La uzina la Dacia

Azi m-am trezit de dimineata, prea de dimineata, sa mergem la Dacia la uzina sa vedem cum se construieste un Duster. L-am condus de la Bucuresti pana aici, dar e momentul sa aruncam si o privire de tip “how it’s made”.

Detalii de-a lungul zilei, pot doar sa va spun ca deocamdata am semnat normele de protectia muncii si trebuie sa ne ferim de stivuitoare ca cica au prioritate.

Bonus: dupa-masa cica mergem si la offroad. Dupa ce am vazut aseara la TAT 2010 (filmul) – am asteptari din cele mai controversate 🙂

[update] Suntem in pauza de masa, asa ca astern rapid cateva ganduri:

– uzina de la Dacia e vizitabila pentru grupuri organziate. Pentru asta trebuie sa faceti o cerere cu doua saptamani inainte si se rezolva.

– uzina are o capacitate de aproximativ o masina pe minut (64 pe ora). Asta are implicatii mari in felul in care este organizat fluxul de repere si fluxul de lucru in general.

– am aflat ca sunt si Dacii cu cutie automata, si Dacii cu echipari de lux, dar pentru alte piete.

– ghidul (sau ar trebui sa zic ghida) are o memorie fantastica. Atatea cifre spuse pe de rost imi aduc aminte de zilele cand invatam zecimalele la logaritmi si la principalii radicali folositi la trigonometrie. Echipata cu microfon, ne livra prin casti cifre dupa cifre (dar cu conditia sa fie la maxim 25 de metri de microfon). Asa ca eu am auzit aproximativ jumatate din prelegere.

– toti mecanicii, sudorii si lucratorii din uzina se uitau dupa fetele din grup (in special dupa colegele de la Dacia, pe car eprobabil nu le stiau – sunt in total 15000 de angajati pe platforma de la Mioveni). M-am prins de asta destul de tarziu, dupa ce ma uitasem in prealabil de cateva ori daca am vreo mestica lipita de pantaloni.

– alte cifre intersante: 23 de cantine (ce ain care am mancat noi are bucatar francez), o suprafata echivalenta cu 300 de stadioane de fotbal (nu am reusit sa aflu de la Make cat inseamna asta in stadioane de rugby), intre 4000 si peste 5000 de puncte de sudura (de la Sandero la Duster 4×4) pentru fiecare masina.

Incheg un post mai tarziu, fug la offroad cu baietii.

Multumiri lui Mircea Mester de la Automarket.ro pentru invitatie.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

5 Comments »

 1. Cosmin said,

  3 iunie 2011 @ 6:44 pm

  Salll……
  Ai fost tare la off-road man… daca nu ti-ai dat seama sunt unul dintre monitori..
  Sper ca ti-a placut ”aventura” ..
  Poate mai tzinem legatura.
  Astept postul .

 2. Meșter - Duster în offroad la #daciatweetmeet said,

  3 iunie 2011 @ 7:37 pm

  […] la Dacia (care pe Twitter a curs sub forma hashtag-ului #daciatweetmeet) și la Dan Dragomir și Doru Panaitescu. Vor veni și povești, poze și filme și la Răzvan, Hoinaru, Make, Piticu și la Andra. Până […]

 3. Barbu said,

  4 iunie 2011 @ 2:09 am

  Pictures or it didn’t happen.

 4. In vizita la uzinele Dacia said,

  14 iunie 2011 @ 4:51 pm

  […] vrei sa vedeti si alte pareri, au mai scris/pozat/filmat Mircea Mester, Dan Dragomir, Doru Panaitescu si Razvan […]

 5. INfinit said,

  16 iunie 2011 @ 9:21 pm

  oarecum offtopic: intr-un fel stim ca este nevoie de ~38 de Stadioane “Stefan cel Mare”, ca sa acoperim uzina Dacia. http://img710.imageshack.us/img710/9310/mapjq.png

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu