Inapoi din weekend: Blogaria 5 by Neogen (si un vultur egiptean)

Dupa Blogaria 4×4 de anul trecut, ma gandeam cu groaza ce noutati as putea sa mai aflu de la noua editie. Si am aflat. In primul rand am aflat ca dupa doi ani in care Neogen a pierdut bani (500.000 euro pierdere atat in 2008 cat si in 2009), anul asta vrea sa castige un milion.

In al doilea rand, am aflat ca Neogen incearca si alte linii de profit, prin Zooku si Zumzi. Pe fondul unei presiuni mari din partea Facebook, retelele locale trebuie sa se pozitioneze. Sa vedem cum va arata Neogen intr-un an de acum incolo, oricum e de salutat consecventa cu care Neogen isi face un bun PR organizand aceste iesiri in Bulgaria (cu o participare din ce in ce mai consistenta si mai de distractie).

In al treilea rand, am avut si o revelatie personala: vulturul egiptean (sau hoitarul) (denumirea in latina – Neophron Percnopterus), desi in mare declin in ultimii 20 de ani (de la 200 de perechi clocitoare in anii 70 la doar 50 in 2010), inca ami poate fi vazut in canionul din Ruselski Lom survoland peretii de calcar plini de trasee de escalada. Dupa un circuit de offroad pe o poteca (ca numai drum nu ii poti spune), am vut norocul sa zarim intr-un perete o silueta alba, asemanatoare unei berze pentru un neinitiat, planand deasupra stancilor.

Spre norocul si surprinderea noastra, hoitarul s-a apropiat mult de masina, trecand chiar pe deasupra noastra, astfel incat am reusit sa fac o fotografie destul de clara maiestuoasei pasari de prada.

Un lucru interesant este ca aceasta pasare a fost exterminata din Europa sudica si sud-estica (din Romania a fost declarat disparut in anii 90, desi a mai fost observat sporadic in Muntii Macin / Dobrogea).

[note to self: asta e genul de iesire care iti da mari satisfactii personale. Sa zici ca mergi sa fotografiezi o specie rara, si sa ai satisfactia de a o repera in teren si de a si izbuti o fotografie cu exemplarul]. La mai multe!

[Tot in Ruselski Lom – la doar 70 km de Bucuresti – mai poate fi observata o sepcie rara in Romania, uliganul pescar. Sper ca pana la sfarsitul lui 2010 sa am si aceasta specie in portofoliu.]

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

2 Comments »

 1. Eros said,

  8 iunie 2010 @ 12:41 pm

  superba poza! intrebare: cum ai reusit sa il prinzi atat de bine expus pe dedesupt, fara sa arzi cerul?

  r: la pasari albicioase supraexpui +0.7. la pasari inchise la culoare +1 sau si mai mult. Dar petnru orice eventualitate tin si Dynamic range optimizer pe nivelul 1.

 2. Elena said,

  9 iunie 2010 @ 9:23 am

  Na, ca ti-a iesit si asta. Imi cam imaginez zambetul tau de satisfactie 🙂 Pacat ca noi ceilalti, pantofarii, am plecat acasa 😀

  r: iti dai seama ca inca nu mi s-a dus ranjetul de pe fata :). deh, va vine voua mintea la cap sa mai lasati calculatoarele alea deoparte :))))

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu