Concurs pentru cititorii mei cu sprijinul Discovery Channel (care sarbatoreste 30 de ani de emisie)

În data de 17 iunie 1985, John Hendricks a înființat Discovery Channel, prima televiziune din lume dedicată programelor de non-ficțiune, având drept misiune satisfacerea curiozității oamenilor despre universul înconjurător. De atunci, Discovery a avut o creștere constantă, portofoliul său de canale fiind prezent în mai multe țări decât oricare
altă companie media axata pe progrme de acest gen. Atunci descopeream, la cunostinte despre natura, primele notiuni de chimie, fizica, geometrie, biologie si alte stiinte exacte care m-au ajutat sa devin astazi ceea ce sunt.

Generic
[fotografie furnizata de Discovery Channel]

Au trecut 30 de ani de atunci si 18 in Romania de cand Discovery a venit pe piata televiziunilor sa ofere o alternativa la circul din televiziunile locale, drept pentru care posesorii de bostan cu creier incorporat i-au lasat pe bostanii simpli pe televiziunile-manea si au migrat puternic spre canalele de stiinta, Discovery fiind pionierul acestei categorii. Practic pot sa spun ca am crescut cu emisiunile de pe Discovery, in special in perioada in care naturalismul punea stapanire pe mine. Amintesc celor care au deschis televizoarele mai tarziu ca m-am apucat de speologie in anul 2000, la cativa ani dupa ce Discovery Channel incepuse deja sa emita pentru prima data in Romania (1997). De la Steve Irvin la masinile de curse facute din fiare vechi, Discovery a contribuit la deschiderea populatiei spre cultura enciclopedica moderna.

Ce vreau eu sa va spun este ca, pe principiul “Dunare daca nu aveam, Oltul Dunare faceam”, Discovery Channel trebuia sa apara, altfel il inventam noi. Eram satui de mizeria din televiziunile nationale care propovaduiau nonvalorile si cicul ieftin drept continut de calitate si divertisment. Dar iata ca au aparut optiunile si pentru oamenii cu mai
mult de 4 clase… În prezent, Discovery înseamnă mai mult decât documentare; înseamnă povești inspiraționale, spuse prin intermediul unui portofoliu divers de programe și genuri de emisiuni (amintesc aici Discovery Channel, TLC, Animal Planet, Investigation Disovery, Eurosport etc.)

De atunci am ramas fanul lor si astazi am ocazia sa ii sarbatoresc cum se cuvine. Mai ales ca de cativa ani incoace m-au tot citat cu ispravile mele de pe coclauri (intai cu boa de nisip, apoi cu fotografiile cu balaurul dobrogean, apoi cu povestea ratei cu ochi de soim care cuibareste in Bucuresti etc). Mai mult, anul asta m-au solicitat in mod expres sa ii ajut sa comunice putin diferit aceasta aniversare si bineinteles ca am spus da!

Echipa Discovery (care coordoneaza din Romania si operatiunile din tarile vecine) a pus la cale o aplicatie pentru fanii sai (stiati ca Discovery are peste un milion de fani pe Facebook? – sa ii zica cineva lui Badea, Banciu, Gherghe, Maruta sau lui Capatos ca poti avea multi fani in Romania si fara sa impachetezi laturi pe post de continut TV). Aplicația va fi găzduită într-un tab de Facebook în fiecare țară participantă la joc (România, Bulgaria, Serbia, Slovenia, Croația). Tari de care o fi auzit sau nu Badea? 🙂

In fine, sa-i lasam pe colegii lor de breasla, sa ramanem pe filonul aniversar. Am asadar deosebita onoare sa va anunt ca Discovery marchează împlinirea celor 30 de ani prin lansarea unei aplicații al cărei rezultat va fi o hartă digitală a curiozității oamenilor din regiunea Europa de Sud-Est. In aplicatia de care va povesteam, oamenii vor avea la dispoziție 10 categorii (Explorarea Universului, Aventură & Supraviețuire, Rasa umană, Terra, Istorie, Lumea animalelor, Invenții & tehnologie, Medicină, Religie, Mașini), care vor conține curiozități predefinite, precum și opțiunea de a completa un câmp custom-made, cu propriile lor curiozități din domeniile respective.

