Oaie la groapa (restanta de weekend)

Se cauta o stana. Se achizitioneaza o oaie. Se prepara dupa reteta originala. Se mananca oaia. Se bea vin. Petrecerea continua.

Se pare insa ca nu toate retelele sunt retinute asa cum ar trebui. Asa ca:

Am mers la stana. Am achizitionat o noatena. De 20 de kile, jupuita, eviscerata. Am adus-o la cabana, am sapat o groapa prea mica pentru dimensiunile preparatului, am incins un foc, am transat oaia in bucati potrivite si am invelit carnea in blana. Am acoperit din nou cu jar si apoi cu pamant. Dupa 6 ore oaia era putin calduta nici urma de bine facuta. Am dezgropat oaia, am aruncat blana aproape intacta si am pus carnea in ceaunul de care vorbeam aici. Am fiert carnea alte sase ore in vin si la 4 dimineata cine mai era treaz a gustat dintr-o oaie senzationala pregatita de Mariana, multumim!

Practic putem vorbi de o reteta originala unicat de oaie la groapa si ceaun.:D

Si acum reteta originala:

Se ia o oaie tanara (sub un an) care in prealabil a fost tunsa de blana, se taie fara a fi jupuita si se eviscereaza. Intr-o groapa mare captusita cu pietre se facce un foc foarte mare (nu ce am facut noi). Se umple carcasa animalului iar cu pietre si se aseaza cu spatele in jos, astfel incat pietrele din burta sa fie cat mai aproape de suprafata gropii. Se acopera din nou cu pietre de marime potrivita (cat pumnul), apoi cu pamant (lut). Deasupra ultimului strat (de lut) se incinge un foc la fel de mare ca cel din groapa. Dupa aproximativ 6-7 ore se aude o bufnitura cauzata de gazele adunate in interior. In acest moment oaia este gata si trebuie scoasa de sub pietre.

Cam departe de ce am facut noi, nu? A asistat cineva la asemenea festin? Sunt decis sa merg la o stana sa vad pe viu (cum fac ciobanii de la Bolboci de exemplu), nu din auzite la a saptea ureche.

Si tot din acest weekend: era sa infig masina intr-o mare balta cu noroi, chiar in fata la pestera Curecea (care inca nu are apa pe vremea asta), incercand sa trec pe unde a trecut acum vreo doi ani Gogo cu un Daihatsu Rocky preparat pentru asa ceva. Noroc ca eram in reductor si am reusit sa ies la a doua incercare, altfel cautam iar cai sau tractor.:D

Am prins o frumoasa zapada de octombrie, motiv pentru care am tras o tura foto de dimineata, avand in vizor pasarile din zona. Ce am vazut: ticlean, macaleandru, codros, pietrar sur, viespar, pitigoi mare, silvie (inca nu am identificat de care). Vin si poze putin mai tarziu.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

3 Comments »

  1. andreic said,

    23 octombrie 2007 @ 11:48 pm

    Daca o sa-ti iei Patrol o sa-ti fie si mai greu in noroi:)

  2. v holban said,

    23 septembrie 2009 @ 7:24 pm

    ai reusit sa faci oaie la groapa asa cum trebuie??? vreau si eu si prietenii mei si vrem sa stim cam cum se face… am gasit o persoana care cica a mai facut dar vreau sa ma duc cu lectia invatata.
    De exemplu: trebuie cumva niste aerisiri la groapa pentru a creea tiraj la jar??
    Nu am inteles foarte bine bum se pune oaia in groapa.. se pun pietre in abdomen???? oki am inteles ca se pun pietre pe langa groapa dar si in abdomen… ufff
    oaia nu se acopera cu un strat de lut, eu asa am citit o reteta ca se unge blana cu un strat de aprox 1 cm de lut ca sa etanseze cum trebuie…
    astept raspuns, am programat pe 3 octombrie actiunea…

  3. Gavril said,

    16 octombrie 2010 @ 5:47 pm

    M-am gandit si eu sa vorbesc intr-o vreme despre acest topic dar calitatea acestui post m-a calmat 🙂 Felicitari !

    r: poti sa incerci si tu reteta :))))

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu