Ghid rapid de cadouri de Craciun: cutit pentru el, bijuterii pentru ea

De câte ori vine luna decembrie, îmi pun mâinile în cap. Rămân la părerea de nestrămutat că un diavol în carne și oase a avut prima dată ideea cadourilor și a cumpărăturilor în acest scop. Ca orice bărbat respectabil, am oroare de pierdut timpul pentru cadouri (paradoxul fiind ca imi place la nebunie sa ofer cadouri, chiar și celor care nu merită :D), iar mersul la cumpărături e una din cele mai grele corvezi pentru mine.

rszdsc04560_2048x1365

Raman la principiul: un cadou este ceva ce ai vrea sa primesti, dar nu te induri sa dai tu banii. Iar un cadou luat din inima conteaza mai mult decat valoarea sa in bani. Pe de alta parte, urasc genul ala de caduri inutile: personal, prefer sa ofer un obiect simplu, de valoare mare, cu durata de viata cat mai lunga, cu utilitate (in cazul barbatilor) si estetica (in cazul femeilor) pentru ca, nu-i asa, ce rost are sa pretindem ca barbatii sunt egali cu femeile? Realitatea este ca suntem echivalenti, nu egali (o nuanta pe care unii o interpreteaza gresit), iar ceea ce bucura un barbat nu are cum sa bucure in egala masura o femeie si invers.

Pentru prietenii mei carora le dau cadouri, nu ai cum sa ratezi cu un cutit. Cutitul este intruchiparea moderna a armei ancestrale cu care orice barbat era inzestrat cand parasea pestera. Desi timpurile s-au schimbat, fascinatia barbatilor pentru cutite a ramas. Mai jos va fac cateva sugestii de cutite pe care sa le oferiti cadou.

1. Briceagul elvetian

Este de regula un cutit de mici dimensiuni, creat anume pentru a avea multiple intrebuintari. Puteti alege o sumedenie de bricege elvetiene (le gasiti in orice magazin de vanatoare si pescuit), iar ca functii trebuie sa alegeti un model care sa aiba cel putin lama, tirbuson, foarfeca. Daca cel caruia ii faceti cadou este om de coclauri (are o pasiune outdoor), e bine sa aiba si fierastrau, iar daca e un impatimit al masinilor, neaparat sa aiba si o minisurubelnita in cruce (al meu n-are, daaamn!).

rszdsc04602_2048x1365

2. Cutitul Opinel

Acest cutit este tot de tip briceag, dar lama este dintr-un inox superior. Aceste cutite pliabile produse de francezi sunt mai elegante, dar la fel de trainice. Atentie insa la manerul de lemn: nu-l tineti prea mult in umiditate pentru ca se poate umfla. Vestea buna e ca isi revine destul de repede, lemnul fiind tratat special in acest scop. Ce-mi place cel mai mult la acest cutit este sistemul de blocare a lamei, un simplu manson din tabla ingenior taiata:

rszdsc04608_2048x1365

3. Cutitele de colectie

Aici puteti opta pentru diverse cutite, dar sfatul meu este, mai ales daca vreti sa oferiti un cutit „for life”, sa evitati „chinezăriile”. Recomandarea mea este fie sa oferiti un cutit tactic (care permite o sumedenie de operatiuni, de la jupuit, filetat, taiat sarma etc), fie un cutit elegant, cu incrustatii. Ar mai fi a treia varianta, sa oferiti un cutit batut manual, suedez, dar bugetul meu de cadouri este inca departe de aceasta a treia varianta. Iata cutitul meu de jupuit (il am mereu cu mine pe coclauri, desi inca nu a debutat in scopul pentru care a fost conceput, dar vine bine in mana si este foarte bine ascutit)

rszdsc04604_2048x1365

Un alt cutit elegant, mai „de casă”, e un cutit cu incrustatii, care, ati ghicit, nu mi-e potrivit mie, e un cadou facut de un bun prieten lui Mircea :). E genul de cutit potrivit si unui barbat car enu are treaba prea multa cu mersul pe coclauri, ci pasionat mai degraba de whisky, un trabuc bun sau chiar sailing. E tot cu lama pliabila, dar mai groasa si, evident, dintr-un otel de calitate foarte buna.

rszdsc04598_2048x1365

Iata si cutitele pe care le am in prezent, mai putin cel din mijloc, pe care il tin mereu in masina pentru mici reparatii, dar l-am pus aici ca m-a scos din multe necazuri prin simpla prezenta sa in torpedou (inclusiv „pana prostului”, dar nu intram in detalii la ce l-am folosit :D) . Am si altele prin casa, mi-e si frica sa le numar, dar am pus aici doar acele cutite care-mi plac si care merita facute cadou – majoritatea fiind primite 😀

rszdsc04612_2048x1365

Și încă ceva: indiferent cate cutite are un barbat, se va bucura la inca unul. Este aidoma bijuteriilor date femeilor. Asa cum femeile tin cutii peste cutii pentru bijuterii, si noi, barbatii, avem un mic rastel de cutite de colectie in casa 😀 (gasiti un ghid despre alegerea unui cutit scris de Vali, un alt impatimit al cutitelor- asta pentru barbatii care isi fac autocadouri, desi mai degraba ne-ar placea sa le primim, #fetelor, asa să știți :D)