Provocarea este să obțin de la voi cel mai “curios” si curajos” răspuns la una dintre întrebările propuse în aplicație la una din categorii, Si ce puteam sa aleg altceva decat categoria Lumea Animalelor? Iata asadar si intrebarea pentru concurs:

Care sunt cele mai impresionante specii pe cale de dispariție? Si de ce, adaug eu, ca sa va pot departaja.

Generic
[fotografie furnizata de Discovery Channel]

Răspunsurile la această întrebare vor fi premiate: eu voi selecta câștigătorul din rândul celor care au răspuns la întrebare. Cel mai interesant răspuns primește un premiu – privilegiul de a fi prezent pe Harta curiozității Discovery – imaginea lui va fi prezentată în cadrul categoriei la care a dat “răspunsul câștigător”, în momentul afișării
statisticilor. De asemenea, va primi “materiale” dedicate pentru Facebook (un cover photo și un profile picture de “Curiosul curioșilor în Lumea animalelor și considerația celei mai reputate comunități de curioși din lume – Discovery.

Ce ziceti? Va incumetati sa-mi spuneti ce animal pe cale de disparitie va impresioneaza cel mai mult si de ce? Voi alege castigatorul vineri, 26 iunie, ora 12.00, asa ca aveti timp pana atunci sa dati tare cu o specie emblematica, pe cale de disparitie, de la noi sau de aiurea.

[Intre timp am anuntat castigatorul: Nadia Bunget. Felicitari, Nadia!]

Succes!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

7 Comments »

 1. Vasile C said,

  18 iunie 2015 @ 7:08 pm

  Dropia.De ce ? Monument al naturii, semnalată şi în Bărăgan de-a lungul timpului, a ajuns, astăzi, o pasăre de legendă. Superbele exemplare nu mai pot fi admirate in Romania decât în cărţile de specialitate. La nivel mondial am inteles ca ar mai trai vreo 37000 de exemplare
  Pacat ca cea mai mare zburatoare din lume,care a trai si pe la noi este pe cale de disparitie din cauza noastra , a oamenilor.
  Reîntoarcerea dropiei în România ar putea fi cel mai mare succes ecologic înregistrat în ţara noastră de la reintroducerea zimbrilor din anul 1954.

 2. Marius said,

  19 iunie 2015 @ 9:53 am

  Tigrul Siberian, pentru ca este cea mai mare “pisica” si unul dintre cei mai feroce vanatori

 3. Gorceac said,

  19 iunie 2015 @ 1:42 pm

  Panda- cine altu va fi negru/alb si din asia in acelasi timp? Animalul la care cand te uiti(cel putin eu) iti aduci aminte de absurditatea rasismului, un animal care ne uneste… Esenta dragalaseniei in sine

 4. emg said,

  22 iunie 2015 @ 9:55 am

  Capra walia ibex

 5. Nadia said,

  23 iunie 2015 @ 9:40 pm

  Cum imi plac la nebunie delfinii, exista o specie de delfin de apa dulce, respectiv delfinul de Gange, ce a ajuns pe lista speciilor pe cale de disparitie. Poluarea si pescuitul excesiv se pare ca sunt cauzele majore din cauza carora delfinul de Gange a ajuns sa faca parte din aceasta lista.

 6. ANA said,

  26 iunie 2015 @ 12:06 pm

  Lupul cenușiu, dispare cu o rapiditate îngrijorătoare atât în Europa și Asia cat și în America de Nord 🙁

 7. Ioana said,

  26 iunie 2015 @ 2:33 pm

  Nici macar nu am incercat sa ma gandesc la “Care sunt cele mai impresionante specii pe cale de dispariție” Si ultimul gandacel care dispare pentru totdeauna e important si “impresionant”. Fiecare isi are locul lui bine stabilit in cadrul ecosistemului si fiecare disparitie atrage dupa ea mai multa moarte.
  Astept cu nerabdare momentul in care o specie superioara va invada planeta si va face concursuri pe Internet cu tema: “Care metode de tortura vi se par mai impresionante atunci cand sunt folosite pentru a nimici indivizii din specia care a distrus planeta?”

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu