Dormitul sub cerul liber este si va trebui sa ramana un lux
Sunt în Spania de câteva zile și simt că mă urc pe pereți. Din varii motive, încă nu am pus hamacul să dorm o noapte în natură și asta mă descumpaneste profund (asta trebuie sa fie ceva temporar, vă asigur), mai ales ca e și foarte cald iar lighioanele pe caldura se arată greu, chiar si ochilor versați. Stând așadar strâmb și judecând drept (cu spatele drept ca am pus hamacul pe un balcon de unde se vede toată Barcelona), mi-am dat seama ca a dormi sub cerul liber nu este o mojicie și/sau o lipsă de bani, cum imi spun diverși pasionați de hoteluri scumpe din Mamaia sau de aiurea, ci un lux care nu e chiar la îndemana oricui.
[da, poti vedea Sagrada Familia din confortul hamacului tau, dar nu pentru asta e facut. Sau nu doar pentru asta]
Da, pot fi acuzat ca sunt chitros si nu dau bani pe servicii hoteliere premium din statiuni cu renume. Intrebarea mea ramane: vreau sa dau banii pe ceva ce nu-mi doresc de fapt? Ce primeste un client fericit al unui hotel de cinci stele? De fapt si de drept, primeste iluzia unui statut de rege. De ce nu as avea acest statut la mine in hamac? De ce trebuie sa imi stea (aparent) la picioare o droaie de angajati din industria hotelariei pentru a avea eu senzatia ca sunt unic si special? De fapt nu esti deloc un unic si un special, ci un alt client multumit care a beneficiat de serviciile de periat costumul si făcut „selfistimul” mare si portofelul proprietarului si mai mare. Numarul de la camera este de fapt cel ce iti spune cu adevarat cat de unic esti (bine, iti spune si etajul, btw, dar asta e mai putin important acum :D)
A avea o pasiune pentru dormitul sub cerul liber nu trebuie privit ca o simpla scranteala. Bine, recunoc, este o doza de stranteala… dar este o scranteala a dracului de complicat de pus in scena si o sa va explic pe scurt si de ce. A dormi afara nu este o corvoada si nu trebuie privita ca atare decat daca ramai noaptea cu masina pe pana in creierii muntilor. Planificarea atenta a iesirii, echipamentul necesar si atentia la detalii pot face diferenta dintre o noapte petrecuta regeste sub cerul liber si… un fiasco ce va poate lipi temeinic (dar abuziv si sarman deopotriva) de primul hotel din apropiere.
Pentru o seara/noapte superba sub cerul liber, considerati urmatoarele (cu caractere ingrosate, in text):
Echipamentul. Aici intra atat cele trebuincioase culcusului, cat si celelalte obiecte menite sa va asigure confortul. 90% din turele mele de pe coclauri se intampla cu aportul unei masini, asa ca ea poate cara ce nu (mai) pot eu. Asadar, e important sa aveti o masina vrednica pentru marsul de apropiere (va recomand pe termen lung sa va luati orice 4×4 cu garda de minim 20 de centimetri, pentru ture deosebite deja intram la alta categorie de masini si nu are rost sa dezbatem aici).
Dupa ce rezolvam problema locomotiei, trebuie sa ne ingrijim de confortul in somn. Avem nevoie asadar de cort sau hamac (nu intru acum in polemici pe modele de cort sau tipuri de hamace), de saltea/izopren (sau alta solutie de izolare termica, si pentru cort, si pentru hamac), de un sac de dormit potrivit sezonului (eu am peste 10 saci de dormit in casa, de la cei subtiri de vara pana la cei mai tehnici saci de bivuac in zapada, si va sfatiesc sa aveti mereu unul in plus daca mergeti cu masina, ca nu se stie cand aveti nevoie sa va incalziti printesa sau propriile degete de la picioare :D).