Sa trecem la partea mai dureroasa: cand vine vorba de facut cadouri unor femei, e al naibii de complicat. Insa cu bijuterii nu puteti gresi! Bine, puteti gresi, pentru ca niciodata nu veti nimeri exact bijuteria pe care o femeie si-o doreste. Asta pentru ca nu exista asa ceva. De aceea, orice femeie se va bucura de bijuteriile primite, indiferent cat de mofturoase ar fi – cel putin asa-mi place mie sa cred.

Spre deosebire de cutite, la bijuterii nu ma pricep foarte bine, asa ca cel mai bine las o femeie sa ma ghideze. Si cum nu-mi place sa merg in malluri pentru ca ma simt coplesit de multitudinea de magazine, recomandarea mea pentru aceste Sarbatori este sa faceti o plimbare pe seara (ca stiti ca vine solstitiul si de vreo luna se intuneca devreme) pana la un magazin de bijuterii si sa lasati doamnele de acolo sa va ghideze.

Anul acesta am descoperit magazinul Micri. De fapt, noul magazin Micri, care dupa 25 de ani de activitate pe piata bijuteriilor de lux, a inaugurat un spatiu nou, tot pe Calea Victoriei, intre Campineanu si Edgar Quinet, in buricul targului, cum s-ar zice.

Colecția Dacika

Pe langa clasicele bijuterii ale marilor case, Micri, sub indrumarea unui manager tanar (practic a doua generatie din familia care detine magazinul), are incepand de anul acesta si colectii sub nume propriu. Mi-a atras atentia colectia Dacika, cu tot felul de bijuterii de inspiratie geto-daca, din aur si argint, cu sau fara pietre pretioase. Mi-a placut ca sunt foarte bine lucrate si au o simbolistica straveche puternica, asa cum este lupul dacic – considerat dintotdeauna protectorul dacilor si al urmasilor acestora, la mare moda azi.

pandantiv-albastru-img_4519

In colectia asta am gasit si bijuterii pentru barbati – rar gasesti la magazinele de profil bijuterii si pentru noi, mai ales unele pe care sa iti si doresti sa le porti.

butoni_aur_alb_dacika

Evident ca si bijuteriile pentru femei arata bine, iar colectia de argint are niste preturi foarte bune, pentru bugetul oricui, chiar si la 100-200 lei:

download-3

Recunosc însă că bijuteriile din aur m-au fermecat mai mult, eu purtând aur in general – lănțisor și cercei, pe care îi port ocazional, desi am găuri date din liceu, cand mă ascundeam de profa de română de fiecare dată când știam că nu am notă).

Tot aici, la Micri, gasiti o colectie de bijuterii in stil mai… „business”, de la semne de carte din aur, instrumente de scris si pana la ace de cravata si butoni, asta pentru cei care adopta stilul opulent. Mie, personal, nu-mi place insa sa ma afisez cu prea multe bijuterii, dar cand vine vorba de cadouri pentru cei dragi, macar am de unde sa aleg, ca doar nu le port eu, deci nu e important sa-mi placa mie – cum sunt aceste mici podoabe de mana, pe care eu de pilda nu le-as purta ca-s de dama, dar am vazut si la unii barbati :D.

bratari-aur-argint-copy

Marele avantaj aici este ca spuneti repede bugetul, dati cateva „semnalmente” ale victimei pentru care vreti sa cumparati bijuteria si pac, ati scapat de o grija – e fix pe placul barbatilor treaba asta :D. Apoi puteti iesi cu aparatul de fotografiat de gat sa faceti o fotografie de noapte Caii Victoriei si puteti ajunge repede acasa cu treaba facuta.

rszdsc04481_2048x1368

Succes la cumparaturi!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Un comentariu »

  1. Ana said,

    22 decembrie 2016 @ 9:43 am

    Generalizarea nu e prea bună niciodată. Spre exemplu, dintre cele două categorii de mai sus, la mine mai bine vine unul cu cuțitul. Bijuteriile pe care le port (extrem de rar) sunt cel mult niște gablonțuri fără valoare și mă enervează numa’ gândul că cineva ar da bani adevărați pe tinichele de aur sau argint.

    Singurul sfat generic care merge cred că e să cunoști persoana căreia vrei să faci un cadou și să iei ceva în consecință.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu