Inapoi din weekend

Dupa cum stiti, deviza “nici un weekend acasa” inca sta in picioare din 2004. Weekwndul aceasta am ales o destinatie aparent banala, dar cu o ruta mai dichisita: Lepsa, numai ca .. pe drumuri offroad prin judetele Buzau si Vrancea.

Am inceput periplul sambata la pranz, abatandu-ne de la E85 inca de la Buzau. Vremea a tinut cu noi, am inregistrat pe termomentrul din bord uluitoarea cifra de 20 de grade. Dupa Sapoca am facut dreapta urcand spre Bisoca. De aici am trecut dealul pe la Sarulesti, apoi spre Jitia incercand sa trecem spre Nereju. Intre Bisoca si Jitia drumul este absolut fabulos, mai ales ca jonctioneaza cu un drum care vine din Loaptari, ceea ce confirma prezumtia mea ca vom putea face un traseu de genul:

Buzau – Vulcanii Noroiosi – Chiliile – Manzalesti – Bisoca – Jitia – Nereju – Naruja – Tulnici – Lepsa – Tg. Secuiesc – Brasov – Sacele – Valea Doftanei – un circuit complet al Carpatilor de Curbura adica.

Din pacate la Vintileasca drumul ne-a fost barat de un politai care ne-a explicat ca din 2005, drumul de pe harta nu mai exista. Tocmai pornise si ploaia, asa ca nu am insistat si am facut calea oarecum intoarsa spre Focsani. Drumul a fost rau, asftaltat dar cu gropi, ceata si ploaie torentiala. Am ajuns intr-un tarziu la Lepsa, ne-am cazat la o pensiune draguta, am mancat rapid un pastrav, un pui la cuptor si o tarta cu visine si am adormit dusi. Mentionez ca Lepsa e un loc destul de bun pentru team-buildinguri, doar ca daca e un grup mai mare (peste 30 de oameni) nu exista loc decent de cazare.

Dimineata am hoinarit putin prin zona: am vazut cascada de la drum, Cheile Tisitei (rezervatie peisagistica) si ceva drumuri pentru un offroad mai pretentios. In Chiele Tisitei am vazut o droaie de pitigoi, plus cinteze, ciocanitori si niste corbi. Dupa chei ne-am intors spre sat, unde am dat de niste atevisti cu care am schimbat cateva vorbe si ne-am gasitrapid niscaiva prieteni comuni (evident, nea Luigi de la Nissan Caravan Service printre ei). Am admirat cu jind un drum ingust strajuit de doua ravene pe care doar ATV-urile urcau (sau masinile mai preparate). I-am promis-o pentru mai tarziu si pentru o alta masina, mai capabila sa se descurce singurica (troliu etc, intelegeti ‘mneavoastra). Le-am facut oamenilor cu ATV-uri cateva poze in timp ce ei se cazneau sa coboare panta fara sa-si rupa gatul pe ravene si am revenit in sat.

Am mers putin spre Soveja, si exact acolo unde drumul era rupt, am traversat vadul (incredibil, erau oameni la picnic deja, nu vreau sa stiu ce o sa fie la vara!) si am mers inainte spre un drum forestier superb, plin de gheata. Dupa aproximativ 4-5 km ne-am intors, deoarece doream sa facem duminica jonctiunea oprita de viiturile din 2005, iar acest drum ducea oarecum spre Tg. Secuiesc, adica in directie opusa.

Asadar am facut calea inapoi spre Focsani, iar la intersectia spre Naruja am cotit dreapta. Un drum fabulos, spectaculos, cu multe zone de relief petrografic si structural, dar asfalt vai de mama lui. Am reusit sa ajungem la Nereju (asfaltul se terminase de pe la Paltin), iar aici am dat de un cetatean de-al nostru, cu un Pajero nou, care facea zona de ceva vreme. Am intsles ca drumul de pe harta Nereju – Lacul Negru – Varlaam – Nehoiu e o mare himera, asa ca din nou ne-am declarat infranti si am cotit spre Andreiasu (atentie – drum nesemnalizat corespunzator).

Intr-un final am dat din nou de asfalt, presarat cu multe Dacii locale dornice sa ne arate capacitatile localnicilor de raliu si offroad simultan. Din Andreiasu drumul duce spre Mera – Brosteni, si dupa Brosteni am facut greseala sa o luam pe o scurtatura recomandata tot de nenea cu Pajero – cica am fi scurtat cu 15 km. drumul spre Ramnicu Sarat. In fine, pana la urma am revenit in E85 si ne-am asternut pe drum spre Bucuresti.

Acum sunt rupt, cele 15 ore petrecute in doar doua zile in masina (din care suficiente cu mare zgaltaiala) isi spun cuvantul. Sper ca la vara sa reusesc sa incropesc un circuit complet Bucuresti-Lepsa-Bucuresti, iar mai apoi sa il testam si pe vreme rea.

Hai sa aveti o saptamana buna!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu