puțin aglomerate decât în sezon (mă refer în special la aeroporturile din zonele turistice). Exemple foarte bune sunt Mallorca/Ibiza, Cipru, Creta sau Sicilia/Sardinia, Malta, destinații unde puteți merge lejer în noiembrie sau chiar început de decembrie (atenție, totuși, la prognozele meteo).


[Un gecko cu degete-frunze (Euleptes europaea), fotografiat în Sardinia, singurul gecko ce îmi rămăsese de fotografiat din speciile de gecko europene]


[păsările sunt deja instalate în cartierele de iernare, așa cum sunt acești nagâți sudici (Vanellus spinosus)]

2. Preturile la cazări iarăși sunt mici, în special pentru citybreakuri sau zone foarte dezvoltate turistic (unde multe hoteluri si pensiuni sunt deja închise, ceea ce înseamnă că fiecare rezervare este o gură de oxigen pentru cele care încă sunt disponibile turistilor). Acum, de pildă, puteți merge la Barcelona, Roma, Istanbul sau Atena, fără să vă fie frică de aglomerația sezonului estival.

[Pe Acropole, chiar dacă e plin de turiști, tot puteți găsi țestoase de uscat balcanice (Testudo marginata), eu acolo având prima mea întâlnire cu specia]

3. Temperaturile sunt încă suportabile sau chiar bune de plimbări dacă mergeți spre sud (cu cât latitudinea e mai mică în emisfera nordică, cu atât diferența între zi și noapte este mai mică). În acest sens, vă recomand Tenerife, Maroc sau Israel, unde temperaturile sunt suportabile, păsările migratoate care iernează aici sunt deja instalate în cartierele de iernare consacrate (suplimentând grosul format din speciile sedentare, prezente tot timpul anului), iar o mare parte din herpetofaună încă este activă.

[Arhipelagul Canare este patria a multor specii endemice de reptile, această șopârlă de culoare inchisă fiind prezentă doar pe Gran Canaria (Gallotia atlantica), eu acolo având prima mea întâlnire cu specia]

Și, că tot am venit din Israel cu pradă bogată, vă prezint una din speciile active tot timpul anului (o specie de gecko activă ziua, spre deosebire de rudele sale europene).

[Acest gecko cu degete evantai (Ptyodactylus guttatus) este activ ziua, putând fi ușor observat în zone locuite, inclusiv în dărâmături, zone părăsite, dar și în zone cu pietre, in canioane, în zone aride etc]

Oricum ar fi, evitați perioada 15 decembrie – 5 ianuarie. Este perioada în care toți diasporezii (indiferent de nație) își aduc aminte că pot petrece sărbătorile în țara natală, drept urmare e loterie să mai găsiți bilete ieftine indiferent de locurile de plecare, respectiv de destinație. Prețurile urcă pe zi ce trece, formând o dublă curbă gaussiană – ca de manual – atât în săptămâna dinainte de Crăciun, cât și în cea cu Revelionul și după). Iată un exemplu pe ruta Madrid-București, unde se pot compara preturile instant pe un agregator de preturi – am lăsat și luna ianuarie pentru a avea o comparație.

De asemenea, trebuie să vă gândiți și la securitatea personală. Chit că par aventurier pentru mulți din voi, dar să știți că prefer coastele și insulele europene de la Mediterana, evitand Tunisia, Algeria și alte țări cu probleme.

Concluzionând, finalul de an poate fi fructuos pentru iubitorii de călătorii care sunt și fotografi de natură, iar dacă folosiți și un agregator de oferte de avion cum ar fi kiwi.com, momondo.net sau altele, puteti să faceți ture memorabile la buget rezonabil.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu