O mutare de succes in Mehedinti
In weekend am fost undeva in apropiere de Drobeta Turnu Severin sa mutam niste vipere cu corn dintr-un sat mehedintean. Localnicii s-au infuriat cand au vazut ca un cuib de vipere adulte s-a format chiar la piciorul unui pod proaspat reabilitat, mult prea aproape de sat. Viperele cu corn pot fi gasite in numar mare acolo unde habitatul este propice, chiar si aproape de zonele locuite.
[portret de viperă cu corn bănățeană (Vipera ammodytes ammodytes) – femelă]
Alertati de Salvamont si ISU Mehedinti, am initiat o mica escapada in scop de salvare. Detalii gasiti si la Vlad Cioflec pe blog, alayturi de care am reusit sa capturam cele trei vipere adulte (toate femele) si sa le relocam intr-un habitat propice, in calcarele din zona, departe de sate, stane sau poteci turistice. Va las cu cateva imagini superbe cu aceste frumuseti locale (roscate cu ochi albastri de Mehedinti :)).
[desi par morocanoase, viperele nu sunt agresive decat daca sunt provocate]
[un mic detaliu – irisul este de forma eliptica – pupila verticala- ca la pisici, spre deosebire de colubride, care au pupila rotunda]
Folosind manusi de sudura si carlige herpetologice, am putut manevra viperele in siguranta, care s-au culcusit imediat in noua casă.
[un alt portret unde se vad bine detaliile pe cap]
Viperele sunt mari iubitoare de zone calcaroase, dar pot fi gasite si in zone impadurite, pe liziere.
[nu-i asa ca sunt greu de vazut? :)]
[greu de distins, dar asa de bine adaptate la mediu – doua din cele trei femele salvate de furia localnicilor]
Bonus 1: O soparlita de frunzar (Ablepharul kitaibelii), usor de gasit in padurile de foioase, daca sunteti foarte, foarte atenti.
Bonus 2: o alta specie emblematica pentru podisul Mehedinti, testoasa banateana de uscat (Testudo hermanni)