In afara de asta, este bine sa aveti la voi: cosmetice si obiecte de ingrijire personala. Acestea fac diferenta intre o tura faina si un fiasco. Am mereu la mine lucruri de care as vrea sa nu am nevoie niciodata. De la topor, maceta, chibrituri, apa de rezerva, conserve, paturi, lumanari, medicamente, plasturi, detegen si burete de vase (credeti ca ceaunul ala se spala singur?), pana la hartie inginerica, servetele de hartie, betisoare de urechi, sapun lichid, sampon, pulverizator de apa pentru maini (pentru zonele aride), gel de maini antibacterian, plasa de tantari, servetele de sters ochelarii, binoclul sau lentilele aparatelor foto, carduri de memrie de rezerva pentru aparatele foto, lanterne (minim doua, una solida de aruncat dupa cainii de stana, una frontala, pentru activitati nocturne in conditii de siguranta :D) si cate si mai cate veti gasi prin rucsacii mei foto.
Mai avem nevoie de o sursa sau o rezerva de apa proaspata (sau acces la un izvor), un dus de campanie (gasiti la magazine specializate), scaune pliante, geanta termica sau frigider (nu recomand lazile frigorifice uriase, ocupa loc si au nevoie de curent etc; recomand doua pungi de gheata luate de la ultima benzinarie din civilizatie si veti avea mancare si bautura la rece timp de minim 48 de ore cu doar 20 de lei investiti pe iesire).
S-ar mai cuveni doua pahare de vin (eu mai iau dupa mine paharele Riedel) si o sticla de vin (sau doua) mai deosebita, de baut la lumina stelelor, a focului sau o combinatie intre cele doua surse de lumina. Si nu de putine ori am fost pus in situatia de a face noaptea alba, ce in studentie. Si zau dac ami-a parut mie rau de vreo noapte pierduta asa 😀
Evident, aici mai e importanta si o companie potrivita. De aceea va sfatuiesc sa mergeti si singur, si in doi, si in gasca mica (3-8 persoane), si in gasca mare (de regula de la 10 in sus e gasca mare). Veti decide dupa doar cateva iesiri cum este cel mai confortabil. Am iesit de cateva ori si singur, de cele mai multe ori in doi sau in cativa (nu mai mult de 2-3 masini ca iese bambilici), si mult mai rar merg la intruniri organizate (cu peste 10 persoane). Va recomand sa experimentati toate cele patru tipuri de iesiri inainte sa decideti ca o iesire la munte este un fiasco. Daca ati mers ani de zile numai in gasca mare, la munte, cu trenul, plecand de sambata dimineata cu intoarcere a doua zi sau in aceeasi zi, nu aveti cum sa comparati o astfel de experienta pe munte cu o alta, in doi, de joi seara pana duminica.
Dormitul sub cerul liber nu mai este asa ieftin cum parea la inceputul articolului, daca… o faci cu stil. Poti dormi deci si altundeva decat in patul tau de acasa, fie ca o valiza in gara, chircit pe scaunul soferului, injurand de dumnescrisi si jurandu-ti in barba ca vei merge numai la burjalarăbeli… dupa cum poti, in egala masura, sa dormi ca un rege intr-un hamac de 3,3 metri cu tenda antiploaie si plasa de tantari, leganat de vant si dezmierdat de trilurile pasarilor nocturne. Asa ca abia astept sa ajung sa pun hamacul de doi arbori seculari din Andorra.
Sa dormiti bine!
Bonus (ca stiu ca asteptati sa vedeti ce am gasit in Spania), un scorpion gasit in Parcul Natural Syurana, langa Cornudella de Monsant, unde va recomand sa mergeti daca sunteti pasionati de relief petrografic.
[dacă acastă imagine vă dă fiori reci pe șira spinarii, rămâneți în Mamaia, preferabil la un hotel potrivit stilului vostru de viață. Nu este nici o supărare :D]
Expeditia #expedition1001 Spania este prima tabara din 2016 din seria celor 3 cuprinse in proiectul #biodiversitate organizat de Wildescapes cu sprijinul Telekom Romania. Partener outdoor: Minor Swing Hammocks. Partener de asigurare: Groupama.